Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Apple myönsi hidastavansa vanhoja iPhoneja, joiden akku on heikentynyt

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

iPhone 6s:n akku iFixitin kuvassa.

iPhone 6s:n akku iFixitin kuvassa.

Apple on myöntänyt hidastavansa ajoittain vanhempien iPhone-mallien toimintaa, jos niissä on kunnoltaan heikentynyt akku.

Vanhojen iPhone-mallien hidastuminen on ollut viime aikoina esillä erityisesti iPhone 6 ja iPhone 6s -puhelimiin liittyen. Ensin reilu viikko sitten nousivat tiedot iPhonen suorituskyvyn merkittävästä paranemisesta akkua vaihtamalla. Tämä sai myöhemmin vahvistuksensa niin GeekBench-tiedoista kuin myös suomalaisen iHelp-huoltoketjun suorittamista testeistä.

Apple on nyt kommentoinut asiaa. Alla koko Applen lausunto suomeksi käännettynä:

”Tavoitteemme on tarjota asiakkaillemme paras kokemus, johon sisältyy suorituskyky kokonaisuutena sekä laitteiden elinajan pidentäminen. Litiumioniakkujen kyky vastata virtapiikkeihin heikkenee kylmissä olosuhteissa, kun niiden varaus on vähäinen ja niiden vanhentuessa ajan myötä, mikä voi johtaa laitteen yllättävään sammumiseen puhelimen suojellessa elektronisia komponenttejaan.

Viime vuonna julkaisimme toiminnon iPhone 6:lle, iPhone 6s:lle ja iPhone SE:lle tasoittamaan välittömiä piikkejä, kun sitä tarvitaan estämään laitteen odottamaton sammuminen näissä olosuhteissa. Olemme nyt laajentaneet tämän toiminnon iPhone 7:lle iOS 11.2 -päivityksessä, ja suunnittelemme tuen lisäämistä muille tuotteille tulevaisuudessa.”

Viime vuoden ohjelmistopäivityksen kerrottiin tuolloin vähentävän sammumista 80 prosentilla iPhone 6s ja 70 prosentilla iPhone 6 -puhelimissa.

Applen lisäämä toiminto rajoittaa puhelimen akusta ottamaa virtaa. Käytännössä tämä näkyy kuitenkin heikentyvänä suorituskykynä.

Nimettömät lähteet Applen sisällä ovat myös kommentoineet asiaa tarkemmin AppleInsider-sivustolle. Lähteiden mukaan esimerkiksi suorituskykytestien tulokset eivät kerro välttämättä enää todellisesta suorituskyvystä, sillä Applen lisäämä toiminto rajoittaa niiden toimintaa jatkuvasti heikentyneellä akulla varustetuissa laitteissa.

Selvää kuitenkin on, että Applen olisi pitänyt viestiä paremmin iPhone-käyttäjille lisäämästään toiminnosta ja sen aktivoitumisesta. Sen sijaan Apple on heikentänyt käytössä olevien iPhone-puhelinten suorituskykyä salakavalasti asiaa peitellen.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Aarne666

  Jälleen kerran täysin ala-arvoisesti uutisoitu asia ymmärtämättä lainkaan sisältöä

  • Markus Lehtiniitty

   Kuinka niin?

 2. Hendriks

  ”Yllättävä seikka paljastui iPhonesta: akun vaihto uuteen voi parantaa akunkeston ohella myös suorituskykyä” .

  http://mobiili.fi/2017/12/11/yllattava-seikka-paljastui-iphonesta-akun-vaihto-uuteen-voi-parantaa-akunkeston-ohella-myos-suorituskykya/

  .

 3. Å

  Pakko ihmetellä että ei kannata sitten iPhonea ostaa kun ei saa rahoilleen vastinetta ja akun kesto huono.

  • Henrik1

   Asiaa!.

 4. Aihehukassa

  Sivustolla on hyviä uutisia. Ymmärrän kyllä journalismiin kohdistuvan kritiikin mutta näitä sivuston kommentteja kommentoivat yleiset nimimerkit saavat itseni lähinnä heitä häpeämään.

 5. Vili

  ”Lähteiden mukaan esimerkiksi suorituskykytestien tulokset eivät kerro välttämättä enää todellisesta suorituskyvystä,”

  Juurikin näin, kuten testasin, oma yli 2 vuotta vanha 6s jossa akku on jo varsin huono avasi kuitenkin isot pelit yhtä nopeasti kuin pari vuotta sitten julkaistu 6s uutena.

  • Kairaaja

   Nii, että jos sä nyt apple lasit päässä vertaat jotain pelin avaus nopeutta niin eihän tämä uutinen voi olla totta? Millä edes muistat kuinka nopeasti ne uudella akulla aukesi?

   • Vili

    Katsos kairaaja meillä kun on sellainen uskomaton keksintö kuin YouTube näinä päivinä, oletko kuullut? sieltä löytyy kaikenlaista. kannattaa tutustua! :)

    Kyllä tämä uutinen varmasti on totta, mutta kuten sanottua, ei se puhelin tämän myötä näkyvästi hidastu minkä itsekin totesin. Jos esim miettii sitä, että antututu testissä tulos putosi 33% mikä pitäisi jo näkyä aika selvästi.

  • Hendriks

   ViliX.llä on XXl lasit. Kyllä lähtee!.

  • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

   Joo, ihanko oikeasti kellotat noita pelien avautumisaikoja ja laittelet niitä johonkin ylös?

   • Vili

    ei tarvi tehdä mitään tuollaisia jos hiukan päässä leikkaa :)

 6. Kuulostelija

  Tuohan piti kysäistä kaverilta heti, on nimittäin Shenzhenissä ostamassa hyllynreunanäyttöjä jollekin eurooppalaiselle kauppaketjulle. Jos kerran iPhone niin mites Android laitteet?

  ”Ihan samat luonnonlait on niissäkin, jos laite kuumenee liikaa tai akun jännite putoaa käytössä, niin CPU/GPU syklejä hidastetaan. Sen takiahan monien kännyköiden näytöt alkavat tökkimään vanhemmiten. Monissa kännyköissä on myynnin edistämiseksi keinotekoisesti vanhentavia twiikkauksia, yli 2 vuotta vanhat alkavat rähmäämään vaikka olisi uusi akku paikallaan. Se nyt vaan on Android valmistajien ja kuluttajien etu, että puhelimet kannattaa vaihtaa uusiin joka vuosi, joten miksi sitä ei hieman avitettaisi”.

 7. Rayban

  Puhelin on käyttöesine joka kannattaisi vaihtaa kahdenvuoden välein. Tällöin ei tarvitse/kannata ostaa markkinoiden kalleimpia malleja. Niillä valmistajat ottavat voittonsa.
  Olen useamman vuoden tehnyt seuraavasti: Ostan n.500€ puhelimen ja laitan toiset n.500€ osakkeisiin. Nyt osakkeissa on rahaa 2000€ ja arvonnousua toiset 2000€ siis yhteensä jo n.4000€.
  Kukin tehköön tavallaan mutta tälläiselle köyhemmälle itseostajalle ihan okei tapa.

 8. Juha

  Oikea ratkaisuhan olisi tehdä akusta vaihdettava eikä hidastaa prosessoria. Niin sinisilmäinen tuskin kukaan on, ettei tajuaisi että oikea tarkoitus tässä on Applella vaan saada uudet kapulat myytyä kuluttajille mahdollisimman usein.

  • Matti#2

   Totta, onneksi ainakin SE:hen on helppo vaihtaa akku.

  • Vili

   Jos Apple ajattelisi noin ei se näkisi vaivaa, että vanhat iPhonet tukee uusinta OS:ää. Ne olisi voinut hyvin tarjota yhtä huonoa tukea kun android ja kukaan tuskin olisi valittanut. Applen suuri etu kilpailijoihin nähden on nimenomaan se, että laitteet on pitkäkestoisempia ja käyttät pysyy tyytyväisenä.

   Applelle tärkeintä pitkässä juoksussa on, että käyttäjät pysyy Apple käyttäjinä. Käyttäjät kuitenkin tuo rahaa ympäri vuoden Applelle sijoittamalla ekosysteemiin, toisin kun muille valmistajille googlea lukuunottamatta.

   • hakke

    Tai sitten se uuden OS:n tarjoaminen on hyvä keino hidastaa vanhoja kännyköitä ja vinkata, että voi olla aika vaihtaa luuria. Tästähän on puhuttu jo vaikka kuinka ja pitkään, että apple tarkoituksellisesti hidastaa vanhoja luureja. Nyt alkaa näyttämään siltä, että väitteelle saattaa olla katetta.

    Applelle tärkeintä on liikevoitto. Aivan kuten kaikille muillekin yrityksille. Apple vain pystyy myymään omia tuotteitaan huomattavasti kovemmalla katteella kuin kukaan muu. Osaksi johtuen siitä, että taitaa olla ainoa teknologiabrändi, jolla on aidosti joukko faneja, ellei peräti lahkolaisia. Tilanne, jota kilpailijat joutuvat kateellisina seuraamaan sivusta.

    • Vili

     Kyllä oma 2v vanha 6s ainakin toimi vielä varsin nopeasti ja sulavasti, nopeuden puolesta ei olisi ollut mitään syytä vaihtaa uuteen.

     Samoin vanha iPad Air pelaa edelleen todella hienosti eikä sitäkään nopeuden puolesta olisi tarvinnut vaihtaa.

     Luonnollisesti jos softa muuttuu raskaammaksi ja siihen tulee uusia ominaisuuksia se voi tehdä käyttöjärjestelmän käytöstä vähän tahmeampaa.

     ”Apple vain pystyy myymään omia tuotteitaan huomattavasti kovemmalla katteella kuin kukaan muu”

     Ei vaan Apple ylipäätänsä pystyy myymään kymmeniä miljoonia enemmän hyvä katteellisia puhelimia kuin kukaan muu. Kyllä ne katteet kovat muillakin on high end luureissa, se nyt on vaan fakta, että Apple on se joka myy ne high end luurit ja muilla ne pölyttyy kauppojen hyllyillä tai varastossa.

 9. Hendriks

  Apple kohun keskellä: myönsi hidastavansa edellisten puhelinmallien toimintaa, syynä ”akkujen suojelu” – suomalaisprofessori pitää selitystä ymmärrettävänä

  https://www.hs.fi/teknologia/art-2000005498120.html?utm_campaign=tf-HS&utm_term=2&utm_source=tf-other&share=47b8d61c13fb68264682f5f4066dcfe6 .

 10. N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

  Höpöti löpöti löö.
  Jos puhelimessa on nyt vaikka 3000mAh akku ja puhelin on kovimmalla kuormituksella jotain peliä pelatessa, jota puhelimella pystyy pelaamaan 2 tuntia. Tällöin akkua puretaan 1,5A:n virralla. Eikä kukaan varmaan pelaa mitään raskasta rallipeliä ulkona kylmässä.

  Sähkötupakan akuissa on sama nimellisjännite ja niistä vedetään huoletta pakkasellakin 15-20A:n purkuvirtaa piikeissä pari vuotta vanhoista akuista.

  Ihan huuhaata, että puhelin hidastuisi sen takia, että akun purkuvirta ei riitä antamaan riittävästi tehoa.

Tuoreimmat jutut