Mobiilialan megatapahtumasta Mobile World Congressista on jälleen tämän vuoden osalta selvitty ja näin uuden viikon alkaessa on vielä hyvä luoda silmäys koko menneeseen viikkoon. Viikon suurimmiksi tähdiksi nousivat Nokian Android-julkistukset sekä Samsungin Galaxy S5:n ja rannelaitteiden julkistukset.
Nokian ja Samsungin ohella MWC:ssä nähtiin myös loputtomalta tuntuva lista kaikkea muutakin uutta, minkä vedämme lyhyesti nippuun alla. Mielenkiintoisia poimintoja ovat esimerkiksi alle 20 euron Firefox-puhelin sekä Suomessa kehitetyn YotaPhonen huomattavasti ensimmäistä kehittyneempi toisen sukupolven versio.
Yleisesti ottaen MWC ei tarjonnut mitään megayllätyksiä, koska paljon tiedettiin jo ennalta huhujen myötä. Lisäksi osa kertoi MWC-uutisiaan jo edeltävinä viikkoina alta pois, kuten kävimme läpi jo viikko sitten edellisessä Mobiiliviikko-katsauksessamme.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Me Mobiili.fissä ehdimme viikon aikana julkaisemaan MWC:n seurannan ohella myös arvostelumme LG:n hiljattain Suomesssa myyntiin saapuneesta kaarevasta G Flex -älypuhelimesta.
Alla keskitymme käytännössä lähes pelkästään vain Mobile World Congressin viikon antiin, koska muita suuria uutuuksia MWC:n ulkopuolelta ei mobiilialalla nyt edes kuultu.
Viikon kohokohdat olivat Nokian ja Samsungin julkistustilaisuudet. Jos itse tilaisuudet vielä kiinnostavat, kestää niiden katsominen yhteensä noin puolitoista tuntia. Tilaisuudet löytyvät tästä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokialta Android-kolmikko X, X+ ja XL sekä myös 220 ja Asha 230
Nokian viikon uutuudet sijoittuivat kaikki edulliseen hintaluokaan. Ennen veroja kalleimmankin uutuuden eli Nokia XL:n hinnaksi ilmoitetaan vain 109 euroa.
Nokia X:n julkistuksessa ei ollut mitään yllättävää, mutta sen sijaan X+:sta ja XL:stä ei oltu kuultu ennakkoon. X+ on kuitenkin lähes identtinen X:n kanssa sisältäen vain pari parannusta – 768 megatavua RAM-muistia 512 megatavun sijaan sekä mukana on neljän gigatavun muistikortti. XL:ssä puolestaan on muuten samat ominaisuudet, mutta näyttö on viisituumainen X:n ja X+:n neljän sijaan ja takakamera viisimegapikselinen kuvausvalolla ja mukana on myös kahden megapikselin etukamera.
Kävimme läpi myös Nokian ajatuksia X-puhelinten luomisen takana sekä sitä mitä Microsoft aikoo seuraavaksi tehdä. Analyytikkoarvioissa Nokialta odotetaan 16 miljoonan X-puhelimen toimituksia tänä vuonna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia, Android ja X – miksi ja mitä seuraavaksi?
Tässä ovat Nokian X-kolmikon ominaisuudet ja erot
Nokia julkisti kolme omanlaistaan Android-puhelinta: X, X+ ja XL
”Nokia toimittaa 16 miljoonaa X-puhelinta tänä vuonna”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian X-kolmikon saapuminen Suomen markkinoille on vielä epävarmaa. Niiden pääkohderyhmähän on luonnollisesti kehittyvillä kasvumarkkinoilla, mutta ovat ne muuten Eurooppaankin kyllä tulossa. Suomen kohtalosta ei ole velä sanottavaa suuntaan taikka toiseen.
Älä menetä toivoa vielä – Nokian Android-X:t voivat tulla Suomeenkin
Nokia täydensi myös peruspuhelinmallistoaan toistaiseksi edullisimmalla 29 euron internet-puhelimellaan 220:lla sekä 45 euroon painetulla Asha 230:lla.
Nokialta jo 220-peruspuhelin ja Asha 230
Videoilla: tällaisia ovat Nokian viisi uutuutta
Windows Phonen osalta Nokia kertoi viikon aikana uusien tulossa olevien sovellusten ohella vain kehittäjille tarjolle tuodusta päivitetystä Imaging SDK -sovelluskehitystyökalupaketista.
Nokia julkaisi Imaging SDK 1.1:n – tämä uutta
Nokian X:t olivat laajasti esillä eri yhteyksissä myös julkistuksensa jälkeen. X bongattiin jo suorituskykytestien tilastotiedoista, Android-sovellusten toiminnasta kuultiin lisää, Nokian omia Android-sovelluksia siirrettiin jo toimimaan muissakin Android-puhelimissa ja Nokioihinkin viritettiin niistä puuttuvat Google-sovellukset.
Näin Nokia X sijoittuu suorituskykytesteissä
Näin Android-sovellusten asentaminen toimii Nokia X:ssä – myös widgetit pelaavat
Nokian MixRadio ja sovelluskauppa viriteltiin jo muihinkin Android-puhelimiin
Nokian X:ään viriteltiin jo Google Play -sovelluskauppa ja Google-sovellukset
Nämä nimekkäät sovellukset Nokia houkutteli jo X:lle – Lumiatkin saavat täydennystä
Myös Googlen Android-pomo Sundar Pichai kommentoi lyhyesti Nokian uutuuksia todeten niiden todistavan Androidin olevan avoin järjestelmä.
Näin Google-pomo kommentoi Nokian Android-puhelimia – ja tulevaa Nexusta ja Galaxy S6:ta
Samsungilta Galaxy S5 ja Gear Fit
Samsungin Galaxy S5 oli viikon tärkein uutuus. Ennakkohuhujen jälkeen Samsunginkin julkistus onnistui yllättämään lähinnä yllätyksettömyydellään.
Galaxy S5:n kohokohdaksi nousee ennen kaikkea parannus kamerassa. Pikselimäärä on noussut 13 megapikselistä 16 megapikseliin, mutta muut tapahtuneet muutokset uudenlaisesta automaattitarkennuksesta HDR- ja tarkennusparannuksiin ovat kenties vielä tärkeämpiä. Ennakkoarvioiden mukaan Galaxy S5:n kamera on nyt hyvällä tasolla. Galaxy S5:n uutuuksista sormenjälkitunnistin sekä sykemittari puolestaan ovat molemmat epäkäytännöllisiä, kertovat ensiarviot.
Suomessa Galaxy S5:n suositushinnaksi kerrottiin 699 euroa. Myynti on alkamassa globaalisti 11. huhtikuuta.
Samsung paljasti Galaxy S5:n Suomi-hinnan
Samsung Galaxy S5 videoilla – näin se toimii
Galaxy S5:n jatkaessa pitkälti edeltäjänsä linjoilla esimerkiksi ilman metallirakennetta tai supertarkkaa näyttöä, ei se tuntunut kummoiselta uudistukselta – vaikka onkin luonnollisesti Samsungin toistaiseksi selvästi paras puhelin sekä myös Android-laitteiden kärkeä. Huhut paremmasta Galaxy S5 -versiosta, joka julkistettaisiin kenties jo toukokuussa, jatkuivat heti tämän viikon julkistuksen jälkeen.
Kommentti: Galaxy S5 jätti kylmäksi – tylsääkin tylsempi uutuus?
Huhut paremmasta Galaxy S5:stä jatkuvat
Hieman yllättäen Galaxy S5:ltä osan huomiosta veikin Samsungin toinen julkistustilaisuuden uutuus eli aktiivisuusrannekkeen ja älykellon yhdistelmä Geart Fit, joka vaikuttaa onnistuneelta kokonaisuudelta.
Tässä Samsungin toinen julkistus: Gear Fit
Gear Fitin hinta Suomessa on 249 euroa. Lisäksi Samsung paljasti myös Gear 2 -älykellon hinnaksi 349 euroa ja ilman kameraa tulevan Gear 2 Neon hinnaksi 249 euroa.
Samsung paljasti Gear 2 -älykellojensa Suomi-hinnat
Ennakkohuhuista poiketen Tizen-puhelimen julkistuksia ei todellakaan MWC:ssä nähty, vaan puheissa lanseeraus on siirretty jälleen eteenpäin vasta loppuvuoteen. Tizenin kehitystä uusimmassa 2.2.1-versiossaan Samsung sentään jo esitteli.
Ei Tizen-puhelinta vielä – ”liian aikaista”, sanoo Samsung-pomo
Tältä se näyttää: videolla Samsungin Tizen puhelimessa
Tuttuun tapaan Galaxy S5:stä kaivettiin teknisiä yksityiskohtia esille viikon kuluessa. Tulossa on myös toinen versio Samsungin omalla Exynos-järjestelmäpiirillä Aasian markkinoille. Uusi Exynos 5422 Octa -piiri julkistettiin myös viikon aikana.
Galaxy S5:stä myös toinen versio – vain eri järjestelmäpiirillä
Samsung julkisti uudet Exynosit
Tallennustilan osalta Galaxy S5 ei tarjoa parannusta edeltäjäänsä verrattuna. 16 gigatavun mallin sisäisestä tallennusmuistista yli puolet haukkaavat edelleen käyttöjärjestelmä sekä Samsungin omat ohjelmistot.
Ei parannusta: 16 gigatavun Galaxy S5:ssä vain 8,4 gigatavua vapaana käyttäjälle
Samsung kertoi myös avaavansa älykellonsa sekä Galaxy S5:n sormenjälkitunnistuksen myös sovelluskehittäjien hyödynnettäväksi.
Samsung avaa kellonsa ja sormenjälkitunnistimensa kehittäjille
Sonylta Xperia Z2, Xperia Z2 Tablet, Xperia M2 ja SmartBand-rannekelaite
Sonyn uutuudet jäivät täysin samana päivänä tapahtuneiden Nokian ja Samsungin lanseerausten varjoon, vaikka myös Sony esitteli uuden huippuluokan lippulaivaälypuhelimensa, joka jopa pesee Galaxy S5:n tietyillä osa-alueilla.
Sonylta nähtiin myös uusi Xperia Z2 tablettina, minkä ohella uutuuskimaran täydensivät keskiluokkaan sijoittuva Xperia M2 sekä SmartBand-rannekelaite.
Tässä Sonyn uutuudet: Xperia Z2, Xperia Z2 Tablet, Xperia M2 ja SmartBand
PALJON muita älypuhelimia
Merkittävimpien Nokian, Samsungin ja Sonyn jatkoksi MWC:ssä nähtiin myös paljon, paljon uutuuksia pienemmiltä toimijoilta.
Näistä mielenkiintoisimmiksi valopilkuiksi nousivat alle 20 euron Firefox-puhelimen prototyyppi sekä oululaisen suomalaistiimin kehittämän venäläisen YotaPhonen toisen sukupolven versio, joka vaikuttaa huomattavasti ensimmäistä kehittyneemmältä ja kaikin puolin paremmalta.
Tässä on alle 20 euron Firefox-puhelin – halpa uutuus videoilla
Venäläisiltä (ja suomalaisilta!) seuraaja tuplanäyttöpuhelimelle: tässä on uusi YotaPhone
Salaustrendillä puolestaan ratsastaa Geeksphonen ja Silent Circlen yhteistyöprojekti Blackphone.
Tällainen on kaiken salaava Blackphone-puhelin
HTC:ltä nähtiin odotetusti uutuuksia keskihintaluokaan – kahden mallin voimin.
Tyyliä ja kokoa keskiluokkaan: HTC Desire 816 ja Desire 610 -älypuhelimet julki
LG täydensi MWC-ennakkojulkistuksiaan kahdella uutuudella eli edullisella F-sarjan älypuhelimella.
LG paljasti kaksi uutta älypuhelinta – tällaisia ovat F70 ja F90
ZTE paljasti kuusituumaisen puhlettinsa.
ZTE:ltä kuuden tuuman jättiälypuhelin Grand Memo II LTE
Panasonic esitteli yrityskäyttöön tarkoitettua kestävää puhelintaan, johon voi valita joko Android- tai Windows 8 Embedded -käyttöjärjestelmän.
Nämä Panasonicin älypuhelimet kestävät karskimpaakin käyttöä – valitse Android tai Windows
Kiinalainen Lenovo, joka noussee tämän vuoden aikana maailman kolmanneksi suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi, julkisti myös joukon uusia Android-älypuhelimia.
Nouseva tähti Kiinasta paljasti uutuutensa: kolme uutta älypuhelinta – yhdessä supersuuri akku
Asuksen uutuudet eivät olleet kummoisia: alkuvuoden CES-messuille paukkunsa käyttäneeltä Asukselta nähtiin vain pari uutta FonePad 7 -malliversiota.
Asus julkisti FonePad 7 -puhelintabletista kaksi uutta versiota
Kanadalinen BlackBerry puolestaan jatkaa yhä taistelua. Suomen markkinoilla lähes merkityksettömältä BlackBerryltä nähtiin yksi kunnon julkistus ja lupaus toisesta.
BlackBerry ei luovuta vielä: kaksi uutta puhelinta
Muut MWC-uutuudet: älykelloja, piirejä, muistikortti, älylasit, älyhammasharja…
Nykyisin MWC-uutuudetkaan eivät myöskään todellakaan rajoitu vain älypuhelimiin, vaikka ne keskiössä olivatkin.
Suomalaiselta Creoirilta nähtiin MWC:ssä uusi Ibis-älykello, joka eroaa muotoilultaan melko rankasti muista älykelloista.
Suomesta uusi älykello: Creoir Ibis julki
Sony ja Garmin puolestaan kertoivat Garminin karttojen olevan tulossa Sonyn älykelloon.
Garmin tuo navigoinnin Sonyn älykelloon
Älypuhelinten järjestelmäpiirien ykkönen Qualcomm paljasti kolme uutta mobiilijärjestelmäpiiriä, joista Snapdragon 800:sta tehokkaammaksi kellotettu Snapdragon 801 löysikin jo heti tiensä uuteen Samsungin Galaxy S5:een. Intel puolestaan heitti kisaan mukaan oman uuden Atominsa.
Qualcomm ja Intel julkistivat uusia piirejään: Snapdragon 801, 615 ja 610 sekä Intel Atom Z3480
Myös SanDiskin 128 gigatavun microSD-muistikorttiuutuutta pääsee heti hyödyntämään Galaxy S5:llä, sillä se sisältää mahdollisesti ensimmäisenä älypuhelimena virallisen tuen 128 gigatavun korteille.
SanDiskilta muistikorttien pikkujättiläinen: 128 gigatavun microSD
Sony esitteli MWC:ssä myös älylasiensa varhaista prototyyppiä.
Ja äly ei tähän vielä loppunut, vaan Oral-B toi julki myös oman älyhammasharjansa MWC:n tiimellyksessä. Laitteen ostamisen älykkyydestä voidaan toki olla montaa mieltä, mutta kuten sanotaan: kehitys kehittyy.
Nyt tulee älyhammasharja! Oral-B esitteli uuden tuotteensa
Parhaat
Tuttuun tapaan MWC:ssä palkittiin myös vuoden show’n paras uutuus sekä edeltävältä vuodelta parhaat useissa eri kategorioissa.
Tänä vuonna parhaaksi MWC-mobiililaiteuutuudeksi valittiin Samsungin Gear Fit -rannelaite.
Aiempien aikojen valinnoissa puolestaan loistivat HTC One parhaana älypuhelimena, Apple iPad Air parhaana tablettina sekä Nokia voittamalla peruspuhelinkategorian 105-mallillaan sekä edullisten älypuhelinten kategorian Lumia 520:llään.
Tämä vain 27 grammaa painava mobiililaite oli MWC:n paras
GSMA: Tämä on paras älypuhelin – Lumia 520:lle parhaan edullisen älypuhelimen titteli
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »