Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

OP testaa uusia mobiilimaksamisen malleja – näilläkö Apple Pay nitistetään?

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

OP Labs mobiilimaksaminen Pivo

Kun Applen mobiili- ja verkkomaksupalvelu Apple Pay saapui vihdoin lokakuun lopulla virallisesti Suomeen, nousi sosiaalisessa mediassa jonkinasteinen meteli, kun pankeista ainoastaan Nordea lähti mukaan palveluun. Esimerkiksi OP sai paljon kiukkuisia tviittejä ja Facebook-kommentteja, kun finanssiryhmästä ilmoitettiin, että Apple Payn sijaan katsotaan mahdollisuuksia tuoda eri älypuhelinalustoille yhtenäinen mobiilimaksuratkaisu. Helsingin Messukeskuksessa järjestetyssä Slushissa OP:n digipalveluita kehittävä OP Labs esitteli paria kehitysasteella olevaa vaihtoehtoa älypuhelimella maksamiseen.

OP Labs mobiilimaksaminen

Kuvassa OP:n mobiilikassa iPadilla.

Siinä missä Apple Pay ja esimerkiksi Pivo-sovelluksen nykyinen Android-versio käyttävät kaupan kassalla NFC-lähimaksuyhteyttä, käyttävät OP Labsin vaihtoehdot muita teknisiä ratkaisuja. Esimerkkiratkaisuista toinen käyttää yhteydenpitoon ultraääntä, kun taas toinen Bluetooth LE- eli BLE-yhteyttä.

Slushin demoissa maksumahdollisuuksia esiteltiin yhdessä esimerkiksi torimyyjille ja muille pienyrittäjille soveltuvan OP Kassa -palvelun kanssa. BLE-maksaminen käy asiakkaan näkökulmasta vaivattomasti, sillä älypuhelin ottaa langattoman yhteyden kassana toimivaan iPadiin Bluetoothin välityksellä. Edellytyksenä on, että iPadilla on avoinna kassasovellus ja maksamiseen käytettävässä puhelimessa on OP:n Pivo-sovellus joko avoinna tai taustalla pyörimässä. Käyttäjän ei tarvitse kuin avata puhelimen lukitus, ja maksu tapahtuu käyttämällä puhelinta Bluetooth-signaalia vahvistavan magneetin läheisyydessä.

OP Labs mobiilimaksaminen

OP Labs mobiilimaksaminen

Asiakas tekee maksun käyttämällä Pivo-sovellusta käyttävää puhelinta magneetilla, joka vahvistaa Bluetooth-signaalia ja kertoo kassalle, miltä laitteelta maksu otetaan. Esimerkin magneetti on Pivo-tarralla varustettu jääkaappimagneetti.

Toinen OP Labsin esimerkeistä käytti maksamiseen ultraääntä. Esittelijöiden mukaan ultraääni toimii luotettavasti myös meluisassa messuhallissa ja jopa kymmenien metrien etäisyydellä. Käytännössä maksu hoituu niin, että kassana toimiva älylaite, esimerkiksi iPad tai Android-älypuhelin, lähettää ultraääntä, jonka asiakkaan puhelin tunnistaa Pivo-sovelluksen ollessa avoinna. Asiakkaan puhelin tunnistuu kassalaitteelle, minkä jälkeen myyjä varmistaa kyseessä olevan oikean asiakkaan ja asiakas vahvistaa maksun sovelluksessa pyyhkäisyllä.

OP Labs mobiilimaksaminen

OP:n mobiilikassa voi keskustella asiakkaan älypuhelimen kanssa myös ultraäänellä.

Yhteistä molemmille OP Labsin esittelemille maksujärjestelmille on, että ne vaativat älypuhelinsovelluksen lisäksi myös yhteensopivan kassajärjestelmän maksupäätteineen, kun taas NFC-maksaminen ja esimerkiksi Apple Pay toimii millä tahansa lähimaksua tukevalla päätteellä. Esimerkeistä ultraäänijärjestelmä ei asiakkaan näkökulmasta näyttänyt erityisen näppärältä, mutta BLE-maksaminen vaikutti kohtuullisen helpolta. OP kehittää BLE-järjestelmää yhdessä kassa- ja pääteratkaisuja toimittavan Netsin kanssa, mikä helpottaa mahdollisen uuden maksujärjestelmän laajaa käyttöönottoa. Esimerkiksi Tanskassa BLE-maksaminen on jo yleisesti käytössä.

Apple Payn etuna on sen yhteensopivuus tavallisten lähimaksupäätteiden kanssa, eli se toimii vaivatta myös ulkomailla matkustettaessa. OP:n kehittämät ratkaisut sen sijaan vaativat omat järjestelmänsä, eikä niitä välttämättä esimerkiksi koskaan nähtäisi Pohjoismaiden ulkopuolella. Apple Paystä kysyttäessä OP:ltä kerrottiin, ettei ajatusta edelleenkään ole haudattu, vaan tilanteen kehittymistä seurataan. Nyt Slushissa nähdyt järjestelmät ovat vielä kehitys- ja testausasteella, eikä ”lopullisia” ratkaisuja ole vielä tehty.

OP Labs kassabotti

Kassabotti mahdollistaa helpot verkko-ostokset Facebookin Messengerissä.

Lähi- ja mobiilimaksuratkaisujen lisäksi OP esitteli Slushissa sen chatbot- eli kassabottiratkaisuja. Niiden avulla asiakaspalvelua ja myyntiä voi siirtää botin tehtäväksi Facebookin Messengerissä. Esimerkiksi Kotipizzan KotiBotti on kehitetty yhdessä OP:n kanssa. Sen avulla voi pizzan tilata Messengerissä ja maksun hoitaa nopeasti Pivo-sovelluksella.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Vili

  Turhaa resurssien hukkaamista, Apple paysta on vaikea paremmaksi pistää. Siinä ei tarvi myöskään olla sovellus auki taustalla, se vaan toimii ja nopeasti toimiikin. Samoin myös eri sovellukset ja selain ym osaa käyttää Apple Payta ja pian lähtee rahaa myös viestien välillä toisille jne.

  Turha Apple Payta vastaan on kilpailla kun ei siihen ole mahdollisuuksia. Apple on tehnyt tuon maksaminen jo niin yksinkertaisen helpoksi ja nopeaksi kuin sen voi tehdä ja siksi siitä on tullut hitti jo meillä Suomessakin vain pienen ajan kuluessa. Nyt vaan kun saataisiin enemmän pankkeja mukaan niin yhä useampi pääsisi nauttimaan tästä maksamisen helppoudesta.

  • Kairaaja

   Ei apple pay tule olemaan mikää pysyvä juttu, ohi menevä. Se että kuka sen pysyvän ratkasun tuo niin voidaa vain arvailla.

   • Jonahan

    No *mikään* ei ole ikuista, joten argumenttisi on vähän tyhjä.

    Apple Pay ja muut olemassaolevaa infraa (esim. NFC) käyttävät ratkaisut ovat lähtökohtaisesti paljon paremmassa asemassa kuin tällaiset omaa rautaa vaativat ratkaisut.

    Suhteellisen pienen ja pienellä alueella (tietääkseni vain Suomi ja jotain toimintaa Baltian maissa) toimivan pankin omaa rautaa vaativa ja vähän myöhässä tuleva ratkaisu ei ole voittaja ellei se ole jollekin käyttäjälle (maksutransaktion osapuolet) huimasti parempi kuin olemassaolevat ratkaisut.

    Täten OP:n demot olisi ehkä rahallisesti järkevintä pitää demoina ja miettiä jotain muuta lähestymistapaa.

 2. Qwertyli

  OP vois ottaa pään pois perseestä.

 3. PJ66

  Ei yritykset ala kassoja uusimaan tuon takia. Ikävä kyllä nykyinen Op:n Pivo sovellus on täysin kelvoton. Aiemmin vielä toimi, nykyään en edes kehtaa kassalla koittaa. Kannattaisi keskittyä saamaan yksi palvelu kunnolla toimimaan ja sitten vasta kehittää uusia. Täytyy myöntää Android käyttäjänä että kateellisena katson kun asiakkaamme maksavat iPhonella, se meinaan toimii aina kerrasta. Android käyttäjät tuskailevat luuriensa kanssa ja usein kaivavat kortin kun ”ei tää nyt jostain syystä toimi”.

  • Vili

   En tiedä Androidin toimivuudesta, mutta tosiaan Apple Pay ei ole pettänyt kertaakaan ja varmaan sellaisen 100 kertaa sitä olen käyttänyt eri laitteissa, se on sekuntti kun puhelimen tunnistimelle viä. Tänään juuri kävin yhdessä luomukaupassa missä en ole koskaan käynyt ja maksoin puhelimella ja myyjä vaan hämmentyneenä totesi, että ”olipas sulla tollainen näppärä juttu”

   Se kyllä kaupoissa herättää hämmästyneitä katseita miten nopeasti koko kassatapahtuma on ohi, vielä kun lähtee siitä vaan pois eikä ota kuittia (huikkaa vaan että en tarvi kuittia) kun kuitti ei ole edes ehtinyt tulla laitteesta niin muutamat on varmaan kuvitelleet, että huijasiko tuo, että maksoiko se jo oikeesti kun eivät tajua mitä siinä oikein tapahtui :)

   • PJ66

    Ei toi enään ihmetystä herätä. Toi Op:n Pivo ollut jo käytössä pari vuotta. Kaupungeissa ihan tuttu juttu. Mutta tosiaan nykyään ei oikein toimi. Ei vissiin pysy koodaajat perässä kun on niin monta Android versiota. Sitä ongelmaa ei ole Applella

  • Samsungilla pelaa

   Kyllä itsellä toimii Pivon lähimaksu erinomaisesti Galaxy S8:lla.

  • Random

   😂😂😂 oletkos kuulkut sovelluksesta nordea pay?

 4. Jacco

  Täysin kuolleena syntynyt toiminta-ajatus ja malli. Pah!
  Torimyyjille, jos heillä on tili OP:ssa ja oikeanmerkkinen känny Pah!
  Eikä toimi ku max pohjoismaissa ja tod.näköisesti vain Suomessa, juu…u

 5. Hendriks

  En usko applen, apple payn, osuuspankin, osuuspankin mobiilimaksamisen, googlen androidin enkä minkään muunkaan menestykseen!.

  • Jonahan

   Mikäs sitten menestyy? Käteinen raha pieniin ostoksiin ja shekkivihot tulevat takaisin?

 6. Huvittunut

  Jos Apple sallisi muun kuin tuon Apple Payn toiminnan luurissaan olisi elämä kaikille helpompaa. Mutta kun ei salli. Siksi mieli pahoitetaan luurin käyttäjien toimesta kaikille muille kuin Applelle.

 7. Vili

  Eilen tuli hauskin Apple Pay tilanne, olin yöllä konsertissa ja sitten keikan jälkeen mentiin fanishoppiin ja siellä oli 30e maksava vinyyli. Kysyin myyjältä onko lähimaksua ja sanoi, että on, sanoin että maksan tällä puhelimella, laittoi summan siihen päätteeseen ja tokaisi, että ainiin tässä on se 25e raja.

  Tämän jälkeen hän alkoi kysymään asiasta vieressä olevalta myyjältä, että eikö olekkin. Siinä kun ne keskusteli asiasta niin vein sillä välin luurin päätteellä ja kuului bling ääni ja sanoin vaan, että ei koske tätä, molempien ilmeet oli aika näkemisen arvoiset ja muutaman muun asiakkaan siinä ympärillä, varsin koominen tilanne :)

  Tämä oli kuin suoraan siitä mobilepay mainoksesta mikä pyörii missä aika ns pysähtyy.

  • Kairaaja

   Sä se täällä kerrot näitä märkiä unia joka päivä :D

   • Vili

    ”17.10.2017, klo 19:28

    Vastaa
    Kairaaja
    Tuskin hirveästi saa käyttäjiä.”

    Hups! :D

 8. N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

  Tää on kyllä vaarallista, kun nämä suuret yritykset pyrkivät ja kykenevät kasvattamaan itseään toimialarajojen yli.

  Juuri saatiin esimerkki siitä, kuinka liian isot firmat pystyvät kiristämään muita tahoja suuruudellaan, kun Google blokkasi ison osan youtuben musiikkia sisältävistä videoista Suomessa.

 9. Jed

  Liian rajoittuneita, eivät tule laajaan käyttöön, ainoastaan NFC tulee menestymään.

  • Pena

   Tähän olen uskonut jo yli 10 vuotta. Valitettavasti NFC-standardoinnin ja varhaisten pilottien pioneeri Nokia ei ole tässä enää mukana.

   Nähtävästi se matriisiorganisaatio aiheutti myös sen, ettei Nokia saanut NFC-puhelimia suunnitellusti markkinoille edes noiden varhaisten maksuliikenteen ja joukkoliikenteen pilottien tarpeisiin.

Tuoreimmat jutut