Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Ensikokemukset uudesta iPhone X:stä: Ylivoimaisesti paras iPhone

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

iPhone X tuo monia perustavaa laatua olevia muutoksia iPhoneen.

iPhone X tuo monia perustavaa laatua olevia muutoksia iPhoneen.

Applen uusi, jo syyskuussa julkistettu iPhone X on nyt tullut myyntiin. Toimitukset ennakkotilaajille alkoivat tänään ympäri maailmaa, myös Suomessa, ja pieniä eriä puhelimia myytiin myös suoraan myymälöistä.

Saimme iPhone X:n testiin DNA:lta. iPhone X on saatavilla DNA:lta 64 gigatavun tallennusmuistilla hintaan 1 179 euroa tai 32,74 euroa / kuukausi (36 kk, yhteensä 1 178,64 euroa) ja 256 gigatavun tallennusmuistilla hintaan 1 349 euroa tai 37,46 euroa / kuukausi (36 kk, yhteensä 1 348,56 euroa).

Ruostumattomalla teräsrungolla ja lasipinnoilla varustetussa iPhone X:ssä on reunasta reunaan ulottuva 5,8 tuuman OLED HDR -näyttö, takana 12 megapikselin kaksoiskamera optisella zoomilla sekä edessä myös uuden Face ID -kasvontunnistuksen mahdollistava TrueDepth-kamerajärjestelmä.

Face ID toimii yllättävän hyvin

Face ID -kasvontunnistuksen toiminta oli suurin kysymysmerkki, joka iPhone X:ssä arvelutti ennen pääsyä kokeilemaan puhelinta.

Maailmalta ensimmäisistä iPhone X -arvioista kuultiin ennen myyntiintuloa myös Face ID:n kanssa esiintyneistä haasteista. Nämä olivat laskeneet omia odotuksiani Face ID:lle. Lopputuloksena nyt, kun Face ID:tä pääsi itse testaamaan, olikin suuri yllätys: Face ID tuntuu toimivan paljon paremmin kuin mitä ainakin itse ennakkoon odotin. Muutaman tunnin käytön perusteella tunnistuksessa ei ole ollut merkittäviä ongelmia, sisään on päässyt kasvoilla joka kerta ilman tarvetta syöttää pääsykoodia, ja käytännössä joka kerta myös nopeasti.

Ehdin ennakkoon jo pelätä, että Face ID vaatisi erityistä puhelimen asemointia kasvojen eteen. Mutta ei se vaadi, vaan toimii sujuvasti puhelinta luontevasti eri asennoissa tai kulmassa kasvoihin pidellessä.

Kokeilin Face ID:tä myös kolmien eri aurinkolasien kanssa. Ei ongelmaa. Pipo päässä ja kaulaliina käytössä, ei myöskään ongelmaa. Pilkkopimeässä huoneessa, ei ongelmaa – toimii aivan samalla lailla kuin valoisassakin. Luonnollisesti myöskään silmälasit eivät ole minkäänlainen ongelma.

Lukitusnäkymästä kannattaa pyyhkäistä alareunasta ylöspäin jo ennen Face ID -tunnistuksen läpäisyä. Tämä nopeuttaa pääsyä kotinäkymään tai avoinna olleeseen sovellukseen. Pelkässä raa’assa tunnistusnopeudessa aiempi Touch ID -sormenjälkitunnistus peittoaa toistaiseksi uuden Face ID:n, mutta muuten Face ID:n käyttö on jo nyt sujuvampaa.

Maailmalta kuultiin myös puheita, että iPhone pitäisi tuoda toimivalle etäisyydelle eli tavallista lähemmäs kasvoja tunnistuksen onnistumiseksi. Ainakaan oma käsivarteni ei kuitenkaan ole niin pitkä, että edes yrittämällä saisin iPhone X:n niin kauas kasvoista, ettei etäisyyden puolesta tunnistus enää onnistuisi.

Myös eri asennoissa Face ID toimii hyvin. Esimerkiksi kävellessä ja katsellessa alaviistoon puhelinta, Face ID toimi jatkuvasti moitteetta.

Oletusasetuksin Face ID vaatii huomion osoittamista puhelimelle tunnistautumisen onnistumiseksi. Käytännössä silmien pitää olla auki ja katsoa kohti iPhone X:ää. Asetuksista tämän huomiovaatimuksen voi kuitenkin myös kytkeä pois, jolloin tunnistus onnistuu kasvojen perusteella vaikka silmät olisivat kiinnikin. Itse ajattelin ennakkoon todennäköisesti kytkeväni huomiovaatimuksen pois käytöstä, kun ajattelin sen nopeuttavan Face ID:n toimintaa. Suurta eroa pois kytkemällä en tunnistusnopeudessa kuitenkaan huomannut, vaan Face ID toimii se päälläkin ihan riittävän nopeasti. Päätin lopulta pitää huomiovaatimuksen päällä.

Puhelimen lukituksesta avaamisen ohella Face ID on korvannut suoraan aiemman Touch ID -sormenjälkitunnistuksen myös sovelluksissa ja Apple Pay -maksujen yhteydessä.

Face ID -asetukset.

Face ID -asetukset.

Sovelluksissa Face ID:n tulo Touch ID:n tilalle ei vaadi sovelluskehittäjiltä toimia, vaan Face ID toimii suoraan siellä missä Touch ID aiemmin. Erityisesti sovelluksissa kirjautumisessa Face ID on jo ylivoimainen tunnistautumistapa sormenjälkeen verrattuna. Kun puhelinta käytettäessä sitä yleensä jo valmiiksi katsotaan, onnistuu Face ID:llä tunnistautuminen erittäin näppärästi ja poistaa käytännössä yhden turhan välivaiheen – sormen viemisen lukijalle – käytöstä ja tekee kokonaisuutena kokemuksesta huomattavasti jouhevamman.

Suomessa vasta juuri hiljattain käyttöön tullut Apple Pay -maksaminen, aluksi Nordean ja St1:n asiakkaille, uudistuu myös iPhone X:ssä. Kun aiemmissa iPhoneissa maksaminen onnistui viemällä lukittuna tai avattuna oleva iPhone maksupäätteen lähelle ja samalla hyväksymällä maksu Touch ID:llä, täytyy iPhone X:ssä Apple Pay erikseen aktivoida painamalla ensin kahdesti sivupainiketta. Käytännössä myös uusi ratkaisu on luonteva.

Apple hyödyntää iPhone X:n kykyä havainnoida katsotaanko sitä myös muutamissa muissa toiminnoissa. Esimerkiksi näyttö ei himmene, jos puhelin sitä katsottavan ja ilmoitusäänet puolestaan hiljenevät heti, kun iPhone X huomaa sitä jo katsottavan. Lisäksi oletusasetuksena iPhone X ei paljasta ilmoitusten sisältöä lukitusnäkymässä ennen Face ID -tunnistusta. Itse koin tämän ärsyttäväksi, koska se estää saapuvien ilmoitusten näkemisen sivusilmällä esimerkiksi vieressä pöydällä olevasta puhelimesta. Asetuksista voi onneksi halutessaan kytkeä koko ilmoitussisällön näkyviin suoraan lukitusnäkymässä ilman Face ID -vaatimusta.

Oletusasetuksena iPhone X ei paljasta lukitusnäkymässä ilmoitusten sisältöä ennen Face ID -tunnistusta.

Oletusasetuksena iPhone X ei paljasta lukitusnäkymässä ilmoitusten sisältöä ennen Face ID -tunnistusta.

Uusi rakenne on todella jykevä

iPhone X:n myötä Apple on palannut ruostumattoman teräksen ja lasin yhdistelmään iPhonen rakenteessa. iPhone X on erittäin laadukkaan tuntuinen. Se tuntuu kädessä huomattavasti aiempaa jykevämmältä ja viimeistely on huippuluokkaa.

Kiiltävän kromipintainen ruostumaton teräs on mukava poikkeus monista muista nykyälypuhelimista. Selvää on, että ruostumaton teräsreunus tulee pikku hiljaa täyttymään pikkunaarmuilla. Ruostumattomassa teräksessä pienet naarmut näkyvät kuitenkin usein hillitymmin kuin alumiinissa. Apple käyttää ruostumatonta terästä myös Watch-kellossaan, jossa se on vuosien käytön aikana ainakin naarmuuntunut varsin tasaisesti.

Takalasipinta kerää myös iPhone X:ssä ahnaasti sormenjälkiä.

iPhone X:n teräs-lasirakenne on todella jämäkkä ja laadukkaan tuntuinen.

iPhone X:n teräs-lasirakenne on todella jämäkkä ja laadukkaan tuntuinen.

Kaksoiskamera ulonee jonkin verran muusta lasisesta takapinnasta.

Kaksoiskamera ulonee jonkin verran muusta lasisesta takapinnasta.

Erinomainen näyttö

iPhone X:ssä on 5,8 tuuman näyttö, joka pinta-alaltaan kuitenkin todellisuudessa on iPhone Plus -mallien 5,5 tuuman näyttöjä pienempi. Suurempi ilmoitettu tuumalukema johtuu näytön erilaisesta kuvasuhteesta.

Laajempi, lähes koko etupuolen kattava näyttö on tyylikäs. Aluksi huomio kiinnittyy yläreunan loveen, mutta todellisessa käytössä lovella ei ole juuri merkitystä pystyasennossa. Vaaka-asennossa iPhone X:ää käytettäessä lovi on kuitenkin välillä ärsyttävän näköinen. 16:9-kuvasuhteella videoita katsottaessa lovi ei kuitenkaan ole ongelma, sillä videot eivät täytä koko laajempaa näyttöä ja lovi katoaa muutenkin mustaan videon sivureunukseen.

Näytön reunukset ovat edelleen iPhone X:ssä huomattavan kokoiset eikä näyttö kaarru reunoille kuten esimerkiksi Samsungeissa.

iPhone X:n näyttö on lähes samankokoisessa puhelimessa merkittävästi suurempi kuin iPhone 7:ssä.

iPhone X:n näyttö on lähes samankokoisessa puhelimessa merkittävästi suurempi kuin iPhone 7:ssä.

Kuvanlaadultaan iPhone X:n näyttö on erinomainen. Se on ensi kertaa iPhonessa toteutettu OLED-teknologialla, jonka ansiosta näytön kontrasti on noussut eri tasolle. Kuten OLED-näytöistä tyypillisesti tavataan todeta, on musta iPhone X:n näytöllä todella mustaa. Apple on kuitenkin odotetusti päätynyt OLED-näyttönsä väritoistossa luonnolliselle linjalle yliampuvan sijaan.

iPhone X:n näyttö tukee myös HDR-väritoistoa, sekä Dolby Vision että HDR10-sisällöissä.

Eri teknologian ohella iPhone X:n näyttö on myös selvästi tarkin toistaiseksi iPhonessa 2436×1125 pikselillään. Pikselitiheys on kasvanut aiemmista 326 ja 401 pikselistä tuumaa kohti nyt 458 pikseliin tuumaa kohti. Eroa tarkkuudessa ei kuitenkaan juuri huomaa paljaalla silmällä. Näytön kirkkaus yltää erinomaiselle tasolle.

Uusien iPhone 8 -puhelinten tavoin myös iPhone X:ssä on mukana True Tone -ominaisuus, joka mukauttaa näytön värimaailmaa ympäristön valoisuuden mukaan. Useimmiten True Tone tekee näytöstä lämpimämmän sävyisen ja tekee siitä mukavamman lukea.

Pieni pettymys näytön osalta on, ettei Apple ole hyödyntänyt vähävirtaisempaa OLED-teknologiaa tuodakseen valmiustilassa näytölle jatkuvasti esitettäviä tietoja. Tosin tämän puutteen merkittävyyttä vähentää huomattavasti mahdollisuus herättää iPhone X:n näyttö eloon vain yhdellä sen napautuksella.

Kaikkia sovelluksia ei vielä optimoitu iPhone X:lle

Esimerkiksi Google Mapsia ei ole optimoitu iPhone X:lle, joten näytön ylä- ja alareunaan jää vain paljon mustaa.

Esimerkiksi Google Mapsia ei ole optimoitu iPhone X:lle, joten näytön ylä- ja alareunaan jää vain paljon mustaa.

Kuten aiemmissa iPhonen näyttömuutoksissa korkeampaan tarkkuuteen ja suurempaan kokoon, ei kaikkia sovelluksia ole vielä päivitetty uusien vaatimusten mukaisiksi.

Päivittämättömät sovellukset näkyvät iPhone X:n näytön keskellä varustettuna mustilla ylä- ja alareunuksilla. Monet merkittävimmät sovellukset ovat kuitenkin tarvittavan päivityksen jo saaneet. Päivityksiä kaipaavat kuitenkin edelleen merkittävimmistä Googlen sovellukset, kuten Google Maps, tai esimerkiksi Spotify.

Jos aiemmat merkit pitävät paikkansa, tärkeimmät ja laajimmin käytetyt sovellukset saavat päivityksensä melko nopeasti vain päivissä tai viikoissa, mutta joillekin tietyille vanhemmille, pitkään ilman päivityksiä jo olleille tai paikallisille sovelluksille tukea voi joutua odottamaan pitkään.

Lisäksi ajan myötä suuremman näytön mahdollisuuksista todennäköisesti otetaan vielä hyöty uusilla tavoila suoraviivaisen tuen lisäämisen jatkoksi. Edes Apple ei vielä hyödynnä täysin uutta näyttöä. Nähtäväksi jää, mitä Apple keksii esimerkiksi näppäimistön alapuolelle nyt jätettyyn laajasti tyhjään tilaan vielä myöhemmin lisätä.

Näppäimistö jättää iPhone X:ssä paljon tyhjää tilaa alapuolelleen.

Näppäimistö jättää iPhone X:ssä paljon tyhjää tilaa alapuolelleen.

Uusiin tapoihin tottuu nopeasti

Kotipainikkeen poistumisen ja laajemman näytön myötä iPhone X:n käyttö eroaa monella tavalla aiemmista iPhoneista.

Kotinäkymään siirrytään pyyhkäisemällä näytön alareunasta ylöspäin, viimeisimpien sovellusten moniajonäkymään pääsee vetämällä ensin ylös alareunasta ja sitten hetkeksi pysäyttämällä sormen. Kotipainikkeen pitkän painalluksen sijaan Siri aktivoituu lukitus- ja virtapainikkeena toimivan sivupainikkeen pidemmällä painalluksella.

Totuttauminen uusiin eleisiin sujui ainakin itseltäni kokonaisuutena nopeasti. Oma suosikkini on mahdollisuus siirtyä viimeisimpien sovellusten välillä näytön alareunassa sivuttain pyyhkäisemällä. Tämä on uusi mahdollisuus iPhone X:ssä ja nopeuttaa mukavasti käyttöä.

Itse koin aluksi hankalaksi pyyhkäistä aivan näytön alareunasta ylöspäin kotinäkymään siirtymiseksi. Jo muutamassa minuutissa tuli kuitenkin opittua pitää puhelinta kädessä hieman eri tavalla ja ongelma poistui. Kenties vaikeinta oli tottua Ohjauskeskuksen löytymiseen näytön oikeasta yläkulmasta alaspäin vetämällä.

Muotokuva-tila mukana myös etukamerassa

Kuva iPhone X:n etukameralla Muotokuvavalolla (lavavalo mono).

Kuva iPhone X:n etukameralla Muotokuvavalolla (lavavalo mono).

Face ID:n ohella iPhone X:n TrueDepth-etukamerajärjestelmää on hyödynnetty myös jo aiemmin kahdella takakameralla varustetuista iPhoneista tutun Muotokuva-tilan tuomiseen käytettäväksi nyt myös etukameralla. Muotokuva-tilan tarkoitus on sumentaa tyylikkäästi kuvauskohteen tausta.

Pikaisen testauksen perusteella Muotokuva-tila toimii hyvin myös etukamerassa. Uusissa iPhoneissa toistaiseksi beetaleimalla mukaan tulleet Muotokuvavalo-tilat ovat edelleen kameralle haastavia – oheisessakin kuvassa olkapäähän on jäänyt hieman ylimääräistä häiriötä.

Takaa iPhone X:stä löytyy 12 megapikselin kaksoiskamera, jota on kuitenkin iPhone X:ssä parannettu optisen kuvanvakaimen lisäämisellä myös telelinssikameraan, jonka aukon koko on myös muita Applen kaksoiskamera-iPhoneja suurempi (f/2,4 vs. f/2,8). Molempien muutosten pitäisi parantaa 2x zoom -kuvauksen laatua.

Kameran tarkemman arvioinnin aika on vasta myöhemmin.

Animojit hetken huumaa?

Lisäksi Apple hyödyntää TrueDepth-kameraa myös animoiduissa emojeissa eli Animojeissa. Tarjolla 12 animoji-emojia, joita voi lähettää korkeintaan 10 sekunnin mittaisina omien kasvon liikkeiden mukaan liikkuvina animaatioina. Animojiin tallentuu myös ääni.

Animojeja on tarjolla 12 erilaista.

Animojeja on tarjolla 12 erilaista.

Animojit toimivat ihan hyvin, mutta jäänevät vain hetken huumaksi. Suomessa Animojien hyödyllisyyttä syö merkittävästi mahdollisuus käyttää niitä vain Applen Viestit-sovelluksessa iMessage-viesteissä. Täällä iMessage-viestitelyn sijaan yleisimpiä ovat muut keskustelusovellukset.

Lisäksi toistaiseksi Animoji-toiminnot tuntuvat epävakailta ja iPhone X jumittui tänään useampaan otteeseen niitä testatessa. Tämä kuitenkin todennäköisesti korjaantuu jatkossa ohjelmistopäivityksillä.

Animojit antavat kuitenkin myös ensimakua kehittäjien mahdollisuudesta hyödyntää jatkossa iPhone X:n edistynyttä kasvontunnistusta. Muun muassa Snapchat tuo iPhone X:lle huomattavasti aiempaa paremmin kasvoihin kiinnittyviä filttereitä.

Ylivoimaisesti paras iPhone

iPhone X on selkeästi paras iPhone tähän asti. Vähempää toki ei sopisi odottaakaan.

Parasta iPhone X:ssä on suuren näytön ja kaksoiskameran tuominen kompaktiin kokoluokkaan.

Lisäksi iPhone 8 -puhelinten tapaan myös iPhone X on pölyn- ja vedenkestävä (IP67-luokitus, eli testattu upotuksella 1 metrin syvyyteen 30 minuutiksi) kuten jo iPhone 7 -puhelimetkin ja tukee nyt myös langatonta latausta sekä pikalatausta.

Sisuksissa iPhone X:ssä on Applen oma A11 Bionic, tehokkain järjestelmäpiiri mitä älypuhelimissa on nähty.

Esimerkiksi iPhone 7:stä iPhone X:ään vaihtavalle on tarjolla todella paljon uutta: suurempi ja parempi näyttö, laadukkaammalta tuntuva rakenne, kaksoiskameran zoom- ja muotokuvatoiminnot, kyvykkäämpi etukamera, lisää tehoa, langaton lataus ja pikalataus. Näin merkittäviin muutoksiin ei ole iPhonessa viime vuosina totuttu.

Akunkeston iPhone X:ssä pitäisi olla Applen mukaan kaksi tuntia iPhone 7:ää parempi. Muun muassa tämä ja muut vasta pidemmällä käytöllä selviävät seikat ovat mielenkiinnon kohteena tulevassa laajemmassa iPhone X:n arvostelussa, joka on luvassa lähiviikkoina.

Kokonaisuutena ensikokemuksen perusteella iPhone X vaikuttaa merkittävältä hyppäykseltä eteenpäin iPhonen käyttökokemuksessa eikä yllättävän hyvän Face ID -kokemuksen jälkeen ole enää mitään epäilystä, etteikö iPhone X olisi toistaiseksi ylivoimaisesti paras iPhone.

iPhone X:n hinta, 1 179 tai 1 349 euroa, on kuitenkin myös erittäin korkea. Mutta jos raha on esteen sijaan korkeintaan hidaste, voi iPhone X:ään päivittämistä suositella kaikille iPhone-käyttäjille.

P.S. Pisin miinus iPhone X:lle tulee myyntipakkauksen sisällöstä. Mukana on vanha tuttu 5 watin Apple-laturi, vaikka iPhone X tukee pikalatausta. Näin korkeahintaisessa puhelimessa säädyllistä olisi, ettei pikalaturiin joutuisi sijoittamaan vielä lisäksi useita kymmeniä euroja.

iPhone X:n myyntipakkauksessa mukana on tutut tavarat, valitettavasti. Myyntipakkaukseen olisi tällä hinnalla kaivanut pikalaturia.

iPhone X:n myyntipakkauksessa mukana on tutut tavarat, valitettavasti. Myyntipakkaukseen olisi tällä hinnalla kaivanut pikalaturia.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Lovi on typerä ratkaisu eikä tule olemaan pysyvä design -elementti, 👎.

  • nakke

   Huutomerkki unohtu.

   • Hendriks

    Nakke
    ?.

 2. Hendriks

  , mutta typerä kommentti oli mukana, 👎.?

 3. Kairaaja

  Onko parasta näyttö ;)

 4. Simo

  Ruma tuo lovi.

 5. Mooses80

  Ei sitä lovea huomaa käytössä.. empä
  Saanu viel luurii 😔 sain kaupassa kuitenki kokeilla ja oli kyl huikeen hieno..

 6. Vili

  ”Lopputuloksena nyt, kun Face ID:tä pääsi itse testaamaan, olikin suuri yllätys: Face ID tuntuu toimivan paljon paremmin kuin mitä ainakin itse ennakkoon odotin.

  Ehdin ennakkoon jo pelätä, että Face ID vaatisi erityistä puhelimen asemointia kasvojen eteen. Mutta ei se vaadi, vaan toimii sujuvasti puhelinta luontevasti eri asennoissa tai kulmassa kasvoihin pidellessä.”

  Miten tämä voi tulla yllätyksenä? Sama kaava joka vuosi, ensin ollaan negatiivisia jotain uutta kohtaan ja sitten kun pääsee kokeilemaan niin oho se toimikin hienosti, juuri näin kävi touch ID:n kanssakin aikoinaan, johan melkein kaikki kommentit mitä olen jo lukenut viikolla sanoi, että se toimii hyvin.

  Eikai Apple sitä laittaisi puhelimeen jos se ei toimisi, Touch ID:llä rima on kuitenkin vedetty todella korkealle joten uuden pitää olla vähintään yhtä hyvä.

  • Henriks

   Oot sää kyllä uskomaton nuoleskelija. Vaikka ittellä on parikin IPhonea, niin en minä pasko housuun.
   Kyllä ne varmasti muillakin merkeillä rima on laitettu korkealle / hinta, laatu suhde, mutta sulla kyllä vetää sairaan lujaa.
   Toivottavasti sulla on nais/tyttö-ystävä,( hopefully ) jolle annat samanlaista palautetta, kun Apple saa.

  • Henriks

   Annappas ViliX puolisollesi / tyttöystävällesssi samanlainen palaute, kuin Applelle, niin johan koko maailmankaikkeus saa tyydytyksen

 7. Vekke

  ”Näytön reunukset ovat edelleen iPhone X:ssä huomattavan kokoiset eikä näyttö kaarru reunoille kuten esimerkiksi Samsungeissa.”

  Kaartuvissa näytöissä on reunukset – ei se sisältö sinne kaarteen puolelle mene, tai jos menee, niin pää hajoaa ja lisäksi kaarre aiheuttaa usein todella ärsyttäviä heijastuksia. Lisäksi kaartuvan näytön kolauttaa todennäköisesti helpommin johonkin.

  Toki X:n reunus voisi olla ohuempikin, mutta kaartuva näyttö ei ole ratkaisu.

  • Kairaaja

   Kyllä se kaartuva näyttö asiaan auttaa.

   • Zaqqe

    Kaartuva on tosiaan yllättävänkin hyvä käytössä. Hommaan Note 8:n ja hiukan pelkäsin noita reunoja, mutta tekevät minkä lupaavat, eli hävittävät reunukset, eivätkä haittaa yhtään. Eiköhän Omppukin keksi ne lähivuosina. Ja silloin niistä tulee uusinta uutta, huikea spektaakkeli.

    • SANDY

     Monet Huawein ja Sonyn puhelimet tarjoavat reunuksettomat laidat tasaisella näytöllä

 8. Applefloppi

  Eiköhän ne akut pian taas päädy sytkäreiksi, 😂

 9. SANDY

  Tuo pikalataus Iphonessa on kyllä iso vitsi😅

 10. Reunis

  ”Ylivoimaisesti paras iphone”. No voi herranjumala, olisko varaa ollakkaan muuta?
  Toi kolo on silti helvetin nolo. Hätäsesti kyhätty, seuraava on taas ylivoimaisesti paras i.

 11. Hendriks

  Alkaa siis toimitus niinsanotusti vittuileen mulle kommenteista.
  En kylläkään loukkaa ketää, vaan kyse on mielipiteestä.
  <jos tähän mennään, otetaankos uusi nimimerkki ja annetaan mielipiteiden palaa.
  Sana on vapaa…… Markus …..

  • Kairaaja

   Kuka sulle myt vittuilee ;) toimitus on aina vittuillu lukijoille, pitää vittuilla takas…

   • Reunis

    Tää Hendriks on mobiilin suola, aina odotan mitä seuraavaksi ;)

 12. Ape

  Eikö oo aika lookista että uusin on aina parhain. Ehkä tätä ei aina Applelta odoteta 😅

  • Zaqqe

   Applen uusin tahtoo vakn olla alalla vuosia vanhaa. Ei siitä tuutista juuri innovaatioita tule, vain hienosäätöä. Antavat muiden protokolla ja poimivat hedelmät. Fiksu toimintamalli, joka näkyy toimivan.

   Hieno laitehan X on. Ei sitä käy kiistäminen

 13. Jesse

  Jotenkin huvittava tuo video puhelimen lukituksen avaamisesta, sormet heiluu edestakaisin ja kaikessa kestää kauan.
  Alle sadan euron huawein avaa paljon nopeammin, sormet on jo valmiiksi siellä puhelimen takana, sieltä vaan auki.
  Ei silti mitään pois Applelta, varmasti hyvä puhelin.

 14. Henrik1

  Face ID taitaa olla floppi talvella, kun näyttö huurtuu. 🤔

  • Vili

   Miksi näyttö huurtuisi talvella? Ei ole koskaan ollut sellaisen kanssa isompia ongelmia. Sitä paitsi, miten ylipäätään luulet hypoteettisen näytön huurtumisen oikein vaikuttavan sensoreihin? Kai tajuat, että puhut kahdesta täysin erillisestä osasta? Sama kuin kysyisit, että miten autossa tuulilasinpyyhkimet voivat toimia silloin kun pissapoika ei.

   • Luurix2

    Ei se näyttö huurru talvella, kun koko toosa sammuu pikkupakkasessa muutaman kymmenen metrin kävelyn/puhelun aikana mutta sisälle päästyä jonkin ajan kuluttua kaikki taas toimii ja akun varauskin on melkein tapissa, jos vanhat merkit paikkansa pitävät. Todettu on muutama iPhone vuosi takaperin. Tuo on seuraurausta siitä että iPhonet on suunnattu Kalifornian/Floridan aurinkoisille rannoille, talviseen ympäristöön on otettava iPhonen sijaan joku toimivampi laite.

    • Jonahan

     Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, toimii iPhone X talvellakin erinomaisesti, kuten aiemmatkin iPhonet.

     Käsittämätöntä miksi iPhonesta pitää keksiä paikkaansapitäämättömiä juttuja, jotta oma valinta vaikuttaisi paremmalta ja kognitiivinen dissonanssi olisi voimakkaampi.

     • Iama Nieger

      Apple itsekin sanoo, että puhelinta ei tulisi altistaa alle 0 asteen lämpötilalle.

     • Jonahan

      ”Apple itsekin sanoo”

      No niin sanoo ja on sanonut niin pitkään kuin muistan. Siitä huolimatta laitteet ovat toimineet talvella hyvin, tuskinpa mikään on muuttunut.

     • Lgg2

      No tuo ei kyllä todellakaan ole mikään keksitty juttu.on omakohtaisia kokemuksia ja myös lähipiirissä useampia.eipä sillä,on minulla toisenkin valmistajan puhelin hyytynyt pakkasessa.mutta on aivan naurettavaa väittää että olisi keksittyjä juttuja.

     • Jacco

      Joo ei oo mullakaan sammunu iPhone koskaan, vaikk kyll on pakkasessakin tullu kuvattua ja soitettua ’toisenkin’ kerran. No asun etelä-Suomessa eikä pakkanen usein pauku 30 asteessa, mutt kyll 20:ssa

   • Luurix2

    Tuohon edelliseen sen veran jatkoa, että onpa sen Apple itsekin vahvistanut suosittelemalla käyttölämpötilaksi vähintään 0 C°,

    https://www.mtv.fi/lifestyle/digi/artikkeli/5-vinkkia-nain-pidennat-alypuhelimen-kayttoaikaa-pakkasessa/6161840#gs.MPy_kco

    eli kun muut myy toimivia matkapuhelimia, niin Apple myy toimivia sisämatkapuhelimia. 🤔 😳 😂

 15. Robob

  Silti lähinnä naurattaa koko härpäke ja siitä kohkaaminen. Kaverit onnistuu tekemää tarkoituksella puhelimen joka maksaa yli tonnin ja jonka menee rikki joka kerta kun sen pudottaa. Voiko typerämpää puhelinsuunnittelua olla? Ai niin voit ostaa siihen jotkut eurooppalaisen rotuhirven esinahasta tehdyt kuoret jotka maksaa nekin yli 100 euroa. Ja vaikka Vili kuinka puolustelee tuota lovea, niin onhan se puhelimen käytön kannalta täysin epäkäytännöllinen ja karmean ruma. Kamerakyttyrä hipoo myöskin rumuudessaa jo Iven turvonnutta naamaa jota Face id tuskin edes tunnistaa enää. Jos tuo naamatunnistus floppaa ja sen paras ominaisuus on pois päältä, niin jääkö kakkaemoji koko puhelimen tärkeimmäksi uudistukseksi? En edes osaa päättää mikä tuossa on ylivoimaisesti typerintä. Tuon hehkutus vai sen käyttö? Tuon kanssa vielä Applen kello ranteeseen, niin voi tsiisus kun olette ihanan cooleja ja älykkyys suorastaa loistaa teistä. Suosittelen! Tirsk!

  • JMikael

   Johan oli purkaus! Kasvotunnistus toimii ihan OK ja tuo lovi – jos sen jättää pois niin näytön ala pienenee. Nyt kellon näyttö, kentän voimakkuus, Wi-Fi ja lataus on näkyvissä loven reunoilla. Kamera, kuuloke, kasvotunnistus yms ovat siellä ylälaidassa – minne muualle ne laittaisi? Siksi lovi.
   Se, että haluaako maksaa yli tonnin tällaisesta puhelimesta ja millaisia suojakuoria hankki siihen, on jokaisen henkilön oma asia. Ihan samalla tavalla kuin millaisen auton ostaa ja mitä lisävarusteita siihen hankkii. Toisilla on varaa ja toisilla ei – hyvään puhelimeen tai autoon tai muuhun vastaavaan.

  • Jacco

   Jep! iPhone ja AppleWatch on varmaan hieno ja toimiva pari. Minäkin haluun sellaisen ja toivoakseni kello toimii jo nykyisen 6S plussani kanssa, koska seuraavan kännyni oon ajoittanut vasta ensi vuoden syksyyn
   Josko silloin nuo ’halpisversiotkin’ sai X:n muodon ja kameran

 16. herrahoo

  Tässä videossa taas ei pidetä FaceID:tä kovinkaan toimivana ulkona tai todella valoisassa paikassa. Nooh Suomessa asia tulee eteen vasta puolen vuoden päästä. Mahdollisesti jotain korjausta on saatu tehtyä ennen sitä.
  https :// www. youtube. com /watch?v=jqRdl2P2CjE&t=258

  • Kairaaja

   Saa nähä kuin selvii talvesta. Voisi luulla, että kirkas ilma ja lumi vois olla tälle hyvä testi.

   • Luurix2

    Ei nuo selviä talvesta kun ovat kesäkäyttöön tehtyjä.

    https://support.apple.com/fi-fi/HT201678

    Kesämiehelle/-naiselle kesäpuhelin ja oiva lelu toimistoon/kahvilaan tms. ympäri vuoden. Jos lenkkeilet ulkona vaikkapa koiran kanssa kaikkina vuodenaikoina, ota lisäksi hätätapauksien varalle melkein mikä tahansa Android puhelin, niin saat tarvittaessa aina apua. 😱 😰 💩

    • Marko

     Hyvin on talvella toiminut kaikki iPhonet oli pakkasta kuinka paljon tahansa. On tehty -30 pakkasessa yli 5h lenkkejä ja kokoajan musiikki soinut luurista. Eikä akku ole kulunut yhtään normaalia enempää.

     • Luurix2

      Ota seuraavan kerran ulkona iPhone takin povitaskusta käteen ja soita pitkä puhelu kun lämmintä on -10 C° tai lisää miinusta, niin pitkänkö puhelun saat aikaiseksi?

     • Vili

      Kyllä pitää sitten olla ihmisen tyhmä. Luulet, että eräs myydyimmistä puhelimista ei muka toimi miljoonien ihmisten arjessa. Että ihmiset ostavat vuodesta toiseen tyytyväisinä puhelimen, joka ei sinun mukaasi toimi.

      Ei paljoa sinulla polla säteile.

     • Kairaaja

      Hyvin tiedetää kyllä, että aplella on pakkasen kanssa ongelmia ja ne hyytyy. Ei ollu tietoakaan aikanaa, että iphone olisi 8h työpåivän ulkona kestänyt hyytymättä.

  • Vili

   Linkkisi ei toimi.

  • JMikael

   Videon tekijä vastaa seuraavalla videollaan miksi valoisassa kasvojen tunnistus ei onnistunut – hän kertoi pitävänsä puhelinta (tapansa mukaan) suoraksi ojennetussa kädessä. Tältä etäisyydeltä kasvojen tunnistus ei onnistunut. Kun hän toi luurin vähän lähemmäksi niin lukitus avautui aivan normaalisti myös kirkkaassa auringon valossa.

 17. nopeus

  Vaikuttaa aivan pätevältä, mutta kalliilta peliltä.
  Noiden internetselaimien nopeustestit kuitenkin ihmetyttävät:

  https://keskustelu.suomi24.fi/t/15059659/onko-apple-todella-nain-ylivoimainen-basemark-3

  Voiko nuo tulokset todellakin pitää paikkansa?

  • Jonahan

   Voivat. Samansuuntaisia lukuja on nähty myös CPU mikrobenchmarkeissa, kuten Geekbenchissä eikä tämä tilanne, että Applella on nopein mobiilirauta ja nopein selain ole mitenkään uusi, jokseenkin sama trendi on jatkunut jo vuosikaudet.

   • Kairaaja

    Onhan tuo apple mobiileissa kärjessä noissa testeissä. Naurattaa vaa tollaset ihmiset ketkö vertaa tuloksi esim. Intelin i5 tai i7. Nöitäkun ei keskenää voi verrata.

    • Jonahan

     Miksi muka ei voi?

     Jos sulla on selain ja siinä ajetaan nopeustestiä voittaja on se, joka tekee asian nopeammin tai tekee eniten juttuja vakioajassa.

     Mitä prosessorin päällä lukee on täysiin yhdentekevää, kello kertoo totuuden.

    • Vili

     Kuin vertaisi Mersua ja Škodaa.

 18. Luurix2

  Parasta iPhonessa on vuoden takuu, joten ei haittaa vaikka haamukuvat palavat näyttöön.

  http://www.puhelinvertailu.com/uutiset/2017/11/04/apple-vahvistaa-kuva-saattaa-palaa-iphone-x-n-nayttoon

  Sillä kuka i-uskovainen enää käyttää yli vuoden vanhaa iPhonea, kun uudet ikonit on jo silloin nostettu alttarille. 😂

  • Henrik1

   😎😁

  • Vili

   Mikä tuossa nyt on jotakin uutta tai erikoista?

   Sinulla on isoja ongelmia. Hanki apua.

   • Luurix2

    ”Sinulla on isoja ongelmia. Hanki apua.”

    Minusta pikemminkin niiden jotka ostavat vuodesta toiseen tyytyväisinä uuden samanmerkkisen puhelimen, ovat syvällisimmän terapian tarpeessa, sillä jos tyytyväisyys puhelimeen katoaa heti takuuajan jälkeen, on jossain paljon mätää. 😂

 19. nippa

  Mun esikokemus puhelimeen on pettymys koska puhelin toimii puhelimena muttei pääse nettiin. Asetukset on katsottu ja ei auta. Sim kortti siirretty S5 puhelimesta jossa kaikki siis pelaa ja tässä X ei siis pääse nettiin ja mitkään apsit ei toimi myöskään. Operaattorin gurutkaan eivät osanneet auttaa asiassa. Siispä omalla ajalla operaattorin pisteeseen jonottaan. Paska käyttäjäkokemus.

Tuoreimmat jutut