Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Apple julkisti iPhone X:n: täysin uusi iPhone-huippumalli uudella näytöllä ja Face ID:llä

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Apple on julkistanut iPhone-valikoimansa uuden huippumallin iPhone X:n. X mallinimessä on tässä tapauksessa roomalaisia numeroita, joten uuden iPhonen nimi kuuluisi lausua iPhone ten tai iPhone kymmenen.

Alkuperäinen iPhone täytti tänä vuonna kymmenen vuotta, joten uutuuden mallinimi on tietyllä tavalla osuva myös historian kannalta. Tämänpäiväinen julkistus tapahtui Applen uuden pääkonttorin Steve Jobs Theaterissa, ja tilaisuuden aluksi muisteltiinkin 10 vuoden takaisia tapahtumia – ja Applen edesmennyttä perustajaa Steve Jobsia.

iPhone X tulee ennakkotilattavaksi ensimmäisillä markkinoilla, mukaan lukien Suomessa, vasta 27. lokakuuta ja myyntiin 3. marraskuuta. Suomessa puhelimen hinta 64 gigatavun tallennusmuistilla on 1 179 euroa ja 256 gigatavun tallennusmuistilla 1 349 euroa. iPhone X tulee myyntiin kahdessa eri värissä – tähtiharmaa ja hopea.

Uusi iPhone X sisältää lukuisia uudistuksia, jotka muuttavat perustavalla tavalla iPhonen jokapäiväistä käyttöä. Ensimmäistä kertaa iPhonessa OLED-teknologialla toteutettu näyttö kattaa lähes koko iPhone X:n etupuolen eikä erillistä kotipainiketta enää ole. Samalla sormenjälkitunnistuksen korvaa uusi Face ID -kasvontunnistus.

Rakenteeltaan uusi iPhone X palaa ruostumattomaan teräsrunkoon sekä lasipintaan myös takana. Tämä on mahdollistanut nyt myös langattoman latauksen tuen, senkin ensimmäistä kertaa iPhonessa. Kooltaan iPhone X on vain hieman iPhone 6/6s/7-malleja suurempi, mutta sisältää selvästi kookkaamman näytön. iPhone X on edelleen myös vedenkestävä.

Näyttö täyttää etupuolen – iPhonen käyttö uudistuu

Näytöt ovat tänä vuonna kasvaneet älypuhelimissa lähemmäs reunoja, niin nyt myös Applen uudessa iPhone X:ssä. Aivan vastaavaa ratkaisua, jossa kulmistaan pyöristetty näyttö kiertää lähellä reunoja lukuun ottamatta ainoastaan yläreunan lovea etukameralle, puhelinkuulokkeelle ja sensoreille, ei ole vielä muussa älypuhelimessa nähty.

iPhone X:n 5,8 tuuman näyttö on myös ensimmäinen OLED-näyttö ikinä iPhonessa. OLED-näytöt ovat tyypillisesti ohuempia ja mahdollistavat helpommin näytön viemisen lähelle reunoja iPhone X:n tapaan. Käytössä merkittävin ero on OLED-näytön rikkaampi väritoisto ja suurempi kontrasti – OLED-näytöllä musta on todellakin mustaa. LCD-näytöt sisältävät erilliset LED-taustavalot, joita ei OLED-näytöissä tarvita. Mustat pikselit eivät OLED-näytöllä kuluta virtaa, mitä Apple on myös pyrkinyt hyödyntämään laajentamalla mustan käyttöä iPhone X:n iOS 11 -ohjelmistossa.

Apple kutsuu iPhone X:n näyttöä Super Retina -näytöksi. Näytössä on 2436×1125 pikseliä, eli 436 pikseliä tuumaa kohti. Näyttö saa myös iPad Pro -laitteista jo tutun True Tone -ominaisuuden: näytön valkotasapaino mukautuu ympäristön valoisuuden mukaan, mikä parantaa näytön luettavuutta merkittävästi. Lisäksi näyttö tukee myös rikkaamman väritoiston HDR-sisältöjä.

Kasvanut näyttö ja kotipainikkeen poistuminen muuttavat myös iPhonen käyttöä. iPhone herää näyttöä koskettamalla tai edelleen myös puhelinta nostamalla. iPhone X:ssä sovelluksista poistutaan kotipainikkeen painamisen sijaan vetämällä sormea näytöllä alhaalta ylöspäin. Pidemmällä vedolla aukeaa viimeiset sovellukset sisältävä näkymä – nopealla pyyhkäisyllä siirrytään suoraan kotinäkymään. Suoraan viimeisimpien sovellusten välillä voidaan vaihtaa pyyhkäisemällä näytön alareunassa sivuttain.

iPhonen tuttu, sovelluskuvakkeet sisältävä kotinäkymä on ennallaan. Ohjauskeskukseen pääsee vetämällä näyttöloven oikealta puolelta alaspäin, ilmoituksiin puolestaan vetämällä alas vasemmalta puolelta. Oikealta kyljeltä edelleen löytyvälle, aiempaa pidemmälle sivupainikkeelle siirtyy aiemman kotipainikkeen toimintoja: pitkä painallus aktivoi Sirin, tuplapainallukset puolestaan avaavat Apple Payn.

Face ID -kasvontunnistus korvaa sormenjälkitunnistuksen

Apple aloitti aikanaan iPhone 5s:n Touch ID -sormenjälkitunnistuksella sormenjälkilukijoiden nopean yleistymisen älypuhelimissa. Nyt Apple luopuu ensimmäisenä sormenjälkeen perustuvasta tunnistautumisesta. iPhone X:ssä sen korvaa uusi Face ID -kasvontunnistus.

Infrapunasensorien avulla luotuun 3D-mallinnukseen perustuva Applen Face ID korvaa Touch ID:n niin puhelimen avaamisessa lukituksesta, App Store ja Apple Pay -maksujen vahvistamisessa kuin myös kaikissa muissa Touch ID:n tähänastisissa käyttökohteissa, kuten kirjautumisessa sovelluksiin.

Koska Face ID perustuu pelkän kamerakuvan sijaan ihmissilmälle näkymättömän infrapunavalon hyödyntämiseen, toimii se myös pimeässä. Face ID hyödyntää tekoälyä, tarkemmin määriteltynä neuroverkkotekniikkaa.

Face ID -tunnistautuminen vaatii käyttäjän huomiota: se ei toimi, jos silmät ovat kiinni tai käyttäjä katsoo muualle.

Animojit ja kehittyneempi Snapchat

iPhone X:n uutta etukameraa ja sensoreita hyödynnetään myös uusissa animoiduissa emojeissa, joita voi käyttää Applen Viestit-sovelluksessa. Animojit tekevät tavallisista emojeista liikkuvia käyttäjän ilmeiden mukaisesti. Lisäksi mukaan tallentuu myös ääntä.

Apple on tehnyt yhteistyötä myös Snapchatin kanssa. Snapchat saa uusia kehittyneempiä kasvomaskeja.

Parannettu kaksoiskamera

iPhone X:n kaksoiskamera on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja tarjoaa 2x optisen zoomin. Sekä laajakulma- että telelinssi on varustettu optisella kuvanvakaimella, mikä on uutta. Kameroiden aukkojen koot ovat f/1,8 ja f/2,4. Kakkoskameran aukko on kasvanut, mikä parantaa sillä otettuja kuvia hämärissä oloissa. Myös neljästä LED-valosta edelleen koostuvaa kuvausvaloa on parannettu.

Lisäksi uuden kuvasignaaliprosessorin myötä automaattitarkennus hämärässä on esimerkiksi kamerassa aiempaa nopeampi. Uusi Portrait Lightning -toiminto tuo erilaiset valoefektit valittavaksi erillisessä kuvaustilassa.

Videokuvaustakin on parannettu: 4K-kuvaus onnistuu nyt 60 kuvan sekuntinopeudella ja 1080p-videokuvaus 240 kuvan sekuntinopeudella.

Kameroissa on panostettu myös lisättyyn todellisuuteen. Ne on kalibroitu sitä varten ja sisuksista iPhone X:stä löytyy uusi kiihtyvyysanturi sekä gyroskooppi.

Etukamera on tarkkuudeltaan 7 megapikseliä. Uusien antureiden myötä myös etukameralla on nyt mahdollista kuvata Muotokuva-tilassa niin sanotulla boke-efektillä, jossa kuvauskohteen tausta sumennetaan tyylikkäästi.

Uutta tekniikkaa sisuksissa

iPhone X:n sisältä löytyy Applen uusi A11 Bionic -järjestelmäpiiri. Järjestelmäpiirin kaksi tehoydintä ovat 25 prosenttia nopeammat ja vähävirtaiset neljä ydintä 70 prosenttia nopeammat. A11 sisältää myös ensimmäisen Applen suunnitteleman grafiikkasuorittimen, joka on 30 prosenttia aiempaa suorituskykyisempi puolella virrankulutuksella.

A11 Bionicissa on myös uusi neuroverkko-osio, joka nopeuttaa erilaisia tekoälylaskentatehtäviä – kuten uutta kasvontunnistusta sekä muuta kuvien tunnistamista.

Langaton lataus ensimmäistä kertaa iPhonessa

Tuki langattomalle lataukselle on ollut yksi pitkään lukemattomista kilpailijoista löytynyt, mutta iPhonesta puuttunut ominaisuus. Nyt se on mukana iPhone X:ssä. Applelta on tulossa myös uusi kehittyneempi langattoman latauksen alusta, AirPower, joka on kuitenkin tulossa myyntiin vasta ensi vuonna.

iPhone X tukee myös ensimmäisenä iPhonena pikalatausta, joka lataa akun tyhjästä 50 prosentin varaukseen 30 minuutissa.

Lisäksi Applen mukaan iPhone X:n akku kestää jopa 2 tuntia kauemmin kuin iPhone 7:ssä.

Langattomissa yhteyksissä iPhone X tukee aiempaa nopeampaa 4G LTE -mobiiliverkkoyhteyttä sekä uutta Bluetooth 5.0 -versiota.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Vaikuttaa todella siltä, että Apple on vuosia edellä kasvojentunnistuksessa!. 👍

  • Jiipee

   Google ja Facebook taitavat tunnistaa jo kaikki maailman ihmiset ;)

   Eipä mitään erityisen mullistavaa tarjolla.

   Palm:lle ja WebOSlle kunnia, että olivat kosketusnäytöllisten laitteiden ehdottomat käyttöliittymä-innovoijat.

  • Hendriks

   Tosin hieman tuntuu nuo yläosan ”korvat” olevan vain niin tilapäinen ratkaisu, että design vanhentuu hyvin nopeasti, 😕.

 2. Ludvig

  Onhan tämä iPhone X kaikin puolin upea laite, mutta kun vuotoja tuli pitkin kesää, niin ei livelähetyksessä ollut enää mitään wow-efektiä.

  • Jiipee

   Emojit tuli itselle yllätyksenä!

   • Calileon

    Oli animojit vuotaneet jo viime viikolla.

   • SANDY

    Nekin itseasiassa vuodettiin alkuviikon isossa iphonex vuodossa

    • Jiipee

     Yllätys oli siis se, että niitä esiteltiin lavalla asti.

 3. Possu

  Joko tuli omppuun takaisin-painike?

  • SANDY

   Ei, eikä ole tulossakaan😉

  • Vili

   iPhonessa takaisin ”painikkeita”, pyyhkäisy oikealle vasemmasta reunasta mistä kohtaa vaan. Sitten nykyään jos avaa sovelluksia, sanotaan vaikka, että sähköpostista klikkaat linkkiä ja safari tai YouTube aukeaa niin vasempaan yläkulmaan tulee lukemaan mail, sitä painamalla pääset takaisin sähköpostiin tai mikä sitten olikaan auki.

   • Matti#2

    Vasen yläkulma on mahdollisimman kaukana oikeakätisille. Ei hyvä.

 4. Ape

  Jotenkin tyhjä olo. Ei tulla taaskaan mitään vau efektiä tai mitään. Omasta mielestä Samsungin toteutus suuresta näytöstä on parempi 🤔. Mutta no ei kyllä haittaa vaikka Apple myy kun rahaa menee vastustajalle ja rahalla varmasti tulee jotain kivaa .

 5. Vili

  Hienoa että Apple on panostanut näytössä luonnolliseen aitoon väritoistoon, toivat sen esille erikseen. Tämä on erittäin tärkeä graafikoille ja valokuvaajille, että näytöllä näkyvä materiaali vastaa todellisuutta eikä vääristä, kuten OLED näytöillä on tapana.

  Myös uudet valokuvaus ominaisuudet näin valokuvaajana oli erittäin vakuuttavia.

  Oli kyllä upea laite, ainoa ikävä puoli, että tässä joutuu edelleen odottamaan vielä kauan, että laitteen saa käsiin.

  Ja sanokoon kuka mitä sanoo, noista omalla naamalla animoiduista emojeista tulee mieletön hitti, ne oli vaan niin upeasti mallinnettu eikä mitään räpellyksiä. Samoin miljoonien suosimat snapchat filtterit nousi täysin uudelle tasolle niiden nykyisten räpellysten sijaan.

  • Robob

   Jos oma naama kakkaemojina on parasta mitä tarjotaan, niin voi voi. Ei kyllä säväyttänyt mikään tuossa jeesusvideossa. Kauppojen nimen muuttaminen temppeleiksi oli kyllä hyvä. Lippulaiva iPhone on X joka lausutaan kymmenen joka suurempi kuin kasi, mutta jätetään ysi välistä. Kasvojen tunnistus epäonnistui hienosti heti ensimmäisellä yrityksellä. Ja mikä parasta nostetaan sitä puhelinta kasvojen eteen. Toimii varmaan pirun hyvin. Kummasti tulee jotkut muut puhelimet mieleen. Langattoman alustan saa ehkä joskus tulevaisuudessa ja maksaa maltaita. Ikeasta saa vastaavan näköisiä kolmelle laitteelle jo nyt. Takaapäin suorastaan ruma kamerakyttyrä. Tarpeeksi kun laitetaan eleitä, niin rupeaa kotinäppäintä olemaan ikävä. Varmaan hyvä bisnes myydä kelloihin punaisia tarroja nappiin.

   • Hendriks

    Kummallista, vaikuttaa siltä, että katsoit koko tilaisuuden vaikket selvästikään pidä Applesta, 🤔.

    PS. Latausalustoja saat ihan mistä vaan, ei sen ole pakko olla Applen oma!.

    PPS. Ei niistä mitään temppeleitä tule, vaan nimi oli kylläkin ”Town Square”!.

 6. SANDY

  Tuo hinta on kyllä aika järkyttävä, ootellaan Mate 10 pro’ta joka tarjoaa enemmän vastinetta rahoille😊

 7. SANDY

  Vaikka markkinoidaan ”reunuksettomasta näytöstä” niin kyllä noi iphone x’n runukset ovat rumat, paksut ja korostuvat ihan liikaa verrattuna esim samsung S8

 8. Niinno

  ”kulmistaan pyöristetty näyttö kiertää lähellä reunoja lukuun ottamatta ainoastaan yläreunan lovea etukameralle, puhelinkuulokkeelle ja sensoreille, ei ole vielä muussa älypuhelimessa nähty.” Essential phone… maksettu mainos?

  • Markus Lehtiniitty

   Essential Phonessa on selvästi suurempi alareunus.

 9. Reunis

  Toi musta kolo on kyllä vähän nolo. Ja kello on ruma edelleen.

 10. Eetu

  On se vaan kova!

 11. Sam

  Mun mielestä vaan hyvä että näytön yläosassa on nuo ”korvat”. Näkeepä ainakin heti kuinka päin puhelin on kädessä. Toivottavasti videoita pystyy katsomaan ilman että osa videosta näkyy noissa ”korvissa”. Muutenhan kuvasta jää osa pois.

  • Vili

   Ainakin YouTube videossa missä katsottiin wonder womania reunoille tuli mustat alueet jolloin musta palkki ei näkynyt.

 12. Aurinkokuningas

  450ppi näyttö :’DDD sentin kamerakyttyrä. Apple leveilee rahoillaan ja insinööreillään, mut pelkkää puhetta taitaa olla vain näköjään. :’DD,!

 13. Tommi

  OLED näyttö, 4K 60fps videokuvaus, suorituskyky, langaton lataus…

  Ei perhana tässä on sitä jotain, hintaa on kyllä tullut rutkasti lisää 64Gb malliinkin :D

  • Antsa

   Niin, nuo samat saa muissa paketeissa halvemmalla.

 14. Juha

  Where is the magic?

  Steve kääntyisi jo haudassaan kun näitä animojia katsoo..

 15. jepajuudas

  Vielä jokunen vuosi sitten tuo valtaisia kamerakyttyrä olisi jo aiheuttanut massiivisen porun ja ”ei jatkoon” huutelun. Nyt ei mitään. Myös langaton latauskin alkaa olemaan ihan näppärä fiitseri.

  Animojissa Apple on ihan maailman kärkeä, mutta muuten julkistus oli aika perinteistä Applen catch uppia.

  • Hendriks

   Kamerakyttyrä: iPhone 6!. 🤔

 16. Mooses80

  Niinkuin pelkäsin face id ei toimi niin näppärästi kun annettii ymmärtää. Sitä joutuu nostaa naama eteen ja kattoo sitä. Ja sittenkään se ei välttämättä toimi.. face id on selvästi hätä ratkaisu siihen että sormenjälkee ei saatu luettuu näytön läpi. Vaikka sitä yritettiin selittää paremmaks sormenjälki kuulemma 1/50 000 ja face id 1/ 1000 000. Mitä nää luvut oli? Eiköhän sormet ja naama oo molemmissa 1/ 7 000 000 000. Nyt v*t*tt** muuten täydellinen mut face id on ihan hanurista..

  • Vili

   ”Sitä joutuu nostaa naama eteen ja kattoo sitä”

   Ei tarvi, kattomaan toki joutuu mutta niinhän sitä näyttöä jokatapauksessa katsoisit jos sillä jotain teet? :)

   Tässä kun istun pöydän vieressä ja puhelin on pöydällä niin face ID avaisi puhelimen. kun katson sitä viistosti, ainakin kaiken näkemäni perusteella. se Face ID tunnistin siis ei mene suoraan eteenpäin vaan alaviistoon.

   Kuten tästä Applen virallisesta videosta näet kohdasta 1.22 https://www.youtube.com/watch?v=K4wEI5zhHB0

   • Mooses80

    Nojoo ehkä
    Se on toimiva 🙂 Pakko se on tilaa

  • Hendriks

   Nuo numerot oli vertauksia tietoturvaan!. Sormenjäljen tapauksessa on 1/50 000 mahdolllisuus, että satunnainen ihminen saisi puhelimen auki sormellaan, kasvontunnistuksella suhde on yksi miljoonaan!.

 17. Juho

  Kallis leikkikalu

 18. Juha

  Ensi vuonna tulee sitten iPhone Y.

  • Sam

   Tai sitten XI

Tuoreimmat jutut