Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Windows 10:n uudistuva käyttöliittymä paljastuu kuvissa ja videolla – yhtenäinen kokemus kaikilla laitteilla

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Windows 10 logo

Microsoft kehittää uutta Windows Shelliä, eli käyttöliittymää, Windows 10:lle. Composable Shell- tai CShell-nimellä kehitetty uusi käyttöliittymä on suunniteltu skaalautumaan ja sopeutumaan eri kokoisille ja muotoisille laitteille niin, että käyttökokemus on samanlainen riippumatta siitä, onko käytössä älypuhelin, tietokone, tabletti, HoloLens tai Xbox.

CShelliä ei ole vielä aiemmin julkisuudessa nähty, mutta Microsoft meni taannoin vahingossa julkaisemaan yrityksen sisäisiä, varhaisia koontiversioita Windows 10:stä Insider-ohjelman jäsenille. Windows Central nappasi vahinkojulkaisuista kopin ja esittelee nyt CShelliä kuvien ja videon muodossa.

Windows 10 CShell

Esimerkiksi PC-puolelta tuttu Käynnistä-valikko tulee CShellissä myös mobiiliin. Tämä tarkoittaa, että tarjolle tulee isompia tiiliä, uusia alivalikoita sekä muutamia uusia asetusmahdollisuuksia. Myös toimintokeskus laajenee PC:ltä puhelimiin, eli tietokoneista tuttu valikko asetuksineen tulee Windows 10 -puhelimiin.

Windows 10 CShell

Yksi mielenkiintoinen ominaisuus on mahdollisuus kääntää käyttöliittymä puhelimessa vaaka-asentoon, eli puhelimen kääntäminen kääntää myös kotivalikon sekä sovellukset vaakaan. Tiedossa ei tosin ole, onko kyseessä vika vai ominaisuus tässä varhaisessa koontiversiossa, mutta kyseessä olisi joka tapauksessa käyttäjien kovasti toivoma uudistus, joka tuntuu myös toimivan kautta linjan.

Continuum-käytössä CShellin uudistukset tietysti pääsevät kunnolla oikeuksiinsa, kun ulkoiselle näytölle siirretty puhelimen sisältö toimii entistä enemmän PC-version tavoin. Merkittävänä uudistuksena CShellissä on mahdollisuus käyttää sovelluksia erillisissä sovellusikkunoissa, joita voi olla näytöllä auki useita samaan aikaan.

Merkittävä seikka on, etteivät vanhat Silverlight-pohjaiset sovellukset avaudu CShellissä. Tämä tarkoittaa, etteivät Windows Phonelle kehitetyt sovellukset, kuten WhatsApp toimi CShelliä käyttävissä puhelimissa.

CShell on tässä vaiheessa ilmestynyt vasta varhaisessa koontiversiossa, joten lopullinen versio varmasti tulee vielä kokemaan muutoksia ennen virallista julkaisua. Epäselvää on myös se, aikooko Microsoft tuoda CShell-käyttöliittymän nykyisiin Windows 10 -puhelimiin. Windows Centralin mukaan tälle ei ole teknisiä esteitä, mutta on mahdollista, että Microsoft haluaa säästää uudistuksen tulevaan uuteen puhelinmalliin. Yhtiön on nimittäin huhuttu valmistelevan jälleen kerran ”uutta starttia” älypuhelimissa, mikä tiettävästi tarkoittaa paitsi uutta Windows 10 -versiota, myös uutta puhelinta.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. carlos

  Siis aikooko joku ostaa winukalla olevan kännykän? Hirveetä kuraa etenki toi et ms oma silverlight ei toimi. Tuski tulee toimii mikää muukaa

 2. Yusa

  Nyt on kova laite tulossa! Heti tilaukseen, kun paikka tulee.

 3. herrahoo

  Silverlightia on oltu kuoppaamassa jo vuosia. Sitä ei ole tyrkytetty softakehitykseen sitten WP7:n. En usko, että kovinkaan moni softa MS:n kaupassa on Silverlightilla väännetty.

 4. KIME1980

  Kyllä heti ostasin winukalla toimivan kännykän jos sellainen sopivaan hintaan ilmestyisi. Microsoftilla tuntuu vaan olevan uskomaton kyky tehdä sellasia kännyköitä mitä ei massat halua.

Tuoreimmat jutut