Las Vegasin CES-messuilla nähtiin tänä vuonna paljon uutta älykaiutinten, virtuaalitodellisuuden ja asioiden internetin saralla. Älypuhelinjulkistusten osalta oli hiljaisempaa, ja merkittävin uutinen olikin julkistusten sijaan se mitä jäi tapahtumatta.
Huawein piti kertoa CES-messuilla sen Mate 10 Pro -lippulaivaälypuhelimen tulosta myyntiin AT&T-operaattorille. Huippupuhelimen tuominen operaattorimyyntiin Yhdysvalloissa olisi ollut Huaweille historiallinen virstanpylväs. Maailmanlaajuisesti jo kolmanneksi suurimmaksi älypuhelinmerkiksi yhdessä Honor-sisarbrändinsä kanssa noussut Huawei on mitätön tekijä Yhdysvalloissa. Mate 10 Pron myyntiintulon AT&T:lle piti toimia muutoksen lähtölaukauksena. Jos Huawei saavuttaisi menestystä myös Yhdysvalloissa ja jatkaisi samalla kasvuaan muualla maailmassa, olisi sille avautunut tulevina vuosina tie nousta jopa maailman suurimmaksi älypuhelimissa.
Huawei Mate 10 Pro
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,0" AMOLED + HDR -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 12 + 20 Mpiks. kamera
- HiSilicon Kirin 970 -piiri
- 4000 mAh akku
Mutta AT&T perui diilin Huawein älypuhelimen myynnistä vain päiviä ennen sen aiottua julkistusta CES-messuilla. Syyksi on raportoitu poliittiset paineet. Yhdysvaltojen senaatin ja edustajainhuoneen tiedustelukomiteat lähettivät 20. joulukuuta kirjeen Yhdysvaltojen telehallintovirastolle FCC:lle. Kirjeessä nostettiin esiin huoli Huawein tuotteiden tulosta operaattorimyyntiin. Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Huaweilla olisi yhteyksiä niin Kiinan kommunistiseen puolueeseen kuin myös Kiinan tiedustelu- ja turvallisuuspalveluihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen toiseksi suurin operaattori AT&T pelästyi ja diili peruuntui. Huawei oli tiettävästi myöhemmin tänä vuonna tuomassa saamassa puhelimiaan myös Yhdysvaltojen suurimman operaattorin Verizonin valikoimiin. Myös tämä diili on käytännössä nyt mennyttä.
Ovi on suljettu Huaweilta nyt toistaiseksi Yhdysvaltojen markkinoille, oli vakoilusyytöksissä sitten mitään todellista perää tai ei. Monien mielestä niissä ei ole – ja maailmalla Huawei, sen verkkoteknologia ja älypuhelimet on otettu vastaan avoimesti ja päästetty kilpailemaan markkinoille muiden kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tilanne Yhdysvalloissa tuskin tulee muuttumaan suotuisaksi Huaweille moniin vuosiin – ennemminkin se voi olla matkalla heikosta vieläkin heikompaan. Myöhemmin tällä viikolla esiin tuli myös uusi lakiehdotus, joka kieltäisi Yhdysvaltojen hallinnon toimijoita käyttämästä lainkaan valittujen kiinalaisyritysten viestintälaitteita, niiden verkkolaitteita sisältäviä verkkoja tai muitakaan viestintään liittyviä palveluita. Tämä iskisi Huawein ohella myös ZTE:hen, ja vaikeuttaisi myös muiden kiinalaisvalmistajien lähtöä Yhdysvaltojen markkinoille.
Huaweilla oli ajateltu Yhdysvalloista merkittävän kasvun aluetta älypuhelinmyynnissä tuleviksi vuosiksi, mutta nyt nämä suunniteltvat ovat menneet viime päivinä täysin uusiksi. Huawei oli tiettävästi suunnitellut Mate 10 Pron AT&T-lanseerauksen yhteyteen 100 miljoonan dollarin mainoskampanjan. Panostukset markkinoille murtautumisessa olisivat olleet suuria.
Yhdysvaltojen markkinoiden oven sulkeuduttua moniksi tuleviksi vuosiksi Huawein fokus siirtyy entistä vahvemmin kasvun jatkamiseen Euroopan ja Aasian markkinoilla.
Yhdysvaltojen harjoittama kiinalaisen Huawein toiminnan vaikeuttaminen ei myöskään välttämättä jää ilman vastatoimia Kiinalta. Toisin kuin kiinalaisia, merkittäviä yhdysvaltalaisia älypuhelinvalmistajia on vain yksi, Apple. Lisäksi Applelle Kiinan markkina on erittäin tärkeä. Mikäli Kiina tekisi toimia iPhone-myynnin hankaloittamiseksi tai jopa estämiseksi Kiinassa, kokisi Applen bisnes valtavan takaiskun, jota Apple ei pystyisi paikkaamaan oikein mitenkään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toisaalta Yhdysvaltojen huoli Huawein väitetystä vakoilusta ja Kiinan valtion hyväksi toimimisesta voi herättää samanlaisia ajatuksia myös muualla. Tämä iskisi puolestaan kovalla tavalla Huaweihin.
Vaikutuksensa Huawein Yhdysvaltojen suunnitelmien musertumisella varmasti on, mutta mitä lopulta tapahtuu, selviää vasta myöhemmin tämän vuoden edetessä.
Koska Applen asema Kiinassa on jo merkittävä, kuten myös Huawein muualla kuin Yhdysvalloissa, ei rajuimpia mahdollisia toimia kuitenkaan ehkä nähdä. Huawein Yhdysvaltojen markkinoille pääsyn estyminen voi toimia myös tähän asti nähdyn kehityksen jatkajana älypuhelinmarkkinoilla. Huawei ei pääse haastamaan Samsungia volyymeissa, kun merkittävä markkina on siltä suljettu. Applen ja Samsungin asema Yhdysvalloissa pysyy turvattuna. Huawei jatkaa sen sijaan kasvuaan muualla maailmassa, mutta ehkä kenties vieläkin aggressiivisemmin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »