Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Uber saamassa kovan globaalin haastajan – kiinalainen DiDi osti nyt brasilialaisen 99:n

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Didi ChuxingHetken aikaa näytti siltä, että älypuhelimella tilattavissa kyytipalveluissa markkinoille olisi laajasti toimivan Uberin lisäksi muodostumassa joukko vahvoja alueellisia toimijoita. Nyt kehitys vie kuitenkin vauhdilla kohti tilannetta, jossa alaa hallitsevat maailmanlaajuisesti suuret Uber ja kiinalainen Didi Chuxing, lyhyemmin DiDi, ja lisäksi markkinoille jää vain joukko huomattavasti heikompia paikallisia toimijoita.

Uusin merkittävä liike alalla on brasilialainen yrityskauppa. DiDi ostaa Brasiliassa ja muualla Latinalaisessa Amerikassa Uberin merkittävimmän kilpailijan 99:n. Raportoidusti kaupan arvoksi saadaan jopa noin miljardi dollaria, jos mukaan lasketaan DiDi 99:ään sijoittamat uudet 300 miljoonaa dollaria. Aiemmilta omistajilta se ostaa osakkeita noin 600 miljoonalla dollarilla, minkä lisäksi se sijoitti yritykseen jo aiemmin vuosi sitten tammikuussa 100 miljoonaa dollaria.

DiDi on myös solminut merkittäviä kumppanuuksia muilla alueille. Näiden ansiosta sen verkosta kattaa nyt jo yli 1 000 kaupunkia ja yli 60 prosenttia maailman väestöstä.

DiDi on laajentunut kumppanuuksilla. Kuva: Recode.

DiDi on laajentunut kumppanuuksilla. Kuva: Recode.

DiDi on ylivoimainen markkinajohtaja kotimarkkinoillaan Kiinassa, jossa Uber myi sille UberChinan ja sai vastineeksi kaupan yhteydessä vajaan viidenneksen omistusosuuden DiDistä. Omistus on sittemmin järjestettyjen rahoituskierrosten myötä jonkin verran liudentunut.

Kyytipalvelumarkkinoiden tilanne onkin varsin erikoinen, kun Uber omistaa merkittävän osuuden DiDistä, josta näyttää pikku hiljaa kasvavan Uberin kilpailija ympäri maailman.

Samalla vielä sekä DiDin että pian myös Uberin merkittävä omistaja on japanilainen SoftBank.

Maailmanlaajuista kyytipalveluiden markkinaa ravisuttavat seuraavaksi todennäköisesti merkittävimpien paikallisten toimijoiden kohtalo. Intiassa (Ola) ja Aasiassa (Grab) voi tapahtua merkittäviä omistusjärjestelyjä. SoftBank on merkittävä omistaja myös näissä paikallisesti vahvoissa toimijoissa. Suuri kysymys seuraavaksi onkin, yhdistyvätkö intialainen Ola ja Aasiassa laajasti toimiva Grab Uberin vai DiDin kanssa. Tähän asti ne ovat olleet Uberin kilpailijoita ja lähempänä omistuksellisesti DiDiä, mutta SoftBankin tulo Uberin merkittäväksi omistajaksi muuttaa pian tilannetta merkittävästi.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. Hendriks

    Eipä tarvitse tuota edes harkita, 👎. Uberkin on rikollinen yritys!.

    • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

      Ensi kesänä ei enää ole. 👍

Tuoreimmat jutut