Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kommentti: Nokia jäi puuttumaan uudesta Nokia-puhelimesta

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Nokia 6 tummanpuhuvassa ulkoasussaan. Nokia-logot edessä ja takana.

Nokia 6 tummanpuhuvassa ulkoasussaan. Nokia-logot edessä ja takana.

Ensimmäinen uusi Android-Nokia-älypuhelin julkistettiin viikonloppuna. Vain Kiinassa myyntiin tuleva puhelin näki päivänvalon varsin nopeasti sen jälkeen, kun HMD Global joulukuun alussa sai valmiiksi Nokia-peruspuhelinten liiketoiminnan hankinnan Microsoftilta ja sen sopimus tavaramerkin lisensoinnista Nokian kanssa astui voimaan.

Nokia 6 oli koko ajan tarkoitus julkistaa tammikuussa päätellen sen odotettavasta myyntiintulosta jo tämän kuun aikana, jolloin se ehtii täpärästi mukaan vielä joulua vastaavaan kiinalaisen uudenvuoden sesonkiin. Lopulta julkistusajankohtaan saattoi kuitenkin vaikuttaa myös puhelimen myyntipakkauksen ja tietojen vuotaminen viikonloppuna – tosin ikuiseksi arvoitukseksi jää, oliko vuotoa nopeasti seurannut julkistus enemmän syy kuin seuraus vai toisinpäin.

Yllätys ensimmäisen uuden Nokia-älypuhelimen julkistus viikonloppuyönä Euroopan aikaa kuitenkin oli. Yllättävä oli myös tapa, jolla julkistus tapahtui: ei mitään erityistä ennakkohypetystä, ei tilaisuutta, ei millekään medialle tilaisuutta tutustua uutuuteen. Julkistus tapahtui vain julkaisemalla lehdistötiedote ja kiinankielinen tuotesivu.

Yllätys oli sekin, että Nokia 6 on tulossa myyntiin vain Kiinassa – ja vain yhden jälleenmyyjän, toki erittäin merkittävän, JD.com-verkkokaupan kautta.

Kaiken kaikkiaan vaikuttaa, että Nokia 6:n kanssa on toimittu kiireellä. Toki niin pitääkin, jos puhelimen haluaa tuoda myyntiin sesonkiin.

Aiheesta voi kuitenkin kysyä, oliko valittu toimintatapa järkevin. Ensimmäisen uuden Nokia-älypuhelimen voi julkistaa vain kerran. Ensimmäinen julkistus on ylivoimaisesti kiinnostavin tapahtuma, toinen jo vain jatkoa aiemmalle. Olisiko HMD Globalin pitänyt valmistautua julkistukseen paremmin ja tehdä se suurieleisemmin? Ehkäpä.

Tärkeintä on kuitenkin itse tuote. Jollei tuote ole kunnossa, ei menestystä kannata nykypäivän älypuhelinmarkkinoilla juurikaan haikailla.

Nokia 6 on kuin mikä tahansa muukin Android-älypuhelin.

Nokia 6 on kuin mikä tahansa muukin Android-älypuhelin.

Nokia 6:ssa häiritsee, ettei puhelinta tunnista Nokiaksi mistään muusta paitsi kahdesta Nokia-logosta – yhdestä edessä ja toisesta takana. Muuten se on kuin mikä tahansa muu moderni, alumiinirunkoinen ja tummanpuhuva Android-älypuhelin varustettuna hintaansa nähden asiallisilla teknisillä ominaisuuksilla. Tämä ei sinällään ole yllättävää, koska kyseessähän on pitkälti HMD Globalin elintärkeän kumppanin Foxconnin suunnittelema laite, joten valtavia Nokia-erikoisuuksia ei sopinut odottaakaan. HMD Globalilla on voinut olla tuotteeseen oma ohjaava panoksensa, mutta pääosa työstä ja mahdollisista vaihtoehdoista on kummunnut Foxconnilta. Ja kuten tiedetään, ei Nokia-HMD-Foxconn-yhdistelmässä Nokialla itsellään ole juuri muuta mitään tekemistä kehitystyössä. Se on antanut käyttöön vain nimensä ja lisensoinut samalla joukon patentteja.

Silti Nokia 6:een olisi kaivattu jotakin joka olisi tehnyt siitä Nokian.

Edes jokin yksi asia!

Se olisi voinut olla vaikkapa Nokia Tune -soittoääni. Tai legendaarinen matopeli uudistettuna esiasennettuna puhelimessa, minkä ympärille olisi voinut rakentaa myös kiinnostavan markkinointikampanjan. Jotain enemmän kuin vain kaksi Nokia-logoa.

Toki esimerkiksi Nokia 6:n sisältämistä soittoäänistä ei edes vielä ole tietoa, kiitos HMD:n vähäeleisen julkistuksen.

Nyt Nokia 6:n nokiamaisuus jäi vain latteiksi puheiksi lehdistötiedotteessa ”paljon rakastetuista Nokia-puhelinten tunnusmerkeistä laadusta, ylivertaisesta valmistuksen ammattitaidosta sekä väsymättömästä keskittymisestä kuluttajakokemukseen”. Näissä ei kuitenkaan oikeasti ole mitään tavallisesta poikkeavaa.

Toivottavasti seuraavat vielä vuoden 2017 alkupuoliskon aikana luvatut Android-puhelimensa HMD Global julkistaisi vähemmällä kiireellä ja paremmin valmistautuen – ja niihin olisi ehditty keksiä jo edes jotakin Nokia-henkistä ekstraa.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. semor

  Katkeraa tilitystä:)) APPLE on LYÖTY!

 2. KöyhäPappa

  ”…Nokialla itsellään ei ole juuri mitään tekemistä kehitystyössä..”

  Ketkä siellä sitä työtä tekisivät? Eikös kaikki puhelinpuolen kehittäjät siirtyneet Nokialta Microsoftille 2014. Uusien Nokia-puhelimien kehittely tehdään HMD globalissa. Kyllä kai kehittelyn onnistuminen on kiinni suunnittelijoista, työn organisoinnista jne eikä siitä onko palkanmaksaja Nokia vaiko HMD

  • SANDY

   Niin ja keitäs nää HMDlaiset on? Vanhoja nokia työntekijöitä jotka ovat saaneet aikaisemmin kenkää nokialta/microsoftilta.

   • Hendrik

    Nimenomaan kenkää!.

 3. Teemu

  Hyvää pohdintaa. Tosiaan tuo muotoilu ei muistuta yhtään Nokian omia puhelimia. Käsittääkseni HMD:llä on kuitenkin oikeus ”matkia” Nokia muotoilua? Se legendaarinen N9:n muotoilu olisi voitu tuoda tähän päivää metallisella rakenteella.

  Soittoäänistä ja matopeleistä on vaikea sanoa mitään, koska ei oikein tiedetä mihin kaikkeen HMD on saanut oikeudet niiden patenttien lisäksi, jotka ylipäätään mahdollistavat puhelimen tekemisen. Lisäksi julkisuuteen on annettu vahvasti se kuva, ettei Nokia ole näiden puhelinten suunnittelussa juurikaan minkäänlaisessa roolissa… Tiedä sitten, mitä julkisuuden takana tapahtuu. Se olisi luonnollisesti Nokiankin etu, että HMD:n puhelimet myisivät, koska tulisi enemmän rojalteja.

  No, jäädään odottelemaan vielä sitä malliston lippulaivaa. Toivottavasti sieltä sellainen on myös tulossa, joka siis teknisesti pystyy vastaamaan esimerkiksi Galaxy S7:lle. Jännä myös nähdä, minkälainen UI löytyy ”euro-malleista”. Onko Nokian Z Launcher vai jotain muuta?

 4. Vilke

  Nokialla on edelletys että puhelimista pitää löytyä Nokia Tune. Tämä oli jo Microsoftin aikaan kun Microsoft julkaisi Nokia peruspuhelimia. Samaten aloitusanimaatiossa pitää olla Nokian logo. HMD Globalilla on oikeus Nokian patentteihin, lisäksi Nokia vaatii että puhelin mielletään Nokiaksi. On tuossa kutosessa muutakin Nokiaa kuin nimi mm. Kameran kehys, kaareva näyttö ym. UI on kamala mutta se on varmaan tarkoitettu Kiinan markkinoille. Ehkäpä siksi tätä ei hypetetty koska se tosiaan on tarkoitettu sinne vain ja ainoastaan. Ensi kuussa sitten nähdään mitä tulee. Nokialla on valtavasti innovointia ja patentteja. Ja tämä on tällä hetkellä Nokian tapa palata,kuka ties vaikka kahmaisee koko HMD:n jossain kohtaan jos homma löhtee rullaamaan? Huvittavinta on että HMDn pääkonttori sijaitsee Nokia Campuksella Espoon karaportissa, ei voisi enempää työntekijöitä myöten olla Nokia-taustaa.

 5. Hendrik

  Puhelinta ei tunnista ”Nokiaksi” yhtään mistään, näyttää samalta kuin joka toinen tusinapuhelin!.

 6. Juha

  Mistä moinen negatiivisuus?

 7. SANDY

  On tämäkin, ensin kansa hylkää nokian iphonen takia ja sitten kun myyvät puhelimet pois niin kinutaan takas ja sitte kun tulee takas niin sama hyljeksintä jatkuu.

  Ehlä parempikin että HMD keskittyy vain niihin maihin jotka oikeasti kaipaavat nokian puhelimia

  Suomeen ei kannata edes yrittää

 8. investoija

  Osataan arvostella tuote jota ei edes ole oikeasti nähnyt eikä kokeillut. Soittoääneksikin kaivattiin Nokiatunea vaikka ei ollut tietoa onko se siinä. Puhelimet ovat massatavaraa ja Nokiahan erottuu massasta juuri tuolla tunnetulla nimellään. Toki vehje vaikuttaa vähintään yhtähyvältä kuin muutkin vastaavat. Lisää kuulemma tulee 6 kappaletta 2017 aikana.

 9. Joumies

  Kyllä tuosta muotokielestä tunnistaa nokian. Katsokaa vaikka kameraa ja muotoilua. Reunat ovat tasaiset, eikä pyöreät. Tunnistan nokian perus näppäinpuhelimien kameran muotoilun tuosta ja lumia 930:n muotokieltä uudistettuna…

 10. Joumie

  Kyllä tuosta muotokielestä tunnistaa nokian. Katsokaa vaikka kameraa ja muotoilua. Reunat ovat tasaiset, eikä pyöreät. Tunnistan nokian perus näppäinpuhelimien kameran muotoilun tuosta ja lumia 930:n muotokieltä uudistettuna…

 11. Ademeion

  ”Nyt Nokia 6:n nokiamaisuus jäi vain latteiksi puheiksi lehdistötiedotteessa ”paljon rakastetuista Nokia-puhelinten tunnusmerkeistä laadusta, ylivertaisesta valmistuksen ammattitaidosta sekä väsymättömästä keskittymisestä kuluttajakokemukseen”. Näissä ei kuitenkaan oikeasti ole mitään tavallisesta poikkeavaa.”

  Jos Nokioiden laatu todella tulee olemaan keskimääräistä parempi, niin uskoisin, että sillä kyllä erottuu edukseen kuluttajien silmissä.

  • Hendrik

   ”Keskimääräistä parempi” eli siis mitä käytännössä?. Onko jokin merkki mukamas nykyaikana tunnettu ”huonosta laadusta”?.

   • Ademeion

    ””Keskimääräistä parempi” eli siis mitä käytännössä?.

    Esimerkiksi jatkuvasti markkinoiden pienimpiin kuuluva vikaantumis- ja palautusprosentti.

    Onko jokin merkki mukamas nykyaikana tunnettu ”huonosta laadusta”?.”

    En tiedä, että varsinaisesti olisi, mutta ei tarvitse ollakaan, sillä harvaa merkkiä pidetään myöskään erityisen hyvälaatuisena. Tilaa siis on erityisen hyvän laatumielikuvan omaavalle puhelimelle. Nokia-nimeenhän tällainen mielikuva liittyy jossain määrin jo vanhastaan, joten maineen rakentamista ei tarvitse aloittaa tyhjästä.

 12. Pettynyt

  Täysin järjetön teko julkaista keskiluokkainen puhelin ensimmäisenä puhelimena paluussa puhelimiin. Varsinkin viellä ylihinnoitellulla puhelimella, merkillä kun ei ole enää mitään virkaa vaan spekseillä ja puhelimen päivitys tahdilla, jälkimmäisen tosin 85% android valmistajista unohtaa…. Lupauksista huolimatta….

  • Juha

   Lisää vähintään 10% tuohon 85:een..

Tuoreimmat jutut