Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Apple julkisti iOS 11:n – näin iPhonen ja iPadin käyttö muuttuu seuraavaksi

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Apple on julkistanut iOS 11:n, syksyllä päivityksenä tarjolle tulevan seuraavan version iPhonen, iPadin ja iPod touchin käyttöjärjestelmästä.

Uudistuksia iOS 11 tuo hengästyttävän määrän. Myös käyttöliittymä uudistuu monin paikoin, sillä muun muassa ohjauskeskus ja App Store menevät täysin uusiksi. iOS 11 tuo myös tärkeitä uusia teknologioita, kuten koneoppimisen ja lisätyn todellisuuden, sovelluskehittäjien hyödynnettäväksi.

Kehittäjäbeetatestiversio iOS 11:stä tulee saataville tänään ja julkinen beeta tämän kuun lopulla. Tavallisena päivityksenä iOS 11 tulee ladattavaksi syksyllä, todennäköisesti tavanomaiseen tapaan uuden iPhone-sukupolven myyntiintulon alla.

Tässä esiteltynä iOS 11:n muutoksia:

Uudistunut ohjauskeskus

Näytön alareunasta pyyhkäisemällä esiin tuleva ohjauskeskus uudistuu jälleen täysin – ja palaa iPhonessa yksisivuiseksi. Keskuksen sisältö on myös muokattavissa rajatusti oman maun mukaiseksi.

Yhdistetty lukitusnäkymä ja ilmoituskeskus

Apple uudistaa ilmoituskeskusta ja käytännössä yhdistää sen lukitusnäkymän kanssa niin, että jatkossa ilmoituskeskuksessa näkyvät samat ilmoitukset kuin lukitusnäkymässä ja selaamalla ylöspäin pääsee vanhempiin ilmoituksiin. Toisin kuin aiemmin, taustakuva näkyy iOS 11:ssä ilmoitusten takana.

Erityisesti iPadille huikeasti uutta

iOS 11 tuo erityisesti iPadille vielä erikseen huomattavasti lisää uutta myös iPhonelle tulevien uudistusten lisäksi.

Moniajo uudistuu iPadissa: jatkossa alareunan Dockiin voi lisätä huomattavasti enemmän sovelluksia ja siihen pääsee käsiksi näytön alareunasta suoraan eri sovelluksista ja sovelluksia voi avata siitä helposti kaksi rinnakkain tai toisen kellumaan toisen päälle. Jatkossa iPadilla moniajonäkymässä näkyvät tiloina sovellusten yhdistelmät.

Toinen merkittävä myös moniajoa uudistava lisäys on ”raahaa ja pudota” -toiminto. Esimerkiksi verkko-osoitteen voi raahata suoraan Safarista Mail-sovelluksessa kirjoitettavaan sähköpostiin.

Erityisesti iPadeissa merkittävä on myös iPhoneihin tuleva uusi Tiedostot-sovellus, joka yhdistää yhteen paikkaan kaikki eri tiedostot. Applen oman iCloudin lisäksi se tukee myös Dropboxia ja Microsoftin OneDrivea sekä lukuisia muita pilvitallennuspalveluita.

Uudistuksia iOS 11:ssä saa myös iPadin näppäimistö, joka tarjoaa nopeamman pääsyn alaspäin pyyhkäisemällä lisätoimintoihin näppäimissä.

Siri enemmän näytöllä puheen lisäksi – ja käännökset

Siri kehittyy puhevastausten rinnalla kertomaan enemmän myös suoraan näytöllä. Sirin yhteistyö useampien asennettavien sovellusten kanssa kehittyy myös suuresti – kuten myös iCloudin kautta eri laitteiden välillä. Lisäksi Siri siirtyy yhä enemmän puheavustajasta laajemmaksi älykkyydeksi läpi koko Applen käyttöjärjestelmän – se osaa ehdottaa asioita liittyen toisten Apple-sovellusten käyttöön. Esimerkiksi Siri voi ehdottaa Safari-selailun perusteella asioita Mailissa ja Viesteissä viesteihin lisättäväksi.

Apple kehittää myös Sirin ääntä luonnollisemmaksi uusien koneoppimistekniikoiden avustuksella. Se osaa tahdittaa puhettaan, käyttää äänenpainoja ja taukoja aiempaa luonnollisemmin.

Merkittävänä uudistuksena Siri saa myös tuen kielten käännöksille. Suomi ei kuitenkaan kuulu ensimmäisten käännettävien kielten joukkoon.

Uudistunut App Store

App Store uudistuu rajusti iOS 11:ssä. Käyttöliittymä ja eri sivut menevät kauttaaltaan ilmeeltään uusiksi. Etusivuna App Storessa on jatkossa Tänään-näkymä, jossa on suurikokoisia kortteja.

Merkittävä uudistus on myös sovellusten ja pelien erottaminen kahdelle omalle välilehdelleen, jolloin ne saavat myös omat TOP-listansa.

Apple tuo myös sovellusten sisäiset lisäostot saataville suoraan sovellusten sivuille.

Uusia teknologioita: koneoppimista ja ARKit

Tärkeimpiä, mutta epäsuorasti käyttäjälle näkyviä uudistuksia iOS 11:ssä tapahtuu pinnan alla. Keinoälyn – ja erityisesti koneoppimisen – rooli kasvaa edelleen. Apple avaa nyt koneoppimisen sovelluskehittäjien saataville, joten asennettavien sovelluksen pitäisi muuttua jatkossa fiksummiksi esimerkiksi kuvantunnistuksen ja tekstin ymmärtämisen osalta.

Täysin uusi lisäys on ARKit, joka avaa kehittäjille mahdollisuuden erilaisiin lisätyn todellisuuden, kehittyneisiin toimintoihin. Se yhdistää tietoja kamerasta sekä antureista edistyneeseen laskentaan. Käyttäjälle ARKitin pitäisi näkyä parempina lisätyn todellisuuden sovelluksina: esimerkiksi IKEA tuo kodin sisutuksen suunnitteluun sovelluksen ja myös Pokémon GOn pitäisi muuntua huomattavasti kehittyneemmäksi.

Lukuisia uudistuksia kameraan ja kuviin – parempaa kuvanlaatua

Apple parantaa iOS 11:ssä kameroidensa kuvanlaatua. Uusien pakkaustapojen myötä kuvanlaatu saavutetaan myös aiempaa pienemmällä tiedostokoolla iPhone 7:ssä ja iPhone 7 Plussassa.

iPhone 7 Plussan kaksoiskameraa hyödyntävässä potrettitilassa niin sanotulla boke-efektillä otetuissa kuvissa hyödynnetään jatkossa optista kuvanvakainta, kuvausvaloa sekä HDR:ää.

Liikkuvaa kuvaa ennen ja jälkeen varsinaisen valokuvan jälkeen sisältävissä live-kuvissa voi jatkossa valita pääkuvan kuvan ottamisen jälkeen. Lisäksi live-kuvat saavat myös uudet Loop- ja Bounce-efektit, jotka mahdollistavat toistumisen jatkuvasti alusta uudelleen tai edestakaisin. Pitkän valotuksen efekti mahdollistaa ajan ja liikkeen tallentamisen.

Kuvat-sovellus tunnistaa ja osaa ryhmitellä muistoiksi aiempaa enemmän erilaisia tapahtumia.

Kehittäjille tarjolle tulee uusi Depth API -rajapinta, joka mahdollistaa kameran syvyysdatan hyödyntämisen sovelluksissa.

Älä häiritse tila ajokäyttöön ja parannuksia karttoihin

Ajokäyttöön Apple tuo uuden älä häiritse -tilan, joka kytkeytyy päälle automaattisesti estäen ajaessa puhelut ja ilmoitukset.

Karttoihin Apple tuo tietoja nopeusrajoituksista ja kaistaopastukset. Lisäksi mukaan tuodaan valituilta lentokentiltä ja vielä harvemmista kaupungeista maailmalta ostoskeskuksista sisätilanavigointi.

HomeKit saa tuen usean huoneen kaiutinjärjestelmille

Applen kotilaitteiden hallintaan tarkoitettu HomeKit-alusta ja Koti-sovellus saavat tuen kaiuttimille. iOS 11:n AirPlay 2 mahdollistaa tuettujen monen eri huoneen kaiutinten hallinnan. Näin suoraan iOS:stä voi säätää eri huoneiden, kuten keittiön tai olohuoneen, äänentoistoa yksilöllisesti tai yhdessä.

Applen ratkaisulle tuen ovat tuomassa tulevaisuudessa muun muassa Bang & Olufsen, Devialet, Libratone, Bluesound ja Bowers & Wilkins.

Kaiutinohjaus toimii myös Apple TV:n kautta liitetyillä kaiuttimilla.

Apple Musiikki: lisää sosiaalisuutta

Applen Musiikki -tilauspalvelu uudistuu tuomalla mukaan sosiaalisuutta: jatkossa sen kautta voi nähdä mitä kaverit kuuntelevat ja erityisesti bilekäyttöä varten käyttöön tulee Up Next -lista.

Kehittäjät pääsevät myös hyödyntämään Applen musiikkipalvelua osana omia sovelluksiaan MusicKit-paketin kautta.

iMessage-viestit pilveen ja Apple Pay -maksut kavereille

Apple uudistaa iOS 11:ssä iMessage-viestien sovellusten käyttönäkymän. Merkittävä uudistus viesteissä on iMessage-viestien siirtyminen iCloudiin, mikä vapauttaa tallennustilaa itse laitteissa ja nopeuttaa varmuuskopioita.

Apple Pay toimii jatkossa maksutapana myös ystävien ja läheisten kanssa. Tähän asti Apple Pay on ollut maksutapa lähimaksukortin tavoin sekä lisäksi sovelluksissa ja verkossa. iOS 11:ssä Apple Paylla voi maksaa iMessage-viestien kautta kaverille. Apple Pay ei ole kuitenkaan toistaiseksi vielä tarjolla Suomessa.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Matti#2

  Jotenkin tulee windows puhelimet mieleen tuosta ekasta kuvasta 😮

  • Matti#2

   Eli ohjauskeskuksesta.

 2. Kairaaja

  Windows luuriko se siinä?

 3. jake123

  Just juu… en sitt kuullut/havannoinut mainintaa mahd jo kauan monienkin odottamasta ryhmävideopuheluista
  Enkä muuten terveyssovelluksistakaan… Eli sokeriarvojen mittaus taisi myös jäädä toteutumatta…

  • jake123

   Mutt hienoa oli esim drag and drop -toiminnon tuleminen iOS 11:een, jollaisen käyttöön totuin jo -90 -luvun alkupuolelta lähtien OS/2:a käyttäessäni…

   • Jonahan

    Niin, olihan se Applekin tietokoneissa jo 80-luvulla. Tietokoneiden käyttöjärjestelmissä on ollut vaikka mitä ennen mobiilikäyttiksiä, ei pitäisi olla yllätys.

    Terveys-sovellutus mainittiin, mainittiin myös sokeriarvot, muistaakseni Apple Watch käyttispäivityksestä puhuttaessa.

    • jake123

     Syksyn mittaanko voisi tulla? esim seuraavan kelloversion mukana… Eli toivoa ois, vaikka aikaa meneekin

     • Jonahan

      En tiedä tuleeko sokerimittausta vai ei, mutta se voi tulla vain Apple Watchin rautapäivityksen yhteydessä ja sellainen tulee realistisesti aikaisintaan syksyllä.

     • Matti#2

      Verensokerin mittaus optisesti? Kukahan haluaa betatestata oman henkensä kustannuksella?

     • Jonahan

      Ainoa vaihtoehto ei ole ”optisesti” kunhan onnistuu ulkoisesti. Ainoa kohderyhmä eivät ole diabetesta sairastavat, eikä mitenkään välttämättä muita menetelmiä poissulkevasti. Panostusta siihen ainakin on ollut, kehitystyön tulokset ja tuotteistus määrittelevät milloin se tulee jos tulee.

 4. applettaja

  Nyt tämän iOS 11 myötä näköjään loppui sitten tuki iPhone 5:lle, sitähän tässä ollaankin odoteltu. Jännä nähdä miten tuo 11 sitten oikein pyörii iPad mini 2:lla, kun jo tämä nykyinen 10 on saanut sen välillä tökkimään aika pahasti.. Aika sen sitten näyttää!

Tuoreimmat jutut