Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Teknologiajulkaisu: ”Windows Phone kuolee tänään”

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Windows Phone 8.1:n uudistuksia: Toimintakeskus, monipuolisempi kotinäkymä, kehittyneempi Internet Explorer 11

Windows Phone 8.1 julkaistiin keväällä 2014, nyt sen tuki on päättynyt.

Erään aikakauden loppu on käsillä ja Microsoftin Windows Phone -alusta on tullut tiensä päähän, kirjoittaa The Verge. Tarkalleen ottaen kyseessä on jo toinen hieman vastaavanlainen julistus Vergeltä ja sen Microsoft-toimittaja Tom Warrenilta. Tammikuussa 2016 kyse oli enemmänkin Warrenin (täysin perustellusta) mielipidekirjoituksesta, jolla viitattiin alustan vähäiseen menestykseen, mutta tällä kertaa kyse on virallisemmasta alustan kuolemasta. Microsoft nimittäin on lopettanut Windows Phone 8.1:n tuen 11. heinäkuuta 2017.

Windows Phonen ”kuolema”, eli ohjelmistotuen päättyminen tarkoittaa sitä, ettei käyttöjärjestelmälle enää julkaista uusia tietoturvapäivityksiä tai muita päivityksiä.

Microsoft on toki julkaissut Windows Phone 8.1:n jälkeen uudemmankin mobiilikäyttöjärjestelmän, eli Windows 10 Mobilen. Kuitenkin AdDuplexin arvion mukaan lähes 80 prosenttia käytössä olevista Windows-puhelimista käyttää Windows Phone 7:ää, 8:aa tai 8.1:ä. Vain noiden viidennes Windows-puhelimista käyttää Windows 10 Mobilea.

The Vergen Tom Warrenin mukaan mielenkiintoista on nähdä, miten Microsoft aikoo Windows 10 Mobilen kanssa jatkossa toimia. Ohjelmistotuki sille jatkuu edelleen, mutta esimerkiksi viime keväänä julkaistu Creators Update -päivitys toi Mobile-versiolle hyvin vähän uudistuksia. Windows 10 -tietokoneet ovat tulevana syksynä saamassa uusia ominaisuuksia Fall Creators Update -paketin muodossa, mutta Microsoft ei ole näitä ominaisuuksia tuonut testikäytössä oleville Windows 10 Mobile -laitteille. Joidenkin huhujen mukaan Microsoft onkin jakanut Windows Mobile -kehitystiiminsä uuteen haaraan, jonka tehtävänä on vain ylläpitää alustaa siihen asti, että sen tuki loppuu syksyllä 2018.

Muissa huhuissa on toki mainittu, että Microsoft olisi kehittämässä täysin uudentyyppistä mobiililaitetta, joka toimisi myös uudella Windows 10 -versiolla. Tuo Windows-versio toimisi mahdollisesti uudella Composable Shell (CShell) -käyttöliittymällä, joka mukautuu aiempaa joustavammin eri näyttökokoihin.

Toisaalta Microsoft on myös kertonut Windows 10 -tietokoneille tulevista uudistuksista, joiden ansiosta niiden käyttö yhdessä Android- tai iOS-puhelimien kanssa olisi entistä helpompaa. Yhtiö onkin antanut moneen otteeseen ymmärtää, että varsinaisia päätelaitteita ja tiettyjä alustoja tärkeämpää olisi tuoda yhtiön eri palvelut mahdollisimman hyvin saataville mobiilisti ja pilveä hyödyntäen.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Niko

  Jo oli aikakin, kivikautista kamaa…

 2. Hendriks

  Windows Phone on maannut jo puolikuolleena vuosia!. 🤣

  • Calileon

   Niin on. Windows 10 Mobile on uusin versio. Sitäpaitsi kyseistä järjestelmää 3 vuotta käyttäneenä voin sanoa että ilman puuttuvia sovelluksia vaihtaisin Androidista välittömästi takaisin. Sinänsä harmi että oikeasti hyvä käyttöjärjestelmä kuolee käyttäjien puutteeseen ja Microsoftin karkeisiin virheisiin mobiilijärjestelmänsa kanssa.

   • Kairaaja

    Samaa mieltä. Ehdottomasti paras mobiilikäyttis, ilman puuttuvia sovelluksi ei tarvis miettiä millä alustalla menisi.

    • Niko

     Hyvä käyttöjärjestelmä oli muuten mutta kamalasti bugeja ja akku kului nopeasti, piirin vaihtokaan ei auttanut esim lumia 550…

    • Matti#2

     Minulla ei kyllä android tai ios ole olleet läheskään yhtä bugisia kuin winmobile. Jatkuvia kaatumisia myös omissa ohjelmissa. Kalenteri oli ihan vitsi, kun kadotti välillä kaikki merkinnät. Lumia 550:ssa ei voinut poistaa vakio HS-sovellusta, poisto jäi aina ikuiseen looppiin.

     Kyllä se windows mobile oli iso kasa paskaa.

 3. Pj66

  Aika pitkään kuitenkin tuettiin. Osaako joku sanoa miten monta vuotta tuki kesti. Ei ihan Android taida olla useinkaan tuettu näin kauan. En ole koskaan omistanut Windows puhelinta, en osaa ottaa kantaa itse käyttikseen.

  • Calileon

   Riippuu puhelimen mallista. Omista puhelimista lokakuussa 2012 julkaistu Lumia 920 sai viimeisen päivtyksen toukokuussa 2015 eli reilut 2,5 vuotta kesti tuki. Tosin jos otti Windows 10 mobilen Insider -versiona, tuki piteni tuosta vielä vuodella. Lumia 950 XL tuli myyntiin marraskuussa 2015 ja nyt siis tuki näyttäisi loppuvan syksyllä 2018 eli kolmen vuoden tuki. Toisissa malleissa tukiaika jäi toki lyhyemmäksi mutta sanoisin silti että esim. Lumia 520:n tapauksessa reippaan sadan euron laite sai päivityksiä yli 2 vuotta. Ja silti monen valitti kun ei saanut W10M:ää. Androideissa halvemmat puhelimet harvemmin saa edes virallisesti seuraavaa versiota eli tuki saattaa jäädä alle vuoteen. Tosin malleja on rutkasti enemmän ja jokainen puhelin pitää testata jokaisella järjestelmäversiolla joten kulutkin halpisten päivittämisessa melkoisesti suuremmat.

   • Pj66

    Totta. Mutta mulla oli edellinen puhelin Nexus jossa on ”pitkä” tuki. Kaksi vuotta playkauppaan ilmestymisestä uusin Android versio ja tietoturvapäivitykset kolme vuotta. Aika lyhyt aika kuitenkin kalliille puhelimelle. Tosin itse vaihdan luuria vähintään kerran vuodessa….tyhmää , mutta joku harrastus pitää olla. Nyt vaihdoin Samsung S8 plussaan. Ainakaan vielä ei ole tullut 7.1 versio.

   • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

    ”Lumia 520:n tapauksessa reippaan sadan euron laite sai päivityksiä yli 2 vuotta. Ja silti monen valitti kun ei saanut W10M:ää.”

    Ei, vaan siitä kun MS nimenomaan lupasi päivittää kaikki WP8 puhelimet Win10:iin.

    https://twitter.com/lumia/status/532914535263641600?lang=fi

    https://twitter.com/lumia/status/532128314467823616?lang=fi

    MS jopa myi sivullaan puhelimia, joihin luvattiin tulevaisuudessa Win10, joka myöhemmin peruttiin.

    https://pbs.twimg.com/media/Cd2L2XFWIAAuxYB.jpg:large

    • Calileon

     Tiedän että lupasi. Ja tiedän että MS mokasi siinä. Silti sen hintaluokan luurilla sai melkoisesti katetta ostokselleen. Ja sitäpaitsi lähes kaikille (en suorilla muista oliko 520 tässä joukossa) sai W10M:n Insider ohjelman kautta.

  • Kari

   HP ainakin tukee. Äsken päivittyi kuudes laiteohjelmistoversio 37.0001. Se tuli nimellä Windows Phonen HP-päivitys.

   • paroni

    L640 tulee päivityksiä, ainakin kun on insideri. Mutta ei se mitään auta, kun on kuitenkin aivan tärkeän hidas ja buginen. Todella vaikea keksiä mitään, mikä olisi paremmin kun kilpailevilla käyttöjärjestelmillä. Kolmannen osapuolen sovelluksia ei enää juuri ole tai ne toimii todella surkeasti. WhatsApp setään toimii jotenkin. Wuhuu.

Tuoreimmat jutut