Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Apple ottaa käyttöön uudet kuva- ja videoformaatit – lopputulos jopa 50 prosentin säästö tallennustilassa

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Uudet HEIF- ja HEVC-muodot säästävät jopa 50 prosenttia tallennustilassa kaksinkertaisesti paremman pakkauksen ansiosta.

Uudet HEIF- ja HEVC-muodot säästävät jopa 50 prosenttia tallennustilassa kaksinkertaisesti paremman pakkauksen ansiosta.

Apple ottaa käyttöön tulevassa, syksyllä varsinaisena vakaana päivityksenä julkaistavassa iOS 11:ssä myös uusia kuva- ja videoformaatteja.

Käyttöön tulevat kuvissa High Efficiency Image Format (HEIF) sekä videoissa High Efficiency Video Coding (HEVC / H.265). Molemmat laskevat tiedostokokoa jopa 50 prosentilla kuvanlaadusta tinkimättä.

Koska uudet formaatit vaativat monimutkaisempaa laskentaa, rajoittuvat ne vain Applen A9:llä tai uudemmalla piirillä varustettuihin laitteisiin eli esimerkiksi iPhone 6s:ään ja uudempiin. HEVC-videoformaattia Apple on käyttänyt aiemmin jo FaceTime-videopuheluissa iPhone 6:sta alkaen.

iOS 11:n asetukissa voi valita käyttöön vielä myös vanhat tiedostomuodot.

iOS 11:n asetukissa voi valita käyttöön vielä myös vanhat tiedostomuodot.

Uudet formaatit voivat myös aluksi aiheuttaa yhteensopivuusongelmia ennen kuin sovelluskehittäjät päivittävät omat sovelluksensa asianmukaisella tuella. Esimerkkinä edes Applen Mac-tietokoneiden macOS Sierra -käyttöjärjestelmä ei osaa vielä toistaiseksi tuoreimmassa versiossaan avata uusia HEIF-formaatin kuvia. Apple tarjoaa iOS:n asetuksissa mahdollisuuden käyttää edelleen myös vanhoja tuttuja tiedostomuotoja.

Apple uudistaa kameran ja Kuvat-sovelluksen toimintaa iOS 11:ssä myös lukuisilla muilla tavoilla.

iPhone 7 Plussan kaksoiskameraa hyödyntävässä potrettitilassa niin sanotulla boke-efektillä otetuissa kuvissa hyödynnetään jatkossa optista kuvanvakainta, kuvausvaloa sekä HDR:ää.

Liikkuvaa kuvaa ennen ja jälkeen varsinaisen valokuvan jälkeen sisältävissä live-kuvissa voi jatkossa valita pääkuvan kuvan ottamisen jälkeen. Lisäksi live-kuvat saavat myös uudet Loop- ja Bounce-efektit, jotka mahdollistavat toistumisen jatkuvasti alusta uudelleen tai edestakaisin. Pitkän valotuksen efekti mahdollistaa ajan ja liikkeen tallentamisen.

Kuvat-sovellus tunnistaa ja osaa ryhmitellä muistoiksi aiempaa enemmän erilaisia tapahtumia.

Kehittäjille tarjolle tulee uusi Depth API -rajapinta, joka mahdollistaa kameran syvyysdatan hyödyntämisen sovelluksissa.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. Jonahan

    ”Koska uudet formaatit vaativat monimutkaisempaa laskentaa, rajoittuvat ne vain Applen A9:llä tai uudemmalla piirillä varustettuihin laitteisiin eli esimerkiksi iPhone 6s:ään ja uudempiin. ”

    Tilanne ei ole ihan näin yksinkertainen. Rautapurku löytyy A9 lähtien. HEVC videon rautaenkoodaus vasta A10:sta. Softapurku onnistuu kuvien osalta kaikilla ios11 laitteilla, videonkin purkaminen onnistuu, mutta ei välttämättä reaaliajassa.

    Noita speksejä vasten. Väite iPhone 6:n HEVC tuesta facetimessä vaikuttaa erikoiselta, olen itsekin lukenut sellaisen väitteen aiemmin, mutta jos taustatuki olisi niin luulisi edes kuvien purkamisen onnistuvan kiihdytettynä.

Tuoreimmat jutut