Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Viisi asiaa, joita et todennäköisesti tiennyt iPhone X:stä

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Uuden iPhone X:n hinta on Suomessa alkaen 1 179 euroa.

iPhone X:n julkistuksen myötä suurin huomio kiinnittyi puhelimen uudistettuun designiin, näyttöön, Face ID -kasvojentunnistukseen, A11 Bionic -suorittimeen ja iOS 11 -käyttöjärjestelmään. Samalla vähemmälle huomiolle jäivät monet pienemmät muutokset, joista osalla on kuitenkin selvä vaikutus puhelimen päivittäisessä käytössä. Keräsimme alle viisi vähälle huomiolle jäänyttä asiaa iPhone X:ssä, joihin et todennäköisesti ole kiinnittänyt huomiota.

Nopeampi flash-muisti

Applen päähuomion ollessa uudessa A11 Bionic -suorittimessa, vähemmälle huomiolle jäi iPhone X:n uudistettu flash-muisti. Verrattuna iPhone 7:ään, on muisti 10-15 prosenttia nopeampaa, mikä auttaa osaltaan muun muassa sovellusten nopeammassa käynnistymisessä.

Kuvien ja videoiden pakkaus

Tiedostojen tallennuksen osalta Apple käyttää HEVC-koodausta videoille ja HEIF-pakkausta kuville. Käytännössä uudet pakkausmenetelmät tarkoittavat tiedostokokojen pienenemistä 40-50 prosentilla, jolloin erityisesti paljon kuvia ja videoita ottavat säästävät tallennustilaa.

Taptic Enginen muutokset

iPhone 7:n myötä perinteinen liikkuva kotinäppäin korvattiin Taptic Engine -tärinäpalautteeseen luottavalla kotinäppäimellä. Vaikka itse kotinäppäintä ei iPhone X:ssä enää ole, on Taptic Engineeseen tehty iPhone X:n myötä muutoksia.

Kuvassa iPhone 7:n läpileikkauksessa Taptic Engine -värinämoottori. Taptic Engine API -rajapinta avaa värinämoottorin myös sovelluskehittäjille.

Kuvassa iPhone 7:n läpileikkauksessa Taptic Engine -värinämoottori, joka vastaa myös uuden kotinäppäimen painalluksiin.

Näytön kirkkaus

Näytön kirkkauden osalta Apple mainitsi iPhone X:n julkistustilaisuudessa puhelimen näytön olevan perinteisiä OLED-näyttöjä kirkkaampi. Vähemmälle huomiolle jäivät kuitenkin yksityiskohtaiset speksit, sillä verratessa esimerkiksi Samsungin puhelimiin, ei iPhone X:n näytön kirkkaus ole tämän vuoden Galaxy-lippulaivamalleja edellä. Siinä missä iPhone X:n näytön kirkkaus on maksimissaan noin 625 nitiä, on Samsung Galaxy S8:n näytön kirkkaus maksimissaan noin 1 000 nitiä. Vieläkin pidemmän korren vetää Galaxy Note 8 noin 1 200 nitin kirkkaudellaan.

Uudistetut suojakuoret

iPhone X:n julkistuksen yhteydessä Apple paljasti uuden suojakuoren puhelimelle. Nahkainen flip-tyyppinen suojakuori on valmistettu eurooppalaisesta nahasta ja suojakuoren auetessa puhelin herää automaattisesti henkiin. Myös langaton lataus onnistuu suojakuoren ollessa kiinni.

Muiden Applen tuotteiden tapaan myöskään suojakuori ei ole halvimmasta päästä. Hintaa suojakuorella on Suomessa 109 euroa.

Kuvassa iPhone X:n uusi suojakuori karpalon ja kosmoksensinisen värisinä.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Robob

  Käsittämättömän halvalla pystyvät kyllä tuota eurooppalaisen eläimen esinahkasta tehtyä koteloa myymään. Itse olisin veikannut 400 euroa.

  • Semmosta

   :’D

  • Vili

   On kyllä todella kypsää läppää teillä.

   • Matti#2

    No kyllä toi hinta aika sanattomaksi vetää.

    • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

     Mikähän tässä on takana, että Apple niistää käyttäjiltään kaiken, minkä irti saa? Näyttön vaihdon hinta nousi, riistohintaiset suojakuoret… mitähän Apple näillä paikkaa..

  • Phablet

   XD XD

 2. Hendriks

  Tuo HEVC on ihan mielenkiintoinen, 🤔.

  • tammers

   Ei ole mielenkiintoinen, se vaatii niin paljon laskentatehoa, että kelaamisessa on huono saantiaika.

 3. Jonahan

  Kyllä tuo iPhone saa vaan mieleni laukkaamaan. ;)

 4. Henrik1

  Hintaa suojakuorella on Suomessa 109 euroa. 😧 Huh,mikä hinta. Rahastusta lisää!!.

  • Vili

   Miksi aina jaksat lässyttää? Ostele sinä vaan niitä Hiuhauweleita.

   • Toni

    Kaikki ei ole Vilejä joilla on varaa ostaa mitä tahansa. Yhtälailla mitä sinä kehut voivas ostavas, saa muut valittaa että ei voi ☺

    • Marco de no Wit

     Hyvä, että sinäkin myönnät, ettei varaa ole. Henk.koht. ostan vain venäläisten hyväksymiä puhelimia.

 5. PJ66

  Ei tolla nopeammalla muistilla ole paljon eroa sovellusten avaamisessa. 4K videon pakkaamisessa sitä tarvitaan, ei pudota kuvan laatua.

 6. Toisten rahalla

  Kyllähän iPnonen voi ostaa jos ei maksa omilla rahoilla…

  • kk

   Kenenkäs rahoilla ajattelit sellaisen sitten ostaa?

 7. Kairaaja

  109e suojakuori. Sellasta!

 8. Jussi

  Onko Mobiili.fi tullut applen mainoskanavaksi? Kun on apple sitä ja apple tätä juttua jatkuvasti. Samsungia ja Nokiaa voisi syväluodata.

  • Marko

   Eipä siä autosivustoilla paljon Ladoistakaan uutisoida. Se vaan on niin että mikä kiinnostaa, niin siitä puhutaan

  • Christian

   Tällä sivustolla on moneen muuhun verrattuna paljon uutisia ja analyyttisempia juttuja Nokiasta. Lisäksi paljon uutisia Samsungista ja Huaweista, sekä monesta suurimmalle osalle tuntemattomasta valmistajasta. Niistä kirjoitetaan joista luetaan ja joista on jotain kirjoitettavaa. Applella on ollut uusien laitteiden julkistukset juuri joka luonnollisesti näkyy juttujen määrässä, niin huhujuttujen kuin nyt jälkeenpäin kaikkien arvosteluiden, ensituntemuksien yms muodossa. Ei kai ole pakko lukea jokajuttua jos ei halua. Jos haluaa vain Nokiasta, Samsungista ja muista Android -valmistajista lukea niin voi vaikka tutustua AndroidCentral:n.

Tuoreimmat jutut