Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Uberin omistus meni uusiksi – SoftBankin johtama ale-hintainen ostotarjous kelpasi

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Uber-logo taustalla.Kyytipalveluyritys Uberin omistusrakenne menee uusiksi, kun joukko suurimpia osakkeenomistajia on suostunut japanilaisen SoftBankin ja sen kumppanien tekemään ostotarjoukseen.

New York Timesin mukaan SoftBankin johtama konsortio on ostamassa 17,5 prosenttia Uberista noin 33 dollarilla osakkeelta, arvostaen kaupassa koko yrityksen noin 48 miljardin dollarin arvoiseksi. Hinnassa on 30 prosentin alennus verrattuna lähes 70 miljardiin dollariin, jolla Uber on viimeksi nostanut uutta rahoitusta sijoittajilta.

Ostotarjouksen toteutuminen ratkesi, kun eiliseen määräaikaan mennessä entiset omistajat olivat valmiita myymään riittävän määrän osakkeita.

Osana kokonaisuutta SoftBank merkitsee myös 1,25 miljardilla dollarilla uusia osakkeita Uberissa 67,5 miljardin dollarin arvostuksella.

Japanilainen operaattori- ja teknologiasijoittajajätti SoftBank tunnetaan Suomessa parhaiten Supercellin entisenä pääomistajana.

”Odotamme yhteistyötä ostajien kanssa kokonaistransaktion loppuun viemiseksi, minkä odotamme tukevan teknologia-investointejamme, kiihdyttävän kasvuamme sekä vahvistavan hyviä hallintotapojamme”, kommentoi Uberin edustaja.

Uberin hallitus on tehnyt linjauksen yhtiön listautumisesta pörssiin vuonna 2019. Osakkeiden myynti jo nyt mahdollistaa kuitenkin varhaisen vaiheen sijoittajille ja työntekijöille ainakin osan osakkeistaan myymisen jo nyt ja merkittävien voittojen varmistamisen ja kotiuttamisen yli vuotta aiemmin.

Osana onnistunutta osakekauppaa voimaan tulevat Uberin hallituksen aiemmin tekemät päätökset Uberin osakkeiden äänivallan tasapäistämisestä sekä hallituksen jäsenten lukumäärän kasvattamisesta.

Uberilla on takana skandaalien täyttämä vuosi, joka ”huipentui” jo lokakuussa 2016 tapahtuneen 57 miljoonan asiakkaan ja kuskin tietojen vuotamisen paljastumiseen. Uber oli yrittänyt salata tietovuodon.

Uberin toimitusjohtaja Travis Kalanick myöntyi eroamaan aiemmin tänä vuonna, ja myöskin pitkällisen väännön jälkeen Uberin uudeksi toimitusjohtajaksi nousi Expediaa aiemmin johtanut Dara Khosrowshahi. Kalanickin eroa edelsivät jo useat muut lähtöpassit, kun Uber selvitti ilmenneitä seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun tapauksia. Lisäksi Uber on monista eri syistä useiden eri viranomaisten tutkinnassa ja käy oikeutta Googlen sisaryhtiö Waymoa vastaan sen robottiautosalaisuuksien kähveltämisestä sen ostettua aiemmin Googlen robottiautoprojektissa työskennelleen Anthony Levandowskin Otto-yrityksen.

SoftBank on aiemmin rahoittanut Uberin merkittävimpiä kilpailijoita, kuten kiinalaista Didiä, intialaista Olaa ja Aasiassa toimivaa Grabia. SoftBankin tulon Uberin merkittäväksi omistajaksi on myös veikkailtu mahdollisesti johtavan Uberin yhdistävän liiketoimintojaan SoftBankin aiemmin tukemien kilpailijoiden kanssa.

Aiemmin Uber yhdisti Kiinan toimintansa jo Didin kanssa ja Venäjän toimintansa Yandex-hakukoneyhtiön Yandex.Taxin kanssa.

 

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Tuoreimmat jutut