Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Uudet Nokia-älypuhelimet tulossa pian – HMD:n puheenjohtajaksi tärkeän kumppanin pitkäaikainen pomo

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

NOKIA LogoNokia-älypuhelimet markkinoille pian palauttavan HMD globalin hallitus on saanut vahvistusta. Uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi on noussut HMD:n tärkeän yhteistyökumppanin Foxconn-ryhmän tytäryhtiön FIH:n entinen johtaja Samuel Chin.

Nokia kertoi toukokuussa solmineensa suomalaisen HMD global Oy:n kanssa tavaramerkin lisensoinnista: HMD tulee yksinoikeudella tuomaan markkinoille sopimuksen perusteella Nokia-merkkisiä älypuhelimia ja tabletteja, perustuen Android-käyttöjärjestelmään. Samalla kerrottiin HMD:n yhdessä Foxconnin alaisen FIH Mobilen kanssa olevan ostamassa Microsoftilta Nokia-peruspuhelinliiketoimintaa ja siihen liittyviä omaisuuseriä, kuten Nokian entisen Vietnamin puhelintehtaan, 350 miljoonalla dollarilla. Myös Nokia on tehnyt yhteistyösopimuksen FIH:n kanssa.

Kauppa Microsoftin kanssa ei ole vielä toteutunut. Osavuosikatsauksensa yhteydessä Microsoft kertoi odottavansa järjestelyn toteutuvan vielä loppuvuoden aikana.

Ensimmäisten uusien Nokia-älypuhelinten lanseerausta odotetaan nyt tapahtuvaksi viimeistään ensi vuoden alkupuoliskon aikana. Todennäköisesti julkistus tapahtuisi viimeistään helmikuun lopulla alkavan mobiilialan vuotuisen suurtapahtuman Mobile World Congressin yhteydessä.

Todennäköisesti aito Android-Nokian runko.

Todennäköisesti aito Android-Nokian runko.

Julkisuuteen on toistaiseksi vuotanut varteenotettavia teknisiä tietoja yhdestä uudesta Nokia-puhelimesta, joka tunnetaan toistaiseksi nimellä ”Nokia D1C”: keskihintaiseksi arvioidussa puhelimessa tiedetään olevan 1920×1080 pikselin Full HD -tarkkuuden näyttö, Qualcomm Snadragon 430 -järjestelmäpiiri, 13 megapikselin taka- ja 8 megapikselin etukamera, 3 gigatavua RAM-muistia, 32 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja Android 7.0 Nougat -käyttöjärjestelmäversio. Viikonloppuna verkkoon vuoti myös luotettavan oloisia kuvia väitetystä uudesta Nokia-puhelimen metallirakenteesta.

HMD:n hallituksen puheenjohtajaksi elokuussa 2016 noussut Samuel Chin toimi aiemmin pitkään Foxconn International Holdingsin hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtajana. Hän eläköityi yhtiöstä vuoden 2013 alussa perhesyihin vedoten. FIH:lle aikanaan erittäin merkittävän Nokia-asiakkuuden ohella Yhdysvaltojen kansalaisella Chinillä toinenkin aiempi kosketuspinta Suomeen: hän toimi aikanaan suomalaisen Eimo Oyj:n toimitusjohtajana Foxconnin hankittua kännyköiden muovikuoria valmistaneen yrityksen omistukseensa 2000-luvun alussa.

Samuel Chin.

Samuel Chin.

Nyt lokakuussa 2016 HMD globalin hallitukseen nousi myös taiwanilainen Pei-Chu Yeh, joka on toiminut aiemmin Proview International Holdings Limitedin johtotehtävissä vuoteen 2005 asti. Proview on harjoittanut pitkään liiketoimintaa elektroniikan valmistuksen alalla. Mielenkiintoisena knoppitietona myöhemmin Proview omisti iPad-tavaramerkin Kiinassa, ja oikeusriidan jälkeen Apple myöntyi maksamaan 60 miljoonaa dollaria saadakseen nimen itselleen.

Jean-Francois Baril.

Jean-Francois Baril.

Lisäksi HMD:n hallituksessa jäsenenä istuu edelleen Jean-Francois Baril, Nokian entinen hankintajohtaja, joka on koonnut HMD:n omistavan sijoittajaryhmän Smart Connect LP -sijoitusrahaston kautta ja jota voidaan pitää käytännössä HMD:n – ja sen kautta Nokia-puhelinten markkinoille paluun – kätilönä. Baril tunnetaan Foxconnin pääpomon, hallituksen puheenjohtajan Terry Goun hyvänä ystävänä sekä virallisella tasolla myös neuvonantajana.

Kertoessaan tavaramerkkinsä lisensoinnista toukokuussa Nokia totesi myös sen tulevan saamaan edustajan HMD:n hallitukseen. Ainakaan toistaiseksi Nokialla ei kuitenkaan ole vielä virallisesti nimettyä edustajaa hallituksessa.

Nokia on kertonut, ettei se rahoita HMD:tä taloudellisesti eikä omista yhtiön osakkeita. Nokia tienaa puhelintensa paluusta tavaramerkkinsä ja sopimiensa mobiiliessentiaalipatenttilisenssien rojalteilla.

HMD:n on kerrottu aikovan sijoittaa seuraavan kolmen vuoden aikana Nokian tavaramerkillä myytävien matkapuhelinten ja tablettien maailmanlaajuiseen markkinointiin yli 500 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, joka tultaisiin rahoittamaan yhtiön sijoittajien ja hankitun peruspuhelinliiketoiminnan tuottojen avulla.

Myös Applen iPhone-puhelinten kokoonpanijana tunnetun Foxconn Technology Groupin (Hon Hai Precision Industries) tytäryhtiöllä, Hong Kongin pörssin listatulla ja Cayman-saarille rekisteröidyllä FIH Mobilella tulee olemaan täysin keskeinen rooli tulevissa Nokia-puhelimissa.

Se tulee käytännössä vastaamaan Nokia-puhelinten kokoonpanosta, komponenttien alihankinnasta, tuotteistuksesta, logistiikasta sekä myös huollosta ja muusta jälkimarkkinoinnista.

Nokian aiemmin Vietnamissa omistama tehdas on siirtymässä FIH Mobilelle.

Nokian aiemmin Vietnamissa omistama tehdas on siirtymässä FIH Mobilelle.

Microsoftilta FIH Mobile ostaa 350 miljoonan dollarin järjestelyssä 330 miljoonalla dollarilla Microsoft Mobile Vietnamin, käytännössä Nokian entisen puhelintehtaan, sekä kaiken muun toiminnan laitteineen, varastoineen, sopimuksineen, muine varoineen ja velkoineen sekä henkilöstöineen. HMD global maksaa Microsoftille osana järjestelyä 20 miljoonaa dollaria ja saa vastineeksi muotoiluun liittyviä oikeuksia (design patent) liittyen peruspuhelimiin, minkä lisäksi Microsoft siirtää Nokia-kaupassa vuonna 2014 sovitun Nokia-tavaramerkin käyttöoikeutensa HMD:lle.

Tuorein Nokia-peruspuhelinmalli Nokia 216.

Tuorein Nokia-peruspuhelinmalli Nokia 216.

Vaikka FIH Mobile hankkiikin Microsoftilta peruspuhelinten liiketoiminnan laajasti, tulee HMD global kuitenkin jatkossa toimimaan myös Nokia-peruspuhelinten myyjänä, jolle FIH Mobile vain puhelimet valmistaa ja tarjoaa muita palveluja. HMD :llä on kerrottu olevan täysi toiminnallinen määräysvalta Nokian tavaramerkillä myytävien matkapuhelinten ja tablettien myynnistä, markkinoinnista ja jakelusta ja yksinoikeus merkittävään kansainväliseen myynti- ja jakelukanavaan, jonka FIH tulee hankkimaan Microsoftilta.

FIH:lla HMD-asiakkuutta tulevat hoitamaan muun muassa David Cheung sekä Mika Salomaa.

HMD global itse vahvistanut henkilöstöään jo todennäköisesti vähintään kymmeniin työntekijöihin. Käytännössä kaikilla julkisesti tiedossa olevilla HMD:n työntekijöillä on tausta Nokian puhelinliiketoiminnassa, joka Microsoftille myytiin.

Arto Nummela.

Arto Nummela.

Kuten aiemmin on kerrottu, HMD globalin CEO:ksi on tulossa Arto Nummela, joka vielä nykyisin toimii johtajana myös Microsoftilla vetäen Microsoftin Mobile Devices -liiketoimintaa Aasian, Lähi-idän ja Afrikan alueilla sekä samalla koko Microsoftin peruspuhelintoimintaa.  Nummela siirtyy HMD globalin johtoon Microsoftin kanssa tehdyn peruspuhelinten kauppasopimuksen toteuduttua. Nummela toimi Nokialla jo vuodesta 1994 alkaen. Myöhemmin myynnin ja markkinoinnin tehtävissä toiminut Nummela toimi alkuaikoinaan myös tuoteohjelmien hallinnassa ja tuotealustojen kehityksessä.

Florian Seiche.

Florian Seiche.

Nummelan rinnalle HMD globalin johtoon President-tittelillä on tulossa Florian Seiche. Myös hän on toiminut viimeksi Microsoftille vastaten mobiililaitteiden myynnistä koko Euroopan laajuisesti, kuten jo Nokialla ennen Microsoft-kauppaa. Ennen Nokialle siirtymistään vuonna 2013 Seiche toimi yli 7 vuoden ajan HTC:llä

Pekka Rantala.

Pekka Rantala.

Markkinointijohtajakseen HMD global on rekrytoinut Rovion toimitusjohtajana toimineen Pekka Rantalan, joka myös toimi aiemmin urallaan 17 vuotta Nokian myynnin ja markkinoinnin johtotehtävissä.

HMD global on jo kertonut valinneensa mainostoimistokseen Motherin, jonka ensimmäisenä tehtävänä onkin luoda uusille Nokia-puhelimille ensi vuodeksi lanseerauskampanja.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendrik

  Samuel Chin ajoi Eimon toiminnot alas vuosikymmen sitten!. 😣

 2. vili

  Eli toisinsanoen puhelintoiminnot kaapattiin takaisin Nokia-nimen alle. En näe mitenkään poissuljettuna ettei tämä ole Nokian riskitön tapa palata markkinoille joka on tehty muutaman mutkan kautta katsoakseen miten homma lähtee käyntiin. Eniten hämmästyttää miten kahmivat HMD globaaliin pelkästään vanhoja Nokialaisia. Tämä on siis enemmän Nokiaa mitä media antaa ymmärtää. Nyt peruspuhelimet ovat takaisin, ohjelmistopuoli, työntekijät, markkinointikanavat (jotka menivät MSlle) Sopimusvalmistajana FIH ja Foxconn joten ei ylimääräisiä taakkoja. Jännityksellä odottaen mitä tuleva tuo?

  • Ikonia

   Brändinä Nokia on sen verran kova, että pieni onnistumisen mahdollisuus on olemassa, vaikka helppoa se ei tietysti ole. Laatu ja hinnat pitäisi saada todella kohdilleen. Esimerkiksi päivityspuolen pitää toimia

   Sekin hyvä puoli, että Windows Phone luhistui Microsoftin aikana, ei Nokian. Jos ei nyt kukoistanut Nokiallakaan.

Tuoreimmat jutut