Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Google julkaisi Android Oreon – tässä tärkeimmät uudistukset

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Android Oreo.

Google on julkaissut uuden merkittävän Android-version, Android 8.0:n. Tällä kertaa Androidin nimen alkukirjain on aakkosten 15. kirjain eli O. Uusi Android-versio kantaa tuttuun tyyliin jonkun herkun nimeä, joka tällä kertaa on Oreo-keksi. 

Saatavuus

Aluksi uusi Android tulee päivityksenä Googlen omille Pixel-laitteille sekä Nexus-laitteille. Muiden valmistajien Android-laitteet alkavat saada päivityksiä tulevien kuukausien aikana. Googlen laitteiden jälkeen nopeimmin päivitykset saavat todennäköisesti HMD Globalin Nokia-älypuhelimet.

Uusi Android tulee ensimmäiseksi saataville todennäköisesti Googlen Pixelille ja Pixel XL:lle, Huawein Nexus 6P:lle, LG:n Nexus 5X:lle, Nexus Playerille sekä Pixel C:lle.

Google päivittää nykyisin omia sovelluksiaan erillään Androidista, minkä lisäksi useat valmistajat mukauttavat Androidia merkittävästi omilla lisäyksillään ja muutoksillaan. Tämän takia nykyisin Androidin uudistuksista monet liittyvät pinnan alla tapahtuviin teknisiin muutoksiin. Huomionarvoista myös on, etteivät muut valmistajat välttämättä ota kaikkia uudistuksia käyttöön omissa laitteissaan – tai osan uutuuksina vakio-Androidiin tulevista asioista ne ovat voineet toteuttaa itse jo aiemmin.

Tärkeimmät uudistukset

Uudistuksia ilmoituksiin: kategoriat, torkutus ja muuta

Ilmotiukset ovat kenties eniten uudistuva osa-alue uudessa Androidissa.

Sovelluskehittäjät voivat jatkossa määritellä sovelluksiinsa erilaisten ilmoitusten kanavia, kategorioita, joiden asetuksia käyttäjät voivat säätää erikseen. Sovelluskuvakkeissa Android tukee jatkossa ilmoitusten löytämisen esittämistä pienellä pisteellä.

Eri sovellusten ilmoitusasetuksia voi jatkossa määritellä yksityiskohtaisemmin eri kategorioiden avulla.

Eri sovellusten ilmoitusasetuksia voi jatkossa määritellä yksityiskohtaisemmin eri kategorioiden avulla.

Ilmoituksista kerrotaan pienellä pisteellä.

Ilmoituksista kerrotaan pienellä pisteellä.

Saapuneiden ilmoitusten hallintaa helpottaa torkutus: ilmoituksen voi poistaa näkyvistä niin, että se ilmestyy vasta halutun ajan päästä uudelleen asiasta muistuttaen. Merkittäville ilmoituksille sovellukset voivat nyt myös asettaa erillisen niiden huomioarvoa lisäävän taustavärin. Toinen ilmoitusten ulkoasu-uudistus mahdollistaa viesti-ilmoituksiin näkyviin enemmän sisältlöä.

Sovelluskehittäjät saavat myös mahdollisuuden määritellä sovellukselle erääntymispäivän, jolloin se katoaa näkyvistä.

Sovelluskohtaiset ilmoitukset voi avata kuvakkeen vierelle.

Sovelluskohtaiset ilmoitukset voi avata kuvakkeen vierelle.

Adaptiiviset kuvakkeet

Eri sovellusten kuvakkeet tulevat jatkossa sopeutumaan paremmin eri valmistajien käyttöliittymätyyleihin, sillä mukaan tulee tuki adaptiivisille kuvakkeille. Sovelluskehittäjät voivat liittää sovelluksiinsa useampia erilaisia kuvakevaihtoehtoja. Lisäksi kuvakkeisiin voi tulla erilaisia liikkuvia efektejä.

Kuva kuvassa -ominaisuus

Osa Android-valmistajista on toteuttanut kuva kuvassa -ominaisuuden erikseen jo aiemmin. Nyt se tulee vakio-Androidiin. Kuva kuvassa -ominaisuutta hyödynnetään perinteisesti pääasiassa videoiden esittämiseen pienemmässä koossa muiden toimintojen ja sovellusten päällä. Esimerkiksi YouTube-videoiden katselua voi jatkossa jatkaa yhtäaikaisesti muun laitteen käyttöön kanssa.

Kuva kuvassa -ominaisuus mahdollistaa videoiden katselun jatkomisen muihin toimintoihin siirryttäessä.

Kuva kuvassa -ominaisuus mahdollistaa videoiden katselun jatkomisen muihin toimintoihin siirryttäessä.

Uudet emojit

Emojit menevät merkittävällä tavalla uusiksi. Mukaan tulee tuki uusille Emoji 5.0 -määrittelyn emojeille, minkä lisäksi Google uudistaa myös hymynaamaemojiensa tyylin paremmin linjaan muiden alustojen, erityisesti Applen iOS:n kanssa, siirtymällä kuutiomaisista emojeista pyöreisiin.

Näin Androidin emojit ovat kehittyneet. Kuva: Emojipedia.

Näin Androidin emojit ovat kehittyneet. Kuva: Emojipedia.

Android 8.0 Oren emojeja.

Sovellusten taustatoiminnan rajoitukset

Android-laitteiden toiminnan sujuvuutta sekä akkukestoa Google pyrkii parantamaan kiristämällä sovellusten taustatoiminnalle asetettuja rajoituksia.

Sovellusten taustapalveluja rajoitetaan, mutta jatkossakin ne voivat toimia aktiivinsa useita minuutteja sovelluksesta poistumisen jälkeen. Lisäksi Google on esitellyt uusia vähemmän resursseja vieviä taustatoimintojen toteutusmahdollisuuksia, joita se nyt suosittelee kehittäjien käytettäväksi. Samoin sovellusten sijaintitietojen kyselyä taustalla rajoitetaan.

Autofill-kokonaisuus käyttäjätietojen hallintaan

Google uudistaa myös tapaa käyttäjä- ja muiden tietojen täydentämiseen esittelemällä uuden Autofill Frameworkin hallitsemaan eri sovellusten sekä täydennettäviä tietoja hallitsevan palvelun, esimerkiksi salasanojen hallintasovelluksen, toimintaa. Käytänössä uusi Autofill-kokonaisuus tekee käyttätietojen, salasanojen ja luottokorttitietojen täydentämisestä yhdenmukaisempaa sekä turvallisempaa.

Google esitteli Autofill-uudistuksia

Google esitteli Autofill-uudistuksia

Useita Bluetooth-parannuksia

Myös kaikille tutut Bluetooth-yhteydet saavat uudessa Androidissa useampia parannuksia. Mukaan ohjelmistoon tulee tuki jatkossa suurempia tiedonsiirtonopeuksia tai laajemman kantomatkan tarjoavalle Bluetooth LE 5.0:lle ja lisäksi tuki AVRCP 1.4 -profiilille mahdollistaa laitteen kappalekirjaston selaamisen Bluetoothin kautta.

Äänentoistossa merkittävää on myös tuki Sonyn LDAC-koodekille äänentoiston laadun parantamiseksi.

Project Treblen toivotaan nopeuttavan päivitysten saatavuutta

Uusi Android-versio esittelee myös Project Treblen, jonka tavoite on jatkossa nopeuttaa uusien Android-päivitysten saatavuutta eri valmistajien uusille laitteille.

Project Trebleksi nimetty kokonaisuus pyrkii tekemään päivityksistä laitevalmistajille helpompia sekä edullisempia toteuttaa ja näin toivon mukaan nopeampia. Lisää Treblestä löytyy aiemmasta artikkelistamme.

Project Treble muuttaa Androidin rakennetta.

Project Treble muuttaa Androidin rakennetta.

Android Instant Apps

Google esitteli Android Instant Apps -ominaisuutta jo vuoden 2016 I/O-tapahtumassa, mutta nyt ne ovat tulossa puhelimiin toden teolla. Android Instant Appsin avulla käyttäjä voi hypätä suoraan verkkoselaimesta sovellukseen ilman, että sovellusta tarvitsee edes asentaa. Tämä on varmasti hyödyllinen ominaisuus esimerkiksi uutissivustojen kohdalla.

Ja paljon muuta

Uusi Android-versio tuo myös muun muassa tuen laajemmalle värihallinnalle (AdobeRGB, Pro Photo RGB, DCI-P3) sekä paremman tuen ulkoisille näytöille.

Äly lisääntyy myös älykkäillä jakoehdotuksilla (esimerkiksi Android osaa ehdottaa kameralla otetun kuittikuvan jakamista kuluseurantasovellukseen) sekä älykkäillä ehdotuksilla valitun tekstin käytöksi (esimerkiksi kopioinnin ohella osoitteen valinnan jälkeen voi tarjolla olla suora linkki Google Mapsiin).

Androidin pitäisi jatkossa olla myös nopeampi käynnistymään. Esimerkiksi Googlen Pixel-puhelimet käynnistyvät Android 8.0 Oreolla kaksi kertaa nopeammin kuin Android 7.1 Nougatilla.

Google Play Protect tarkastaa jopa 50 miljardia sovellusta päivässä ”huonosti käyttäytyvien sovellusten” varalta. Se siis tarkkailee virussovelluksia ja muita sovelluksia, joissa voi olla haittaohjelmia.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Tolkku

  Android Instant Apps, voiko joku kertoa tyhmälle mitä hyötyä tästä on jutussa mainittujen uutissivujen kohdalla?
  Hienosti on onnistunut uutisten lukeminen pelkän selaimen kautta.

  • Erno Konttinen

   Mainitsin artikkelissa nyt yhden monista tilanteista, joissa Instant Appsista voi olla hyötyä. Tottakai uutisten luku onnistuu myös nettiselaimessa, mutta sovelluksen kautta toiminta on monesti jouhevampaa ja, jos haluaa mennä muihin uutisiin, ei sivustoa tarvitse ladata uudelleen samalla tavalla kuin selaimessa, jolloin käyttö on sulavampaa

   • Matti#2

    Siis asentuuko se app automaattisesti? Vai miten niin sovellusta ei tarvitse edes asentaa. Kuulostaa aikamoiselta tietoturvariskiltä.

    • Calileon

     ”Kun kosketat linkkiä, Google Play tarkistaa, voiko jokin sovellus avata linkin. Linkki avataan pikasovelluksessa, jos sellainen on käytettävissä, etkä ole asentanut sovellusta laitteeseesi. Pikasovellus lataa vain kyseisen toiminnon suorittamiseen tarvittavat osat sovelluksesta. Sovelluksen tarvittavat osat ja niissä olevat tiedot tallennetaan väliaikaisesti laitteeseen.”

     https://support.google.com/googleplay/answer/7240211?hl=fi

     • Matti#2

      Kiitos.

 2. Hendriks

  ”Sovelluskuvakkeissa Android tukee jatkossa ilmoitusten löytämisen esittämistä pienellä pisteellä.”

  Mutta ei siis natiivisti osaa näyttää kuinka monta ilmoitusta on?. 😓

  Vanilla Android ei siis edelleenkään ole minulle vaihtoehto!. 👎

  • Matti#2

   Minusta oikeastaan sama näyttääkö lukumäärää, tulee se silti aina tsekattua. Sentäs nyt näyttää jotakin. Onhan tietysti ennenkin ollut ilmoitusled. Kun siirryin Sampasta Nexukseen, niin tulihan tuota tosin hetki kaivattua.

   • Hendriks

    Itse käytän sellaisia applikaatioita, joissa tietyt ilmoitukset luen mieluusti vasta paljon myöhemmin kuin toiset, joten olisi hyvä, jos olisi numero pallurassa, 😕.

    • Hendriksksksksks

     Saanko kysyä esimerkkiä tälläisestä sovelluksesta? Vai valitatko tuttuun tapaan vain valittamisen ilosta?

    • Semmosta

     Josssää pallukan haluat niin lataa Nova launcher ja siihen lisäosa jossa tulee nuo pallukat numeroineen.

 3. narsissi

  En ymmärrä tuollaista kirjaimien ja sanojen käyttöä versioinnissa. Kaikista selkeintä olisi kun sanottaisiin vain Android 8.0 ilman mitään omituisuuksia.

  • Matti#2

   Voi kun menetkin pienestä sekaisin 😢

 4. jepajuudas

  Keskimäärin näkyvät uudistukset ovat todella pieniä. Molemmat mobiilikäyttikset alkavat olla siinä tilanteessa, että tehdään enemmän viilausta ja lisätään tukea uudelle raudalle ja käyttäjille todella merkittävät lisäykset loistavat poissaolollaan. Alkaa myös käymään selväksi, että kunhan tietoturvapäivitykset jaetaan tunnollisesti niin uusien käyttispäivitysten merkitys tulee jatkuvasti vähenemään.

  • Matti#2

   Androidin suurin ongelma, eli se päivittyminen on edelleen ratkaisematta ja en kyllä valoa tunnelin päässä näe edelleenkään.

   • Calileon

    Järkevintä olisi rakentaa järjestelmä uusiksi niin että ensinnäkin eri toiminnot olisivat omina ohjelminaan jolloin ne voidaan päivittää Playn kautta samaan tapaan kuin Windows 10 Mobilessa voidaan lähes kaikki päivittä Storen kautta. Pienet bugit saataisiin korjattua nopeasti ja heti myös jakoon. Ei olisi laitevalmistajista kiinni jakelu. Lisäksi järjestelmä rakennettaisiin niin että valmistajien omat lisäykset ja muutokset olisivat launcher-mallisesti järjestelmän päällä. Tällöin Google voisi ajaa omilta palvelimiltaan päivitykset kaikkille niitä tukeville malleille ohittaen valmistajat ja operaattorit. Tietoturvapäivityksetkin saataisiin laitteille ajallaan. Nykyinen malli ei ole järkevä.

    • NiinTaiNäin

     Project Treble

     • Matti#2

      Päivitysvastuu edelleen valmistajilla, eli tuskin muuttaa mitään.

Tuoreimmat jutut