Applen uusi, jo syyskuussa julkistettu iPhone X on nyt tullut myyntiin. Toimitukset ennakkotilaajille alkoivat tänään ympäri maailmaa, myös Suomessa, ja pieniä eriä puhelimia myytiin myös suoraan myymälöistä.
Saimme iPhone X:n testiin DNA:lta. iPhone X on saatavilla DNA:lta 64 gigatavun tallennusmuistilla hintaan 1 179 euroa tai 32,74 euroa / kuukausi (36 kk, yhteensä 1 178,64 euroa) ja 256 gigatavun tallennusmuistilla hintaan 1 349 euroa tai 37,46 euroa / kuukausi (36 kk, yhteensä 1 348,56 euroa).
Apple iPhone X
- 5,8" AMOLED HDR + True Tone -näyttö
- 3D-kasvojentunnistus
- 12 + 12 Mpiks. kaksoiskamera
- 7 Mpiks. etukamera
- Apple A11 Bionic -piiri
- 2716 mAh akku
Ruostumattomalla teräsrungolla ja lasipinnoilla varustetussa iPhone X:ssä on reunasta reunaan ulottuva 5,8 tuuman OLED HDR -näyttö, takana 12 megapikselin kaksoiskamera optisella zoomilla sekä edessä myös uuden Face ID -kasvontunnistuksen mahdollistava TrueDepth-kamerajärjestelmä.
Face ID toimii yllättävän hyvin
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Face ID -kasvontunnistuksen toiminta oli suurin kysymysmerkki, joka iPhone X:ssä arvelutti ennen pääsyä kokeilemaan puhelinta.
Maailmalta ensimmäisistä iPhone X -arvioista kuultiin ennen myyntiintuloa myös Face ID:n kanssa esiintyneistä haasteista. Nämä olivat laskeneet omia odotuksiani Face ID:lle. Lopputuloksena nyt, kun Face ID:tä pääsi itse testaamaan, olikin suuri yllätys: Face ID tuntuu toimivan paljon paremmin kuin mitä ainakin itse ennakkoon odotin. Muutaman tunnin käytön perusteella tunnistuksessa ei ole ollut merkittäviä ongelmia, sisään on päässyt kasvoilla joka kerta ilman tarvetta syöttää pääsykoodia, ja käytännössä joka kerta myös nopeasti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ehdin ennakkoon jo pelätä, että Face ID vaatisi erityistä puhelimen asemointia kasvojen eteen. Mutta ei se vaadi, vaan toimii sujuvasti puhelinta luontevasti eri asennoissa tai kulmassa kasvoihin pidellessä.
Kokeilin Face ID:tä myös kolmien eri aurinkolasien kanssa. Ei ongelmaa. Pipo päässä ja kaulaliina käytössä, ei myöskään ongelmaa. Pilkkopimeässä huoneessa, ei ongelmaa – toimii aivan samalla lailla kuin valoisassakin. Luonnollisesti myöskään silmälasit eivät ole minkäänlainen ongelma.
Lukitusnäkymästä kannattaa pyyhkäistä alareunasta ylöspäin jo ennen Face ID -tunnistuksen läpäisyä. Tämä nopeuttaa pääsyä kotinäkymään tai avoinna olleeseen sovellukseen. Pelkässä raa’assa tunnistusnopeudessa aiempi Touch ID -sormenjälkitunnistus peittoaa toistaiseksi uuden Face ID:n, mutta muuten Face ID:n käyttö on jo nyt sujuvampaa.
Maailmalta kuultiin myös puheita, että iPhone pitäisi tuoda toimivalle etäisyydelle eli tavallista lähemmäs kasvoja tunnistuksen onnistumiseksi. Ainakaan oma käsivarteni ei kuitenkaan ole niin pitkä, että edes yrittämällä saisin iPhone X:n niin kauas kasvoista, ettei etäisyyden puolesta tunnistus enää onnistuisi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös eri asennoissa Face ID toimii hyvin. Esimerkiksi kävellessä ja katsellessa alaviistoon puhelinta, Face ID toimi jatkuvasti moitteetta.
Oletusasetuksin Face ID vaatii huomion osoittamista puhelimelle tunnistautumisen onnistumiseksi. Käytännössä silmien pitää olla auki ja katsoa kohti iPhone X:ää. Asetuksista tämän huomiovaatimuksen voi kuitenkin myös kytkeä pois, jolloin tunnistus onnistuu kasvojen perusteella vaikka silmät olisivat kiinnikin. Itse ajattelin ennakkoon todennäköisesti kytkeväni huomiovaatimuksen pois käytöstä, kun ajattelin sen nopeuttavan Face ID:n toimintaa. Suurta eroa pois kytkemällä en tunnistusnopeudessa kuitenkaan huomannut, vaan Face ID toimii se päälläkin ihan riittävän nopeasti. Päätin lopulta pitää huomiovaatimuksen päällä.
Puhelimen lukituksesta avaamisen ohella Face ID on korvannut suoraan aiemman Touch ID -sormenjälkitunnistuksen myös sovelluksissa ja Apple Pay -maksujen yhteydessä.
Sovelluksissa Face ID:n tulo Touch ID:n tilalle ei vaadi sovelluskehittäjiltä toimia, vaan Face ID toimii suoraan siellä missä Touch ID aiemmin. Erityisesti sovelluksissa kirjautumisessa Face ID on jo ylivoimainen tunnistautumistapa sormenjälkeen verrattuna. Kun puhelinta käytettäessä sitä yleensä jo valmiiksi katsotaan, onnistuu Face ID:llä tunnistautuminen erittäin näppärästi ja poistaa käytännössä yhden turhan välivaiheen – sormen viemisen lukijalle – käytöstä ja tekee kokonaisuutena kokemuksesta huomattavasti jouhevamman.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomessa vasta juuri hiljattain käyttöön tullut Apple Pay -maksaminen, aluksi Nordean ja St1:n asiakkaille, uudistuu myös iPhone X:ssä. Kun aiemmissa iPhoneissa maksaminen onnistui viemällä lukittuna tai avattuna oleva iPhone maksupäätteen lähelle ja samalla hyväksymällä maksu Touch ID:llä, täytyy iPhone X:ssä Apple Pay erikseen aktivoida painamalla ensin kahdesti sivupainiketta. Käytännössä myös uusi ratkaisu on luonteva.
Apple hyödyntää iPhone X:n kykyä havainnoida katsotaanko sitä myös muutamissa muissa toiminnoissa. Esimerkiksi näyttö ei himmene, jos puhelin sitä katsottavan ja ilmoitusäänet puolestaan hiljenevät heti, kun iPhone X huomaa sitä jo katsottavan. Lisäksi oletusasetuksena iPhone X ei paljasta ilmoitusten sisältöä lukitusnäkymässä ennen Face ID -tunnistusta. Itse koin tämän ärsyttäväksi, koska se estää saapuvien ilmoitusten näkemisen sivusilmällä esimerkiksi vieressä pöydällä olevasta puhelimesta. Asetuksista voi onneksi halutessaan kytkeä koko ilmoitussisällön näkyviin suoraan lukitusnäkymässä ilman Face ID -vaatimusta.
Uusi rakenne on todella jykevä
iPhone X:n myötä Apple on palannut ruostumattoman teräksen ja lasin yhdistelmään iPhonen rakenteessa. iPhone X on erittäin laadukkaan tuntuinen. Se tuntuu kädessä huomattavasti aiempaa jykevämmältä ja viimeistely on huippuluokkaa.
Kiiltävän kromipintainen ruostumaton teräs on mukava poikkeus monista muista nykyälypuhelimista. Selvää on, että ruostumaton teräsreunus tulee pikku hiljaa täyttymään pikkunaarmuilla. Ruostumattomassa teräksessä pienet naarmut näkyvät kuitenkin usein hillitymmin kuin alumiinissa. Apple käyttää ruostumatonta terästä myös Watch-kellossaan, jossa se on vuosien käytön aikana ainakin naarmuuntunut varsin tasaisesti.
Takalasipinta kerää myös iPhone X:ssä ahnaasti sormenjälkiä.
Erinomainen näyttö
iPhone X:ssä on 5,8 tuuman näyttö, joka pinta-alaltaan kuitenkin todellisuudessa on iPhone Plus -mallien 5,5 tuuman näyttöjä pienempi. Suurempi ilmoitettu tuumalukema johtuu näytön erilaisesta kuvasuhteesta.
Laajempi, lähes koko etupuolen kattava näyttö on tyylikäs. Aluksi huomio kiinnittyy yläreunan loveen, mutta todellisessa käytössä lovella ei ole juuri merkitystä pystyasennossa. Vaaka-asennossa iPhone X:ää käytettäessä lovi on kuitenkin välillä ärsyttävän näköinen. 16:9-kuvasuhteella videoita katsottaessa lovi ei kuitenkaan ole ongelma, sillä videot eivät täytä koko laajempaa näyttöä ja lovi katoaa muutenkin mustaan videon sivureunukseen.
Näytön reunukset ovat edelleen iPhone X:ssä huomattavan kokoiset eikä näyttö kaarru reunoille kuten esimerkiksi Samsungeissa.
Kuvanlaadultaan iPhone X:n näyttö on erinomainen. Se on ensi kertaa iPhonessa toteutettu OLED-teknologialla, jonka ansiosta näytön kontrasti on noussut eri tasolle. Kuten OLED-näytöistä tyypillisesti tavataan todeta, on musta iPhone X:n näytöllä todella mustaa. Apple on kuitenkin odotetusti päätynyt OLED-näyttönsä väritoistossa luonnolliselle linjalle yliampuvan sijaan.
iPhone X:n näyttö tukee myös HDR-väritoistoa, sekä Dolby Vision että HDR10-sisällöissä.
Eri teknologian ohella iPhone X:n näyttö on myös selvästi tarkin toistaiseksi iPhonessa 2436×1125 pikselillään. Pikselitiheys on kasvanut aiemmista 326 ja 401 pikselistä tuumaa kohti nyt 458 pikseliin tuumaa kohti. Eroa tarkkuudessa ei kuitenkaan juuri huomaa paljaalla silmällä. Näytön kirkkaus yltää erinomaiselle tasolle.
Uusien iPhone 8 -puhelinten tavoin myös iPhone X:ssä on mukana True Tone -ominaisuus, joka mukauttaa näytön värimaailmaa ympäristön valoisuuden mukaan. Useimmiten True Tone tekee näytöstä lämpimämmän sävyisen ja tekee siitä mukavamman lukea.
Pieni pettymys näytön osalta on, ettei Apple ole hyödyntänyt vähävirtaisempaa OLED-teknologiaa tuodakseen valmiustilassa näytölle jatkuvasti esitettäviä tietoja. Tosin tämän puutteen merkittävyyttä vähentää huomattavasti mahdollisuus herättää iPhone X:n näyttö eloon vain yhdellä sen napautuksella.
Kaikkia sovelluksia ei vielä optimoitu iPhone X:lle
Kuten aiemmissa iPhonen näyttömuutoksissa korkeampaan tarkkuuteen ja suurempaan kokoon, ei kaikkia sovelluksia ole vielä päivitetty uusien vaatimusten mukaisiksi.
Päivittämättömät sovellukset näkyvät iPhone X:n näytön keskellä varustettuna mustilla ylä- ja alareunuksilla. Monet merkittävimmät sovellukset ovat kuitenkin tarvittavan päivityksen jo saaneet. Päivityksiä kaipaavat kuitenkin edelleen merkittävimmistä Googlen sovellukset, kuten Google Maps, tai esimerkiksi Spotify.
Jos aiemmat merkit pitävät paikkansa, tärkeimmät ja laajimmin käytetyt sovellukset saavat päivityksensä melko nopeasti vain päivissä tai viikoissa, mutta joillekin tietyille vanhemmille, pitkään ilman päivityksiä jo olleille tai paikallisille sovelluksille tukea voi joutua odottamaan pitkään.
Lisäksi ajan myötä suuremman näytön mahdollisuuksista todennäköisesti otetaan vielä hyöty uusilla tavoila suoraviivaisen tuen lisäämisen jatkoksi. Edes Apple ei vielä hyödynnä täysin uutta näyttöä. Nähtäväksi jää, mitä Apple keksii esimerkiksi näppäimistön alapuolelle nyt jätettyyn laajasti tyhjään tilaan vielä myöhemmin lisätä.
Uusiin tapoihin tottuu nopeasti
Kotipainikkeen poistumisen ja laajemman näytön myötä iPhone X:n käyttö eroaa monella tavalla aiemmista iPhoneista.
Kotinäkymään siirrytään pyyhkäisemällä näytön alareunasta ylöspäin, viimeisimpien sovellusten moniajonäkymään pääsee vetämällä ensin ylös alareunasta ja sitten hetkeksi pysäyttämällä sormen. Kotipainikkeen pitkän painalluksen sijaan Siri aktivoituu lukitus- ja virtapainikkeena toimivan sivupainikkeen pidemmällä painalluksella.
Totuttauminen uusiin eleisiin sujui ainakin itseltäni kokonaisuutena nopeasti. Oma suosikkini on mahdollisuus siirtyä viimeisimpien sovellusten välillä näytön alareunassa sivuttain pyyhkäisemällä. Tämä on uusi mahdollisuus iPhone X:ssä ja nopeuttaa mukavasti käyttöä.
Itse koin aluksi hankalaksi pyyhkäistä aivan näytön alareunasta ylöspäin kotinäkymään siirtymiseksi. Jo muutamassa minuutissa tuli kuitenkin opittua pitää puhelinta kädessä hieman eri tavalla ja ongelma poistui. Kenties vaikeinta oli tottua Ohjauskeskuksen löytymiseen näytön oikeasta yläkulmasta alaspäin vetämällä.
Muotokuva-tila mukana myös etukamerassa
Face ID:n ohella iPhone X:n TrueDepth-etukamerajärjestelmää on hyödynnetty myös jo aiemmin kahdella takakameralla varustetuista iPhoneista tutun Muotokuva-tilan tuomiseen käytettäväksi nyt myös etukameralla. Muotokuva-tilan tarkoitus on sumentaa tyylikkäästi kuvauskohteen tausta.
Pikaisen testauksen perusteella Muotokuva-tila toimii hyvin myös etukamerassa. Uusissa iPhoneissa toistaiseksi beetaleimalla mukaan tulleet Muotokuvavalo-tilat ovat edelleen kameralle haastavia – oheisessakin kuvassa olkapäähän on jäänyt hieman ylimääräistä häiriötä.
Takaa iPhone X:stä löytyy 12 megapikselin kaksoiskamera, jota on kuitenkin iPhone X:ssä parannettu optisen kuvanvakaimen lisäämisellä myös telelinssikameraan, jonka aukon koko on myös muita Applen kaksoiskamera-iPhoneja suurempi (f/2,4 vs. f/2,8). Molempien muutosten pitäisi parantaa 2x zoom -kuvauksen laatua.
Kameran tarkemman arvioinnin aika on vasta myöhemmin.
Animojit hetken huumaa?
Lisäksi Apple hyödyntää TrueDepth-kameraa myös animoiduissa emojeissa eli Animojeissa. Tarjolla 12 animoji-emojia, joita voi lähettää korkeintaan 10 sekunnin mittaisina omien kasvon liikkeiden mukaan liikkuvina animaatioina. Animojiin tallentuu myös ääni.
Animojit toimivat ihan hyvin, mutta jäänevät vain hetken huumaksi. Suomessa Animojien hyödyllisyyttä syö merkittävästi mahdollisuus käyttää niitä vain Applen Viestit-sovelluksessa iMessage-viesteissä. Täällä iMessage-viestitelyn sijaan yleisimpiä ovat muut keskustelusovellukset.
Lisäksi toistaiseksi Animoji-toiminnot tuntuvat epävakailta ja iPhone X jumittui tänään useampaan otteeseen niitä testatessa. Tämä kuitenkin todennäköisesti korjaantuu jatkossa ohjelmistopäivityksillä.
Animojit antavat kuitenkin myös ensimakua kehittäjien mahdollisuudesta hyödyntää jatkossa iPhone X:n edistynyttä kasvontunnistusta. Muun muassa Snapchat tuo iPhone X:lle huomattavasti aiempaa paremmin kasvoihin kiinnittyviä filttereitä.
Ylivoimaisesti paras iPhone
iPhone X on selkeästi paras iPhone tähän asti. Vähempää toki ei sopisi odottaakaan.
Parasta iPhone X:ssä on suuren näytön ja kaksoiskameran tuominen kompaktiin kokoluokkaan.
Lisäksi iPhone 8 -puhelinten tapaan myös iPhone X on pölyn- ja vedenkestävä (IP67-luokitus, eli testattu upotuksella 1 metrin syvyyteen 30 minuutiksi) kuten jo iPhone 7 -puhelimetkin ja tukee nyt myös langatonta latausta sekä pikalatausta.
Sisuksissa iPhone X:ssä on Applen oma A11 Bionic, tehokkain järjestelmäpiiri mitä älypuhelimissa on nähty.
Esimerkiksi iPhone 7:stä iPhone X:ään vaihtavalle on tarjolla todella paljon uutta: suurempi ja parempi näyttö, laadukkaammalta tuntuva rakenne, kaksoiskameran zoom- ja muotokuvatoiminnot, kyvykkäämpi etukamera, lisää tehoa, langaton lataus ja pikalataus. Näin merkittäviin muutoksiin ei ole iPhonessa viime vuosina totuttu.
Akunkeston iPhone X:ssä pitäisi olla Applen mukaan kaksi tuntia iPhone 7:ää parempi. Muun muassa tämä ja muut vasta pidemmällä käytöllä selviävät seikat ovat mielenkiinnon kohteena tulevassa laajemmassa iPhone X:n arvostelussa, joka on luvassa lähiviikkoina.
Kokonaisuutena ensikokemuksen perusteella iPhone X vaikuttaa merkittävältä hyppäykseltä eteenpäin iPhonen käyttökokemuksessa eikä yllättävän hyvän Face ID -kokemuksen jälkeen ole enää mitään epäilystä, etteikö iPhone X olisi toistaiseksi ylivoimaisesti paras iPhone.
iPhone X:n hinta, 1 179 tai 1 349 euroa, on kuitenkin myös erittäin korkea. Mutta jos raha on esteen sijaan korkeintaan hidaste, voi iPhone X:ään päivittämistä suositella kaikille iPhone-käyttäjille.
P.S. Pisin miinus iPhone X:lle tulee myyntipakkauksen sisällöstä. Mukana on vanha tuttu 5 watin Apple-laturi, vaikka iPhone X tukee pikalatausta. Näin korkeahintaisessa puhelimessa säädyllistä olisi, ettei pikalaturiin joutuisi sijoittamaan vielä lisäksi useita kymmeniä euroja.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »