Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Näin otat Apple Payn käyttöön

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Apple Pay -kortit löytyvät Applen Wallet-sovelluksesta.

Apple Pay -kortit löytyvät Applen Wallet-sovelluksesta.

Applen maksupalvelu Apple Pay laajentui tänään myös Suomeen. Applen kumppaneita Suomessa ovat toistaiseksi ovat Nordea ja St1. Tämä tarkoittaa, että Nordean Visa- ja MasterCard- sekä St1 MasterCard-kortit on mahdollista ottaa käyttöön Apple Pay -maksutapoina.

St1:n MasterCardin avulla Apple Payn saavat käyttöönsä myös muiden pankkien kuin Nordean asiakkaat.

Apple Pay -käyttöönotto on melko yksinkertaista ja nopeaa. Käyttöönottoon vaaditaan riittävän uusi iPhone (iPhone 6 tai uudempi, tai iPhone SE) sekä iOS 11 -käyttöjärjestelmäversio.

Käyttöönotto onnistuu esimerkiksi näin Apple Walletista aloittaen:

 1. Avaa Apple Wallet -sovellus
 2. Paina yläkulmasta löytyvää plussapainiketta
 3. Seuraa näytön ohjeita
 4. Tuetun kortin voi lisätä joko kuvaamalla ja/tai täyttämällä sen tiedot (kysytty turvanumero löytyy kortin takaa)
 5. Seuraa näytön ohjeita ja hyväksy ehdot
 6. Viimeinen vaihe on kortin vahvistaminen. Esimerkiksi Nordean korteilla tämä tapahtuu Nordea Pay -sovelluksella, joka mahdollisesti pitää ensin ladata ja ottaa käyttöön. Itse vahvistaminen käy näppärästi.

Apple Walletista aloittamisen sijaan Nordean asiakkaat voivat aloittaa kortin lisäämisen vaihtoehtoisesti myös Mobiilipankki- tai Nordea Pay -sovelluksesta, kuten Nordean alta löytyvä video esittelee.

Nordean korteista tuettuja Apple Payssa ovat: Nordea Electron ja Nordea Debit sekä seuraavat Mastercard-kortit: Nordea Credit, Nordea Gold, Nordea Premium, Nordea Platinum, Nordea Black, Finnair Mastercard, Stockmann Mastercard ja Tuohi Mastercard.

Apple Watchiin Apple Pay -kortit lisätään Wallet ja Apple Pay -osiosta.

Apple Watchiin Apple Pay -kortit lisätään Wallet ja Apple Pay -osiosta.

Apple Payn voi iPhonen ohella ottaa käyttöön myös Apple Watchissa. Apple Watch -sovelluksessa iPhonessa Wallet ja Apple Pay -osiossa pääsee lisäämään Apple Watchiin jo iPhoneen lisättyjä kortteja, minkä lisäksi mahdollista on myös kortin lisääminen suoraan Apple Watchiin lisäämättä sitä ensin iPhoneen. Jo iPhonessa lisättyjen korttienkin osalta pitää osa yllä luetelluista vaiheista toistaa kortin lisäämiseksi myös Apple Watchiin.

St1 MasterCard -korttien osalta käyttöönotto alkaa kortin anomisella tai St1 Maksupalvelun aktivoinnilla uudessa St1 Way -sovelluksessa. Mikäli kortti myönnetään, on sen virtuaalinen versio otettavissa heti käyttöön Apple Payssa. St1 MasterCardissa ei ole avaus- tai vuosimaksua, mutta tilinhoitomaksu on 3 euroa kuukaudessa, jollei korttia ole käytetty vähintään kerran kuukaudessa St1- tai Shell-asemalla maksamiseen.

Näin itse maksaminen tapahtuu

Apple Pay toimii iPhonella ja Apple Watchilla lähimaksutapana kaupoissa, ravintoloissa ja muissa kohteissa – siellä missä lähimaksukorttikin. Se ei vaadi erityistä erillistä tukea maksupäätteeltä.

Apple Pay -lähimaksaminen iPhonella onnistuu helposti viemällä mahdollisesti lukittunakin oleva puhelin vain lähimaksupäätteen lähelle, ja maksun voi heti vahvistaa Touch ID:n avulla sormenjäljellään tai uudessa iPhone X:ssä Face ID -kasvontunnistuksella. Apple Watchissa maksutoiminto aktivoituu painamalla kahdesti sivupainiketta. Apple Payn käyttö Watchissa vaatii käyttöön otettavan pääsykoodin, jota kysytään aina kun kello laitetaan ranteeseen.

Apple Pay -maksuissa ei välttämättä ole perinteistä 25 euron lähimaksurajaa, mutta tämä voi riippua sekä kortin että maksupäätteen asetuksista.

Lisäksi Apple Payta voi käyttää maksutapana myös sitä tukevissa sovelluksissa ja verkkosivuilla. Suomessa laajasti käytetyistä sovelluksista Apple Pay -tuki löytyy jo muun muassa EasyParkista, Finnairista, Hesburgerista ja Woltista. Sovellus- ja verkkosivumaksut Apple Paylla onnistuvat iPhonen lisäksi myös iPadeilla ja Mac-tietokoneilla, jos niistä löytyy Touch ID -sormenjälkitunnistus tai maksut vahvistetaan sormenjälkitunnistuksella iPhonessa.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  En tule koskaan käyttämään mobiilimaksamista!. En ymmärrä, mitä vaikeaa on käyttää korttia.,

  • Jonahan

   Se on oma valintasi. Ei sen kortinkaan käyttö ole vaikeaa, mutta etenkin kellon kanssa pikkuostoksen maksaminen oli erittäin näppärää, ei tarvinnut kaivella edes taskuja.

   Miksi et käyttäisi jotain joka on näppärää?

  • Jacco

   Ei mitään, mutt sen esiin kaivaminen on kyll oma hankalointi …joskus jopa löytäminen…

  • Hendriks

   Se, että minä en ymmärrä, ei ole mitään uutta.,

  • Amppari2017

   Oletkos miettinyt mitä tapahtuu kun joku varastaa sinulta kortin tai kadotat sen jonnekin. Sitähän voi sitten vinguttaa useimpien satojen eurojen edestä ilman että tiedät menettäväsi rahaa tililtäsi. Lähimaksukorttien 25 euron raja ei paljoa lohduta jos tekijä voi kaupasta toiseen ostaa 25 eurolla tavaraa. Pian esim kauppakeskuksessa kierreltyä tililtäsi onkin veloitettu jo useampi sata euroa. Tällainen skenaario ei ole mahdollista Apple Pay:llä.

   Samoin iPhone ei tarvitse olla päällä vaan laite herää automaattisesti kun laitteen laittaa maksupäätteen viereen. Ohjelmaa ei siis tarvitse erikseen käynnistää joka niin ikään nopeuttaa maksutapahtumaa. Sen jälkeen laite vain kysyy sormenjälkeä. Voiko maksaminen olla enää turvallisempaa ja helpompaa?

   Apple Payllä on siis muutamia hyviä puolia joita kortilla ei saavuteta.

   Apple Pay plussat vs Lähimaksukortti
   + Sormenjälkitunnustus, ei kurkittavia tunnuslukuja joilla varas voi tyhjentää tilisi.
   + Ei 25 euron rajaa
   + Ei mahdollisuutta varastaa ja vinguttaa ilman suojauksia 25 euron ostoja satojen eurojen edestä kuten kortilla.

   Apple Pay miinuukset vs Lähikmaksukortti
   – Vaatii että puhelimessa on virtaa.

   Apple Pay mobiilimaksamista ei voi todellakaan verrata millään tasolla Dasnken MobilePay maksujärjestelmään joka on aivan uskomattoman huonosti ja hitaasti toimiva systeemi. Danske Bankin MobilePay maksutapahtumassa on niin monta vaihetta, että sen käyttäminen on huomattavasti hitaampaa kuin lähimaksukortin käyttäminen. Näin huonosti toteutettu mobiilimaksujärjestelmä on todellakin tuhoon tuomittu idea. Sillä on siis todella suuri merkitys kuinka hyvin sovellus on toteutettu. Mobiilimaksu voi olla huonosti toteutettuna (MobilePay) jopa huomattavasti epäkäytännöllisempi kuin lähimaksukortti, mutta hyvin toteutettuna huomattavasti läheimaksukorttia parempi.

 2. Jacco

  Mutt kellon vilauttaminen kassalla – se helpottaa kivasti ;)

Tuoreimmat jutut