Tänään, 9. tammikuuta 2017, tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun ensimmäinen iPhone esiteltiin. Tuolloin osa alan ihmisistä nauroi sille, toiset taas ymmärsivät heti, että Apple laittaa älypuhelimien suunnan kerralla uusiksi. Suomessa Nokian johdossa kuviteltiin, että insinöörien insinööreille kehittämät laitteet jatkaisivat vallassa, mutta toisin kävi.
Kymmenessä vuodessa iPhonesta on kasvanut merkittävä tekijä niin Applelle kuin koko älypuhelinmarkkinoille. Ensimmäisen iPhonen tarinaan mahtui kuitenkin monia koukkuja, ennen kuin laite saatiin yleisölle esiteltyä ja seuraavana kesänä julkaistua.
iPodin kummisedäksikin mainitulle Tony Fadellille tämä päivä tarkoittaa 12,5-vuotissyntymäpäivää ensimmäiselle iPhonelle. Kaksi ja puoli vuotta ennen iPhonen esittelyä hän aloitti työskentelyn sen kehittämisen parissa. Vuonna 2010 Applelta lähtenyt ja sittemmin Nestin perustanut Fadell muisteli ensimmäisen iPhonen tarinaa BBC:lle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
iPhonesta tuli lopulta kaikkien aikojen merkittävin teknologinen tuote, mutta vain muutama kuukausi ennen sen ensiesittelyä Fadell oli ”sweating bullets”, kylmä rinki persauksen alla, kun hän oli hukannut laitteen prototyypin. Applen johtaja Steve Jobs oli painottanut työntekijöille, että laite on äärimmäisen salainen, ja että salaisuuden paljastaja saisi potkut.
Fadell oli juuri noussut lentokoneesta ja tunnusteli taskujaan, mutta prototyyppipuhelin oli poissa. Fadell kävi läpi kaikki skenaariot, miten laite oli saattanut kadota, mutta mikään ei auttanut. Lopulta kaksi tuntia myöhemmin laite löytyi, ja sen löytymisessä auttoi etsintäpartio, joka ei edes tiennyt mitä se itse asiassa etsi. Laite oli pudonnut Fadellin taskusta ja kiilautunut penkkien väliin.
12,5 vuotta sitten Fadell alkoi kehittää iPhonea iPodin pohjalta. Applen kannettava musiikkisoitin tahkoi yhtiölle rahaa, ja syntyi idea, että sen alustaa voitaisiin kehittää pidemmälle. Tuolloin iPod tuki jo videoita ja pelejäkin. Dataverkot tekivät tuloaan, yhtiössä mietittiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Juuri ajatus siitä, että iPodin pohjalta voitaisiin laajentaa muihin käyttötarkoituksiin, auttoi tekemään iPhonesta läpimurtolaitteen. Samaan aikaan Microsoft yritti kutistaa PC:n puhelimeksi, mutta Apple halusi kasvattaa iPodista jotain hienostuneempaa.
Aluksi puhelinta ideoitiin iPodin kosketuspyörän pohjalta, mutta Fadellin mukaan he yrittivät luoda uusiksi 1960-luvun kiekkopuhelimia. Kosketuspyöräidea todettiin pian liian vaikeaksi ja se hylättiin. Samaan aikaan Applen toisella osastolla oli alettu kehittää kosketusnäytöllä toimivaa Mac-tietokonetta.
”Sitä oli kehitetty salassa. Se oli pingispöydän kokoinen. Steve näytti sitä minulle ja sanoi ”haluan ottaa tuon ja laittaa sen iPodiin”.”
Fadellin mukaan projektiin tarvittiin samanaikaisesti tuhansia ihmisiä, ja aikaa kehitystyölle oli vain puoli vuotta. Projekti onnistui, mutta helppoa se ei ollut.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applella oli töissä paljon fiksua porukkaa, mutta yhtiöllä ei ollut lainkaan kokemusta puhelimien tekemisestä, joten apua, ideoita ja ohjeita haettiin eri puolilta maailmaa. Ruotsin Malmössä tiimi tapasi yhden telealan valmistajan, mutta Ruotsin-reissun aikana porukan kaikki matkalaukut varastettiin autosta, kun porukka oli ravintolassa syömässä.
”He tiesivät meidän kehittävän puhelinta”, Fadell kuvailee. ”Kysyimme isännältämme missä kävisimme päivällisellä, ja olimme vain 20–30 minuuttia syömässä, koska olimme väsyneitä.”
”Kun pääsimme takaisin autolle, jokainen esine autosta oli varastettu. Joka ainoa laukku. Olen varma, että kyse oli yritysvakoilusta.”
Varkaat eivät kuitenkaan saaneet haltuunsa montaakaan salaisuutta. Vaikka porukka palasi kotiin ilman matkatavaroitaan, oli heillä päät täynnä ideoita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samaan aikaan eräs tulenarka kinastelun aihe oli nostanut päätään. Pitäisikö iPhonessa olla fyysinen näppäimistö vai ei? Fadellin mukaan kinastelua kesti nelisen kuukautta, ja tilanne äityi rumaksi.
Jobs oli vakuuttunut kosketusnäytön eduista ja otti käyttöönsä hyvin karun politiikan. Kaikki, jotka olivat eri mieltä, ohjeistettiin poistumaan huoneesta. Näppäimistön kannattajille ilmoitettiin, ettei kehitystiimissä ole pakko olla mukana. Pian kaikki myöntyivät Jobsin tahtoon, vaikka omissa mielissään osa porukasta oli edelleen sillä kannalla, että oli väärin hylätä BlackBerry-tyyppinen näppäimistö. Vielä tuolloin BlackBerry oli ykkösnimi älypuhelimissa.
Kaikki kosketusnäytön käyttöön liittyvät riskit tuotiin esille ja tiimin oli selätettävä jokainen yksitellen. Alusta asti Jobs teki myös selväksi, ettei näytön tarvitse toimia styluksella, vaan käyttäjän sormessa olisi kaikki tarvittava kosketusnäytön käyttöön.
Fadellin käskystä tiimi kuitenkin sisällytti näyttöön myös mahdollisuuden stylus-käytölle, Jobsilta salaa. Itsepäiset insinöörit ja suunnittelijat kehittivät usein ominaisuuksia Jobsilta salaa. Työntekijät ajattelivat, että se, mitä Jobs ei tiedä, ei voi satuttaa häntä, ja jos jokin ominaisuus myöhemmin osoittautuu hyödylliseksi, voi suunnittelija tai insinööri ottaa siitä kehut vastaan.
Esimerkkinä salailusta Fadell mainitsee iPod-soittimien Windows-yhteensopivuuden. Jobs ei sitä halunnut, mutta kun iPodien myynti alkoi hyytyä, Fadell toi asian esiin. ”Ai niin, olemme taustalla kehittäneet tällaista.”
”Kysyin Steveltä paljonko yksi kappale iTunesissa maksaa, ja hän vastasi ”99 senttiä”. Vastasin ”ei, se maksaa iPodin hinnan, kappaleen hinnan ja yhden Macin hinnan”. Meillä on vain yhden prosentin markkinaosuus, Steve!” Jobs ymmärsi yskän ja myöntyi Windows-yhteensopivuuteen. Stylus-vihastaan hän piti kiinni loppuun asti, mutta Jobsin seuraaja Tim Cook esitteli iPad Prolle tarkoitetun Apple Pencilin vuonna 2015.
Tammikuun yhdeksäntenä 2007 Steve Jobs esitteli iPhonen suurelle yleisölle. Lavalla esitelty laite oli vain puoliksi valmis, mutta pian laite jo sai lisänimen ”Jeesus-puhelin”. Lehdistö lyttäsi iPhonen ja Microsoftin silloinen toimitusjohtaja Steve Ballmer nauroi sille. ”Me nauroimme hänelle”, Fadell muistelee. Hän kertoo oppineensa Jobsilta, että jos ”valtaapitävät” ja lehdistö nauravat uudelle tuotteelle, se on osunut hermoon.
Kymmenessä vuodessa on myyty yhteensä yli miljardi iPhonea.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »