Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kommentti: Onko uusille Nokia-puhelimille sittenkin asetettu liian kovat odotukset

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Nokia 3 on 150 euron puhelimeksi mainio.

Nokia 3.

Uusien Nokia-Android-puhelimien, Nokia 5:n ja Nokia 6:n, toimitusten ennakkotilaajille piti alkaa tänään tiistaina, mutta näin ei käynytkään. Toimitusten alku näyttää viivästyvän noin viikolla. Uutinen on varmasti pettymys monille ennakkotilaajille, mutta viikon viivytys on aika pieni, kun ottaa huomioon, että laitteet esiteltiin Euroopassa alkujaan jo lähes neljä kuukautta sitten, helmikuun lopulla. Kannattaa myös muistaa, että Nokia 6 esiteltiin Kiinassa ensimmäisen kerran jo tammikuun alussa. Nokia 3:n toimitukset sentään alkoivat ajallaan, mutta nekin siis kuukausia laitteen virallisen esittelyn jälkeen.

Tässä alkaa olla ihan sitä ehtaa vanhan ajan Nokia-henkeä. Olen sitä ikäpolvea, joka alkoi käyttää matkapuhelimia Nokian kasvuvuosien aikana. Ensimmäinen Nokia-puhelimeni oli 6150. Sitä seurasi nippu muita malleja, ja viimeiseksi jäi N97 mini. Sitä käytin muistaakseni yhdeksän kuukautta, kunnes totesin ajan kulkeneen ohi Nokian älypuhelinyritelmistä.

Noilta vuosilta muistan sen, miten lehdissä näytettiin Nokian huippumalleja, joita esiteltiin melkoisella tahdilla. Kaikenlaisia huippumalleja väläyteltiin sitä vauhtia, että oli vaikea pysyä kärryillä siitä, mikä itse asiassa oli se valmistajan kärkimalli. Yhdessä oli jotain, mitä toisesta ei löytynyt, mutta vastaavasti siinä toisessa olikin sitten jotain muuta, mikä ensimmäisestä puuttui.

Yhteistä kaikille Nokian takavuosien huippumalleille oli se, että ensiesittelyn ja varsinaisen myyntiintulon välissä ehti vierähtää monta kuukautta, eikä noiden kuukausien aikana oikein kellään tuntunut olevan hajua, milloin laitteita itse asiassa voisi ostaa. Varma tapa saada harrastelijat ja fanit turhautumaan, kun yrittävät miettiä, minkä laitteen ja millä aikataululla hankkivat. Sama nähtiin nyt uusien Android-Nokioiden kanssa. Eletään kuitenkin vuotta 2017, joten tuntuu oudolta ajatella, että helmikuussa esiteltyjen puhelimien myyntiintulopäivä kerrotaan vasta kesäkuussa.

Sen lisäksi, että aikataulusäätö näyttää melkoiselta kuluttajien aliarvioinnilta, olen hyvin epäileväinen laitteiden laadun suhteen. Kuhina uusien Android-Nokioiden ympärillä on valtava, varsinkin täällä Suomessa, jossa isolla osalla kansasta on rakkaita muistoja vanhoista Nokia-puhelimista. Vaikka uudet Nokia-puhelimet voivatkin olla hintaisekseen hyvin toteutettuja, ei niiltä kannata odottaa vastaavaa kestävyyttä tai akkukestoa kuin takavuosien luureilta.

Vanhat nokialaiset olivat muovikuorisia, ja pudotessa muovikuoret irtosivat, eivät hajonneet. Nykyaikaiset älypuhelimet ovat tiukasti pakattuja laitteita isoilla lasipinnoilla, joten vanhojen muovipuikuloiden pudotuskestävyyttä on turha odottaa, vaikka merkkinä olisikin Nokia. Samoin akkukesto on nykyään eri luokkaa ihan siitä syystä, että puhelimien pääasiallinen käyttö tätä nykyä on paljon muuta kuin pelkkiä puheluita, tekstiviestejä ja valmiustilassa odottelua.

Onkin mielenkiintoista nähdä, miten näiden uusien Nokioiden lopulta käy. Pahoin pelkään, että moni ostaja pettyy, kun mielessä hehkuu ajatus takavuosien nokialaisten kestävyydestä ja akkukestosta, eikä tule otettua huomioon, että nykyaikaiset älypuhelimet ovat toista maata. Siinä ei tilannetta auta pelkkä brändäys tai huolellinen suunnittelu. Ei nimittäin ole kyse siitä, että kaikki muut valmistajat tekisivät puhelimistaan tarkoituksella sutta ja sekundaa, ja vain Nokia todella keskittyisi laatuun. Näin asia ei todellakaan ole.

Lisäksi mielenkiintoinen seikka on uusien Android-Nokioiden ohjelmiston päivittyminen. Puheiden ja tekstien perusteella Nokioissa käytetään ”puhdasta” Androidia, joten päivitysten on sanottu tulevan nopeasti. Totuus kuitenkin on, ettei ole olemassa yhtä puhdasta Androidia, vaan ajureita, soittoääniä ja muuta laitekohtaista laitteissa aina on. Nokian puhelimissa on esimerkiksi Nokia Tune -soittoäänenä ja kamerasovellus on HMD:n oma. Nokia ei myöskään tämän lähes puhtaan Androidin kanssa ole mitenkään ainutlaatuinen, sillä onhan esimerkiksi Moto- ja Sony-puhelimissa hyvin lähellä puhdasta Androidia oleva käyttöjärjestelmä.

Käytännössä HMD Global on luvannut puhelimien saavan kuukausittaiset Androidin tietoturvakorjaukset. Se on eri asia kuin aina uusin Android-versio. En sano, etteikö HMD voisi hoitaa uusien Nokioiden Android-päivityksiä kerrassaan esimerkillisesti. Kuitenkin, kun ottaa huomioon, kuinka paljon Android-puhelimia ja -valmistajia maailmalla on ja kuinka heikosti päivitykset pääosin on hoidettu, uskon HMD:n paremmuuden vasta kun sen näen. Käytännössä siis vasta seuraavien kahden-kolmen vuoden aikana todella nähdään, miten Android-Nokioiden käy.

Niin ja johan vanha Nokia/Microsoft Symbian- ja Windows-kuvioineen osoitti, kuinka helppoa on jättää täyttämättä ohjelmistotukea koskevat lupaukset.

Niin ja sitten on tietysti myös tämä uusi Nokia 3310.

Nokian näppärä markkinointitempaus, eli uudelleen synnytetty peruspuhelin Nokia 3310, saapui virallisesti kauppoihin toukokuun lopulla, ja suosio on ollut ilmeisesti melkoisen suurta. Ajatus uudesta Nokia 3310:stä tietysti on hauska, mutta on surullista ajatella, että lopulta iso osa laitteista taitaa päätyä elektroniikkajätteeksi, mahdollisesti maattuaan ensin muutaman vuoden vähän käytettynä laatikon pohjalla. Moniko muka oikeasti haluaa tänä päivänä käyttää puhelinta, jossa ei toimi edes WhatsApp?

Nokia-nimi jätti minuunkin aikoinaan jälkensä ja tutun brändin näkeminen tuo sisälleni lämpimän tunteen. En haluaisi olla pessimistinen Nokia-puhelimien uuden tulemisen kanssa, mutta kuten edellä jo mainitsin, pelkään monen ostajan silti pettyvän. Laitteille on asetettu kovat odotukset, mutta en ole lainkaan vakuuttunut, että HMD Global olisi keksinyt jonkin ihmeloitsun, jolla se saa kaiken hoidettua muita Android-valmistajia mallikkaammin. Toivotaan kuitenkin, että olen väärässä ja Nokia-nimi nousee jälleen puhelinmarkkinoiden huipulle. Aika näyttää.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. N4evr

  Sonyt ei lähelläkään puhdasta androidia. Kakkosena omien ohjelmien määrässä puhelimissaan, heti iphonien jälkeen.

  • Janne Laakso

   Onhan Sonylla läjä omia sovelluksia, mutta kyllä käyttöliittymä silti on paljon lähempänä puhdasta Androidia kuin esimerkiksi Huawein tai Samsungin laitteissa.

   • Matti#2

    Ja suurimman osan niistä omista voi poistaa ihan kokonaan.

 2. Nokia

  Totta, sitäpaitsi Sony on ylikallis merkki ja puhelimet täyttä paskaa, mm. Mediatekin prossuja suurimmassa osassa puhelimia, myös uusimmissa.

 3. Hendriks

  Odotukset näiden ”HMD-Nokioiden” suhteen oli korkealla lähinnä vain suomalaisilla!.

  Kiinalaisia massapuhelimia Nokia-logolla, ei toimi pidemmän päälle!. 👎👎

 4. Juho

  Pessimisti ei pety!

 5. Juho

  https://youtu.be/nYasmMSY3wA
  Nokia 6 on kestävä

 6. KIME1980

  Ihan on omaa hölmöyttä jos odottaa älypuhelimilta samaa akun kestoa, kestävyyttä kun peruspuhelimilta. Toisaalta miksi peruspuhelimesta pitäisi löytyä whatsapp eikö sekin kuulu älypuhelimiin.Eli olen jokseenkin melkein kaikesta eri mieltä kirjoittajan kanssa noilla odotusarvoilla joutuu pettymään aina.

  • Janne Laakso

   Mistä tarkalleen ottaen olet eri mieltä?
   Viittasin tekstissäni siihen yleiseen kuhinaan ja pöhinään jota some ja keskustelupalstat ovat viime kuukausina olleet pullollaan. Monet ihmiset asettavat kovia odotuksia näille uusille Nokioille ja viittaavat juuri vanhojen nokialaisten erinomaisuuteen, mutta keskusteluissa tuntuu unohtuvan juuri se, että älypuhelimet ovat jo lähtökohtaisesti eri viivalla kuin takavuosien perusluurit. Näille uusille Nokia-puhelimille on asetettu hurjia odotuksia, ja siksi pelkään monien lopulta pettyvän.
   Samoin moni esimerkiksi omassa sosiaalisessa kuplassani on innostunut uudesta 3310:sta ja suunnitellut sen hankkimista, mutta hanke kariutuu yleensä siihen, kun mieleen tulee, että aniharva nykyään käyttää viestittelyyn tekstiviestejä, ja sen sijaan WhatsAppilla tai Messengerillä useimmat nykyään yhteyttä pitävät.

   • Mies

    Nykyajan peruspuhelimeen ei tarvita kuin Whatsappi ja somepalvelut.

  • Hendriks

   Kyllä Whatsapp tulisi olla myös nykyajan peruspuhelimessa!. Jos noin ajattelee, niin ei olisi peruspuhelimissa edes tekstiviestiominaisuutta, sillä peruspuhelimilla onnistui ennen pelkkä soittaminen!.

 7. Juha

  Nokioissa on sama Android kuin Googlen omassa Pixelissä. Siinä on ratkaistu suurin osa Androidin ongelmista. Veikkaan, että myynti vetää hyvin. Vuoden 2018 lopussa n. 2% markkinaosuus on ihan realistinen.

  • Janne Laakso

   Kuten tekstissä jo mainitsin, ei ole olemassa yhtä puhdasta Androidia, jota voisi päivittää laitteesta toiseen. Nokia-puhelimet ja Googlen Pixel-puhelimet käyttävät eri tekniikkaa sisällään, joten myös ajurit poikkeavat toisistaan. Lisäksi esimerkiksi kamerasovellus Nokia-puhelimissa on HMD:n oma, eikä suoraan Googlelta.

   Päivityksiä ja ohjelmistotukea miettiessä tulee ottaa huomioon, että ajureita toimittavat piirivalmistajat. Niinpä jos esimerkiksi Qualcomm päättää lopettaa Snapdragon 430 -järjestelmäpiirin tukemisen Android O:n jälkeen, eivät Nokia 5 ja Nokia 6 saa enää uutta Android P:tä, eikä siinä auta HMD:n pyristely.

   Jos Android-päivitykset olisivat helppo nakki, useammat valmistajat jakelisivat niitä avokätisemmin ja nopeammalla aikataululla. Nyt vain toivotaan, että HMD todella tässä kohdassa paiskii töitä ja pitää huolen päivityksistä mahdollisimman pitkään.

   • Hendriks

    Ovat jo pettäneet lupauksensa päivitysten suhteen!.

   • Juha

    Satun tietämään, että Nokioissa on tuo sama Pixelissä käytetty Android. Google mietti kaksi kuukautta ennen kuin suostui sen antamaan Nokialle.

    • Janne Laakso

     En tiedä mihin tietosi perustuu, mutta vaikuttaa jonkinasteiselta väärinkäsitykseltä. Android-versio voi olla sama ja pääosin samat ominaisuudet mukana, mutta kyse ei silti ole yhtenevistä ohjelmistoista.

     Pixel-puhelimelle tarkoitettu Android-paketti ei sellaisenaan toimi Nokia-puhelimessa, koska laitteet käyttävät eriäviä komponentteja ja näin ollen keskenään erilaisia ajureita. Niinpä, vaikka Google julkaisisi Pixelille uuden Android-version, ei se vielä tarkoita, että Nokia-puhelinta voisi mennä samana päivänä päivittämään. Kyllä se uusi Android-versio pitää sille Nokia-puhelimelle räätälöidä, ennen kuin päivitys voidaan julkaista. Lähes puhtaalla Androidilla (eroina mm. Nokia Tune ja HMD:n kamerasovellus) varustettuihin Nokia-puhelimiin tuo räätälöinti tietysti käy helpommin kuin vaikkapa Samsungin tai Huawein laitteille, joissa mukana on usein muutoksia myös valmistajan omaan käyttöliittymään. Nokia-puhelimet eivät kuitenkaan käytä samaa Android ROM -pakettia kuin Pixel-puhelimet.

   • MM

    Tuolta voi käydä katsomassa hyviä perusteluja mm. uuden Nokia 3:n vahvuuksista. Ihan käytännön faktoihin perustuvia kommentteja, eikä vain ”musta tuntuu että ehkä” tyylisiä kommentteja.

    http://indiatoday.intoday.in/technology/story/nokia-3-could-change-the-budget-smartphone-market-heres-why/1/984094.html

    • Janne Laakso

     Tuossa artikkelissahan juuri listattiin kaikki ne odotukset, joita uusille Nokia-puhelimille on asetettu. Seuraavaksi sitten nähdään, lunastaako HMD Global odotukset tulevien vuosien aikana ja ovatko ihmiset tyytyväisiä laitteisiin ja palveluun vielä vaikkapa vuoden tai kahden kuluttua.

 8. Hannu Heikkinen

  Toivon kaikkea hyvää HMD:lle. Vaikea kuitenkin uskoa, miten ihan toisenlaisella budjetilla toimivat keskeisimmät puhelinvalmistajat mokaisivat niin, että Nokia-tekstillä varustetut puhelimet alkaisivat jyrää.

  Toisaalta HMD:n tavoite (tässä vaiheessa) ei olekaan olla ykkönen puhelinvalmistajana.

 9. KIME1980

  Nokia 3310 ei tue 3g:tä joten ei siihen ihan hirveesti eri viestisovelluksia voi laittaa.Peruspuhelimia älykkäämpiä ja 3g:tä tukeville puhelimille oli jokin nimikin olemassa en nyt muista mikä? kuitenkin lienee maku asia että mihin vetää rajan peruspuhelimelle/älypuhelimelle. Osalle ihmisiä varmasti riittää 2g peruspuhelin jolla voi soittaa ja lähettää tekstiviestejä.Toiset taas vaatii enemmän ja haluaisi 3g joka mahdollistaisi jo lisää ominaisuuksia.

Tuoreimmat jutut