Samsungin uusimmat lippulaivapuhelimet, Galaxy S6 ja S6 edge, ovat tällä viikolla päässeet ensimmäisten suomalaisasiakkaiden käsiin. Galaxy S -sarjan uusimpia puhelimia voi, ilman pienintäkään epäröintiä, kehua valmistajan tähän asti parhaiksi puhelimiksi. Sarjan kaksi edeltäjää ovat tietyllä tavalla saattaneet jäädä hieman vaisuiksi, mutta uudet mallit ottavat reilun harppauksen eteenpäin monellakin saralla. Kolikolla on toki kääntöpuolensa, mutta suunta on ehdottomasti oikea.
Samsung Galaxy S6
- Android
- Lasi + alumiini
- 5,1" Super AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 16 Mpiks. kamera
- Samsung Exynos 7420 -piiri
- 2550 mAh akku
Samsung Galaxy S6 edge
- Android
- Lasi + alumiini
- 5,1" Super AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 16 Mpiks. kamera
- Samsung Exynos 7420 -piiri
- 2600 mAh akku
Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy materiaaleihin ja muotoiluun. S6 omaa selvää sukunäköä aiempiin Galaxy S -sarjan laitteisiin, ja joissain yksityiskohdissa mieleen tulee myös viime syksynä nähty premium-malli Galaxy Alpha. Materiaaleina ovat alumiini ja Gorilla Glass 4 -lasi. Tuntuma kädessä on ensiluokkainen ja laite tuntuu todella jämäkältä ja laadukkaalta. Pinnat saattavat olla hieman liukkaat, mutta ainakin omaan käteeni lasi tuntuu materiaalina pitävämmältä kuin esimerkiksi Applen iPhonen liukas alumiini. Muotoilusta tulee mieleen myös iPhone, mutta loppujen lopuksi laite on hyvin tunnistettavissa Samsungiksi, enkä ainakaan itse lähtisi syyttelemään korealaisyhtiötä Applen matkimisesta. Älypuhelimet tätä nykyä ovat joka tapauksessa hyvin pitkälti samasta muotista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jos perus-S6 on tyypillisen älypuhelimen näköinen, sen sisarusmalli S6 edge onkin jo selvästi erilainen laite. Ulkomittojen ja pienten yksityiskohtien perusteella käy hyvin selväksi, että kyse on S6:n läheisestä sukulaisesta, vaikka hiuksenhienoja eroja esimerkiksi juuri ulkomitoissa onkin (S6 143,4 x 70,5 x 6,8 millimetriä, S6 edge 142,1 x 70,1 x 7 millimetriä). Edgen erikoinen näyttö on kuitenkin jotain, joka todella erottaa laitteen kaikista muista markkinoilla olevista puhelimista. Etupaneeli kiertyy hyvin voimakkaasti laitteen sivuille, ja laitetta ympäröivä alumiinikehys onkin pitkillä sivuilla varsin kapea. Näyttöä ympäröivä kehys on edgessä (virallinen kirjoitusasu on pienellä e:llä) hieman leveämpi kuin perus-S6:ssa, eli näyttö ei kierry aivan yhtä pitkälle laitteen sivuille, kuin etupaneeli antaisi ymmärtää. Muotoilu on kuitenkin varsin erikoinen ja mielenkiintoinen, ja hieman reunoille kaartuva näyttökin on omalla tavallaan kiehtova. Kuten erillisessä artikkelissa jo totesimmekin, ei edgen reunanäyttöjen muutamilla erikoistoiminnoilla ole juurikaan käytännön merkitystä. Sen sijaan puhtaasti ulkonäön ja erikoisuuden vuoksi S6 edge saattaa monille olla se oikea ratkaisu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Teknisiltä ominaisuuksiltaan molemmat uutuudet ovat aivan ehdotonta huippuluokkaa. Sisältä löytyy Samsungin oma järjestelmäpiiri todella tehokkaalla suorittimella. 14 nanometrin teknologialla valmistettuna sen on olla määrä sekä tehokas, että virtapihi. Tukenaan sillä on kolme gigatavua nopeaa RAM-muistia ja näyttö laitteessa on jo asiantuntijoiden toimesta todettukin kaikkien aikojen parhaaksi, mitä älypuhelimissa on nähty. 2560 x 1440 pikselin 5,1-tuumaiset Super AMOLED -näytöt eivät jätä toivomisen varaa. Pikselitiheys on hurjat 577 pikseliä tuumalla, väritoisto on erinomainen ja kirkkautta löytyy. S6 edgessä reunoille kaartuva näyttö tuo pieniä kompromisseja sellaiselle, joka haluaa tykittää kuvaa tai videota koko ruudun täydeltä. Reunakaistaleilla tulee katselukulmasta johtuvaa hienoista värisävyn muutosta, ja näytön pinta-ala myös ikään kuin pienenee, koska reunat kaartuvat pois päin käyttäjästä. Useimmille käyttäjille tällä tosin ei ole mitään merkitystä.
Galaxy S6:sta ja S6 edgestä löytyy myös nopeat data-yhteydet ja koko kattaus ominaisuuksia ja herkkuja, kuten langaton lataus. Lisäksi sormenjälkitunnistin on uudistunut, eikä sormea enää tarvitse pyyhkiä, vaan tunnistin lukee sormenjäljellä samalla, kun kotipainikkeellä herätetään näyttö. Tunnistin toimii suurin piirtein samalla varmuudella kuin Applen versio, eli ei 100-prosenttisesti, mutta riittävän hyvin, että käyttö on mukavaa.
Ohjelmistopuolella Samsungia on jo jonkin aikaa moitittu niin sanotun bloatwaren eli tarpeettomien sovellusten änkemisestä puhelimiinsa. Uutuudet ovat tällä saralla edistyneet merkittävästi. Esiasennettuja sovelluksia on edelleen varsin runsaasti, mutta tarpeettomia sovelluksia voi S6-malleissa kytkeä pois käytöstä niin, että ne pysyvät piilossa työpöydältä ja sovellusvalikosta. Aivan kaikkia sovelluksia ei piiloon ja pois käytöstä saa, mutta käytännössä kaiken bloatwaren saa piiloon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käyttöliittymän osalta Galaxy S6 ja S6 edge ovat myös selvästi parasta mitä Samsungilta löytyy. Android Lollipopiin pohjautuva käyttöjärjestelmä on saanut vaikutteita paitsi Googlen Material Designista, myös Samsungin omasta Tizen-käyttöjärjestelmästä. Aiempiin Galaxy S -sarjan laitteisiin nähden valikoita on selkeytetty huomattavasti ja kaiken kaikkiaan käyttöjärjestelmän ilme on pirteä ja selkeä. Värejä on käytetty selkeyttämään laitteen käyttöä, ja esimerkiksi asetusvalikossa eri aihealueiden asetukset on ryhmitelty eri värein, jolloin valikko on selkeämpi selata. Laitteen käyttöönotto ja käyttö on ollut selvästi helpompaa ja mukavampaa kuin muutamien muiden Samsungin huippuluokan mobiililaitteiden kanssa.
Monin tavoin Samsungin uutuudet ovat todella upeita, mutta myös muutamia heikkouksia löytyy. Ohut ja tyylikäs design tarkoittaa, että akku ei enää ole käyttäjän vaihdettavissa, eivätkä laitteet enää ole vesitiiviitä. Suurimmalle osalle ostajaehdokkaista tämä tuskin on ongelma, mutta joitain nämä seikat saattavat haitata merkittävästi. Lisäksi muistikorttipaikaa ei enää ole, joten tallennustilan tarve täytyy määritellä jo laitetta hankittaessa, ja tallennustilan suurentaminen nostaa myös hintaa. Perusmalleissa tilaa on 32 gigatavua, ja suurimmillaan tilaa löytyy jo 128 gigatavua, mutta samalla suositushinta nousee 150 euroa. Samsungin voidaaan odottaa esittelevän jossain vaiheessa myös Active-version S6:sta, ja ainakin vesitiivistys sekä mahdollisesti myös vaihdettava akku ja muistikorttipaikka saattavat löytää tiensä kyseiseen malliin. Jos näille ominaisuuksille ehdottomasti on tarvetta, kannattaa jäädä odottamaan kyseisen mallin julkaisua.
Sen lisäksi, että akku ei enää ole käyttäjän vaihdettavissa, on se myös pienempi kuin edeltävässä Galaxy S5:ssä. S6:ssa akun kapasiteetti on 2550 milliampeerituntia ja S6 edgessä 2600 milliampeerituntia. Vaikka tehokkaan suorittimen sanotaan olevan virtapihi, ei se ihmeisiin pysty. Laite sisältää tehokasta tekniikkaa, mutta tehoa käytettäessä laite myös lämpenee huomattavasti. Jo käyttöönoton yhteydessä, kun Google Play jauhaa päivityksiä esiasennettuihin sovelluksiin, puhelimet lämpenivät reilusti. Ei varsinaisesti kuumiksi, mutta huomattavan ja ehkä jopa epämiellyttävän lämpimiksi.
Suorittimen lisäksi myös kohtuullisen iso ja tarkka näyttö hörppää virtaa, joten vähänkään aktiivisemmalla käytöllä alkaa akku varoittelemaan tyhjenemisestä jo alkuillasta. YouTubesta videota toistettaessa perusmallin S6 kykeni vain hieman reilun seitsemän tunnin akkukestoon. Puhelimet tukevat langatonta latausta ja latautuvat suurella virralla nopeasti, mutta lähes yhtä nopeasti laitteet saavat virtaa myös kulutettua. Tarjolla on toki kahtakin erilaista virransäästötilaa, eli perusversio ja ekstratehokas, mutta nämä ovat lähinnä tekohengitystä, eikä päivittäisessä käytössä sellaisiin tulisi joutua tyytymään. Muihin ominaisuuksiin nähden akut uutuuksissa ovat alimitoitettuja. Hyvät latausominaisuudet lohduttavat vain tiettyyn pisteeseen asti.
Myös kamerapuolella Samsung on ottanut askeleita oikeaan suuntaan. Takakamera ottaa yhtä suuria kuvia kuin S5:ssä, eli maksimissaan 16 megapikseliä. Etukamera napsii viiden megapikselin otoksia ja molemmat kamerat on varustettu f/1.9 aukolla. Kuviin tallentuu hyvin valoa ja kamerasovellus toimii selvästi paremmin kuin S5:ssä. Kamerasovellus aukeaa nopeasti kotinäppäimen kaksoispainalluksella ja kamera tarkentaa ja ottaa kuvia nopeasti. Testilaitteista perus-S6:ssa ongelmana oli kameran tarkennus, joka ei aina lähtenyt toimimaan, ennen kuin laitetta ravisteli hieman. Ongelma ei ole korjaantunut tehdasasetusten palautuksella tai käyttöjärjestelmän päivityksellä, eli kyseessä vaikuttaisi olevan rautavika. Maanantaikappaleita mahtuu aina mukaan, kun tällaisia laitteita valmistetaan suuria määriä. Takakameran laatua voi käytä tutkailemassa erillisestä artikkelista, ja etukameran osalta voidaan todeta, että selfie-kuvia saa räpsiä kiitettävällä laadulla. Kameraa ei käy syyttäminen, jos kuvattavassa naamassa on vikaa.
Kaiken kaikkiaan Samsung on siirtynyt uusilla Galaxy S -malleilla reilusti premium-luokkaan. Materiaalit tuntuvat hyviltä ja puhelimen käytettävyys on siirtynyt uudelle tasolle. Hintaa laitteilla on, mutta rahalla saa markkinoiden parasta teknologiaa, ja ohuisiin kuoriin tuota tekniikkaa on tungettu paljon. Muutamia uhrauksia yhtiö on tehnyt design-jumalille, mutta suurelle yleisölle näillä kompromisseilla, kuten vaihdettavan akun puuttumisella, tuskin on merkitystä. Erikoismalli S6 edge on parivaljakosta se mielenkiintoisempi laite, joka tuskin määrittelee älypuhelimien tulevaisuutta. Se kuitenkin antaa jo hieman osviittaa siitä, että tulevaisuudessa älypuhelimet eivät välttämättä enää ole niitä suorakaiteen muotoisia puikuloita, joita tänä päivänä olemme tottuneet käyttämään. Samsung Galaxy S6 ja S6 edge ovat tämän kevään älypuhelinmarkkinoiden ehdottomasti terävintä kärkeä.
Plussat ja miinukset löytyvät tiivistetysti tästä artikkelista.
Jäikö jokin asia askarruttamaan tai haluatko nähdä lisää videoita laitteiden ominaisuuksista? Huikkaa kommenteissa, niin vastaamme!
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »