Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Apple hidasti vanhoja iPhoneja – tästä tiedät koskeeko muutos omaa puhelintasi

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

iPhone 7 Plussassa on takana 2x optisen zoomin ja boke-efektin muotokuvatilan tarjoava kaksoiskamera.

Applen ohjelmistopäivityksellä toteuttama vanhojen iPhone-mallien hidastaminen on viime viikkoina ollut näkyvästi otsikoissa. Apple itse on perustellut toimenpidettä sillä, että suorituskykyä rajoittamalla vanhojen akkujen aiheuttamia virtapiikkejä ja puhelinten yhtäkkisiä sammumisia on pystytty vähentämään. Kriitikot ovat kuitenkin tuominneet Applen toimet salamyhkäisiksi ja ilman käyttäjien lupaa toteutetuiksi. Yhdysvalloissa Applea vastaan onkin ehditty nostamaan jo useampi joukkokanne.

Oman iPhonen suorituskyvyn voi tarkistaa BGR:n julkaisemalla neljän kohdan listalla, jossa luetellut toimenpiteet löytyvät alta suomeksi.

1. Huomio käytössäsi oleva puhelin

Suorituskyvyn rajoittaminen koskee vain iPhone 6, iPhone 6S, iPhone SE ja iPhone 7 malleja. Jos käytössäsi on vanhempi iPhone, hidastuminen johtuu todennäköisesti muista syistä. Uudempiin iPhone 8 ja iPhone X malleihin vastaavaa suorituskyvyn rajoittamista voidaan odottaa tulevaisuudessa.

2. Tarkista puhelimesi ohjelmisto

Suorituskyvyn rajoitus toteutettiin iPhone 6:ssa, iPhone 6S:ssä ja iPhone SE:ssä iOS 10.2.1 -ohjelmistopäivityksen myötä. iPhone 7:ään sama toiminto lisättiin iOS 11.2 -päivityksestä. Käytössä olevan järjestelmäversion voi tarkistaa puhelimen asetuksista.

3. Tarkista akun kunto

Rajoituksen suorituskyvyssä koskevat pelkästään puhelimia, joiden litiumioniakut ovat alkaneet menettää kapasiteettiaan. Tuhansien latauskertojen jälkeen akut menettävät osan suorituskyvystään ja saattavat latautua vain 50-60 prosenttia alkuperäisestä kapasiteetistaan. Käytöstä riippuen eroja akkukapasiteetissa voi ilmetä jo vuoden jälkeen uuden puhelimen ostamisesta.

Oman puhelimen akun kunnon voi tarkistaa App Storesta ladattavilla sovelluksilla, kuten Battery Life tai Battery HD+. Apple ei ole toistaiseksi ilmoittanut tarkkoja raja-arvoja, milloin suorituskykyä aletaan heikentämään, mutta todennäköisesti ainakin heikko-luokituksen (eng. poor) saaneet akut lasketaan ongelmallisiksi.

4. Vertaa benchmark-tuloksia

Parhaiten oman puhelimen suorituskykyä voi mitata suorituskykytesteillä, kuten Geekbencillä, joka hiljattain julkaisi blogikirjoituksen vanhojen iPhone-mallien hidastumisesta. Uusien puhelinten kohdalla iPhone 6S:n benchmark-tulosten pitäisi asettua 2 500 pisteeseen ja iPhone 7:n 3 500 pisteeseen. Jos oman puhelimen benchmark-tulokset jäävät yli 500 pistettä yllä ilmoitetusta, voi kyse olla ohjelmistopäivityksen tuomista rajoituksista.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hannu

  Mikähän tilanne mahtaa olla i pädeissä?

  • Kohtalaisen hävytöntä

   Pahoin pelkään että sama. Pitänee tehdä joku nopeustesti ja verrata normiarvoon. Applen toiminta on kyllä kyseenalaista. Sen pitäisi vähintäänkin neuvoa että akku kannattaisi vaihdattaa. Mutta mielummin se toki myy ihan uuden 1400€ puhelimen.

   • Matti#2

    Ei ainakaan yli 2v vanhassa ipad air 2:ssa huomaa mitään muutosta. Ja jos ei huomaa, niin ei haittaa.

 2. Hendriks

  ”Tuliko lahjapaketista Android-puhelin? Malta hetki ja lue tämä”

  ”Android-puhelimen omistajan täytyy olla hereillä tietoturvasta. Tämä on tullut valitettavan usein todistetuksi lukuisten Androidia vaivanneiden haittaohjelmakampanjoiden myötä.” .

  https://www.is.fi/digitoday/mobiili/art-2000005500234.html

  👎.

  • Käyttäjästä kiinni

   Miten linkkisi liittyy kuluneeseen Iphone akkuun?

 3. YksVaan

  Joka laitteella on omat ominaisuutensa.

Tuoreimmat jutut