Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Huawei julkisti Mate 10 ja Mate 10 Pro -huippupuhelimet – kohokohtia suuret näytöt, parannettu Leica-kaksoiskamera ja uusi tekoälypiiri

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Huawei Mate 10 Pro eri väreinä.

Huawei Mate 10 Pro eri väreinä.

Huawei on julkistanut uudet Mate 10 ja Mate 10 Pro -huippupuhelimensa.

Merkittävimmät erot Mate 10:ssä ja Mate 10 Prossa ovat näytössä ja sen myötä puhelimen ulkomuodossa, mutta lisäksi kaksikossa on myös monia muita teknisiä eroja.

Mate 10 ja Mate 10 Pro tulevat saataville neljänä eri värivaihtoehtona. Lisäksi tarjolle tulee erikseen Porsche Design -erikoisversio, joka eroaa designin ohella myös 256 gigatavun tallennusmuistilla.

Näistä uutuuksista ainoastaan Mate 10 Pro tulee myyntiin Suomessa alkaen 27. marraskuuta 799 euron hintaan (6+128 Gt muistia). Ennakkotilaajat saavat uuden 360 asteen kameran kaupan päälle. Mate 10:n hinta sen valituilla markkinoilla on 699 euroa (4+64 Gt).

Suuri näyttö joko 16:9- tai 18:9-kuvasuhteella

Mate 10:ssä on 5,88 tuuman kokoinen näyttö perinteisellä 16:9-kuvasuhteella, kun Mate 10 Pron 5,99 tuuman näytön kuvasuhde on tänä vuonna älypuhelimissa yleistynyt pitkulaisempi 18:9. Näytöissä on pikseleitä Mate 10:ssä 2560×1440 ja Mate 10 Prossa 2160×1080. Mate 10 Prossa on käytössä HDR:ää tukeva OLED-näyttöpaneeli, kun Mate 10:ssä on RGBW LCD -näyttöpaneeli.

Mate 10:n näyttö tarjoaa todellisuudessa suuremman pinta-alan, yli 95 neliösenttimetriä, verrattuna Mate 10 Pron 93 neliösenttimetriin.

Sormenjälkilukija löytyy Mate 10 Prosta takaa, Mate 10:stä puolestaan etupuolelta kotinäppäimen paikalta.

Mate 10 -puhelinten rakenne on myös takaa Gorilla Glass -lasia. Kaksikosta Mate 10 Pro on pölyn- ja vedenkestävyydeltään IP67-luokiteltu eli se kestää upotuksen 1 metrin syvyyteen 30 minuutiksi. Mate 10:n pölyn- ja vedenkestävyys on roisketasolla (IP53). Mate 10 Prossa ei ole enää perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää, joka Mate 10:stä vielä löytyy.

Kehittyneempi Leica-kaksoiskamera

Sekä Mate 10:stä että Mate 10 Prosta löytyy takaa uudistettu Leica-kaksoiskamera.

Tuttuun Huawei-tapaan kaksoiskamera koostuu edelleen 12 megapikselin väri- ja 20 megapikselin monokromikamerasta. Uutta on auon koon kasvu f/1,6-arvoon, kun aiemmin suurimmillaan Huawein kaksoiskamerassa on nähty f/1,8-aukko keväällä esitellyssä P10 Plussassa.

Suuremman aukon sekä päivitetyn kuvasignaaliprosessorin pitäisi Huawein mukaan parantaa erityisesti Mate 10 -puhelinten kameran kuvanlaatua hämärissä olosuhteissa. Mukaan on tuotu myös automaattinen tekoälyyn perustuva kuvaustilanteen tunnistus, joka optimoi kuvausasetukset esimerkiksi vaikkapa ruokakuviin tai lumikuviin.

Tekoälyä hyödynnetään myös zoomin parantamisessa.

Kamera-aluetta korostetaan puhelinten designissa erilaisella värityksellä takapinnassa. Kameralinssit ovat koholla muusta takapinnasta. Kahden kameran lisäksi takaa löytyy myös kaksisävyinen LED-kuvausvalo sekä yhtenä tarkennustapana käytettävän laserin aukko.

Etukamera on Mate 10:ssä ja Mate 10 Prossa tarkkuudeltaan 8 megapikseliä ja aukon koko f/2,0.

Uudessa Kirin 970 -järjestelmäpiirissä panostettu tekoälylaskentaan

Sisuksista uusista Mate 10 -huippupuhelimista löytyy Huawein jo ennen puhelinten julkistamista esittelemä uusi Kirin 970 -järjestelmäpiiri.

Erityistä huomioarvoa uudessa piirissä Huawei on kiinnittänyt sen tekoälylaskentakykyihin. Kirin 970:ssä on uusi Neural Processing Unit -osio, joka on suunniteltu erityisesti neuroverkkolaskentaan. Käyttäjälle tämän pitäisi näkyä esimerkiksi kuvantunnistusta ja muuta vastaavaa laskentaa, kuten puheen tunnistusta, vaativien toimintojen nopeutumisena. Uuden piirin nopeusetu voi näissä tehtävissä olla melkoinen: Huawein mukaan piiri pystyy esimerkiksi käsittelemään 2005 kuvaa minuutissa,kun ilman uutta tekoälylaskentaa nopeus jäisi 97 kuvaan minuutissa. Suorituskyky tietyissä tehtävissä nousee Kirin 970:n erillisellä neuroverkkoprosessoinnilla jopa 25-kertaiseksi ja virrankulutus laskee 50 kertaa pienemmäksi.

Huawein aiemmista huippupuhelimista löytyneeseen Kirin 960:een verrattuna Kirin 970:n muita tärkeimpiä uudistuksia ovat vaihdos pienemmän virrankulutuksen mahdollistavaan 10 nanometrin valmistusprosessiin sekä grafiikkasuorittimen päivitys kahdeksanytimisestä Mali-G71:stä 12-ytimiseen Mali-G72:een, minkä pitäisi tuoda graafiseen suorituskykyyn 40 prosentin parannus.

RAM-muistia Mate 10:ssä on 4 gigatavua ja Mate 10 Prossa 4 tai 6 gigatavua. Tallennusmuistin määrä on Mate 10:ssä 64 gigatavua, Mate 10 Prossa 64 tai 128 gigatavua. Ainoastaan Mate 10:ssä on muistikorttipaikka. Mate 10 Pro tukee 4G LTE -mobiiliverkkoyhteydessä jopa 1,2 gigabitin sekuntinopeutta ensimmäisenä älypuhelimena maailmassa. Tämä vaatii kuitenkin tuen myös verkolta.

Sekä Mate 10:ssä että Mate 10 Prossa on kookas 4 000 milliampeeritunnin akku, jonka lataus hoituu Huawei SuperCharge -pikalatauksella 30 minuutissa tyhjästä 58 prosentin varaukseen. Akun kesto on Huawein mukaan Mate 10 -puhelimissa 30 prosenttia parempi kuin Mate 9:ssä. Akun pitäisi kestää raskaalla käytöllä yhden päivän ja normaalikäytössä Huawein mukaan kaksi päivää.

Varustettu Android Oreolla

Mate 10 ja Mate 10 Pro on varustettu alusta alkaen Androidin tuoreella 8.0 Oreo -versiolla sekä uudella EMUI 8.0 -versiolla Huawein käyttöliittymästä ja sovelluksista. Huawei hyppää näin EMUIn versionumeroinnissa suoraan viitosesta kasiin.

Android Oreo itsessään tuo monia uudistuksia, kuten mahdollisuuden kuva kuvassa -tilalle sitä tukeville sovelluksille, muutoksia ilmoitusten toimintaan, akunkestoa pidentäviä rajoituksen sovellusten taustatoimintaan sekä muuta.

Huawein itse lisäämä uusi mahdollisuus on korvata Mate 10 Prossa näytön alareunan navigaatiopalkki navigaatioalueella, jossa tehtävillä eletoiminnoilla (painallukset ja pyyhkäisyt eri suuntiin) voi hoitaa tyypilliset navigaatiopalkin toiminnot. Esimerkiksi kosketuksella voi siirtyä taaksepäin, ylöspäin pyyhkäisemällä kotinäkymään, alaspäin pyyhkäisemällä avata ilmoitusnäkymän ja sivuille pyyhkäisemällä avata avoinna olevien sovellusten näkymän.

EMUI 8.0:ssa mukana on nyt myös dynaamiset taustakuvat, jotka muuttuvat kellonajan mukaan aamusta päivän kautta iltaan ja yöhön.

Mate 10 Pron 18:9-kuvasuhteen näytöstä hyödyn irti ottaa laajakuvatilassa kahden sarakkeen käyttöliittymä käyttöjärjestelmän vakiosovelluksissa.

Uutta on myös LinkedInin integrointi osaksi yhteystietoja.

Mate 10:ssä ja Mate 10 Prossa on mukana myös PC Mode -tila, jolla Mate 10:n voi kytkeä kaapelilla käytettäväksi suuren näytön kanssa tietokoneen työpöytänäkymän tavoin. PC Mode -tilassa itse Mate 10 -puhelimen näyttö toimii hiirtä suurella näytöllä ohjaavana kosketuslevyn korvikkeena.

Mate 10 Pron tekniset tiedot

 • Android 8.0 Oreo + EMUI 8.0
 • 5,99 tuuman OLED HDR -näyttö 18:9-kuvasuhteella ja 2160×1080 pikselillä
 • Sormenjälkilukija takana
 • Takana Leica-kaksoiskamera: 12 (väri) ja 20 megapikseliä (monokromi), optinen kuvanvakain, aukon koko f/1,6
 • Edessä 8 megapikselin kamera
 • Kirin 970 -järjestelmäpiiri (4x 2,4 GHz ARM Cortex-A73 + 1,8 GHz 4x ARM Cortex-A53, Mali-G72 MP12 -grafiikkasuoritin, erillinen osio tekoälylaskennalle)
 • 4 tai 6 gigatavua RAM-muistia (LPDDR4X)
 • 64 tai 128 gigatavua tallennusmuistia (UFS 2.1)
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (maks. 1,2 Gbit/s, kategoria 18)
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 (aptX, aptX HD, LDAC) / NFC -yhteydet
 • Hi-Res-äänentoistotuki (384k/32-bit)
 • USB-C-liitäntä (ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää)
 • 4 000 milliampeeritunnin akku Huawei SuperCharge -pikalatauksella (30 min 0 % -> 58 %)
 • IP67-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys
 • Mitat 154,2 x 74,5 x 7,9 millimetriä
 • Paino 178 grammaa

Mate 10:n tekniset tiedot

 • Android 8.0 Oreo + EMUI 8.0
 • 5,88 tuuman IPS LCD -näyttö (RGBW) 16:9-kuvasuhteella ja 2560×1440 pikselillä
 • Sormenjälkilukija edessä
 • Takana Leica-kaksoiskamera: 12 (väri) ja 20 megapikseliä (monokromi), optinen kuvanvakain, aukon koko f/1,6
 • Kirin 970 -järjestelmäpiiri (4x 2,4 GHz ARM Cortex-A73 + 1,8 GHz 4x ARM Cortex-A53, Mali-G72 MP12 -grafiikkasuoritin, erillinen osio tekoälylaskennalle)
 • 4 gigatavua RAM-muistia (LPDDR4X)
 • 64 gigatavua tallennusmuistia (UFS 2.1) + microSD-muistikorttipaikka
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 (aptX, aptX HD, LDAC) / NFC -yhteydet
 • Hi-Res-äänentoistotuki (384k/32-bit)
 • USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
 • 4 000 milliampeeritunnin akku Huawei SuperCharge -pikalatauksella (30 min 0 % -> 58 %), USB-C-liitäntä
 • Roiskevedenkestävä (IP53-luokitus)
 • Mitat 150,5 x 77,8 x 8,2 millimetriä
 • Paino 186 grammaa

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Kyllä on sitten ruma ”teini-ikäinen mutanttininjakilpikonna” puhelin!. 😂

  • Hendriks

   Samaa näköä kuin minussa ( rumuutta ), 🙄.

 2. Hembbuli

  Oliko Suomen myyntiintulosta julkistuksessa puhetta? Tai ylipäätään mitään aikataulua miten laitetta alkaa jälleenmyyjiltä löytämään?

  • SANDY

   Toisessa artikkelissa on Suomi hinnat/saatavuus

   Eli 30.10 ennakkotilaus
   Pro malli saapuu marraskuun lopulla 27.11
   Ja Lite mallin 6.11

   Perusmallista ei tietoa saapuuko Suomeen lainkaan

 3. N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

  Onkos tää Kirin 970 nyt se, jonka piti päästä tehossa suunnilleen Applen uusimman piirin tasolle? 🤔

  • SANDY

   No. juu ja ei, jos tehoista vastaa vain CPU+GPU tehot jäävät SD835 tasolle mutta kun otetaan NPU mukaan tehot nousevat Applen A11 tasolle, tuo npu ei ole kaikissa tehtävissä mukana joten se selvinnee vain käytössä, suorituskyky testeissä ei ole mukana NPU’ta

   • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

    Ok, näin jotenkin muistelin. 👍

 4. Henrik1

  Huawei Mate 10/10 Plus,Mate 10 Porsche Design 🤜🏼 iPhone 8,8 Plus,X !. 😎😈

  • Henrik1

   Huawei Mate 10 jää valikoimasta pois (mikä on huono asia 😟), mutta Mate 10 Plus on pelkästään tulossa tänne myyntiin.
   Mate 10 Porsche Design versiosta ei ole tietoa. 🤔

   • Henrik1

    Siis Huawei Mate 10 Plus ja Mate 10 Lite ovat tulossa myyntiin…

    • SANDY

     Se on Mate 10 pro, ei plus

     • Henrik1

      Aivan. 🤔
      Totta.

Tuoreimmat jutut