Mobiili.fin testaukseen saapui syksyn aluksi Samsungin Galaxy Note -sarjan tuorein malli Note8. Uutuus on ensimmäinen Note-sarjan puhelin, joka tulee myyntiin Euroopassa ja Suomessa sitten Galaxy Note 4:n. Galaxy Note5:tä ei täällä myyntiin tuotu ja Galaxy Note7:n kanssa kävi miten kävi. Nyt Note-sarja tekee kuitenkin paluun ja Galaxy Note8 onkin kokonaisuudessaan todella vakuuttava laite.
Miellyttävä ja sulava design
Galaxy Note8:n design on miellyttävä ja myötäilee pitkälti Galaxy S8 -puhelimissa nähtyä muotokieltä – joskin kulmat eivät ole yhtä pyöristettyjä. Teräviä kohtia puhelimessa ei kuitenkaan ole ja Note8 istuu mukavasti käteen, vaikka kyseessä on kookas älypuhelin. Etupuolella näyttö kaartuu hieman reunoista kuten myös takalasikin. Ratkaisu takaa miellyttävän otteen puhelimesta ja sulavan muotoilun.
Samsung Galaxy Note8
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,3" Super AMOLED + HDR -näyttö
- Sormenjälkilukija takana Iirisskanneri
- 12 + 12 Mpiks. kamera
- Samsung Exynos 8895 Octa -piiri
- 3300 mAh akku
Fyysisiä näppäimiä puhelimessa on neljä kappaletta: äänenvoimakkuusnäppäimet, virtanäppäin ja Bixby-näppäin, jonka kytkin itse pois käytöstä virhepainallusten poistamiseksi. Näppäimet ovat napakat ja niiden tuntuma on hyvä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Note8:n isoimpia eroja Galaxy S -sarjaan ovat luonnollisesti S Pen -kosketusnäyttökynä ja sen mukana tulevat ominaisuudet. S Pen -kynä sujahtaa puhelimen alalaidassa olevaan koloon eikä sitä voi enää Galaxy Note8:ssa laittaa sisään väärällä tavalla. Galaxy Note8 on myös IP68-luokitellusti vesi- ja pölytiivis, mikä on plussaa, mutta myös jo hyvin yleistä tämän hintaluokan laitteissa.
Monet valmistajat pyrkivät tällä hetkellä sijoittamaan tulevissa laitteissaan sormenjälkitunnistimen osaksi näyttöä, jottei erillinen tunnistin veisi tilaa muualta. Samsung ei kuitenkaan ole siinä vielä onnistunut ja Note8:ssa on erillinen sormenjälkitunnistin Galaxy S8 -puhelimien tapaan puhelimen takana. Sormenjälkitunnistin sijaitsee laitteen takapuolella ikävästi kameroiden, kuvausvalon ja tunnistimien vierellä. Paikka on edelleen huono, vaikka astetta parempi kuin Galaxy S8 -puhelimissa. Galaxy Note8:ssa sentään kameran suojalasia ei yhtä herkästi tuhri. Joka tapauksessa käden asentoa joutuu aina muuttamaan, kun sormella yrittää yltää tunnistimelle asti. Kameran alapuolella olisi ollut huomattavasti parempi paikka lukijalle.
Näyttö on suuri ja mahtava
Galaxy Note8:n näyttö on sanalla sanoen loistava. Näytöstä ei juuri heikkouksia löydy, sillä se on suuri, tarkka ja kirkas. Oletuksena Galaxy Note8 käyttää Full HD+ -tarkkuutta eli 2220 x 1080 pikseliä, mutta testijakson aikana käytin käytännössä koko ajan täyttä tarkkuutta eli 2960 x 1440 pikseliä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Niin kuin ollaan totuttu näkemään, Samsungin Super AMOLED -näytöt toistavat värit todella hyvin ja musta on todellakin mustaa. Mukautuvassa näyttötilassa näyttö säätyy automaattisesti sopivaksi näytön sisällön mukaan. Tässä tilassa värit toistuvat jatkuvasti hieman yliampuvasti, joskaan eivät kuitenkaan häiritsevällä tavalla. Näyttötiloja muuttamalla värejä saa myös luonnollisemmaksi, mutta on täysin mielipideasia, minkälaisista väreistä tykkää,
Galaxy Note8 tukee myös HDR-tekniikkaa, joka takaa paremmat värit esimerkiksi elokuvissa. Netflix toi HDR-tuen myös Galaxy Note8:lle ja HDR-sisältöä onkin erittäin miellyttävä katsoa suurelta ruudulta. 18,5:9-kuvasuhteen näyttö myös saa monissa elokuvissa hyödynnettyä näyttöpinta-alaa paremmin kuin normaali 16:9-kuvasuhteen näyttö.
Note8:n näyttö kaartuu hieman reunoja kohti, mikä aiheutti yhden käden käytössä jonkin verran virhekosketuksia. Kun puhelinta käytti kahdella kädellä, vastaavaa en huomannut, mutta yhden käden käytössä kämmen aiheutti aina välillä ajoittain virhepainalluksen.
Galaxy Note8:n näyttö on kerännyt laajasti kehuja ympäri mediaa. Arvostettu näyttöjen testaaja DisplayMate kertoi Note8:n näytön olevan paras älypuhelinnäyttö tällä hetkellä.
S Pen -kynä mukava lisä – mitä sillä voi tehdä?
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Note -sarja on ollut jo pitkään tunnettu S Pen -kosketusnäyttökynistä. Se on mukava lisä puhelimeen ja tuo uudenlaisia käyttötapoja puhelimeen. Pikaisia muistiinpanoja on kätevä tehdä ja näyttökuvien muokkaaminen tai esimerkiksi tekstin alleviivaaminen onnistuu nopeasti kynän avulla. Välillä oli myös mukava selata esimerkiksi nettisivuja kynällä. Kynä tuo hyvän vaihtoehdon normaalin käytön rinnalle.
S Pen -kynälle löytyy monia erilaisia käyttötapoja ja sovelluksia. Esimerkiksi värityssovelluksia löytyy puhelimesta esiasennettuna ja Google Play -kaupasta niitä voi hakea lisää, mikäli kokee tarpeelliseksi.
Yksi mainitsemisen arvoinen ominaisuus on kuitenkin Sammutetun näytön muistio. Se aktivoituu, kun kynän ottaa ulos kolostaan aktivoimatta näyttöä. Tällöin näytölle voi kirjoittaa esimerkiksi ostoslistan, joka jää sitten Always On -näytölle tietyksi ajaksi. Etenkin kauppareissuilla koin tämän käteväksi ominaisuudeksi.
Kamera on niin ikään laadukas
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Note8:n kaksoiskamera on niin ikään laadukas. Arvostetun kameratestaajan DxOMarkin testeissä Note8 sai tasapisteet iPhone 8 Plussan kanssa jääden pisteissä vain Google Pixel 2:n taakse.
Alla kameran tekniset tiedot:
- Takana kaksoiskamera 2x optisella zoomilla ja LED-kuvausvalolla
- 12 megapikselin pääkamera tavallisella laajakulmalinssillä, f/1,7-aukolla, dual pixel -automaattitarkennuksella ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin toinen kamera telelinssillä, f/2,4-aukolla, automaattitarkennuksella ja optisella kuvanvakaimella
- Videokuvaus: 1080p (60 fps), 2160p (30 fps)
- Edessä 8 megapikselin kamera automaattitarkennuksella ja f/1,7-aukolla
- Videokuvaus: 1440p (30 fps)
Note8:n molemmissa kameroissa on optinen kuvanvakain, joten kuvat eivät tärähdä helposti, vaikka kuvatessa hyödyntäisikin kaksinkertaista optista zoomia. Alla esimerkkikuvia otettuna automaattiasetuksilla. Myöhemmin Mobiili.fissä on luvassa laajempi kameravertailu, jossa paneudutaan myös Note8:n kameraan.
Tehoa piisaa – akku ei mitenkään ihmeellinen
Kun puhelin maksaa tuhat euroa, odottaa sen sisältävän viimeisintä teknologiaa ja rutkasti tehoa. Galaxy Note8 ei varmasti tehojen osalta jätäkään ketään kylmäksi. Suomessa myytävässä versiossa järjestelmäpiirinä toimii Samsungin oma Exynos 8895 -järjestelmäpiiri, jossa on yhteensä kahdeksan suoritinydintä. RAM-käyttömuistia järjestelmäpiirin tukena on kuusi gigatavua, joten sulavaa käyttöä on lupa odottaa.
Testijakson aikana ei puhelimen käytössä havaittu minkäänlaista nykimistä tai pätkimistä. Raskaammatkin pelit ja muut sovellukset pyörivät ongelmitta. Kokeilimme Galaxy Note8:n tehoja kahdella suositulla testiohjelmalla – alla tulokset:
- GeekBench 4:
- Single-core: 2 001
- Multi-core: 6 710
- AnTuTu: 175 725
GeekBenchin kohdalla testitulosten perusteella kyseessä on tehokkain testattu Android-puhelin. Saamamme tulokset ovat hieman korkeammat kuin GeekBenchin sivuilta löytyvät tulokset Note8:sta. AnTuTun testitulos sijoittuu myös aivan kärkipäähän, mutta kovempia testituloksia on saavutettu HTC U11 -puhelimella ja OnePlus 5 -puhelimella.
Note 8:ssa on 3 300 milliampeeritunnin akku, joka ei ole mitenkään valtava puhelimen näytön kokoon nähden. Toki akulta vie paljon tilaa S Pen -kynä, joka sujahtaa puhelimen sisuksiin. Akunkesto ei Note8:ssa olekaan mitenkään ihmeellinen, muttei ei sitä voi huonoksikaan moittia. Akku kestää vähän ahkerammallakin käytöllä yhden päivän. Raskaat pelisessiot kuitenkin kuluttavat akkua kovalla vauhdilla, mutta elokuvia ja sarjoja laitteella pystyy katsomaan yllättävänkin vähävirtaisesti.
Galaxy Note8 tukee onneksi pikalatausta, joka täyttää puhelimen akkua hyvällä vauhdilla. Puolen tunnin latauksella saa lisää käyttöaikaa useamman tunnin. Tyhjästä täyteen Note8:n akku täyttyy noin 1,5 tunnissa.
Käyttöliittymä vahvasti muokattu, mutta raikkaanoloinen
Samsung on aina tykännyt muokata Android-käyttöjärjestelmää rajusti ja tuoda rutkasti lisää ominaisuuksia laitteeseen. Myös Galaxy Note8:ssa Androidia on muokattu paljon. Tällä hetkellä puhelimessa on Android 7.1.1 Nougat -käyttöjärjestelmäversio ja Samsung Experience 8.5. Android 8.0 Oreo on varmasti puhelimelle tulossa, mutta todennäköisesti päivitys tulee ainakin Suomessa vasta ensi vuoden puolella. Androidin tietoturvapäivitysten osalta Note8 on vielä elokuun tasolla.
Samsung Experience -käyttöliittymä toimii Note8:ssa sulavasti eikä sen osalta ole suurta valittamista, vaikka henkilökohtaisesti tykkään puhtaasta Android-käyttöjärjestelmästä. Alla kuvia Samsungin tuoreesta käyttöliittymästä.
Yhteenveto – onko tonnin hintalappu perusteltu?
Suurten valmistajien huippupuhelimien hinnat lähentelevät kauttaaltaan tuhatta euroa. Kun Galaxy S8 -puhelimet, LG G6 ja HTC U11 tulivat myyntiin, kaikkien hinnat olivat pitkälle yli 700 euroa. Applen tuoreiden puhelimien hinnat alkavat reilusta 800 eurosta.
Onko 1 029 euron hintalappu perusteltu Galaxy Note8:n kohdalla? Galaxy Note8 on parhaita puhelimia mitä rahalla saa, mutta tuhat euroa on silti paljon. Onhan Galaxy Note8 hieman erikoisempi puhelin suuren ja näyttävän näyttönsä ja S Pen -kynänsä ansiosta.
Mikäli ei näe kynää kynää tai kaksoiskameraa välttämättömäksi ominaisuudeksi, kannattaa katsastaa myös Galaxy S8+ -puhelin, joka ei loppupeleissä eroa kovinkaan paljoa Note8:sta. Tonnin hintalappu on sikäli perusteltu Note8:n kohdalla, sillä Note8 on oikeastaan paras Android-puhelin, jonka rahalla saa.
Galaxy Note8:n tekniset tiedot
- Android 7.1.1 Nougat -käyttöjärjestelmäversio
- Pölyn- ja vedenkestävä (IP68-luokitus)
- 6,3 tuuman kulmistaan hieman pyöristetty Super AMOLED Quad HD+ -näyttö 18,5:9 kuvasuhteella ja 2960×1440 pikselillä (521 pikseliä tuumaa kohti), oletusnäyttötarkkuus Full HD+
- S Pen -kynä (myös IP68-luokitellusti pölyn- ja vedenkestävä)
- Sormenjälkitunnistin takana, edessä iirisskanneri, tuki myös yksinkertaiselle kasvontunnistukselle
- Takana kaksoiskamera 2x optisella zoomilla ja LED-kuvausvalolla
- 12 megapikselin pääkamera tavallisella laajakulmalinssillä, f/1,7-aukolla, dual pixel -automaattitarkennuksella ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin toinen kamera telelinssillä, f/2,4-aukolla, automaattitarkennuksella ja optisella kuvanvakaimella
- Edessä 8 megapikselin kamera automaattitarkennuksella ja f/1,7-aukolla
- 4+4-ytiminen Samsung Exynos 8895 -järjestelmäpiiri (valituilla muilla markkinoilla Qualcomm Snapdragon 835)
- 6 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4)
- 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia + microSD-muistikorttipaikka tuella 256 gigatavun korteille (muilla markkinoilla myös 128 ja 256 gigatavua)
- Sykemittari takana
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (maks. 1 Gbit/s, kategoria 16)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac VHT80 MU-MIMO 1024-QAM (2,4 ja 5 GHz) / Bluetooth 5.0 -valms / ANT+ / NFC – yhteydet
- GPS / Galileo / GLONASS / BeiDou -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / barometri / e-kompassi / Hall / läheisyystunnistin / RGB-valoisuustunnistin / paineanturi
- USB-C-liitäntä ja 3,5 mm -kuulokeliitäntä
- Langattoman latauksen tuki (WPC ja PMA)
- 3 300 milliampeeritunnin akku pikalatauksella
- Mitat 162,5 x 74,8 x 8,6 millimetriä (S Pen: 108,3 x 5,8 x 4,2 millimetriä)
- Paino 195 grammaa (S Pen: 2,8 grammaa)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »