Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kommentti: Huawein puhelinten Yhdysvaltoihin pääsyn estyminen voi kasvaa vuoden merkittävimmäksi käänteeksi älypuhelinmarkkinoilla

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Huawein Richard Yu aiemmassa julkistustilaisuudessa.

Huawein Richard Yu aiemmassa julkistustilaisuudessa.

Las Vegasin CES-messuilla nähtiin tänä vuonna paljon uutta älykaiutinten, virtuaalitodellisuuden ja asioiden internetin saralla. Älypuhelinjulkistusten osalta oli hiljaisempaa, ja merkittävin uutinen olikin julkistusten sijaan se mitä jäi tapahtumatta.

Huawein piti kertoa CES-messuilla sen Mate 10 Pro -lippulaivaälypuhelimen tulosta myyntiin AT&T-operaattorille. Huippupuhelimen tuominen operaattorimyyntiin Yhdysvalloissa olisi ollut Huaweille historiallinen virstanpylväs. Maailmanlaajuisesti jo kolmanneksi suurimmaksi älypuhelinmerkiksi yhdessä Honor-sisarbrändinsä kanssa noussut Huawei on mitätön tekijä Yhdysvalloissa. Mate 10 Pron myyntiintulon AT&T:lle piti toimia muutoksen lähtölaukauksena. Jos Huawei saavuttaisi menestystä myös Yhdysvalloissa ja jatkaisi samalla kasvuaan muualla maailmassa, olisi sille avautunut tulevina vuosina tie nousta jopa maailman suurimmaksi älypuhelimissa.

Mutta AT&T perui diilin Huawein älypuhelimen myynnistä vain päiviä ennen sen aiottua julkistusta CES-messuilla. Syyksi on raportoitu poliittiset paineet. Yhdysvaltojen senaatin ja edustajainhuoneen tiedustelukomiteat lähettivät 20. joulukuuta kirjeen Yhdysvaltojen telehallintovirastolle FCC:lle. Kirjeessä nostettiin esiin huoli Huawein tuotteiden tulosta operaattorimyyntiin. Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Huaweilla olisi yhteyksiä niin Kiinan kommunistiseen puolueeseen kuin myös Kiinan tiedustelu- ja turvallisuuspalveluihin.

Yhdysvaltojen toiseksi suurin operaattori AT&T pelästyi ja diili peruuntui. Huawei oli tiettävästi myöhemmin tänä vuonna tuomassa saamassa puhelimiaan myös Yhdysvaltojen suurimman operaattorin Verizonin valikoimiin. Myös tämä diili on käytännössä nyt mennyttä.

Huawein kuluttajaliiketoiminnan johtaja Richard Yu oli Huawein odotuksiin nähden pannukakuksi lässähtäneessä julkistustilaisuudessa silmin nähden pettynyt kokemastaan takaiskusta.

Ovi on suljettu Huaweilta nyt toistaiseksi Yhdysvaltojen markkinoille, oli vakoilusyytöksissä sitten mitään todellista perää tai ei. Monien mielestä niissä ei ole – ja maailmalla Huawei, sen verkkoteknologia ja älypuhelimet on otettu vastaan avoimesti ja päästetty kilpailemaan markkinoille muiden kanssa.

Tilanne Yhdysvalloissa tuskin tulee muuttumaan suotuisaksi Huaweille moniin vuosiin – ennemminkin se voi olla matkalla heikosta vieläkin heikompaan. Myöhemmin tällä viikolla esiin tuli myös uusi lakiehdotus, joka kieltäisi Yhdysvaltojen hallinnon toimijoita käyttämästä lainkaan valittujen kiinalaisyritysten viestintälaitteita, niiden verkkolaitteita sisältäviä verkkoja tai muitakaan viestintään liittyviä palveluita. Tämä iskisi Huawein ohella myös ZTE:hen, ja vaikeuttaisi myös muiden kiinalaisvalmistajien lähtöä Yhdysvaltojen markkinoille.

Huaweilla oli ajateltu Yhdysvalloista merkittävän kasvun aluetta älypuhelinmyynnissä tuleviksi vuosiksi, mutta nyt nämä suunniteltvat ovat menneet viime päivinä täysin uusiksi. Huawei oli tiettävästi suunnitellut Mate 10 Pron AT&T-lanseerauksen yhteyteen 100 miljoonan dollarin mainoskampanjan. Panostukset markkinoille murtautumisessa olisivat olleet suuria.

Huawei oli valmistellut suuren markkinointikampanjan Yhdysvaltoihin.

Huawei oli valmistellut suuren markkinointikampanjan Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltojen markkinoiden oven sulkeuduttua moniksi tuleviksi vuosiksi Huawein fokus siirtyy entistä vahvemmin kasvun jatkamiseen Euroopan ja Aasian markkinoilla.

Yhdysvaltojen harjoittama kiinalaisen Huawein toiminnan vaikeuttaminen ei myöskään välttämättä jää ilman vastatoimia Kiinalta. Toisin kuin kiinalaisia, merkittäviä yhdysvaltalaisia älypuhelinvalmistajia on vain yksi, Apple. Lisäksi Applelle Kiinan markkina on erittäin tärkeä. Mikäli Kiina tekisi toimia iPhone-myynnin hankaloittamiseksi tai jopa estämiseksi Kiinassa, kokisi Applen bisnes valtavan takaiskun, jota Apple ei pystyisi paikkaamaan oikein mitenkään.

Toisaalta Yhdysvaltojen huoli Huawein väitetystä vakoilusta ja Kiinan valtion hyväksi toimimisesta voi herättää samanlaisia ajatuksia myös muualla. Tämä iskisi puolestaan kovalla tavalla Huaweihin.

Vaikutuksensa Huawein Yhdysvaltojen suunnitelmien musertumisella varmasti on, mutta mitä lopulta tapahtuu, selviää vasta myöhemmin tämän vuoden edetessä.

Koska Applen asema Kiinassa on jo merkittävä, kuten myös Huawein muualla kuin Yhdysvalloissa, ei rajuimpia mahdollisia toimia kuitenkaan ehkä nähdä. Huawein Yhdysvaltojen markkinoille pääsyn estyminen voi toimia myös tähän asti nähdyn kehityksen jatkajana älypuhelinmarkkinoilla. Huawei ei pääse haastamaan Samsungia volyymeissa, kun merkittävä markkina on siltä suljettu. Applen ja Samsungin asema Yhdysvalloissa pysyy turvattuna. Huawei jatkaa sen sijaan kasvuaan muualla maailmassa, mutta ehkä kenties vieläkin aggressiivisemmin.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. iHonor

  Kyllä noi jenkit on tyhmiä, eväävät huaweilta pääsyn markkinoilleen vakoilun pelossa (jota ei ole) ja tukevat Applea joka on se joka ne datat kiinan hallinnolle toimittaa.

  Toivottavasti muut maat ei lähde mukaan tuohon henkkien älyttömään foliohattuiluun, kiinalaiset voisivat tehdä protestin ja bannata Applen kokonaan sieltä.

  • YksVaan

   Tässähän voisi hullummat jo aatella, että jenkit on tehny diilin samun kaa, että jenkkituote pysyisi markkinoilla kiinassa ja samu jenkeissä, plus kiina saa puhelindatat, kuten tietysti myös jenkit kiinalaisten datat iphoneista. Samu on voidellu viranomaiset molemmin puolin nyt, kun molemmissa maissa on raha ekana prioriteettina olevat johtajat. Uuh aah, miten kinkkisiä ajatuksenjuoksuja tästä voisikaan kehitellä…

  • Hendriks

   ”(jota ei ole)”.

   😂😂.

   Vain yksi esim.,

   Tutuissa puhelinmerkeissä vakoiluohjelma? Lähettää kaikki tiedot Kiinaan

   https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tutuissa-puhelinmerkeissa-vakoiluohjelma-lahettaa-kaikki-tiedot-kiinaan/zFeRNw4h

   • ihonor

    Vanha juttu ja sekin vain jenkkien hätävale kun ohjelma löytyikin omasta luurissa.

    New York times on yksi jenkkien valemedian propaganda koneista.

    Yleistäminen on nykyään niin helppoa

    ”Varmuudella ohjelma on paljastunut yhdysvaltalaisen BLU-puhelinmerkin tuotteista.”

    Se että ZTE ja Huawei ovat käyttäneet saman yrityksen ohjelmia josta oli tuo haitakekin lähtöisin niin se ei tarkoita että näissä luureja kyseistä ongelmakoidia on.

 2. OneHole

  Huawei, OnePlus; Xiaomi…
  Onhan se satavarma, että nuo kiinalaiset puhelimet vuotaa ja vakoilee.
  Itselläni on aavistus, että kiinalaisilta tietoa välittyy myös venäläisille.
  Ei savua ilman tulta.

  • SANDY

   Tuo käry taitaa tulla vaan sun foliohatun alta

 3. Urbo

  On kyllä kunnon persevaltio, kilpailijat pidetään pois ettei uppoava omena uppoa liian nopeasti.

  • YksVaan

   Kieltämättä viimeisen vuoden aikana on alkanu sivusilmällä havaitsemaan ysköksiä omenan tuotteissa. Ehkä laadun ja innovoinnin huippu meni jo…

 4. SANDY

  Oneplus on ehkä pääsemässä operaattori myyntiin jenkeissä, huvittavinta on se että juuri Oneplus on ollut otsikoissa näissä vakoilujutuissa, eikä Huawei joka on bannattu
  Vain jotta Applen myynti ei sakkaisi ja keksitty joku tekosyy sille

  https://www.androidauthority.com/oneplus-carrier-stores-829678/

 5. Hendriks

  Täysin oikea ratkaisu, harmi ettei EU:lla ole yhtä paljon munaa kuin USA:lla!. Kiina ei myöskään itse tunnetusti toimi normaalien pelisääntöjen mukaisesti (esim., tämän viikon Airbus -tapaus)!.

  PS. Linkin ”Huawein kuluttajaliiketoiminnan johtaja Richard Yu oli Huawein odotuksiin nähden pannukakuksi lässähtäneessä julkistustilaisuudessa silmin nähden pettynyt kokemastaan takaiskusta” jutussa ei ole kuvaa Richard Yusta ”silmin nähden” pettyneenä!. Itseasiassa ei kuvaa laisinkaan.,

  • Matti#2

   Taloudellinen protektionismi ei kyllä oikein enää ole nykypäivää ja voi käydä pidemmän päälle vaan kalliimmaksi.

   • Hendriks

    Juuri mitään muuta ei Kiina harjoitakaan, kuin protektionismia!. Olet varmasti tietoinen, ettei monien suuryritysten (autonvalmistajat yms.,) tapauksessa ole mahdollista operoida Kiinassa ilman yhteisyrityksen luomista kiinalaisten kanssa!.

    • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

     Miksi ihmeessä kuuluisikaan olla? Jokainen valtio, jolla olisi tuollaiseen mahdollisuus, toimisi samoin.

     Lisäksi länsimaat ovat vuosia käyttäneet hyväksi Kiinan lapsityövoimaa, huonoja työ- ja elinolosuhteita ja alhaisia palkkoja. Joten on ihan oikein, että Kiina kyykyttää vuorostaan länsimaita; ihan vain siksi, koska se voi.

 6. pyärämiäs

  juu laittakaa vaan ipuhelin pannaan siäl kiinas! ois ihan oikein vastavetona.

 7. Henrik3

  Mmm…Yrittävät tällä konstilla,ettei Huawei vie markkinoita Applelta amerikan markkinoilla. 🤔

Tuoreimmat jutut