Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kommentti: Tuskin HTC omia älypuhelimia enää pitkään myy

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

HTC on tehnyt ihan hyviä älypuhelimia viime aikoinakin, mutta se ei riitä.

HTC on tehnyt ihan hyviä älypuhelimia viime aikoinakin, mutta se ei riitä.

Google kertoi viime viikolla ostavansa HTC:ltä noin 2 000 tuotekehittäjää ja suunnittelijaa omille palkkalistoilleen. Google maksaa HTC:lle 1,1 miljardia dollaria järjestelyssä, johon osana kuuluu myös HTC:n aineettomien oikeuksien, käytännössä siis patenttien. lisensointi ilman yksinoikeutta.

Ehkä yllättävin seikka diilissä oli HTC:n aikomus yhä jatkaa myös omaa älypuhelinliiketoimintaansa. HTC:ta on ollut jo pitkään helppo veikata todennäköiseksi seuraavaksi suureksi nimeksi, joka älypuhelinbisneksestä pois putoaa. Syvät tappiot ovat jatkuneet pitkään eikä syitä tilanteen muuttumiseksi paremmaksi juuri ole ollut. Google-diili olisi voinut tarjota HTC:lle tilaisuuden laittaa pillit pussiin, mutta niin se ei näytä tekevän.

Kyse voi kuitenkin olla vain hämäyksestä. HTC:n suunnitelmana saattaa hyvin olla älypuhelinbisneksestä poistuminen, mutta se aiotaan tehdä hallitusti eikä kertaiskulla. HTC on todennut jatkavansa älypuhelimissa yhä kapeammalla tuotevalikoimalla. Tulossa on uusi HTC-lippulaivaälypuhelin ja joitakin muita. Näiden puhelinten myyntiin tuominen voi olla järkevää, vaikka päätökset bisneksen alasajosta olisi jo tehty. Tutkimus- ja tuotekehityskulut ovat jo laitteeseen uponneet, ja puhelimen myynnistä saatavilla tuloilla voidaan osa niistäkin vielä kattaa valmistus-, myynti- ja markkinointikulujen jälkeenkin.

Hämmästyttävää olisi, jos HTC jatkaisi älypuhelimissa omalla brändillään vielä vuosia. Tiukasti kilpaillussa bisneksessä pian yhä pienemmän toimijan on erittäin vaikeaa tehdä tulosta. HTC:n kannattaisi lopettaa tappioiden takominen puhelimissa ja suunnata katseet uusiin laitteisiin, kuten virtuaalitodellisuuden Viven eteenpäin viemiseen.

Googlen alkuperäiset Pixel ja Pixel XL.

Googlen alkuperäiset Pixel ja Pixel XL.

Googlen kannalta HTC:n kanssa tehty järjestely ei muuta mahdottoman paljoa. 2 000 työntekijää, jotka jo aiemmin HTC:n palkkalistoilla tekivät töitä pääasiassa Googlen Pixel-puhelinten parissa, siirtyvät nyt suoraan Googlen palkkalistoille. Välikäsi katoaa. Taloudellisissa vaikeuksissa oleva HTC leikkaa toimintakuluistaan työntekijöiden siirtymisellä jopa 30-40 prosenttia. Ilman diiliä taloudellisissa vaikeuksissa ollut HTC olisi saattanut joutua tekemään valtavia irtisanomisia. Nyt se välttyy niiltä, ja saa vieläpä 1,1 miljardia dollaria korvaukseksi. Google saa pidettyä sille tärkeän tiimin kasassa.

Kaikkea Googlen ja HTC:n tekemätä diilistä ei vielä tiedetä. HTC:lla on esimerkiksi omia kokoonpanotehtaita, joten nyt julkistetun järjestelyn yhteydessä on todennäköisesti sovittu myös pitkällä tähtäimellä tulevien Pixel-puhelinten valmistuksesta HTC:n tuotantolinjoilla. Vääjäämättä HTC näyttää lipuvan takaisin lähtöjuurilleen.

Oman lisäkäänteensä tilanteeseen tuo Googlen päätyminen tämän vuoden Pixel-puhelimista, jotka julkistetaan 4. lokakuuta, suuremmassa tekemään yhteistyötä LG:n kanssa. Viime vuoden alkuperäisistä Pixelistä ja Pixel XL:stä vastuussa oli pelkästään HTC. Täksi vuodeksi huhuttiin aluksi kolmea uutta puhelinta, joista yksi kuitenkin lopulta peruttiin. HTC:n vaihtoehto suuremmaksi Pixeliksi näytti hävinneen kisan LG:n tarjoamalle vaihtoehdolle. Jatkossa Google sentään luottanee enemmän pian sen omille palkkalistoille siirtyviin omiin voimiinsa.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. Hendriks

    HTC:n alamäki on ollut surullista katsottavaa!.

Tuoreimmat jutut