Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Pikakokeilussa Huawei P Smart – varsin fiksu älypuhelinvalinta 250 euron hintaluokassa

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Huawei P Smartissa on kooltaan 5,65 tuuman näyttö, joka edustaa uutta trendikästä 18:9-kuvasuhdetta. Näytön ylä- ja alareunukset ovat kohtuullisen kokoiset.

Huawei P Smartissa on kooltaan 5,65 tuuman näyttö, joka edustaa uutta trendikästä 18:9-kuvasuhdetta. Näytön ylä- ja alareunukset ovat kohtuullisen kokoiset.

Huawein ensimmäinen älypuhelinuutuus tänä vuonna Suomessa on 249 euron suositushinnalla myyntiin tuleva Huawei P Smart.

P Smartin myynti alkaa tänään torstaina useilla jälleenmyyjillä.

P Smart on ollut käytössämme jo muutamien päivien ajan, ja kokemusten perusteella puhelin vaikuttaa yhdeltä järkevältä valinnalta älypuhelimeksi 200-300 euron hintaluokassa.

P Smartin tekniset ominaisuudet ovat melko lähellä Huawein loppuvuodesta Suomessa myyntiin tuomaa Mate 10 Lite -puhelinmallia. Molemmissa on 18:9-kuvasuhteen näyttö, mutta P Smartissa näyttö on jonkin verran pienempi (5,65 vs. 5,93 tuumaa), mikä näkyy myös koko puhelimen pienempänä kokona. Pienempikokoisemmassa P Smartissa on myös pienemmän kapasiteetin akku (3 000 vs. 3 340 milliampeerituntia) ja vähemmän RAM-muistia (3 vs. 4 gigatavua) sekä tallennusmuistia (32 vs. 64 gigatavua).

Muuten tärkeimmät erot P Smartin ja Mate 10 Liten välillä ovat kameroissa. Molemmissa on takana kaksi kameraa ja toinen kameroista on tarkkuudeltaan 2 megapikseliä. Pääkamera on P Smartissa 13-megapikselinen, Mate 10 Litessä 16-megapikselinen. Mate 10 Litessä on etukameroitakin kaksi (13 + 2 megapikseliä), P Smartissa vain yksi 8-megapikselinen.

Huolimatta jonkin verran paperilla heikommista ominaisuuksistaan, vaikuttaa P Smart Mate 10 Liteä järkevämmältä ostokselta. Syy tähän on hintalapussa. Mate 10 Lite tuli myyntiin Suomessa 399 euron suositushinnalla, mistä hinta on sittemmin painunut alle 350 euroon, mutta hintaero P Smartin 249 euroon on edelleen selkeä.

Huawei P Smartin kolme värivaihtoehtoa Suomessa.

Huawei P Smartin kolme värivaihtoehtoa Suomessa.

Huawei P Smart on alumiinirakenteinen, mikä erottaa sen muun muassa Honor 9 Litestä.

Huawei P Smart on alumiinirakenteinen, mikä erottaa sen muun muassa Honor 9 Litestä.

Valitettavasti P Smartin puutteet ovat myös Mate 10 Litestä tuttuja. Puhelimen pohjasta löytyvä liitäntä on vanhaa Micro-USB-mallia helppokäyttöisemmän ja jo yleistyneen USB-C:n sijaan eikä P Smart myöskään tue nopeaa pikalatausta.

Samoin P Smartista puuttuu antureista gyroskooppi, joka olisi tärkeä erityisesti puhelimen liikettä hyödyntävissä peleissä.

Yksi Mate 10 Liten puutteista on kuitenkin P Smartissa paikattu, sillä puhelimesta löytyy NFC-lähiyhteys.

Huawei P Smartilla on paljon teknisesti yhteistä myös jo Euroopassa myyntiin tuodun, mutta Suomen markkinoilta ainakin toistaiseksi puuttuvan, Honor 9 Liten kanssa. Honor 9 Liten merkittävimmät erot P Smartista ovat lasirakenne sekä kaksi etukameraa.

Ilahduttavaa P Smartissa on sen myyntiintulo varustettuna Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmällä, tietenkin yhdessä Huawein EMUI 8.0 -ohjelmiston kanssa. Esimerkiksi Huawei Mate 10 Litestä Android Oreo vielä puuttuu eikä se ole vielä millään tavalla arkipäivää 250 euron älypuhelimissa. Toistaiseksi tuorein Android-julkaisu on siis selkeä plussa P Smartille. Lisäksi Huawei P Smart on mukana Googlen uunituoreella suositeltujen yrityspuhelinten listalla, minkä pitäisi merkitä sen saavan tietoturvapäivityksiä kolmen vuoden ajan julkaisustaan. Jos näin myös todella käy, on sekin varsin poikkeuksellista P Smartin hintaluokassa.

P Smartinkin sisältä löytyvä Huawein kahdeksanytiminen Kirin 659 -järjestelmäpiiri on tehoiltaan riittävä ja kelpo valinta vielä keskihintaluokan älypuhelimeen. Suorituskyky jää mittauksissa reilusti huippuluokan älypuhelimista, mutta peruskäytössä eron huomaa oikeastaan vain raskaammissa peleissä. Myös 4G- ja Wi-Fi-yhteyksien osalta P Smart jää tuetuissa nopeuksissa huippuluokan älypuhelimista, mutta peruskäyttäjä ei välttämättä eroa edes huomaa.

Rakenteeltaan P Smart on metallirakenteiseksi odotetun jämäkkä. Sormenjälkilukija löytyy puhelimen takaa ja on totuttuun Huawei-tapaan toiminnaltaan erittäin nopea ja varmatoiminen.

Takana kaksoiskameran linssit kohoavat vain hieman muusta pinnasta.

Takana kaksoiskameran linssit kohoavat vain hieman muusta pinnasta.

Kokonaisuutena 250 euron älypuhelimeksi Huawei P Smart vaikuttaa hyvältä. Joistakin asioista on edullisemman hinnan vastapainoksi tingitty, mutta P Smart tarjoaa kuitenkin laadukkaan metallirakenteen, hyvän ja kookkaan näytön, nopean sormenjälkilukijan sekä hintaluokassaan monista muista poiketen jo Android Oreon.

Yhdeksi keskeiseksi haastajaksi P Smart on alle 300 euron hintaluokassa saamassa kevään tullen huhtikuussa uuden toisen sukupolven Nokia 6:n.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. SANDY

  Ostaisin kaikki Huawein puhelimet, mutta kolme riittää kun osarit tulee muuten aika kalliiksi

  Hyvä alkukatsaus!

 2. korsto

  Huawei kyllä tosiaan tunkee markkinoille suorastaan hämmästyttävän paljon puhelimia. Mitenköhän huaweita kiinnostaa päivittää noita halvemman hintaluokan laitteita? Tuo sininen versio on kyllä aika hienon näköinen.

  • Henrik2

   Ne ei päivitä 😊

 3. digi-info

  Motorola G5S plus on parempi valinta 4G Ramilla,snapdragonilla 249 euron hintaan. Oreokin sille pitäisi saapua näinä päivinä, eikä siinä pesi käkeä mukana (Huawei UI). Sillä on myös 2 vuoden takuu.

  • hemit

   Kyllä niitä Moton päivityksiä on saanut odottaa tosi pitkään täällä. Puhelimen käyttötunnit ennen loppu kuin käyttis päivittyy.

 4. Kyösti

  Onko tämä tehokkaampi mitä honor 8 tai kannattaako honor 8 tilalle ottaa tuo?

 5. KIME1980

  Hyvä vaihtoehto olisi uudelle Nokia 6 mutta päivitettävyys ei valitettavasti ole kuulunut Huawein vahvuuksiin joten taidan ostaa Noksun.

  • Juha

   Nokia vie voiton.

  • Henrik2

   Osta Huawei jos haluat laatua😊

 6. Kane R.

  ”Myös 4G- ja Wi-Fi-yhteyksien osalta P Smart jää tuetuissa nopeuksissa huippuluokan älypuhelimista.” Outo väite, koska sitä ei perustella. Edes jonkun muun mittaustulokset voisitte julkaista, ellei omia ole. Mutu ei nyt kelpaa.

  • Markus Lehtiniitty

   Niin kyse on ihan ilmoitetuista tuetuista nopeuksista. P Smart tukee enintään 300 megabitin nopeutta, joka on tosin ihan hyväkin sen hintaluokka huomioiden. Huippupuhelimissa tuetut nopeudet ovat kuitenkin jo gigabitin luokkaa. Korkeammilla tuetuilla teoreettisilla nopeuksilla on merkitystä myös kåytännössä, sillä useammat antennit ja muut maksiminopeutta nostavat seikat tuovat aina etua, vaikka niidenkään avulla todellisissa olosuhteissa täysiin nopeuksiin päästäisikään.

Tuoreimmat jutut