Kohuja koko historiansa ajan herättäneen puhelinvalmistaja Turing Robotic Industriesin jättämästä konkurssihakemuksesta on paljastunut lisää tietoa yhtiön varoista ja veloista. Asiasta kertoo Turun Sanomat. Ensimmäisenä Turingin itse jättämästä konkurssihakemuksesta kertoi eilen Salon Seudun Sanomat.
Päivitys 2.2. kello 14.22:
Turing Robotic Industriesin johtaja ja perustaja Steve Chao on kommentoinut Salon Seudun Sanomille yhtiön aikovan jatkaa toimintaa Suomessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Chaon mukaan konkurssiin hakeutuminen on vain normaali toimenpiden nykyisten ongelmien ratkaisemiseksi ja kertoo tiedottavansa maaliskuussa yhtiön uusista kuvioista.
///
Turing Robotic Industriesilla on konkurssihakemuksen mukaan rahavaroja noin 10 000 euroa sekä noin 14 000 euron suuruinen arvonlisäverosaaminen valtiolta. Muuta omaisuutta yrityksellä on 200 000 euroa, mikä on Turun Sanomien mukaan käytännössä Nokian matkapuhelintehtaan entisen koelinjan tasearvo. Koelinja on myös Turingin vuokraamien Nokian entisten tehdastilojen vuokrasaatavien vakuutena ainakin 142 623 euroon asti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomalaisen Turing Robotic Industries -yrityksen suurin velkoja on Shenzhen Turing Robotic Industries Tech Limited -niminen yritys, jolle velat ovat miltei 1,5 miljoonaa euroa. Kyse on Turun Sanomien mukaan pääomalainoista, joita Turingin perustaja ja toimitusjohtaja Steve Chao on kierrättänyt muista yhtiöistään Suomessa olevan yhtiön kautta.
Lisäksi yhtiön velkojia ovat Salon Kaukolämpö (12 848 euroa), sähköyhtiö Helen (noin 4 700 euroa) ja sähkönsiirtoyhtiö Caruna (noin 3 900 euroa).
Velkojien joukkoon lukeutuu myös 208 010 euron summalla Ilkka Matinpalo, joka esiintyi yhdessä vaiheessa myös yhtenä Turingin johtohahmona. Jos myös Matinpalon saatavat huomioidaan, on Turing Robotic Industriesilla velkoja sen omaisuutta enemmän myös muille kuin toiselle Turing-yhtiölle.
Turingille nimetään oikeuden toimesta seuraavaksi pesänselvittäjä, jonka tehtävä on realisoida yhtiön omaisuus. Kuinka paljon velkojat saavat saatavistaan, selviää tämän jälkeen.
Takana värikäs menneisyys ja suuria lupauksia
Turing osti Nakolan koetehtaan laitteet ja tuotantolinjat keväällä 2016, ja vuokrasi tilat Microsoftilta. Vuokrasopimus siirtyi myöhemmin sellaisenaan Nokian entiset toimitilat Microsoftilta ostaneelle Salo IoT Parkille, jonka omistaa Salon kaupunki ja joukko sijoittajia.
Alkuvuodesta 2016 uutisoitiin Turingin suunnitelmista palkata Saloon uuden puhelimensa tuotantoon jopa 270 työntekijää. Puhelimen valmistus ei kuitenkaan koskaan Salossa alkanut ja ensimmäisestä puhelinmallista yhtiön katseet siirtyivät pian eteenpäin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vuoden 2017 aluksi Turing esittelli suunnitelmat uudesta Turing Phone Appassionato -puhelinmallista. Senkin tuotannon piti tapahtua alun perin Salossa, kunnes huhtikuussa Turing kertoi yhteistyöstä kiinalaisen TCL:n kanssa. TCL:n liiketoimintaan älypuhelimissa kuuluvat muun muassa Alcatel- ja nykyisin myös BlackBerry-puhelimet.
Toukokuussa Turing kertoi jopa miljardin dollarin diilistä kiinalaisen puhelinjakelijan kanssa. Elokuussa Appassionato-puhelin nähtiin ensi kerran live-kuvissa ja videolla ja tuolloin puhelimen kerrottiin tulevan saataville marras-joulukuussa, alkuperäisestä aikataulustaan myöhässä.
Nyt puhelimen myyntiintulo näyttää kuitenkin epävarmalta. ”Appassionatoa ei ole haudattu, mutta se ei ole tällä hetkellä aktiivinen. Puhelimesta tuli ulos toimiva versio ja se odotti muutamaa diiliä, joiden piti tulla. Keskustelut ovat yhä käynnissä”, Turing Robotic Industriesin johtoon kuuluva Karri Suosara kommentoi tammikuussa. Viime kuussa kerrottiin myös Turingin suunnittelevan jo seuraavaa uutta laitetta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »