Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Huawein seuraavan huippupuhelimen aivot esiteltiin – Kirin 970 kiihdyttää erityisesti tekoälylaskentaa

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Kirin 970.

Kirin 970.

Huawei on esitellyt IFA-messuilla uuden Kirin 970 -järjestelmäpiirinsä, joka on tulossa pian sen uuteen Mate 10 -huippupuhelimeen. Mate 10 -puhelinjulkistus on ohjelmassa myöhemmin 16. lokakuuta Münchenissä järjestettävässä Huawein täysin omassa julkistustilaisuudessa.

Erityistä huomioarvoa uudessa piirissä Huawei on kiinnittänyt sen tekoälylaskentakykyihin. Kirin 970:ssä on uusi Neural Processing Unit -osio, joka on suunniteltu neuroverkkolaskentaan. Käyttäjälle tämän pitäisi näkyä esimerkiksi kuvantunnistusta ja muuta vastaavaa laskentaa, kuten puheen tunnistusta, vaativien toimintojen nopeutumisena.

Uuden piirin nopeusetu voi olla melkoinen: Huawein mukaan piiri pystyy esimerkiksi käsittelemään 2005 kuvaa minuutissa, kun ilman uutta tekoälylaskentaa nopeus jää 97 kuvaan minuutissa. Kuvantunnistus toimiikin Kirin 970:ssä reaaliaikaisesti. Laajemmin tarjolla pitäisi olla valituissa tehtävissä 25-kertainen suorituskyky 50-kertaisella energiatehokkuudella.

“Kun tarkastelemme älypuhelinten tulevaisuutta, olemme uuden jännittävän ja paljon uusia mahdollisuuksia tarjoavan aikakauden kynnyksellä”, sanoo Huawein kuluttajaliiketoimintayksikön johtaja Richard Yu. “Mobiilitekoäly on yhtä kuin laitetekoäly yhdistettynä pilvipalvelujen tekoälyyn. Huawei on sitoutunut kehittämään entistä älykkäämpiä laitteita rakentamalla end-to-end-kapasiteettia, joka pohjautuu sirujen, laitteiden ja pilvipalvelujen keskinäisen koordinoinnin tehokkuuteen. Tavoitteemme on tarjota merkittävästi parempi käyttäjäkokemus. Kirin 970 on ensimmäinen uuden aikakauden ratkaisuistamme, joka tarjoaa laitteillemme kilpailijoihimme nähden kehittyneemmät tekoälytoiminnallisuudet”.

Jo esimerkiksi nykyisistä Mate 9, P10 ja Honor 9 -puhelimista löytyvän Kirin 960:n tavoin Kirin 970:n perusta rakentuu edelleen neljästä ARM Cortex-A73 ja neljästä Cortex-A53-ytimestä. Kellotaajuuksissakin erot ovat melko pieniä: tehokkaampien A73-ydinten enimmäiskellotaajuutta on kasvatettu 2,36 gigahertsistä vain 2,4 gigahertsiin, ja samalla A53-ydinten enimmäiskellotaajuus jää uudessa piirissä 1,8 gigahertsiin.

Valmistusprosessissa Kirin 970:ssä on kuitenkin siirrytty Kirin 960:n 16 nanometristä 10 nanometriin, minkä pitäisi tuoda uudelle piirille merkittävä etu niin lämmöntuotannon kuin myös virrankulutuksen vähentymisenä. Piirin valmistuksesta vastaa edelleen TSMC.

Samoin grafiikkasuorituskyvyn pitäisi parantua merkittävästi, kun uuden sukupolven 12-ytiminen Mali-G72 korvaa aiemman kahdeksanytimisen Mali-G71:n. ARM on aiemmin kertonut parannuksen suorituskyvyssä olevan jopa 40 prosentin luokkaa. RAM-muistityyppi Kirin 970:n kanssa on LPDDR4X ja tallennusmuistiväylä UFS 2.1.

Kirin 970 sisältää myös kategoriaan 18 ja enimmillään 1,2 gigabitin sekuntinopeuteen yltävän 4G LTE -modeemin. Suuremmat tiedonsiirtonopeudet vaativat toki vastaavan tuen myös verkolta. Anturiosio järjestelmäpiirissä on uusi i7-versio.

Kameran osalta Kirin 970:ssä on mukana edelleen kaksoiskuvasignaaliprosessori, joka kykenee 4K-tarkkuudella 30 kuvan sekuntinopeuteen tallennuksessa (enkoodaus) ja 60 kuvaan sekunnissa katselussa (dekoodaus). Mukana on myös HDR10-sisällön tuki. Huawein mukaan uusi kuvasignaaliprosessori parantaa myös liikkeen tunnistusta sekä vähäisen valon kuvanlaatua.

Lisätietoa Mate 10 -puhelimesta, johon Kirin 970 on ensimmäisenä tulossa, löytyy aiemmasta jutustamme.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Kiinalainen piiri, piirrokset varmaan hakkeroitu amerikkalaisilta, 👎.

  • Semmosta

   Rasisti. Heti ennakoluuloja, vaikka et tiedä asiasta p’skaakaan.

   • Hendriks

    Sorry tyhmyyteni!.

    • Hendriks

     Kiinalainen piiri peittoaa muiden valmistajien piirit!😊.

   • Hendriks

    Sinä siis tiedät, ettei näin ole tapahtunut?. 🙄

    • Hendriks

     Olisihan,. Minun tietää tuo pitänyt!!🤔🤔,.

 2. Henrik1

  Uskon,että Huawei Mate 10 mallissa tulee olemaan jotain edistyksellisen uutta, jolla se tulee erottumaan kilpailijoista (Samsung, Apple) ja lisää Mate 10 mallin myyntiä niin paljon että Apple on paniikissa menettäessään 2.sijan maailman suurimpien älypuhelimien valmistajien joukossa!.

  • Hendriks

   Miksi ihmeessä Apple menisi paniikkiin?. 🙄

   Tienaa edelleen valtaosan alan voitoista!. Aivan sama onko toinen, kolmas, tai ensimmäinen!. 📱💰

   • SANDY

    Apple on jo paniikissa, julkaisevat iphonet ja IOS päivitykset täysin keskeneräisinä (ilmenee outoina tyyppivikoina ja bugeina) tai turhina välimalleina kuten 6s ja 7, todennäköisesti myös tulevat iphonet jatkavat tätä välimalli buumia Applella.
    Apple ei ole enään se juttu vaan Honor/Huawei.🤔

    • Hendriks

     ”Apple ei ole enään se juttu vaan Honor/Huawei.”

     😂😂.

     • Henrik1

      SANDY on oikeassa.😉😀👍🏼

Tuoreimmat jutut