Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Applen iPhone täyttää 10 vuotta – näin mullistava puhelin esiteltiin

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Ensimmäinen iPhone ja uusin iPhone 7.

Ensimmäinen iPhone ja uusin iPhone 7.

Applen iPhone täyttää tänään 9. tammikuuta kymmenen vuotta. Applen edesmennyt perustaja ja tuolloin toimitusjohtajana toiminut Steve Jobs esitteli mobiilialan muuttaneen puhelimen 9. tammikuuta 2007 Macworld 2007 -messujen esityksessään Moscone Centerissä San Franciscossa.

Myös Apple itse on jo nyt huomioinut iPhonen 10-vuotissyntymäpäivän.

Applen perustaja Steve Jobs esittelemässä ensimmäistä iPhonea.

Applen perustaja Steve Jobs esittelemässä ensimmäistä iPhonea.

Jobs esitteli iPhonen alun perin kolmen laitteen yhdistelmänä: laajakuvanäyttöinen iPod kosketusohjauksella, mullistava matkapuhelin ja läpimurron tekevä internet-viestintälaite. Näistä aluksi erikseen puhuttuaan ne paljastuivatkin yhdeksi uutuudeksi, iPhoneksi.

Apple toteaa iPhonen myyneen yli miljardi kappaletta historiansa aikana ja inspiroineen myös uusia laitteita, kuten iPad ja Apple Watch, sekä miljoonia sovelluksia.

Miljardin iPhonen raja rikkoutui viime kesänä.

”iPhone on elintärkeä osa asiakkaidemme elämiä, ja tänään enemmän kuin koskaan se määrittelee uudelleen tapaamme viestiä, viihtyä, työskennellä ja elää”, kommentoi Applen toimitusjohtaja Tim Cook. ”iPhone asetti standardin mobiileille tietokoneille ensimmäisellä vuosikymmenellään ja olemme vasta aloittamassa. Paras on vielä tulossa.”

Applelta odotetaan tänä vuonna päivitettyjä versioita iPhone 7 -puhelimista sekä täysin uutta, ensi kertaa OLED-näytöllä varustettua iPhonea, jossa voidaan nähdä myös uudenlainen kehittyneempi langaton lataus. Tämän iPhonen näytön odotetaan kattavan aiempaa suuremman osan etupuolesta ja kotipainikkeen olevan tavalla tai toisella integroitu osaksi näyttöä.

”On hämmästyttävää että aivan ensimmäisestä iPhonesta läpi tämän päivän uusimpaan iPhone 7 Plussaan, se on säilynyt standardina, johon kaikkia muita älypuhelimia verrataan. Monille meistä, iPhonesta on tullut elintärkeä laite elämässämme ja me rakastamme sitä”, kommentoi puolestaan Applen markkinointijohtaja Phil Schiller.

Joukko iPhone-puhelimia.

Joukko iPhone-puhelimia.

Myyntiin ensimmäinen iPhone tuli vasta 29. kesäkuuta 2007. Aluksi myynti oli rajoittunutta ja Apple laski myös varsin nopeasti iPhonen hintaa muuttaessaan liiketoimintamallia – alun perinhän Applen suunnitelmiin kuului tehdä operaattorisopimuksia, joissa se sai osan iPhone-liittymän tuomista tuloista. Se siirtyi kuitenkin nopeasti Yhdysvalloissa tavanomaiseen malliin, jossa operaattoreiden kautta puhelimen sai halvemmalla sitoutumalla liittymäsopimukseen.

Nykyisin iPhone edustaa Applen liiketoiminnasta noin kahta kolmannesta. Applen liikevaihto on myös pääosin iPhonen myötä yli kymmenkertaistunut vuosikymmenessä.

Suomessa iPhone saapui virallisesti myyntiin vasta toisen sukupolven iPhone 3G:n myötä. Lisäksi vasta toisen polven yhteydessä nähtiin App Store -sovelluskauppa, joka todella teki iPhonesta uudenlaisen käyttöliittymän ohella sellaisen mullistuksen, jona sen vaikutuksen tänä päivänä tunnemme.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Sillattiis

  Uskomatonta kuinka vähän laite on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

  • Vili

   Niin tuossa sen hyvin näkee miten paljon iPhone oli aikaansa edellä jos vertaa miltä muut luurit samaan aikaan näytti https://marco.org/media/2010/08/20100819-01-a-smartphone-retrospective-1.png :)

   • Kairaaja

    Niinhän tuo oli. Nyt taas perässä ja millä nyt kurotaa ero umpee? Saa nähä mitä applella keksitåän.

    • Vili

     Ei Apple missään perässä ole, niillä on erittäin kilpailukykyinen luuri markkinoilla joka vuosi, näkeehän sen myynnistäkin.

     Ei Applen tarvi mitään eroa kuroa umpeen. Applen isoin vahvuus on iOS ja aina ollut millä ne pystyy erottautumaan kaikista sadoista markkinoilla olevista androideista. Tämä on oikeastaan valttikortti mitä kukaan muu ei voi enää saada koska kilpailu on niin kovaa ja enään ei pystytä tyhjästä rakentamaan uutta käyttöjärjestelmää ja toimivaa ekosysteemiä. Eli muut joutuu tyytymään androidiin.

     • Kairaaja

      Ekosysteemi on applen vahvuus, mitää muuta sillä ei ole. Yksittäisissä tuotteissa se ei ole missää edellä tai edes siellä kärjessä. Tietty jos tarkotus on hommata kaikki tuottet applelta ni sitte jotenki ymmärtää, että maksaa tosta roskasta.

     • Vili

      ”Ekosysteemi on applen vahvuus, mitää muuta sillä ei ole.”

      No se ekosysteemi vahvuutena onkin aika suuri :) Kaikki palvelut yhden painalluksen päässä. Saat pelit, sovellukset, musiikit, kirjat, leffat videot ym. kaikki samasta palvelusta.

      Applen vahvuus on kokonaisuus ja tuotteistaa ominaisuudet sellaiseen muotoon, että käyttäjä löytää ne, kuten niin monet kerrat Apple ei ole ollut ensimmäisenä joissain jutuissa, mutta kun Apple tekee sen omalla tyylillään niin siitä tulee suosittu.

      ”sitte jotenki ymmärtää, että maksaa tosta roskasta.”

      Yhtä tyjänpäivästä kun sanoisin, että en ymmärrä miten kukaan maksaa android roskasta.

      Se kertoo myös Applen vahvuudesta, että jaksat päivästä toiseen täällä kirjoittaa tuotteesta mikä nyt ei ollut vaan sun juttu, kuitenkaan et pääse siitä eroon vaan pakonomainen tarve siitä kirjoittaa seuraa sua. Se kertoo siitä Applen vetovoimasta aina siitä puhutaan tykkää siitä tai ei ja sehän on merkki isosti menestyvästä yrityksestä. Jos mietit vaikka lg, sony, htc jotka on kaikki tällä hetkellä pulassa, nehän on kärjistetysti ilmaa suurinpiirtein kaikille, ei herätä mitään tunteita vastaan tai toiseen, erittäin huono tilanne yritykselle.

    • JMikael

     Ja näin Ballmer Microsoftilta kommentoi iPhonen julkistusta.
     Hän nauroi silloin Applelle ja nyt me hänelle.
     https://youtu.be/eywi0h_Y5_U

     • Hendrik

      Mitäs sanoikaan Nokian silloinen CEO Anssi Vanjoki!. 😉😂

     • Ü

      Hendrik, milloin Vanijoki on ollut Nokian CEO?

     • Hendrik

      Anteeksi, EVP!. 😎

 2. Kimmo

  Ensinmäisen iPhonen ostin 2010 iPhone nelosen muodossa ja tässä 7v aikana tullut myös kokeiltua androidia mutta huomasin että ei ole oma juttu se käyttöjärjestelmä ja palasin joitakin vuosia sitten takaisin Appleen ja pois en enää vaihda, iOS rajoittunut joo mutta eipä se haittaa pääasia että toimii, vakaa, akku kestää, hyvä kamera ja App Store muuta en tarvi.

Tuoreimmat jutut