Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Google havaitsi vakavan haittaohjelman – käyttäjillä ei kuitenkaan suurta hätää

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

tietoturva smartphone mobile security

Suojaa puhelimesi haittaohjelmilta.

Google on havainnut uuden Chrysaor-nimisen haittaohjelman, joka kykenee tarkkailemaan saastunutta laitetta todella laajasti. Yhtiö kertoo asiasta Android-blogissaan.

Chrysaor-haittaohjelman on kehittänyt israelilainen ryhmä. Haittaohjelma voi joutua laitteeseen asennettujen sovelluksian kautta, mutta Google Playssa olevissa sovelluksissa kyseistä ohjelmaa ei ole ollut. Google kertoo, että se on havainnut Chrysaorin hyvin pienessä määrässä laitteita – alle kolmessa tusinassa. Näin ollen suurta uhkaa ei ole, kunhan muistaa noudattaa yleistä varovaisuutta.

Näitä asioita Chrysaor-haittaohjelma voi tehdä:

  • kerätä tekstiviestit, puhelulokit, sivuhistorian, kalenterin, yhteystiedot, sähköpostit ja viestit sosiaalisen median palveluista kuten WhatsAppista, Twitteristä ja Facebookista
  • ottamaan ruutukaappauksia
  • tallentamaan kaikki kirjoitetut tekstit puhelimella

Näiden lisäksi Chrysaor voi ”soittaa” puhelimeen, vastata puheluun ja kuunnella mikrofonin kautta keskusteluja. Kun puhelimen lukitusta yritetään poistaa, puhelimen näyttö pysyy mustana, kunnes haittaohjelma on lopettanut puhelun, poistanut puhelun tiedot ja palauttanut puheluasetukset ennalleen.

Chrysaor osaa myös poistaa itsensä automaattisesti, mikäli se ei ole saanut yhteyttä Googlen palveluihin 60 päivään. Google on ottanut yhteyttä käyttäjiin, joiden puhelimet ovat mahdollisesti saastuneet ja poistaneet haittaohjelman tarvittaessa.

Blogissaan Googlen turvallisuustiimi kertoo neljä vinkkiä, joiden avulla voi ehkäistä haittaohjelmien tulemista omaan Android-puhelimeen.

  1. Lataa sovellukset vain luotetuista lähteistä, esimerkiksi Google Playsta
  2. Suojaa puhelimesi PIN-koodilla, salasanalla tai sormenjäljellä
  3. Päivitä laitteesi mahdollisimman usein saadaksesi uudet tietoturvapäivitykset
  4. Sovellusten verifiointi – salli Googlen tarkistaa sovellusten turvallisuusuhat. Sen voi kytkeä päälle asetuksien kautta: Asetukset -> Google -> Tietoturva -> Vahvista sovellukset.

Chrysaor-haittaohjelma on siis varsin edistyksellinen paholainen, mutta suurta hätää se ei kuitenkaan ainakaan vielä ole aiheuttanut. Jotta haittaohjelmat eivät pääse saastuttamaan omaa laitettasi, kannattaa noudattaa Googlen ohjeita.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Tuoreimmat jutut