Sailfish OS -käyttöjärjestelmää kehittävä, vuonna 2011 Jolla uskoo yltävänsä ensi vuoden lopulla voitolle. Yhtiö on kulkenut pitkän tien Nokialta sille ”perintönä” jääneen käyttöjärjestelmän kehittämisestä valmiiksi Sailfish OS:ksi, omien laitteiden myyntiin tuomisen kautta nykyiseen toimintamalliin, joka rakentuu yhteistyölle paikallisten kumppanien kanssa.
Nyt Jollalla on kumppanit Kiinassa, Venäjällä sekä Latinalaisessa Amerikassa, jossa Jala Group esitteli hiljattain Sailfish OS -käyttöjärjestelmällä varustetut Accione ja Accione P -puhelinmallit, joita odotetaan laajempaan myyntiin alkuvuoden aikana.
Jollan strategian perusta on sen kumppaneilta löytyvä halu löytää vaihtoehto amerikkalaisten ylivallalle mobiilikäyttöjärjestelmissä, vaihtoehto Applelle ja Googlen Androidille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Latinalaisessa Amerikassa olemme olleet teknologian kuluttajia, emme tuottajia. Koska tuontiteknologian päälle tulevat tullimaksut, maksamme 60 prosenttia enemmän samasta kuin Yhdysvalloissa. Nyt haluamme luoda omia ratkaisuja, ja hallita sekä ohjelmistoa että laitteita. Kehittää itsenäistä teknologiaa”, kertoi Jollan bolivialaisen kumppanin Jala Groupin perustaja ja toimitusjohtaja Jorge Lopez Mobiili.fin haastattelussa Slush-tapahtumassa tänään.
Jala Groupilla on yli 600 tuotekehitysinsinööriä, joista osa työskentelee nyt Jollan Sailfish OS -käyttöjärjestelmän Latinalaiseen Amerikkaan räätälöinnin parissa.
Jalalla oli Sailfishille selvä tarve, kun se päätti lähteä kehittämään omaa ekosysteemiään. ”Puuttuva palanen oli käyttöjärjestelmä. Loppuvuodesta 2015 olemme tehneet yhteistyötä Jollan kanssa”, kertoi Lopez.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sailfish OS:ää on toistaiseksi lokalisoitu esimerkiksi espanjan kielelle ja tuotu mukaan paikallisia sovelluksia. Jatkossa Jala Groupin tavoitteena on rakentaa laajempi pilvipalveluiden valikoima erityisesti yritysasiakkaille sekä teolliseen internetiin. Myös uusia puhelimia on tulossa – ja myös toistaiseksi nähtyä ylempään hintaluokkaan.
Jo Jalan julkistamat Accione ja Accione P ovat lisäksi tulossa myyntiin alkuvuodesta myös Venäjällä, yhdessä Jollan Sailfish-kumppanin Open Mobile Platformin kanssa.
Lisäksi Jolla ja Jala kertoivat tänään etsivänsä kumppaneita puhelinten myyntiin myös Euroopasta.
Jolla kääntymässä voitolliseksi ensi vuonna
Noin 50 työntekijää parhaillaan työllistävä Jolla tulee kääntymään voitolliseksi ensi vuoden aikana, uskoo toimitusjohtaja Sami Pienimäki.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Vielä nyt emme ole kannattavia, vaan elämme edelleen sijoittajien rahoilla. Tulemme kuitenkin tämän hetken tiedon mukaan kääntymään voiton puolella ensi vuoden loppuun mennessä”, kertoi Pienimäki haastattelussa. ”Matka on ollut pitkä, mutta onneksi mukana on ollut pitkällä tähtäimellä strategisesti ajattelevia ihmisiä sijoittajina.”
Jollan liiketoiminta perustuu lisensointituloihin Sailfish OS -käyttöjärjestelmästä. Jolla saa näitä tuloja kumppaniensa laitemyynnin perusteella.
Tätä nykyä kumppanit kantavat myös merkittävän vastuun Sailfish OS:n kehityksestä – ja se onkin edellytys Jollan liiketoimintamallin toimivuudelle.
Pisimmällä Jollan aluestrategia on Latinalaisessa Amerikassa ja Venäjällä. Kiinassa Jollalla on myös kumppani, jonka kanssa on tehty pilottiprojekti, mutta kaupallisia tuotteita ei ole vielä esitelty.
Lohjoketjuyhteistyö uusi avaus
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tänään Jolla kertoi myös aloittaneensa yhteistyön uuden kryptovaluutta- ja lohkoketjuyrityksen Zipperin kanssa. Zipperin perustajia on muun muassa Jollankin perustajiin lukeutuva, sen hallituksen puheenjohtajana yhä toimiva Antti Saarnio.
Tavoitteena on kehittää ratkaisu, joka tekee kryptovaluutoilla maksamisesta ja niiden käyttämisestä helppoa ja yksinkertaista älypuhelimissa.
Uudesta lohkoketjuavauksesta huolimatta aluestrategia pysyy yhä Jollan liiketoiminnan ytimessä.
”Meidän strategiamme on laajentaa Sailfishiä. Zipper on yksi kumppanimme ja asiakkaamme tässä”, sanoo Jollan toimitusjohtaja Pienimäki.
Pienimäen mukaan myös Zipperille Jolla voi tarjota avoimen kehitysalustan, joka mahdollistaa enemmän kuin esimerkiksi kehittäminen vain Androidille.
Lisäksi tulevaisuudessa lohjoketjuista ja kryptovaluutoista voi löytyä keino palkita Sailfish OS:n kehityksessä tärkeää yhteisöä. ”Meillä ei ole ollut kannustinmallia yhteisölle. Zipperin tulon myötä voimme saada sellaisen. Voimme ajan myötä luoda yhteisölle järjestelmän ihmisten palkitsemiseksi heidän tekemästään työstä.”
Sailfish X -ohjelma ylittänyt odotukset – tarkoitus laajentaa
Erityisesti yhteisön kannalta tärkeää on ollut myös Sailfish OS -käyttöjärjestelmän tuominen saataville Sonyn Xperia X -älypuhelimelle. Sailfish OS:n voi nyt hankkia Xperia-puhelimeen vajaan 50 euron maksulla.
Jollan tarkoituksena on laajentaa myyntiä uusiin maihin, minkä lisäksi jatkossa on tarkoitus tukea useampia eri Sony Xperia -älypuhelimia.
”Sailfish X:n myynti on sujunut odotuksiamme paremmin. Meillä oli varsin maltilliset ennusteet sille”, sanoo Jollan toimitusjohtaja Sami Pienimäki. ”Olemme nyt nähneet mallin voivan skaalautua. Tässähän myymme laitteen sijaan vain pelkkää ohjelmistoa.”
Sailfish OS -käyttöjärjestelmän myymisestä verkossa jälkikäteen asennettavaksi eri laitteisiin ei kuitenkaan myöskään ole tulossa Jollan pääliiketoimintaa. ”Emme tavoittele sillä kannattavuutta. Tärkeintä meille tässä on tarjota aina tuore alusta ja työkalu ohjelmiston kehitykseen yhteisölle”, sanoo Pienimäki.
Pienimäen mukaan Jolla aikoo julkistaa pian lisätietoa siitä, miten Sailfish X tulee kehittymään jatkossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »