Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Suomalaishuolto tutki akun iän merkitystä iPhone 6s:n suorituskykyyn – nopeus laskee dramaattisesti vanhemmalla akulla

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Kurkistus iPhone 6s:n sisään. Kuva: iFixit.

Kurkistus iPhone 6s:n sisään. Kuva: iFixit.

Viikko sitten otsikoihin nousivat tiedot, joiden mukaan vanhat akut voivat heikentää merkittävästi iPhone 6 ja iPhone 6s -malleissa myös puhelimen toimintanopeutta.

Applen epäillään rajoittaneen puhelimissa aiemmin esiintyneitä yllättäviä sammumisia rajoittamalla puhelimen akusta ottamaa virtaa. Tämä vaikuttaa suoraan heikentävästi suorituskykyyn.

Nyt suomalainen mobiilihuolto iHelp suorittanut erittäin mielenkiintoisia mittauksia Apple iPhone 6s -puhelimella. iHelp testasi suorituskyvyä eri ikäisillä akuilla AnTuTu-suorituskykytestillä. Lisäksi selvitettiin akun latauskerrat Coconut Battery -sovelluksella.

Testitulokset kertovat, että vanha akku laski iPhone 6s:n suorituskykyä jopa 37 prosentilla:

 • Akku 1: latauskertoja 49, ikä nnoin 1 kuukautta – AnTuTu Benchmark -tulos 116 135
 • Akku 2: latauskertoja 284, ikä noin 7 kuukautta – AnTuTu Benchmark -tulos 110 022
 • Akku 3: latauskertoja 654, ikä noin 16 kuukautta AnTuTu Benchmark -tulos 72 930

”Apple iPhone 6s, johon oli asennettu 16 kuukauden ikäinen akku, oli suorituskyvyltään lähes vastaava kuin, että se olisi ollut alhaisen virran tilassa jatkuvasti, vaikka sen akku olisikin täyteen ladattuna”, kommentoi iHelpin ketjuliiketoiminnan johtaja Vesa-Pekka Venho.

”Voimmekin todeta täysin kiistattomasti, että Apple iPhone 6 -sarjan puhelimien toiminta hidastuu, kun akku on yli vuoden vanha ja latauskertoja enemmän kuin 450”, toteaa iHelp testinsä lopputuloksena.

Käytännössä jokapäiväisessa käytössä suorituskyvyn heikkeneminen näkyy erityisesti vaativimmissa tehtävissä, kuten sovellusten avaamisessa ja niinden välillä vaihtamisessa, pelaamisessa, videopuheluissa ja niin edelleen.

iHelpin mukaan ongelma yleinen iPhone 6 ja iPhone 6s -puhelimissa, mutta kokemusten perusteella vähäisessä määrin myös Apple iPhone 5s -mallissa. Sen sijaan Apple iPhone 7:ssä ei vastaavaa ilmiötä ole juurikaan ainakaan toistaiseksi havaittu. iPhone 7:ssä virransäästö- ja hallintaratkaisut ovat uudenlaisia sen uuden järjestelmäpiirin myötä.

iHelp epäilee, että Applen tänä syksynä julkaisema iOS 11 -käyttöjärjestelmäversio on vasta muuttanut iPhone 6 ja iPhone 6s -puhelinten toimintaa, mikä selittää ilmiön yleistymisen nyt.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. hakke

  Jos pitää laajemmassa mittakaavassa paikkansa, on tämä viimeisen päälle kuluttajan kusettamista ja aliarviointia. Vaan toisaalta, vielä joku iLammas kaivaa tästäkin pelkkiä positiivisia asioita.

  • JMikael

   ”Android 8.1 Oreo -päivitys hidastaa Google Pixel 2 XL -puhelimen sormenjälkilukijaa”
   No, onko tämäkin sitten viimeisen päälle asiakkaiden kusettamista?
   Suo siellä vetelä täällä!

   • hakke

    Sieltähän se ensimmäinen lammas tuli. On hiukan eri asia hidastaa tahallaan, kuin että bugi. Aiföönissä koko luurin suorituskyky rampautettu, toisessa vähän jökkii sormenjälkilukija. Kykynne analysoida ansaitsee kunniamaininnan.

    • JMikael

     Aijaa lammas. Onko siellä Androidlammas?
     Olisiko mahdollisuus, että Applen kohdalla on myös bugi? Testattu uudella akulla toimivuutta ja todettu olevan OK ja nyt muualla huomattu ongelmia vanhojen akkujen kanssa?

     • hakke

      Sisälukutaidossa vois olla parantamisen varaa;

      ”Applen epäillään rajoittaneen puhelimissa aiemmin esiintyneitä yllättäviä sammumisia rajoittamalla puhelimen akusta ottamaa virtaa. Tämä vaikuttaa suoraan heikentävästi suorituskykyyn.”

      Ei ole bugi, jos on kerran tieten tahtoen tehty.

    • Jacco

     Miten niin bugi, jos akun teho ei riitä enää nuoreen nopeuteen… sa kuin ihmisillä… Tuut joskus huomaamaan – tai jos et, niin joku toinen sen sulle huomauttaa ;)

 2. Tom

  On se aikamoista, ja suut makiaks.

 3. iHonor

  Iphoneihin vaihdetaan akkuja melkeen enemmän kuin näyttöjä juurikin niiden heikon laafun takia

  Omassa 6s’ä akku simahti alle puolessa vuodessa, vaihdoin alkuperaisen akun ja taas meni n puolivuotta ennenku se simahti uudelleen

  Samaa ongelmaa ei honor 8ssa ole ollut
  vaikka aluksi epäilin että akut ovat samanlaisia kaikissä älypuhelimissa.

  • SANDY

   Sen olen itsekkin huomannut että juuri 6-6s akkuja menee kaikkein eniten aika lailla tasoissa näyttöjen kanssa, 7 malleissa on vähän paremmat akut.

 4. Aki m

  AnTuTulla on siis helppo testata kärsiikö käytetty iPhone 6S suorituskyvyn huononemisesta.

 5. Vili

  Olisi nyt edes testannut miten tämä käytännössä näkyy jokapäiväisessä käytössä. Huima pudotus kyllä antutu pisteissä, oma julkaisusta asti käytössä viimekuuhun asti ollut iPhone 6s avaa raskaat pelit yhtä nopeasti kuin 6s julkaisun aikaan. Testasin tämän ihan käytännössä kun kiinnosti nähdä vaikutus, kun tästä videosta se ei selvinnyt.

Tuoreimmat jutut