Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Näitä palveluita suomalaiset käyttävät – Snapchatin suosio kasvaa mutta puheet Facebookin kuolemasta vahvasti liioiteltuja

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Facebook on viime aikoina kopioinut Snapchatin toimintoja moniin sovelluksiinsa.

Facebook on viime aikoina kopioinut Snapchatin toimintoja moniin sovelluksiinsa.

YouTube, Facebook, WhatsApp. Ne kuuluvat myös suomalaisten suosituimpiin palveluihin yhä delleen, kertoo DNA:n uusi sosiaalisen median ja puhelimen käytön selvitys osana Digitaalinen elämäntapa -tutkimusta.

Nuorten käyttötavat eriytyvät yhä enemmän vanhemmasta väestöstä: puhelin on käytössä enemmän ja monipuolisemmin, ja uudet palvelut on otettu käyttöön laajemmin. Somekanavista nuoret käyttävät selvästi muita ahkerammin Instagramia ja Snapchatia.

Suosituimmista sosiaalisen median kanavista kaikkein eniten käyttäjiä on YouTubella, 88 prosenttia, mikä selittyy tosin pitkälti sillä, että videoiden katselemista varten ei tarvita rekisteröitymistä. Kärkikolmikossa porskuttaa edelleen myös vanha tuttu Facebook, jota käyttää 82 prosenttia suomalaisista. Vuonna 2016 luku oli 74 prosenttia. Nuorista (15–24-vuotiaat) jopa 92 prosenttia käyttää Facebookia. Facebookin suosion pysyvyyttä on epäilty, mutta todellisuudessa tilanne on täysin toinen: suosio kasvaa.

”Suomalaisten päivittäinen Facebookin käyttö on hieman lisääntynyt, ja nuoristakin 70 prosenttia käyttää sitä edelleen päivittäin. Tämän tutkimuksen perusteella voikin sanoa, että huhut kanavan kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja”, toteaa DNA:n tutkimustoiminnasta vastaava osastopäällikkö Niina Hagman.

Kolmostilalla suosituimmissa somekanavissa on pikaviestisovellus WhatsApp (70 %). Myös Instagram-käyttäjiä on jo melkein puolet kansasta (46 %). Facebook omistaa myös WhatsAppin ja Instagramin.

Päivittäisellä käytöllä mitattuna nopeimmat nousijat ovat juuri WhatsApp ja Instagram. Snapchat on kasvattanut suosiotaan nuorten keskuudessa erittäin nopeasti, sillä jo kahdella kolmasosalla 15–24-vuotiaista on palvelu käytössä, ja puolet nuorista käyttää sitä päivittäin. Instagramissa on nuorista peräti 85 prosenttia, ja päivittäin palvelua käyttää 68 prosenttia.

Joka viides alle 35-vuotias on DNA:n tutkimuksen mukaan deittipalvelu Tinderissä. Koko väestöstä käyttäjiä on yhdeksän prosenttia. Miehistä palvelua käyttää 12 prosenttia ja naisista seitsemän. Miehet ovat myös aktiivisempia Tinderin käyttäjiä, päivittäisiä käyttäjiä heistä on viisi prosenttia, naisista vain kaksi prosenttia. Myös 65–74-vuotiaista vastaajista kolme prosenttia ilmoittautuu Tinderin käyttäjiksi.

Älypuhelin löytyy jo lähes jokaiselta

Suomalaisista 15–75-vuotiaista jo 87 prosentilla on käytössään älypuhelin. Nuorista (15–24-vuotiaat) älypuhelin on lähes kaikilla (99 %), mutta myös vanhimmassa vastaajaryhmässä (65–74) älypuhelin löytyy jo seitsemältä kymmenestä (71 %).

Puhelinta käytetään jatkuvasti yhä enemmän ja entistä monipuolisemmin, sillä kolmasosa (31 %) suomalaisista kertoo lisänneensä puhelimensa käyttöä viimeisen vuoden aikana. Erityisesti nuorten puhelimen käyttö on lisääntynyt nopeasti: 15–24-vuotiaista 41 prosenttia käyttää puhelintaan yli kaksi tuntia päivässä.

Myös sosiaalisen median käyttö on tutkimuksen mukaan jonkin verran lisääntynyt: 22 prosenttia vastaajista kertoo lisänneensä someen käyttämäänsä aikaa, 15 prosenttia vähentäneensä. Ainakaan koko kansa ei vielä roiku sosiaalisessa mediassa jatkuvasti, sillä vain 14 prosenttia suomalaista kertoo käyttävänsä someen yli tunnin päivässä.

Puhelimista alkaa loppua muisti

Erilaisia sovelluksia puhelimille on ladattu runsaasti: kahdella kolmasosalla (65 %) älypuhelimen käyttäjistä niitä on yli kaksikymmentä. Yli 50 sovellusta löytyy 23 prosentilla älypuhelimen käyttäjistä.

TV-sisältöjen katselu puhelimella on yleistynyt nopeasti: 72 % suomalaista sanoo joskus käyttäneensä puhelintaan tv-sisältöjen katseluun ja 32 % tekee näin viikoittain.

Puhelimen monipuolistunut käyttö näkyy muun muassa siinä, että kaksi kolmasosaa suomalaista kertoo, että puhelimen muistin riittävyys on muodostunut haasteeksi. Nuorista näin on käynyt yhdeksälle vastaajalle kymmenestä.

”Tallennustila on nykyään yksi tärkeimmistä ominaisuuksista uutta puhelinta valittaessa. Siihen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jos puhelimessa ei ole muistikorttipaikkaa”, Hagman vinkkaa.

Lisääntyneestä käytöstä huolimatta puhelin soi suomalaisilla entistä harvemmin: kolmannes pitää puhelimensa yleensä äänettömällä tai värinätilassa. Nuorista näin toimii kaksi kolmesta, ja yhdellä kolmasosalla ei ole päällä edes värinähälytys. Yöllä puhelimen ääniä pitää päällä tasan puolet suomalaisista, vanhimmasta vastaajaryhmästä (65–74) peräti kaksi kolmasosaa.

DNA:n Digitaaliset Elämäntavat -tutkimukseen vastasi 1005 suomalaista toukokuussa 2017. Tulokset on painotettu Suomen väestöä edustaviksi.

DNA:N SOMEBAROMETRI 2017 (Suluissa vuoden 2016 luku)

Sosiaalisen median käyttö Suomessa

Kaikki suomalaiset

YouTube 88 % (84 %)
Facebook 82 % (74 %)
WhatsApp 70 % (59 %)
Instagram 46 % (29 %)
Twitter 35 % (24 %)
LinkedIn 32 % (22 %)
Pinterest 28 % (19 %)
Snapchat 22 % (11 %)
Tinder 9 % (7 %)
Kik Messenger 7 % (4 %)
Periscope 7 % (6 %)

Sosiaalisen median päivittäinen käyttö Suomessa

Kaikki suomalaiset

Facebook 60 % (58 %)
WhatsApp 50 % (39 %)
YouTube 26 % (21 %)
Instagram 25 % (15 %)
Snapchat 11 % (6 %)
Twitter 10 % (6 %)
LinkedIn 4 % (2 %)
Pinterest 3 % (2 %)
Tinder 3 % (2 %)
Kik Messenger 2 % (2 %)
Periscope 1 % (1 %)

Nuoret (15–24-vuotiaat)

WhatsApp 83 % (79 %)
Facebook 70 % (79 %)
Instagram 68 % (44 %)
YouTube 53 % (51 %)
Snapchat 49 % (29 %)
Twitter 19 % (11 %)
Tinder 7 % (5 %)
LinkedIn 5 % (6 %)
Pinterest 4 % (5 %)
Kik Messenger 3 % (3 %)
Periscope 1 % (3 %)

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

    Outoa, että kaikista suomalaisista päivittäin facea käyttää isompi osa kuin whatsappia. Etenkin, kun taas nuorissa luku on toisin päin. Olisin olettanut, että vanhemmassa väestöryhmässä käytetään ennemmin whatsappia päivittäin kuin facea.

  2. Hendriks

    En ole Facea käyttänyt sitten vuoden 2012!.

  3. Åboy

    Eli ilmeisesti GooglePlus ja muutkin G:n somet, Youtubea lukuunottamatta, ovat alle prosentin luokkaa.

Tuoreimmat jutut