Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Tällainen on karu totuus Samsung Galaxy S8:n Bluetooth 5:stä

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Samsung Galaxy S8 ja S8+.

Samsung Galaxy S8 ja S8+.

Kun Samsung maaliskuun lopulla esitteli Galaxy S8- ja Galaxy S8+ -huippumallinsa, nousi esille, että kyseiset laitteet ovat maailman ensimmäisiä Bluetooth 5 -yhteyttä tukevia puhelimia. Bluetooth 5 -määrittely valmistui viime vuoden puolella, joten odotettavissa olikin, että sitä alkaisi laitteissa näkyä tänä vuonna. Karu totuus kuitenkin on, ettei Galaxy S8 -mallien Bluetooth 5:llä käytännössä tee tässä vaiheessa vielä yhtään mitään. Bluetooth 5 ei muutenkaan välttämättä ole sellainen läpimurto, kuin joissain yhteyksissä on saatettu maalailla.

Android Authorityn Gary Sims alkoi syynätä Bluetooth 5:n käytännön potentiaalia erillisillä testipiireillä. Vastaan tuli mielenkiintoisia seikkoja. Bluetooth 5:n on hehkutettu tarjoavan kaksinkertaisia nopeuksia ja nelinkertaisia kantomatkoja aiempiin versoihin nähden. Käytännössä kyseessä on joko–tai -tyyppinen tilanne. Nopeus voi olla maksimissaan kaksi megabittiä sekunnissa, mutta vain lyhyen kantaman sisällä. Hehkutettu nelinkertainen kantama puolestaan saadaan Bluetooth 5:n sisältämällä CODED-yhteydellä, mutta tällöin nopeus putoaa merkittävästi, vain reiluun sataan kilobittiin sekunnissa.

Kun Gary Sims ryhtyi testaamaan Bluetooth 5:n mahdollisuuksia kahden Galaxy S8 -puhelimen välillä, meni homma vaikeammaksi. Hänen tarkoituksenaan oli nopeasti luoda sovellus, jolla siirtonopeuksia voisi testata, mutta siihen ei löytynyt mahdollisuuksia sen enempää Samsungin kuin Androidinkaan sovellustyökaluista. Bluetooth 5 -mahdollisuuksia ei vain ollut listattuna missään.

Bluetooth-standardia ylläpitävän Bluetooth SIG:n sivuilta löytyi Galaxy S8:n serfitikaatti, jossa listattiin sen sisältämät palaset Bluetooth 5:stä. Esimerkiksi mainitut kahden megabitin siirtonopeus tai nelinkertaisen kantaman mahdollistava CODED eivät ole pakollisia Bluetooth 5 -luokitusta varten. Samsung Galaxy S8:n rautapuoli sentään tukee suuria siirtonopeuksia, mutta ei CODED-yhteyttä, eli aiempaa pidempiä kantomatkoja.

Edelleen epäselvää Simsille oli, miten Bluetooth 5:n saa Galaxy S8 -puhelimissa valjastettua käyttöön. Googlelta vastattiin, että nykyinen Android Nougat ei sisällä tukea Bluetooth 5:lle, mutta tulevassa Android O:ssa on tuki. Niinpä, vaikka rautapuoli Galaxy S8:ssa tukeekin Bluetooth 5:tä, ainakin osittain, tulee ohjelmiston natiivituki sille vasta Android O -päivityksen myötä.

Samsungin puolelta Sims ei ole saanut vastauksia kysymyksiinsä. Vaikkei Android Nougat natiivisti tue Bluetooth 5:tä, on mahdollista, että Samsung on ohjelmistoonsa sisällyttänyt tuen. Siitä ei kuitenkaan löydy mitään mainintaa Samsungin sovelluskehittäjille suuntaamista ohjesivuista tai kehitystyökaluista, joten tässä vaiheessa Bluetooth 5 -yhteyttä ei Galaxy S8 -puhelimilla voi käyttää.

Samsung Galaxy S8 sisältää rautatasolla tuen joillekin Bluetooth 5:n ominaisuuksista, ja on nimellisesti Bluetooth 5 -yhteensopiva, mutta tiettävästi laitteen ohjelmisto ei uusinta Bluetoothia tue. Androidille on tulossa natiivituki uudelle Bluetoothille Android O:n myötä, mutta Andoid O:ta ei vielä ole virallisesti julkaistu. Mikäli Google ja Samsung noudattelevat Android Nougatista tuttua julkaisuaikataulua, saapuu Bluetooth 5:n ohjelmistotuki Galaxy S8 -laitteille vasta vuoden 2018 alkupuolella.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Samsung 👎👎👎.

  • Matti#2

   Ja muillako vitosversio toimii?

   • Harhaanjohtamisen strategia

    Lähinnä hyvä esimerkki siitä, miten hätää kärsimässä Samsung nykyään on. Lisätään ominaisuuksia, jotka paperilla kuulostavat hienolta ja jotka tekevät laitteesta houkuttelevan, mutta jotka ovat huonosti tai ei lainkaan kuluttajan hyödynnettävissa. Sormenjälkitunnistimen toiminta ja sijoittelu kehnoa, Bixbyllä, jolle oma fyysinen painikekin lisätty, ei Suomessa käytännössä tee mitään ennen jo seuraavan mallin julkaisua, kun tukea ei ole ja kirsikkana kakun päällä Bluetooth 5, jota ei voi käyttää edes teoriassa. Miksi ne pitää olla? Koska ne tekevät laitteesta paperilla edistyneimmän, mutta todellisuudessa ovatkin samalla viivalla muiden kanssa korkeammasta hinnasta huolimatta.

    Mitä taasen tulee näyttöön, pudotetaan resoluutio oletuksena FullHD-tasolle, jolla perus tallaajat uskovat laitteen akunkeston olevan huima, vaikka löytyy QHD-tarkkuuden näyttöä.

    Täysin sama pätee Samsungin kalleimpiinkin televisioihin, joiden mainostetaan uutena sisältävän HDR:n ja sovellukset Katsomolle, Ruudulle ja Yle Areenalle. Mikä on sitten se totuus? Kolme em. sovellusta saapui 6-9kk odottelun jälkeen ohjelmistopäivityksillä, HDR:ään meni sentään vain vajaat puoli vuotta. Lähinnä hyvä esimerkki siitä, miten hätää kärsimässä Samsung nykyään on. Lisätään ominaisuuksia, jotka paperilla kuulostavat hienolta ja jotka tekevät laitteesta houkuttelevan, mutta jotka ovat huonosti tai ei lainkaan kuluttajan hyödynnettävissa. Sormenjälkitunnistimen toiminta ja sijoittelu kehnoa, Bixbyllä, jolle oma fyysinen painikekin lisätty, ei Suomessa käytännössä tee mitään ennen jo seuraavan mallin julkaisua, kun tukea ei ole ja kirsikkana kakun päällä Bluetooth 5, jota ei voi käyttää edes teoriassa.

    Mitä taasen tulee näyttöön, pudotetaan resoluutio oletuksena FullHD-tasolle, jolla perus tallaajat uskovat laitteen akunkeston olevan huima, vaikka löytyy QHD-tarkkuuden näyttöä.

    • Sony

     Ei kai sinua noin paljon harmita iphonen <400 ppi näyttö? :DD

     • Vili

      Miksi iPhonen näyttö pitäisi harmittaa? Sehän on erittäin hyvä.

     • Jonahan

      Resoluutiot ovat yksi niistä asioista, joilla markkinoidaan, vaikka luvut olisivat harhaanjohtavia tai suuremmasta (eli myyvemmästä) luvusta olisi jopa haittaa.

      Haluaisin alleviivata pari asiaa, ensinnäkin perinteinen kolmea alipikseliä (esim. RGB) käyttävä näyttötekniikka yltää samaan tarkkuuteen noin kolmanneksen alhaisemmalla pistetiheydellä kuin monesti OLED näytöissä käytetty kahden alipikselin tekniikka (esim. RGBG -Pentile), jolla on myös tiettyjä muita ongelmia, joita voidaan korjata nostamalla pistetiheys suuremmaksi kuin muilla tekniikoilla olisi tarvetta.

      iPhone 4:sta lähtien käytössä ollut 326PPI pistetiheys vaikuttaa varsin riittävältä. Vaikka olen muutaman kerran oikein yrittämällä yrittänyt, on erittäin vaikeata nähdä eroa piirtotarkkuudessa iPhone Plus mallin näyttöön, jossa pistetiheys on 401PPI. Ero iPadin 264PPI näyttöön on samalta katseluetäisyydeltä selvä.

      Suurempi pistemäärä tuo tietyn rajan jälkeen hyvin pieniä havaittavia hyötyjä, jos lainkaan, mutta jokainen pikseli maksaa samaan verran prosessorin, grafiikkaprosessorin ja muistin kuormassa. Tarkemmalla näytöllä, mutta muuten samanlaisilla sisuksilla varustettu puhelin on auttamatta hitaampi.

      Näytön laadussa on paljon muitakin kriteereitä kuin pelkkä koko ja pistetiheys, järkevät valmistajat ovatkin viime vuosina keskittyneet enemmän niihin.

     • TS

      Onneksi ei ole ikinä iPhonea ollut käytössä eikä tule olemaankaan.

   • Hendriks

    Ongelma on harhaanjohtava markkinointi!.

    • Matti#2

     Niin, mielestäni parempi laittaa se bt5 luuriin, vaikka rupeaisikin toimimaan vasta vuoden päästä. Mutta kyllähän se pitäisi selkeästi markkinoinnissa huomioida.

  • LaDeX

   Niin, Samsungin vikahan se selvästi on kun Google ei ole lisännyt Androidiin täyttä BT5 tukea :facepalm:

   S8:ssa toimii kuitenkin kahteen BT-kaiuttimeen saman musiikin striimaus joka käsittääkseni on BT5:n ansiota.

   • Jonahan

    Samsungin ensisijainen vika on se, että se mainostaa puhelintaan ominaisuudella, jota ei voi käyttää tai josta ei ole mitään hyötyä.

    Googlen selän taakse piiloutuminen on lähinnä naurettavaa, Samsungilla on varsin vapaat kädet muokata, ja se niin tekeekin, Androidia jotta raudasta saadaan kaikki irti.

    Sinänsä tässä ei ole mitään uutta, Android puhelimia on jo vuosikaudet myyty spekseillä, jotka ovat joko harhaanjohtavia, virheellisiä tai käyttökelvottomia.

    • Hendriks

     Hyvin sanottu!.

    • jake123

     Tässä on toistumassa se aikoinaan toteutettu suuri nfc-hehkutus. Siru ilmestyi Sampuukiin, mutt se oli liki tyhjänpanttina pari vuotta… kunnes Apple esitti iPhonessaan, ett sillä vois vaik maksaa ostoksensa kaupan kassalla… Tosin hitaasti sekin Suomea lähestyy, jos sitäkään

     • LaDeX

      NFC:llä pystyi heti alusta asti mm. helposti parittamaan BT-laitteita keskenään, lähettämään tiedostoja toisille (käytännössä tämä teki BT tai wifi direct parituksen) jne.

 2. Jussi Linna

  Voisitte myös tutkia Samsungin väitteitä CAT16 / gigabit LTE tuen suhteen?
  S8/S8+ Nordic versio nimittäin tukee ainoastaan max. Cat 9 (450 Mbit/s) softan puolelta. Toki tuki on vielä verkkojen puolelta rajallista mutta kukaan ei ole asiasta sanonut mitään. Mielenkiintoisesti ainakin Samsungin Suomi-sivuilta löytyy asiasta / tuesta hyvin niukasti tekstiä – tarkoituksella?

 3. Sony

  Koirat haukkuu ja Dacia kulkee. :D

  • Hendriks

   Vertaatko Samsungia Daciaan?. Ehkä kuitenkin Hyundai olisi sopivampi!. 😂

 4. N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

  Jonkun se vaan on ensimmäisenä puhelimeen laitettava. Onhan NFC-sirujakin ollut puhelimissa iät ja ajat, ja vasta nyt niistä alkaa olemaan jotain hyötyä. Tosin vähäinen edelleen.

  • Harhaanjohtamisen strategia

   Mieluiten silloin, kun käyttäjän on sitä mahdollista teoriassa hyödyntää. Muutoin, jos tekniikka laitteeseen sisällytetään tätä ennen, tekniikasta jätetään yksinkertaisesti mainitsematta, toisin kuin mitä Samsung nyt tekee. Syy on yksiselitteisesti se, että käyttäjää uskotellaan teknisten tietojen pohjalta harhaan uskomaan hyötyvänsä uudesta tekniikasta, jota ei todellisuudessa voi vielä vuoteen käyttää. Joukkokannetta odotellessa.

   • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

    Missä Samsung on sitten hehkuttanut tätä BT 5:sta? Katselin sekä Suomen, että kansainvälisen S8:n kotisivut, eikä siellä ollut mitää hehkutusta tuosta BT 5:sta. Specseissä oli vain maininta:”Bluetooth® v 5.0 (LE up to 2Mbps)”. Onko tämä taas näitä juttuja, että Samsung laittaa puhelimeen BT5:n, joku lehti kirjoittaa, mitä BT5:llä on mahdollista tehdä ja sitten se onkin ollut muka Samsungin hehkutusta?

    Toisekseenkin, kyllä nyt kuluttajalla pitää olla joku vastuu. Ei nyt voi olla niin, ettei valmistaja voi kertoa mitä tuotteella on MAHDOLLISTA tehdä. Koska pulloperseet on heti nostamassa joukkokannetta.

    Ja mainitsematta jättämisestä esimerkkinä OTG ominaisuus, jota jostain syystä harvat valmistajat mainitsee. Olisi ihan kiva tietää, onko puhelimessa tuollainen ominaisuus jo hankkiessa. Nyt joutuu etsimään netistä lähinnä käyttäjien kokeiluja, tukeeko puhelin OTG:tä vai ei. Kyllä ne speksit pitää olla puhelimen ominaisuuksissa listattuna. Jos joku ei tajua BT tekniikasta mitään, niin ei se sitä tekniikkaa myöskään tarvitse ja sille on ihan sama onko puhelimessa BT3 vai BT5.

    • Minä

     Tämä!

Tuoreimmat jutut