Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Onko uudella Nokia 6 -Android-älypuhelimella menestysmahdollisuuksia?

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Nokia 6 tummanpuhuvassa ulkoasussaan.

Nokia 6 tummanpuhuvassa ulkoasussaan.

Ensimmäinen uusi Android-Nokia-älypuhelin Nokia 6 tulee yksinoikeudella markkinoille Kiinassa paikallisen suuren JD.com-verkkokaupan kautta, HMD Global on nyt julkistanut.

Kiinassa Nokia 6 kohtaa kivenkovan kilpailun älypuhelimissa. Markkinoita hallitsevat ennen kaikkea paikalliset valmistajat, joista täällä tunnetumpi on ainoastaan Huawei ja sen toinen merkki Honor. Muita merkittäviä ovat esimerkiksi saman omistajan Oppo ja Vivo, jotka molemmat erikseen laskettunakin lukeutuvat jo myös maailmanlaajuisesti suurimpien älypuhelinmerkkien TOP5:een. Lisäksi myös Xiaomi on edelleen vahva kotimarkkinoillaan. Maailman suurimpien Samsungin ja Applen osuus on Kiinassa keskimääräistä selvästi pienempi.

Kiinan markkinat ovat suuret: HMD Globalin tiedotteen mukaan älypuhelinten käyttäjämäärän odotetaan tänä vuonna kasvavan maassa 552 miljoonasta 593 miljoonaan.

Kiinassa huippuluokan lippulaivaälypuhelimen hintakin voi lähteä alle 2000 juanista eli alle 280 eurosta.

Kiinassa huippuluokan lippulaivaälypuhelimen hintakin voi lähteä alle 2000 juanista eli alle 280 eurosta.

Nokia 6 tähtää keskihintaluokkaan, joskin Kiinan mittapuulla Android-puhelimissa sen 1 699 juanin eli reilun 230 euron hinta lähestyy jo huippupuhelimiakin. Esimerkiksi Xiaomin loppuvuoden 2016 lippulaivaälypuhelimen Mi 5s:n hinnat lähtevät alle 2 000 juanista.

Ominaisuuslistaa luettaessa Nokia 6:n suurin heikkous on sen Qualcommin Snapdragon 430 -järjestelmäpiiri, joka suorituskyvyltään on todellakin keskiverto. Qualcommin hierarkiassa sitä ylempänä on kaksi sarjaa, kuusi- ja kahdeksansataiset Snapdragonit.

Lisäksi Nokia 6:ssa heikkoa on Snapdrargon 430:n sisältämän X6-modeemin myötä 4G LTE -nopeuden jääminen maksimissaan vain 150 megabittiin sekunnissa, eli puhelin ei tue operaattoritaajuuksien yhdistämistä. Myöskään Wi-Fin osalta ei löydy tukea nopeammalle 802.11ac:lle eikä mukana ilmeisesti ole NFC:tä – joskin tältä osin kunnollista vahvistusta ei vielä ole.

Hintaansa nähden Nokia 6 ei sisällä erinomaisia teknisiä ominaisuuksia, mutta ei toisaalta myöskään erityisen huonoja. Siinä on sekä vahvuuksia että heikkouksia, kuten myös kilpailijoissa.

Alla Nokia 6:n ominaisuuksia on vertailtu esimerkinomaisesti Xiaomin Redmi Prohon sekä Mi 5s:ään, jossa on paljon tehokkaampi Qualcommin Snapdron 821 -huippupiiri.

Xiaomi Redmi Pro vs. Nokia 6 vs. Xiaomi Mi 5s.

Xiaomi Redmi Pro vs. Nokia 6 vs. Xiaomi Mi 5s.

Oppolta Nokia 6 on saamassa Kiinassa kilpailijan esimerkiksi marraskuun lopulla julkistetusta Oppo A57:stä, jonka hinta on 1599 juania. OPPO A57:ssä on 5,2 tuuman näyttö vain 1280×720 pikselillä, Snapdragon 435, 13 megapikselin takakamera sekä 16 megapikselin etukamera.

Honor 6X.

Honor 6X.

Huaweilta kova kilpailija Nokia 6:lle on esimerkiksi Honor 6X, joka julkistettiin juuri myös Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin – Suomeen puhelin ei kuitenkaan ole tulossa myyntiin. Kiinassa Honor 6X:n lähtöhinta on huomattavasti uusia lanseerausmaita edullisempi, alkaen vain 999 juania 3 ja 32 gigatavun RAM- ja tallennusmuistilla.

Nokia 6:ta vastaavalla 4 gigatavun RAM- ja 64 gigatavun tallennusmuistilla myös Honor 6X:n hinta nousee 1 599 juaniin. Honor 6X:ssä on 5,5 tuuman näyttö 1920×1080 pikselillä Nokia 6:n tavoin, Huawein oma Kirin 655 -järjestelmäpiiri sekä 12 megapikselin pääkameran ohella myös toinen 2 megapikselin takakamera, joka auttaa syvyysinformaation tallentamisessa ja mahdollistaa esimerkiksi boke-efektin ja muut kikat – kuten myös Xiaomin kilpailevassa Redmi Prossa.

Nokia 6:n ominaisuuksien vahva kohta ovatkin sen 4 gigatavun RAM-muisti ja 64 gigatavun tallennusmuisti. Toki sopii kysyä, miksei tarjolle tuoda myös esimerkiksi 3 + 32 gigatavun vaihtoehtoa edullisempaan hintaan (jollaista myös ennakkoon huhuttiin – ehkäpä sellainen onkin siis aikanaan tulossa).

Meizu M5 Note on sen uusimpia puhelimia.

Meizu M5 Note on sen uusimpia puhelimia.

Pienemmillä muisteilla Kiinassa on tarjolla kovia kilpailijoita paljon edullisempaan hintaan. Esimerkiksi Meizun uusi M5 Note sisältää myös 5,5 tuuman ja 1920×1080 pikselin näytön, 13 megapikselin takakameran ja 4 000 milliampeeritunnin akun MediaTekin Helio P10 -järjestelmäpiirillä alkaen vain 899 juanin hintaan 3 gigatavun RAM- ja 16 gigatavun tallennusmuistilla. Myös sen hinta kohoaa 4 + 64 gigatavun muisteilla 1 499 juaniin.

Huippupuhelinten suunnasta haastaja Nokia 6:lle on esimerkiksi LeEcon Le Pro 3, jossa alkaen 1 799 juanilla 4 ja 32 gigatavun muisteilla tarjolla on tehokkaampi Qualcommin Snapdragon 821 sekä aivan Nokia 6:n tavoin 5,5 tuuman näyttö 1920×1080 pikselillä sekä 16 megapikselin taka- ja 8 megapikselin etukamera.

Nokia 6:n menestysmahdollisuuksia rajoittaa luonnollisesti myös sen myynnin rajoittuminen vain yhteen kanavaan, JD.com-verkkokauppaan. Nähtäväksi jää, laajentuuko myynti myöhemmin. Rajoittuminen vain yhteen myyntikumppaniin voi kertoa HMD Globalin ja Foxconnin jakelun (alku)haasteista tai toisaalta kiireestä saada puhelin ylipäänsä myyntiin tammikuun aikana merkittävään, joulua vastaavaan kiinalaisen uudenvuoden sesonkiin.

Teknisesti Nokia 6:ssa ei ole mitään kovin erikoista. Nähtäväksi jää, miten Nokia-brändin takavuosien vetovoima jaksaa vielä nykyään älypuhelimissa kantaa ja miten HMD Global aikoo esimerkiksi pitää huolta puhelimen ohjelmistosta päivitysten osalta.

Nokian kanssa tavaramerkin lisensoinnista 10 vuodeksi sopinut HMD Global kertoi Nokia 6:n julkistuksen yhteydessä aikovansa esitellä lisää uusia Nokia-Android-puhelimia vuoden 2017 ensimmäisen puoliskon aikana. Niitä odotetaan myyntiin ensimmäistä laajemmin.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Joni

  Ei.

 2. Vili

  En usko että noin geneerisellä ja mitäänsanomattomalla Android luurilla on juuri mitään saumoja, näitähän on 13 tusinassa ja koko ajan tulee lisää.

 3. Ant

  Pankaapa sinne editoriinne kiellettyjen sanojen listaan sana ”osalta”. Samoin adessiivin asiaton käyttö saisi jo loppua pikku hiljaa…

  • Hendrik

   Kuinka monta adessiivia löydät tästä jutusta?, tuskin niin montaa, että silmiin sattuisi!.

 4. Hendrik

  Nokia 6:tta*,
  bokeh*!.

 5. Hendrik

  Ei mitään järkeä paikallisen kuluttajan ostaa tätä ns. ”Nokiaa” noiden kilpailijoiden sijaan!.

 6. make

  Täysin mitäänsanomaton ja tylsä puhelin. Ei tule menestymään kansainvälisillä markkinoilla, koska ei tarjoa mitään, mitä kilpailijat jo eivät tarjoaisi paremmin. Suomessa tietysti ostetaan pää märkänä ”kotimaista” Nokiaa.

  • nokia

   Nokiahan käyttää vanilla androidia, mitä kilpailiat eivät käytä. Mikä tarkoittaa ettå nokia 6:sen speksejä voi nostaa jonkin verrankin kilpailijoihin nähden

Tuoreimmat jutut