Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Google ostaa osan HTC:n älypuhelinkehityksestä – kauppahinta 1,1 miljardia dollaria

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Google logoHuhut ovat nyt muuttuneet todeksi: Google ostaa taiwanilaiselta HTC:lta osan tämän älypuhelinliiketoiminnasta. Käytännössä osa HTC:n työntekijöistä siirtyy Googlen palkkalistoille.

Lisäksi samalla Google lisensoi HTC:lta aineettomia oikeuksia.

Kauppahinta järjestelyssä on mukaan 1,1 miljardia dollaria, vahvistaa tiedote.

Google vahvisti kaupan myös ilman tarkempia yksityiskohtia omassa blogissaan.

Google ei osta osakkeita HTC:ssä, joka tulee raportoidusti jatkamaan myös omaa älypuhelinliiketoimintaansa. Lisäksi HTC:n liiketoimintaan kuuluu Vive-virtuaalitodellisuuslaite.

HTC:lle jää järjestelyn jälkeen talousjohtaja Peter Henin mukaan vielä yli 2 000 tuotekehittäjää ja -suunnittelijaa, kun ennen järjestelyä lukumäärä on nyt ollut noin 4 000.

”Olemme innostuneita vuoden 2017 mallistostamme, mutta vielä enemmän inspiroituneita, mitä on luvassa seuraavien viiden, 10 ja 20 vuoden aikana. Kauniiden tuotteiden, joihin ihmiset luottavat joka päivä, luominen on matka ja me sijoitamme siihen pitkällä tähtäimellä. Tämän takia olemme allekirjoittaneet HTC:n, johtavan kulutuselektroniikkavalmistajan, kanssa sopimuksen, joka tulee kiihdyttämään vielä enemmän tuoteinnovaatioita tulevina vuosina. Tämän sopimuksen myötä tiimi HTC:n osaamista tulee liittymään osaksi Googlen laiteorganisaatiota. Nämä tulevat googlelaiset ovat mahtavia ihmisiä, joiden kanssa olemme jo tehneet läheisesti työtä Pixel-älypuhelinmalliston kanssa, ja olemme innostuneita siitä, mitä voimme saavuttaa yhtenä tiiminä. Sopimus sisältää myös ei-yksinoikeudellisen lisenssin HTC:n aineettomiin oikeuksiin”, kommentoi Googlen laiteliiketoiminnan johtaja Rick Osterloh.

HTC toimi jo viime vuoden toiselta puoliskolta alkaen Googlen Pixel-puhelinten kokoonpanijana ja oli mukana niiden kehitystyössä. Toisen sukupolven 4. lokakuuta julkistettavista Pixeleistä se on vastuussa pienemmästä, kun suurempi on siirtynyt LG:n valmistamaksi. Google todennäköisesti hakee HTC:n ostolla erityisesti lisää resursseja eri laitteidensa, eikä vain välttämättä puhelinten, tuotekehitykseen.

Googlen kannalta tilanne on mielenkiintoinen myös sikäli, ettei se ole ostamassa älypuhelinvalmistajaostoksilla ensi kertaa. Vuonna 2012 Google osti Motorolan, josta se myöhemmin luopui tappiolla myyden Motorolan Lenovolle. Google oli kuitenkin kiinnostunut ensisijaisesti Motorolan omistamista patenteista, joita jäi sen omistukseen. Sittemmin Googlen strategiassa laitteiden painoarvo on jälleen viime aikoina kasvanut. Toisin kuin Motorola-kaupassa, nyt HTC-järjestelyssä Google ostaa ensisijaisesti työntekijöiden osaamista.

HTC:n tulos on ollut tappiolla jo useamman vuoden ajan ja yhtiön markkina-arvosta on kadonnut yli kolme neljännestä viidessä vuodessa. Päättyneen elokuun myynti oli HTC:n huonoin 13 vuoteen.

HTC perustettiin jo vuonna 1997. Aluksi se toimi sopimusvalmistajana muille, mutta aloitti sittemmin Windows-puhelinten myynnin omalla brändillään. HTC:n kovimmat menestysvuodet käynnistyivät, kun se siirtyi etulinjassa Android-puhelinvalmistajaksi. HTC teki Googlen kumppanina kaikkien aikojen ensimmäisen Android-puhelimen, jota Yhdysvalloissa myytin T-Mobile G1:nä operaattorin kautta. Sittemmin HTC oli Googlen kumppanina muun muassa ensimmäisessä Nexus-puhelimessa, Nexus Onessa. Viime vuonna HTC palasi jälleen merkittävällä tavalla sopimusvalmistajaksi, kun se alkoi valmistaa Googlen Pixel-puhelimia.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Ja parin vuoden päästä toimintoja ollaan myymässä, 🙄.

  • Pete

   Aivan. Veikkaan, että sama tapahtuu, joka tapahtui Motorolalle :(

 2. Jaro

  Googlen johtajan kommenttiin liittyen, ensinnäkään Googlen 2017-vuoden mallisto ei ole kaunis, kaikkea paitsi. Toisekseen HTC ei taida olla johtava kulutuselektroniikkavalmistaja.

  ”Päättyneen elokuun myynti oli HTC:n huonoin 13 vuoteen.”. Tämän ei pitäisi olla kenellekään mikään yllätys. Nykytilanteessa vaikka laitteet olisivat miten hyviä, jos jatkuvasti karsitaan myymäläedustusta, henkilökuntaa, markkinointia, ym. eikä yritys ole kuluttajan silmillä, harva enää jaksaa kiinnostua HTC:n laitteista, jos edes ”muistaa” HTC:n läsnäoloa markkinoilla ylipäätään.

  HTC U11 on speksien puolesta kova laite. Jos laite on oikeasti yhtä hyvä mitä speksit antavat ymmärtää, ainut keino nousta suosta tässä vaiheessa lienee hyödyntää Googlen kaupasta yli jäämiä varoja isosti markkinointiin. Laitteet kuluttajien silmille ja henkilökunta niistä opastamaan tai yritys on tuhoon tuomittu pysyvästi, kun rahatkin alkanevat olla loppu jatkuvien tappiollisten kvartaalien pohjalta.

  Myydyistä laitteista rahaa kirstuun, jolloin uudelleensijoitus markkinointiin ja paikallistoimintoihin -> homma taas laajenemaan päin. Jatkuvassa tappiokierteessä pyöriminen ja toivominen, että toimintojen jatkuva karsiminen parantaisi tilannetta, on vaan hölmöä. (Toisaalta, eipä ole koskaan HTC:n laitetta tullut omistettua).