Vuosi 2013 on päättynyt ja nyt voidaan luoda silmäys, mitä viime vuodesta jäi käteen mobiilialalla.
Vuoden suurinta uutista ei paljoa tarvitse pohtia: Nokian puhelinliiketoiminnan myynti Microsoftille oli huikea pommi, johon kulminoituu pitkä useiden vuosien kehityskulku voittajasta ja markkinoiden hallitsijasta tuhoon ja comebackin yritykseen haastajana. Lopulta tämä tarina päättyi vetäytymiseen, joka oli todennäköisesti oikea päätös.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suurten toimijoiden osalta tuotepuolella vuosi oli lyhyesti todettuna melko tylsä: suuria yllätyksiä tai edistysaskeleita ei nähty, mutta toki kehitys kehittyi jälleen ja tuotteista tuli taas kerran pikkaisen parempia. Apple teki ohjelmistopuolella iOS:n historian suurimman muutoksen iOS 7:n uuden ulkoasun myötä, mutta ei uusi ilme mitään perustavanlaatuisia muutoksia mukanaan tuonut. Android-puolella puolestaan ei tapahtunut juuri muuta kuin, että kaikki valmistajat kokosivat laitteisiinsa jälleen aiempaa vähän tarkempia näyttöjä, tehokkaampia suorittimia ja parempia kameroita. Viimeistään nyt näyttöjen osalta ollaan myös 2K-ajan siintäessä siirtymässä lopullisesti järjen tuolle puolen.
Tuotteista yhdeksi vuoden mielenkiintoisimmaksi ja eniten huomiota keränneeksi nousikin Nokian Lumia 1020 -superkamerapuhelin.
Mutta tapahtuipa puhelimissakin suomalaisittain luopumisen ohella uusi sisääntulokin, kun vuonna 2012 julkisuuteen astunut Jolla toi loppuvuodesta ensimmäisen, Sailfish-käyttöjärjestelmällä varustetun puhelimensa markkinoille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomalaisnäkökulmasta hurjaa seurattavaa oli myös Supercellin käsittämätön nousu kahdella pelillä App Storen maailmanvaltiaaksi. Kehitys huipentui 1,1 miljardin kauppaan, jossa Supercell sai uuden pääomistajan Japanista. Tästä kaupasta iloittiin, kun Nokia-järjestelyä seurattiin haikeammin mielin.
Alla tarkastelemme vielä erikseen Nokian, Supercellin ja Jollan tarinaa vuodelta 2013 hieman tarkemmin. Nokia, Supercell ja Jolla ovat osuva kolmikko myös siinä mielessä, että niiden polut yhdistyvät myös jännällä tavalla: Nokian romahduksen tyhjäksi jättämässä toimistokolossissa Helsingin Ruoholahdessa toimivat nyt Supercell ja Jolla. Vanhan kuihtuessa versoaa uuden alku.
Nokian puhelinten myynti Microsoftille
Nokian pidemmän ajan tarinassa vuosi 2013 jää historiaan vuotena, jolloin tehtiin jälleen kipeä – todennäköisesti tosin varsin järkevä ja kannattava – luopumispäätös.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vuoden aikana Lumioiden kappalemääräinen myynti nousi mukavasti: vuoden 2012 viimeisen neljänneksen 4,4 miljoonasta kohottiin tammi-maaliskuussa 5,6 miljoonaan, huhti-kesäkuussa 7,4 miljoonaan ja heinä-syyskuussa 8,8 miljoonaan. Todennäköisesti uusi Lumia-myyntiennätys syntyi vielä joulumyynnin vetämänä myös juuri päättyneellä viimeisellä neljänneksellä, jolta Nokia kertoo lukunsa vasta myöhemmin.
Samanaikaisesti Smart Devices -yksikön keskimääräinen laitteiden myyntihinta kuitenkin painui viime vuoden lopulta 186 eurosta kolmannella neljänneksellä jo 143 euroon. Lisäksi tulee muistaa, että Lumia-myynnin kasvaessa Symbian-myynti samalla laski 2,2 miljoonasta nollaan ja Nokian älypuhelinten myynnin kasvu kokonaisuutena olikin huomattavasti Lumian kasvua vaatimattomampaa.
Yhtenä tekijänä Nokian päätöksessä myydä puhelinliiketoimintansa Microsoftille olikin juuri vaikeudet kasvattaa myyntiä kalliimmassa hintaluokassa. Lumian kasvu tänä vuonna syntyi halpakategorian vetämänä.
11. heinäkuuta Nokia julkisti sitä ennen pitkään ja todella laajasti huhutun (viimeisinä päivinä ennen julkistusta erilaisia vuotoja tuli useampia kertoja päivässäkin) Lumia 1020 -superkamerapuhelimensa. Kameraltaan Lumia 1020 oli aivan eri tasolla kuin muut älypuhelimet eikä siinä suuria heikkouksia ollut muutenkaan. Lumia 1020:kään ei kuitenkaan pystynyt piristämään Nokian huippu-Lumia-myyntiä riittävästi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian vuoden tähtituote oli edullinen Lumia 520. Se kantoi myös pitkälti vastuun sekä koko Windows Phonen että myös Lumioiden myynnin kasvusta. Lumia 520 oli jopa loistava tuote hintaansa nähden, joten sen suosio ei ollutkaan yllätys. Se myös erottui loistavasti Android-kilpailijoista laadullaan sekä harkitulla kokonaisuudellaan. Windows Phonen kanssa oli huomattavasti helpompi menestyä alle 150 euron hintaluokassa kuin 600 euron huippupuhelinten hintaluokassa, jossa kilpailijat ovat jo paaluttaneet vahvat asemansa ja tietyt Windows Phonen heikkoudet, kuten puuttunut tuki viimeisimmille laitteisto-ominaisuuksille suoritinten ja näyttöjen osalta sekä kilpailijoita kapeampi sovellustarjonta iskivät yhä sitä vastaan.
Lumia 520:n vetämänä Windows Phonen markkinaosuuskehityskin oli mukavaa – joskin lähtötaso oli tietenkin hyvin matala, joka tekee kasvuluvuista komeampia. Suurissa EU-maissa Windows Phone kuitenkin nousi jo yli 10 prosentin markkinaosuuteen loppuvuodesta. Kiinassa ja Yhdysvalloissa oli yhä vaikeampaa.
Nokian sisäisesti Microsoft-kauppa vei lähes koko vuoden: keskustelut lähtivät liikkeelle jo alkuvuodesta ja helmikuussa Mobile World Congressissa tapasivat Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa ja Microsoftin pääjohtaja Steve Ballmer. Sittemmin monivaiheisten ja useissa eri paikoissa käytyjen neuvottelujen jälkeen 3. syyskuuta 2013 oli suuri päivä: aamulla kello 6.00 Nokia ja Microsoft kertoivat kaupasta. Nokian Devices & Services -liiketoiminta olennaisilta osin siirtyy Microsoftille ja Nokia lisensoi patenttejaan 10 vuodeksi. Kokonaiskauppahinnaksi oli sovittu 5,44 miljardia euroa.
Nokian puhelinliiketoiminnan myynti on suomalaisesta näkökulmasta todennäköisesti vuosikymmenenkin suurin uutinen mobiilialalta. Kaupan julkistuksen jälkeen seuraavina päivinä ja viikkoina kauppaa käytiinkin tiukasti läpi mediassa ja yleisessä keskustelussa. Selvää oli, että takavuosien loistoon nähden Nokia oli nyt lyöty alas ja hinta oli halpa menneisyyden komeaan menestykseen nähden. Tilanteeseen, jonka Nokia kuitenkin vuonna 2013 kohtasi, kauppa vaikutti järkevältä. Nokian älypuhelinliiketoiminta oli edelleen lähes miljardin verran tappiolla vuositasolla, peruspuhelimista on tulevina vuosina pihisemässä ilmat pois eikä Nokialla ollut käsissään mitään sellaista, mikä olisi voinut sen tilanteen nopeasti muuttaa. Tappioiden jatkuessa Nokia olisi ajautunut rahoitukselliseen kriisiin, kenties jo vuoden 2014 aikana. Myymällä puhelimensa Microsoftille, Nokia muutti markkinoiden käytännössä ennen kauppaa arvottomaksi arvioiman puhelinliiketoimintansa 5,44 miljardiksi euroksi rahaa.
Microsoft-kauppa ei myöskään jäänyt Nokian ainoaksi suureksi manööveriksi vuonna 2013. Jo aiemmin kesällä se ilmoitti ostavansa Siemensin puolikkaan aiemmin puoliksi omistamastaan Nokia Siemens Networks -verkkoyhtiöstä 1,7 miljardilla eurolla. Jos Microsoft-kauppaa voidaan pitää ihan hyvänä, oli NSN-kauppa puolestaan jopa ilmiömäisen loistava. Nokia sai 1,7 miljardilla puolikkaan verkkoyhtiöstä, jolle lasketaan nyt jopa 10 miljardin euron hintalappua eli kolminkertaisesti Nokian maksamaan hintaan nähden.
Järjestelyjen jälkeen ja Microsoft-kaupan toteutuessa nyt vuoden 2014 alkukuukausina, on Nokialle edessään uusi aika. Tällä hetkellä Nokian tulevaisuus koostuu Nokia Solutions and Networksiksi nimensä muuttaneesta verkkoyhtiöstä, HERE-karttaliiketoiminnasta sekä teknologiakehityksestä ja patenttien lisensoinnista Advanced Technologies -yksikössä. Nokia on kuitenkin luvannut kertoa tulevasta strategiastaan, rakenteestaan sekä pääomiensa käytöstä tarkemmin vasta Microsoft-kaupan yhteydessä.
Toistaiseksi Nokian tulevia liikkeitä ja puhelinliiketoiminnan jatkomenestystä Microsoftin vallan alla voidaan vain arvailla. Varsinkin jälkimmäisestä tulee muodostumaan luultavasti koko vuoden 2014 mielenkiintoisin seurattava tarina mobiilialalla.
Supercellin huikea nousu
Supercell toi pelinsä, Clash of Clansin ja Hay Dayn, tarjolle vuoden 2012 (loppu)kesällä. Ja sitten todellakin tapahtui. Jo vuodelta 2012 Supercell nakutti kasaan 78 miljoonan euron liikevaihdon, josta liikevoittoa jäi tasan puolet eli 39 miljoonaa euroa.
Vuodelta 2013 luvut, joita ei vielä tiedetä, olivat vielä aivan toista luokkaa. Liikevaihdon 10-kertaistuminenkin on mahdollista.
Vieläkin alle 4-vuotiaan Supercellin tarina on ollut huikea. Käsittämätön. Rovion jälkeen seuraava suomalainen pelijätti on osoittanut, että Suomessa osataan mobiilipelien teko ja myös asioiden kasvattaminen suuriin mittoihin, jos niin vain halutaan tehdä. Ilkka Paananen, Mikko Kodisoja ja muut Supercellin perustajat ovat ansainneet jo aiemmin kannuksensa vuosituhannen puolivälistä lähtien muun muassa aiemman peliyhtiönsä Sumean kanssa. Tällä kertaa uudella kierroksella tuloksena oli täysjättipotti.
Maaliskuussa Supercellin perustajat ja sijoittajat myivät omistuksistaan rahoituskierroksella kuudesosan hintaan, jolla Supercell arvostettiin 770 miljoonan dollarin arvoiseksi. Huhtikuussa saatiin tietoa taloudellisesta menestyksestä: Supercellin päiväliikevaihto oli kasvanut jo tuolloin 2,4 miljoonaan dollariin eli reiluun 1,8 miljoonaan euroon. Jo ensimmäisellä neljänneksellä Supercell myös teki liikevaihtoa 137 miljoonaa euroa, josta voitoksi jäi kahdeksisen kymmentä miljoonaa.
Vain vajaat puolitoista kuukautta Nokian myyntiuutisen jälkeen 15. lokakuuta olikin sitten suuren paukun vuoro: japanilainen operaattori- ja internetyhtiö Softbank sekä sen pääomistama GungHo-peliyhtiö ostivat Supercellistä 51 prosentin osuuden 1,5 miljardilla dollarilla eli noin 1,1 miljardilla eurolla. Koko Supercell arvostettiin kolmen miljardin dollarin, 2,2 miljardin euron, arvoiseksi. Kaikki vanhat omistajat myivät jälleen omistuksistaan noin puolet – perustajat, sijoittajat sekä optioilla palkittu koko Supercellin henkilöstö.
Supercellin yksi perustaja ja toimitusjohtaja Ilkka Paananen ja ostaja, Softbankin perustaja ja toimitusjohtaja Masayoshi Son
Pari viikkoa ennen kaupan julkistusta lokakuun alussa Supercell oli laajentanut tarjontaansa Android-alustalle toimittuaan sitä ennen vain Applen App Storessa. Yhtiön pelien pääpaino oli alusta iPadissa niin sanotun ”tabletti ensin” -strategian mukaisesti. Onnistuneen tabletteihin keskittymisen ohella Supercellin pelit toistavat muitakin pelimaailman nykytrendejä itse pelin ilmaisuudesta ja pelin sisäisiin ostoksiin perustuvasta ansaintalogiikasta, lyhyistä pelisessioista sekä sosiaalisuudesta.
Edellisen vuoden tapaan Supercell järjesti myös vuoden 2013 marraskuussa Helsingin Kaapelitehtaalla järjestetyn Slush-konferenssin komeat bileet
Myydessään puolet yhtiöstä japanilaisille, Supercellin omistajat tietyllä tavalla söivät ja säästivät kakkunsa samaan aikaan, kuten sanonta kuuluu: miljardi taskuun ja yhtiön kehitystä yhä innokkaammin jatkamaan paremmalla riskinsietokyvyllä. Ostajan löytyminen Japanista oli myös strategisesti hyvin sopivaa Supercellin pyrkiessä valtaamaan länsimarkkinoiden ohella myös Japanin ja Korean suuret sovellusmarkkinat, missä se onkin yhteistyön myötä varsin hyvin onnistunut.
Tällä hetkellä Supercell testaa julkisesti Boom Beach -peliä. Sen laajempi julkaisu tapahtunee ensi vuonna – jos pelin tuloksen tekokyky täyttää Supercellin tiukat kriteerit. Supercellin Clash of Clans ja Hay Day ovat säilyttäneet hämmästyttävästi paikkansa eniten tuottavien pelien listoilla läpi vuoden, joten vuodesta 2014 voi toistaiseksi odottaa vain vieläkin ilmiömäisempää.
Jollan puhelimen lanseeraus
Jolla lupasi läpi vuoden tuoda puhelimensa ennakkotilaajille ennen vuoden loppua ja sen se myös teki. Ensimmäiset 450 Jollaa olivat tarjolle ilmoittautuneille ennakkovaraajille 27. marraskuuta Helsingin Narinkkatorilla yhdessä DNA:n kanssa järjestyssä näyttävässä lanseeraustilaisuudessa. Komeammin ei ole varmasti ennen puhelinta Suomen maalla myyntiin tuotu.
Jollan tarina sai alkunsa vuonna 2011 Nokian hylättyä kehittämänsä MeeGo-käyttöjärjestelmän ja päättäessään siirtyä Windows Phone -laitevalmistajaksi.
Jollankin matkan varrelle on mahtunut paljon haasteita, virheitä ja epäonnistumisiakin – kuten varmasti jokaisen yrityksen alkutaipaleeseen. Jolla selvisi kuitenkin tästä kaikesta ja nyt sen puhelin on myynnissä. Erityisen kovan työn jollalaiset tekivät kokonaan vuoden 2013 aikana vaihtaessaan vielä puolessa vuodessa puhelimensa moottorina toimivan järjestelmäpiirin toimittajaa pakon edessä aluksi valitun toimittajan ajautuessa pilkottavaksi.
Jollan puhelimen ja Sailfishin yhdistelmän onnistunut lanseeraus on valtava saavutus ne luoneilta alle 100 työntekijältä.
Jollan vuosi 2013 tiivistyi kahteen merkittävimpään tapahtumaan: ensin puhelimen ensiesittelyyn 20. toukokuuta ja sitten kuusi kuukautta ja viikko tämän jälkeen 27. marraskuuta liikkeelle lähteneeseen myyntiintuloon.
Puolessa vuodessa Jolla otti suuria loikkia myös ohjelmistokehityksen puolella. Silti myyntiintulonkin yhteydessä puutteita vielä oli ja todella pahoja bugejakin, kuten Jollan takakuoren toisen puolikkaan sisältävän NFC-piiriyhteyden aiheuttama korkea virrankulutus. Jolla on kuitenkin vastannut ongelmiin jo nyt kolmella ohjelmistopäivityksellä ripeään tahtiin.
Ennen puhelimensa myyntiin tuontia Jolla keräsi rahoittajilta reilut parikymmentä miljoonaa euroa. Ensi vuodesta lähtien Jollan odotetaan lunastavan odotuksia taloudellisesti rahavirtojen alkaessa virrata asiakkailta yritykseen rahoittajien sijaan.
Alkuvuodesta Jolla aikoo keskittyä vielä ongelmien paikkailuun sekä puuttuvien toimintojen tuomiseen, mutta lisäksi ensi vuodeta odotetaan myös Jollan historian toista omaa puhelinta sekä Sailfish-laitteita myös muilta valmistajilta että asennusmahdollisuutta käyttäjille muihin laitteisiin.
Vielä lopuksi:
Hyvää uutta vuotta 2014 kaikille lukijoillemme!
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »