Huawei julkisti uudet Mate 10 -puhelinmallinsa jo lokakuun puolivälissä, mutta myyntiin uusi Mate 10 Pro -huippupuhelin saapuu Suomessa maanantaina 27. marraskuuta.
Mate 10 Pron suositushinta on 799 euroa. Jos Mate 10 Pron tilaa ennakkoon, eli viimeistään 26. marraskuuta, saa kaupan päälle 149 euron hintaisen Huawei EnVizion 360 -kameran.
Huawei Mate 10 Pro
- 6,0" AMOLED + HDR -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 12 + 20 Mpiks. kamera
- 8 Mpiks. etukamera
- HiSilicon Kirin 970 -piiri
- 4000 mAh akku
Mate 10 Prosta Suomessa myynnissä on kolme värivaihtoehtoa – harmaa Titanium Grey, sininen Midnight Blue sekä ruskea Mocha Brown, jollainen testipuhelimemme on.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tyylikäs lasidesign ja 18:9-kuvasuhteen näyttö
Mate 10 Pro on muotoiltu erittäin tyylikkäästi, ja sen lasidesign kuuluu älypuhelinten ehdottomaan parhaimmistoon tällä hetkellä näyttävyydeltään. Kamerat kohoavat hieman muusta takapinnasta. Kamera-alueen erilainen väritys on kiva poikkeava yksityiskohta designissa.
Laatutuntuma on moitteeton. Mate 10 Pron muotoilu tuntuu käteen juuri sopivan pyöristetyltä ja puhelimen rakenne on erittäin jämäkkää tekoa. Lasipinta kerää luonnollisesti enemmän sormenjälkiä kuin metalli, mutta ainakaan testilaitteemme mokkavärillä Mate 10 Pro ei kuitenkaan kuulu tältä osin herkimpiin puhelimiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mate 10 Pron etupuolesta suuren osan kattaa uusi 5,99 tuuman AMOLED-näyttö 18:9-kuvasuhteella. Näytön kuvanlaatu on hyvä, vaikka tarkkuus julkistuksessa tarjosikin ikävän yllätyksen. Ennakkohuhuissa Mate 10 Prohon oli povattu korkeampaa 2880×1440 pikselin tarkkuutta, kun nyt näytössä pikseleitä todellisuudessa on 2160×1080, eli saman verran kuin esimerkiksi puolet halvemmassa ja muuten teknisesti vaatimattomammassa Mate 10 Litessä.
Kasvaneen näytön ympärille jääneiden aiempaa kapeampien ylä- ja alareunusten myötä taakse siirtynyt sormenjälkilukija on sijoitettu onnistuneesti ja toimii tuttuun Huawei-tapaan erittäin vikkelästi sekä varmasti.
Suomessa myyntiin tulee ainoastaan Huawei Mate 10 Pro. Sen rinnalla Huawei julkisti myös Mate 10:n, jossa on tarkempi 16:9-kuvasuhteen näyttö ja useita muitakin eroja.
Vedenkestävyys mukaan – kuulokeliitäntä ja muistikorttipaikka tieltä pois
Huawein huippupuhelimet eivät ole aiemmin olleet luokitellusti pölyn- ja vedenkestäviä, mutta Mate 10 Pron myötä tässä on tapahtunut ilahduttava muutos: IP67-luokittelu kertoo Mate 10 Pron kestävän upotuksen 1 metrin syvyyteen asti 30 minuutin ajaksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vedenkestävyys on erinomainen lisä, jota tosin nykypäivänä voi alkaa pikku hiljaa jo huippuluokan älypuhelimelta oletuksena odottamaan.
Kenties vedenkestävyyden helpommaksi toteuttamiseksi, ja samalla tilan säästämiseksi, Mate 10 Prosta on jätetty pois perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä sekä muistikorttipaikka. Tämä on huomionarvoista, sillä ominaisuudet ovat olleet tähän asti vakiotavaraa Huawei-puhelimissa. SIM-korttipaikkoja Mate 10 Prokin kuitenkin tarjoaa edelleen kaksi kappaletta.
Lisäksi ominaisuuslistalta puuttumaan on jäänyt myös langaton lataus – lasirakenteesta huolimatta.
Hyvä kamera – tekoälyn takia vai siitä huolimatta?
Huawei nosti Mate 10 Pro -julkistuksessa puhelimen keihäänkärjeksi sen tekoälykyvyt, jotka perustuvat uuden Kirin 970 -järjestelmäpiirin sisältämään erilliseen neuroverkkoprosessoriin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kenties jokapäiväisin vaikutus tekoälyllä on kamerassa, joka Mate 10 Prossa tunnistaa 14 erilaista kuvauskohdetta/tilannetta ja pyrkii optimoimaan tallennettavan kuvan säädöt tämän mukaan. Tekoälyn kuvanlaatuun tuomien hyötyjen todentaminen on kuitenkin todella vaikeaa. Voidaan jopa kyseenalaistaa, onko siitä tässä yhteydessä joissakin tilanteissa jopa enemmän haittaa kuin hyötyä – korostaako tekoäly esimerkiksi kuvien värejä keinotekoisesti liikaa luonnollisuuden sijaan. Itse tekoälyyn perustuva tilanteen tunnistus toimii hyvin ja nopeasti – kamera osaa esimerkiksi tunnistaa kuvauskohteen oikein koiraksi, kukaksi ja monesti myös ruoaksi. Mutta onko tästä lopulta iloa, on toinen kysymys.
Oli se tekoälyn ansiota tai ei, on Huawei Mate 10 Pron kamera kuitenkin onneksi erittäin hyvä.
Jo totuttuun tapaan Huawein huippupuhelimesta löytyy väri- ja monokromikameran yhdistävä Leica-kaksoiskamera. Tällä kertaa Huawei on parantanut kameraa muun muassa kasvattamalla molempien kameroiden aukon kokoa f/1,6-arvoon, jolla on positiivinen vaikutus kameran kuvanlaatuun hämärässä. Toisen monokromikameran ansiosta Mate 10 Prolla voi myös yhä kuvata tavallista näyttävämpiä mustavalkokuvia.
Suurempien aukkojensa koon myötä Mate 10 Pron loistaa erityisesti hämäräkuvauksessa.
Alta löytyy muutama hämärässä otettu vertailukuva OnePlus 5T:llä ja Huawei Mate 10 Prolla, joissa molemmissa on kaksoiskamera, mutta eri tavalla toteutettuna. Huawein kuviin tallentuu enemmän valoa, minkä lisäksi sen kuvat ovat myös yksityiskohtaisempia. Koska sisällönhallintajärjestelmämme pakkaa kuvia ronskisti, voi alkuperäisiin kuviin tutustua myös tässä Dropbox-kansiossa.
Alta löytyvä viimeinen kuvapari on otettu 2x zoom -tilalla molemmilla puhelimilla.
Huawei on myös tehnyt yhteistyötä Microsoftin kanssa. Sen käännössovellus on optimoitu toimimaan Mate 10 Prossa, joten käännösten pitäisi onnistua jopa 300 prosenttia tavallista nopeammin. Käytännössä nopeushyöty jää varsin olemattomaksi, sillä käännössovellus toimii muissakin puhelimissa melko nopeasti. Microsoftin sovellus osaa kääntää tekstiä suoraan otetun valokuvan päälle, joskin ei useinkaan onnistu kääntämään koko tekstiä.
Lisäksi tekoälyä hyödynnetään Huawein mukaan äänenlaadun parantamiseen melun vaimennuksen ja äänen tunnistuksen myötä puheluissa, resurssien älykkääseen jakamiseen sekä älykkäisiin tilanteen mukaisiin vinkkeihin, jotka eivät kuitenkaan ole varsinaista rakettitiedettä – esimerkiksi ehdotukseen yötilan käyttämisestä hämärässä luettaessa.
Mate 10 Pron tekoälypiiri on valmis tukemaan myös asennettavien sovellusten mahdollisia tulevia tekoälyä hyödyntäviä toimintoja. Tulevan Android 8.1 -päivityksen myötä Mate 10 Pro saa tuen myös Googlen tekoälyrajapinnoille.
Lukuun ottamatta uutta tekoälylisää Kirin 970 ei ole peruslaskennassa mahdottoman suuri päivitys. Tehonlisän pitäisi olla noin 25 prosenttia. Sen sijaan graafisessa suorituskyvyssä, käytännössä siis peleissä, uusi 12-ytiminen grafiikkasuoritin nostaa suorituskyvyn Huawei-puhelimissa aiempaan nähden eri tasolle tällä saralla huomattavasti vaatimattomamman edellisten huippupuhelinmallien Kirin 960 -piirin jälkeen.
Tavanomaisessa käytössä Huawei Mate 10 Pro toimii erittäin vikkelästi ja kuuluu suorituskyvyltään ehdottomasti huippupuhelinten joukkoon.
EMUI pitkälti ennallaan
Huawein oma ohjelmisto ja käyttöliittymä Androidin päällä, EMUI, on tällä kertaa ulkonäöllisesti ja perusratkaisuiltaan pitkälti ennallaan, vaikka versionumerossa onkin nyt tapahtunut merkittävä hyppäys EMUI 5.1:stä suoraan EMUI 8.0:aan. Nyt versionumerointi kulkee ainakin juuri tällä hetkellä rinnan Android-version kanssa, Mate 10 Pron tullessa myyntiin varustettuna suoraan Android 8.0 Oreolla.
Mukana on laajasti Android Oreon mukavia uudistuksia, kuten muun muassa sovellusten erilaisten ilmoitusten tarkemmat asetukset, uusi Autofill-toiminto tietojen täydennykseen sekä ilmoituspisteet sovelluskuvakkeissa, joiden lisäksi EMUI 8.0 tukee myös kuvakkeiden pitkällä painalluksella avautuvia pikavalintoja.
Oreolla tulon myötä Mate 10 Pro tukee myös Googlen uutta Project Treble -hanketta Android-päivitysten vauhdittamiseksi. Se ei itsessään takaa nopeampia päivityksiä tulevaisuudessa, mutta tekee niiden tarjoamisesta ainakin valmistajalle helpompaa.
Yksi uusi ominaisuus EMUI 8.0:ssa on PC-projektoritila, jossa Mate 10 Pro tarjoaa työpöytämäisen käyttötilan liittämällä laite USB-C-HDMI-kaapelilla suurempaan näyttöön. Bluetoothin avulla mukaan saa näppäimistön. Mate 10 Pron näyttö puolestaan voi toimia hiiren ohjaimena. Valitettavasti emme päässeet testaamaan tätä toimintoa testiperiodin aikana. Tarvittavaa kaapelia ei toimiteta mukana myyntipakkauksessa.
Bisneskäytössä mukavaa EMUI 8.0:ssa voi olla myös LinkedIn-tietojen tuki Yhteystiedot-sovelluksessa, joka tukee myös käyntikorttien skannausta.
Tarjolla EMUI:ssa on myös tavanomainen jaetun näytön tila, minkä lisäksi joissakin Huawei-sovelluksissa vaakatilassa näyttö jakautuu sarakkeisiin, jolloin 18:9-kuvasuhteesta on hyötyä. Mielenkiintoinen vaihtoehto EMUI 8.0:ssa Mate 10 Prossa on myös näytön alareunan Android-navigaatiopainikkeiden korvaaminen yhdellä pyöreällä, näytöllä siirreltävissä olevalla virtuaalipainikkeella.
Erinomainen akunkesto
Yksi Huawei Mate 10 Pron parhaimpia puolia on sen erinomainen akunkesto. Uusi Kirin 970 -järjestelmäpiiri vaikuttaa melko virtapihiltä, minkä lisäksi pitkiin toiminta-aikoihin Mate 10 Prota avittaa sen selvästi keskivertoa suurempi 4 000 milliampeeritunnin akku.
Mate 10 Prolla pärjää kaksikin päivää yhdellä täydellä latauksella, jollei käyttö ole erittäin aktiivista tai raskasta, kuten esimerkiksi pidempiaikaista pelailua.
Lisäksi Mate 10 Prossa on tietenkin Huawein oma SuperCharge-pikalataus, joka täyttää suurtakin akkua vauhdikkaasti. Puolessa tunnissa akku latautui tyhjästä 58 prosentin varaukseen.
Onnistunut kokonaisuus – kova haastaja kuitenkin OnePlus 5T:ssä
Mate 10 Pro on kokonaisuutena erinomainen älypuhelin. Se on kauniisti muotoiltu, sisältää erinomaisen kaksoiskameran ja suorituskyky – sekä erityisesti akkukesto – ovat kohdallaan.
Suurin ongelma Mate 10 Pron kannalta onkin toinen tuore älypuhelinuutuus, OnePlus 5T, jossa tarjolla on myös kuusituumainen 18:9-kuvasuhteen näyttö, hyvä kamera sekä samalla tavoin huippuluokkaan lukeutuvaa tekniikkaa. Lisäksi OnePlussan ohjelmisto on lähempänä puhdasta Androidia, ja lisäykset kenties Huawein EMUIta hyödyllisempiä. OnePlus 5T:n hinta on Mate 10 Prota vastaavalla 128 gigatavun tallennusmuistilla 559 euroa, kun Huawei Mate 10 Pron hinta on 799 euroa. Hintaero on merkittävä – varsinkin, kun on lähinnä omasta mausta kiinni kumpi puhelimista on parempi. Molemmilla on muutamia vahvuuksia ja heikkouksia suhteessa toisiinsa.
Syitä valita Mate 10 Pro voivat olla sen design sekä OnePlussaa parempi kamera sekä vedenkestävyys. Mate 10 Pron varsinaiset merkittävät heikkoudet ovat vähissä, minkä ansiosta myös se ansaitsee ostosuosituksen.
Hyvää Mate 10 Prossa
- Näyttävä ja erinomaisen laatutuntuman tarjoava design
- Kookas ja laadukas näyttö
- Nopea sormenjälkitunnistus
- Erinomainen Leica-kaksoiskamera
- Vedenkestävyys
- Hyvä suorituskyky
Heikkoa Mate 10 Prossa
- Ei langatonta latausta, vaikka lasirakenne
- Ei myöskään muistikorttipaikkaa tai 3,5 mm -kuulokeliitäntää
- Onko tekoäly vain pelkkää hypeä – ainakin toistaiseksi?
Huawei Mate 10 Pron tekniset tiedot
- Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmä + EMUI 8.0 -käyttöliittymä
- 5,99 tuuman OLED HDR -näyttö 18:9-kuvasuhteella ja 2160×1080 pikselillä
- Corning Gorilla Glass -lasi edessä ja takana
- Sormenjälkilukija takana
- Takana Leica-kaksoiskamera: 12 (väri) ja 20 megapikseliä (monokromi), optinen kuvanvakain, aukkojen koot f/1,6, kaksois-LED-kuvausvalo
- Edessä 8 megapikselin kamera f/2,0-aukolla
- Kahdeksanytiminen Kirin 970 -järjestelmäpiiri (4x 2,4 GHz ARM Cortex-A73 + 1,8 GHz 4x ARM Cortex-A53, Mali-G72 MP12 -grafiikkasuoritin, erillinen osio tekoälylaskennalle)
- 6 gigatavua RAM-muistia (LPDDR4X)
- 128 gigatavua tallennusmuistia (UFS 2.1)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (maks. 1,2 Gbit/s, kategoria 18)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 (aptX, aptX HD, LDAC) / NFC -yhteydet
- Hi-Res-äänentoistotuki (384k/32-bit)
- USB-C-liitäntä (ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää)
- Kiihtyvyysanturi + gyroskooppi + barometri + läheisyyden ja valoisuuden tunnistimet + e-kompassi + Hall-anturi
- Infrapunalähetin kauko-ohjainkäyttöön
- GPS / GLONASS / BeiDou -paikannus
- Stereokaiuttimet
- 4 000 milliampeeritunnin akku Huawei SuperCharge -pikalatauksella (30 min 0 % -> 58 %)
- IP67-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys
- Mitat 154,2 x 74,5 x 7,9 millimetriä
- Paino 178 grammaa
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »