Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Apple myönsi heikkoakkuisten iPhone-puhelinten hidastamisen – nyt jo kaksi joukkokannetta vaatii korvauksia

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

iPhone 6s:n akku iFixitin kuvassa.

iPhone 6s:n akku iFixitin kuvassa.

Applea vastaan on nostettu Yhdysvalloissa jo kaksi joukkokannetta sen jälkeen, kun se myönsi hidastavansa hetkellisesti heikentyneillä akuilla varustettujen iPhone-puhelinten toimintaa.

Apple kertoi aiemmin tällä viikolla iOS-käyttöjärjestelmäänsä alun perin viime vuonna lisäämästä uudesta toiminnallisuudesta, joka rajoittaa puhelimen akusta ottamaa enimmäisvirtaa estäen näin puhelimen sammumisen. Puhelimen kokonaistoimivuuden kannalta järkevä ratkaisu kuitenkin heikentää huippusuorituskykyä merkittävästi. Koko kohu sai alkunsa, kun kävi ilmi, että iPhonen suorituskyky voi parantua merkittävästi akkua vaihtamalla.

Ensimmäisen joukkokanteista laittoi liikkeelle Los Angelesissa asuva Stefan Bogdanovich, kertoo TMZ. Hänellä on käytössään iPhone 7 -puhelin, jolle Applen virranrajoitustoiminto tuli vasta hiljattain iOS 11.2 -päivityksen myötä.

Joukkokanteen näkemyksen mukaan Apple on toiminut asiassa ilman käyttäjien lupaa ja asian salaten. Uuden toiminnon nähdään myös alentavan laitteiden arvoa. Applea vaaditaan lopettamaan laitteiden hidastaminen ja maksavan korvauksia.

Toisessa joukkokanteessa kaksi Illinois’n asukasta ovat yhdistäneet voimansa Indianan Ohiossa ja Pohjois-Carolinassa asuvien kanssa. Näillä käytössä on iPhoneja aina iPhone 5:stä iPhone 7:ään. Kanteesta kertoo Chicago Sun TImes.

Tämän joukkokanteen mukaan Apple on toiminut salakavalasti, epämoraalisesti ja eettisesti kestämättömällä tavalla. Lisäksi väitetään Applen tarkoituksella hidastaneen iPhoneja, jotta ihmiset joutuisivat vaihtamaan puhelimensa uuteen.

Oikeus tulee aikanaan ottamaan asiaan kantaa, mutta toistaiseksi on jo selvää, että Applen viestintä sen lisäämästä toiminnosta on mennyt pahasti pieleen. Applen olisi pitänyt kertoa asiasta kattavasti ja kiertelemättä. Nyt se on ajautunut puolustuskannalle ja maine saanut merkittävän lommon, vaikka tavoite puhelimen sammumisen estämisestä on sinällään ollut asiallinen.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Juhannuspukki

  Amerikkalaiset on kyllä pirun tyhmiä. Vanhalla systeemillä heikentyneen akun napajännite putoaa suurella kuormituksella niin paljon että koko laite muuttuu käyttökelvottomaksi. Puhelimen käyttöikä lisääntyy eikä vähene.

 2. Kohtalaisen hävytöntä

  Tuo on käytännössä todettu. Kohtalaisen vähällä käytöllä ja siten myös pienellä akun raistuksella ollut iPad vaan yksinkertaisesti hidastui vuosien mittaa käyttökelvottomaksi. Hitauteen ei auttaneet mitkään resetit.

  Ilman muuta kättäjältä pitäisi kysyä lupaa että haluaako hän laittaa tuollaisen hidastavan tilan päälle vai ei. Uskon että oikeus tulee toteamaan saman ja toivottavasti tahalliset hidastukset on otettava pois päältä maailmanlaajuisesti.

  Lisäksi kukaan tuskin voi väittää etteikö vanhojen laitteiden hidastaminen pönkittäisi uusien myyntiä. Pahoin pelkään että myös muilla valmistajilla on samanlaisia käytäntöjä. Tästä voi tulla samanlainen kohu kuin huijaus dieseleistä tai takuuajan loputtua hajoamaan ajoitetuista telkkareista.

  • Aku

   Ei tuo iPadin hidastuminen johdu välttämättä tästä uudesta ominaisuudesta.

   Vuoden 2017 iOS-laitteet ovat kolme kertaa nopeampia kuin 2014 laitteet. Ero vanhempiin on vielä isompi. Ihmekös tuo jos vanha on sitten uusimmalla softalla hidas.

   Toisessa ekosysteemissä ei ole tällaista ongelmaa, koska yhteenkään 2014 julkaistuun Androidiin ei taida saada enää uusinta Androidia ja tuskin tuleekaan.

   Oma kaksi vuotta vanha päivittäin ladattu iPhone 6s toimii Geekbenchin mukaan täydellä teholla kunnes varaus tippuu noin 50%, sen jälkeen alkaa CPUn throttlaus.

   Todella surkeasti kommunikoitu Applelta, mutta muuten turhaa mölinää täysin tyhjästä ja ymmärryksen puutetta.

   Voisihan tuo olla optio asetuksissa, haluatko matalalla varauksella hieman hitaamman puhelimen, vai haluatko että se sammuu päivityksiä AppStoresta asennettaessa.

   • Kappas

    Laitteen kaatuminen ei ole oikein missään olosuhteissa hyväksyttävää. Edes jos käyttäjä sen hyväksyy. Oikea ratkaisu käyttöjärjestelmältä olisi ilmoittaa akun heikosta kunnosta ja kellotaajuutta madalletaan sen johdosta. Mutta Applella tällä ominaisuuden salailulla todennäköisesti onkin ollut takuuseen menevien laitteiden vähentäminen eli oma etu ajoi asiakkaan edun yli.

  • Ismo

   Minulla on ekan sukupolven iPad mini, ja siinä on käynyt juuri noin, että on hidastunut käyttökelvottomaksi. Siis oikeasti, sormea täytyy pitää kuvakkeen päällä korostetun pitkä aika, että se tulkitsee sen edes painallukseksi. Kun sovelluksen saa käyntiin, niin se toimii kyllä näytön reagoinnin hitautta lukuunottamatta yleensä ihan normaalin oloisesti. Samoin kirjoitus on niin hidasta, että ehtii usein kirjoittaa koko sanan ennenkuin kirjaimet alkaa ilmestymään ruudulle yksi kerrallaan. Tuollaisia oireita.

   Olen kuvitellut että se on jotenkin rikki, mutta voihan se johtua tuosta hidastuksestakin. Ja se on ollut tuollainen jo pari vuotta. En käytännössä tee sillä muuta kuin luen sähkökirjoja ja käytän F1 Appia, joten tuollaisenaankin ajaa asiansa. Mutta silti voisi kysyä mihin hintaan siihen saisi akun vaihdettua.

   • Matti#2

    Aika kallista se akun vaihto, mutta vaihda itse. Ohjeet ifixitin sivuilla

 3. Heh

  Kumma että androidia ei vaivaa samat ongelmat, vaikka samoja kiinalaisia akkuja käyttää muutkin. Mutta kenelle tulee yllätyksenä että iPhonetkin ”ylivoimaisesta” suorituskyvystään huolimatta muuttuu romuraudaksi 1,5-3v puhelimen aktivoimisen jälkeen.

  Ei tuo ole ainoa akun ikä ole syy.

  • Aku

   No, vaihtamalla akku uuteen suorituskyky palaa normaaliksi ja ”romurauta” on taas täysin käyttökelpoista.

   Tosin oma kaksi vuotta vanha puhelin (ks yllä) toimii aivan normaalisti, kunnes akun varaus tippuu riittävästi. Silloinkin hidastus on kohtuullisen maltillista.

   Android-puolella saa olla tyytyväinen jos saa yhden ison päivityksen laitteeseen. Tuohan se on suunniteltua ennenaikaista vanhenemista jos mikään.

   Ette te niitä oneplussianne enää kahden vuoden päästä käytä.

   • Ismo

    Noinhan se juuri menee, että jos 2-3 vuotta vanhaan Androidiin haluat uusia ominaisuuksia, niin maksaa uuden puhelimen hinnan. Mutta ei kerrota Android-fanipojille etteivät loukkaannu. He kun elävät ihan omanlaisessaan kuplassa.

    (pojallani on iPhone 5 ja ihan hiljattain siihen sai vielä ihan normaalisti päivityksiä, vaikka on jo mitälie 5 vuotta vanha malli. Vasta iOS 11:ssa taisi katketa päivitykset.)

    • Hendriks

     ”Noinhan se juuri menee, että jos 2-3 vuotta vanhaan Androidiin haluat uusia ominaisuuksia, niin maksaa uuden puhelimen hinnan.”

     Ei. Ei mene noin. Google Playsta vaan uusi Launcher, ja ne ominaisuudet on käytössäsi. Tai vaihtoehtoisesti Custom Rom laitteeseen…

     • Heh

      Heh sieltähän tuli fanaatikkojen vastaisku. Paljonko maksaa nykypuhelimiin akun vaihto, joihin sitä ei ole itse tarkoitettu tehtäväksi? IPhonen omistaja en ole vielä yhdenkään päivityksen asentaneena saanut mitään hyödyllistä uutta ominaisuutta. En hirveästi arvosta mitään emojeja. Kaikki mahdollisesti kiinnostavat uudet ominaisuudet rajataan vain uusimpaan malliin. Lähinnä vaan vituttaa kun uus ohjelmisto päivitys tulee. Tietää että saa alkaa taas odottelemaan muihin appeihin päivityksiä ja toivoa ettei rikkoisi mitään, mikä sillä hetkellä toimii. Androidi laitteista on vähemmän kokemusta. Mut jos tykkää emojeista niin mikäs siinä, jatkuvasti saa uutta.

   • Puuhapete

    Itsellä kokemusta tuosta hidastelusta sen verta että, n. 680 lataussyklin ja reilu 2v käytön kuluttama akku hidastaa puhelinta sen verran, että sovelluksien avaaminen vie yleensä n. 2 numeroisen sekuntimäärän. Tämä ei mielestäni enää ole kohtuullisen maltillista.

   • PeeTee

    Dissatkaa ihan rauhassa Androidia jos siitä kicksejä saa. Minulla on varapuhelimena Oneplus 1 nykyisen viitosen lisäksi. Toimii moitteetta edelleen ja kun kokeilin huvikseen, pysyi päivän päällä surffauksista huolimatta. Mitä se vanhempi käyttis sitten käytännössä merkitsee? Ei yhtäään mitään kunhan pysyy ulkona epämääräisiltä sivuilta ja ymmärtää olla kaikkea klikkailematta, sama pätee kaikkiin muihinkin kännyköihin.
    Onhan se vähän halko ja hitaampi kuin nykyinen luuri mutta tarinat akusta ja sen vaikutuksesta itsekseen sammumiseen ja vastaavaanvoi panna valmistajan satusetien piikkiin.

 4. Ismo

  Mistä näitä Stefaneita sikiää?!? Mitäpä tämä Stefan tuumaisi siitä, jos puhelin buuttaisi tai sammuisi joka kerran kun ottaa valokuvan, käynnistää jonkun pelin tms. Ja jos Apple tarjoaisi siihen ainoaksi ratkaisuksi akun vaihtoa á 100€, koska akku on liian vanha toiminnan aiheuttamiin virtapiikkeihin? Ilmeisesti Stefan olisi sitten tyytyväinen Applen toimintaan.

  Ei siinä mitään jos on ahne, mutta jos on vielä ahne ja tyhmä niin se on vaarallinen yhdistelmä. Toivottavasti Apple voittaa ja karhuaa Stefanilta miljardikorvaukset imagotappioon vedoten!

  Stefanin olisi niin helppoa vaan vaihtaa puhelinta jos ei miellytä. Android-maailmassa näistä akun vanhemiseen liittyvistä ongelmista ei tarvitse välittää, siellä kun puhelinta ei ensimmäisen vuoden jälkeen päivitetä lainkaan. :P

  • Hendriks

   ”[S]iellä kun puhelinta ei ensimmäisen vuoden jälkeen päivitetä lainkaan.”
   Juu, muuten vaan S6 saa Oreon…

  • Niin

   Tai menee tyhmänä ostamaan puhelimen missä on nii paska akku että on pakko kuristaa puhelinta että toimii vuoden jälkeen. Enpä ole vielä 20v aikana nähnyt missään tuommoista ongelmaa

 5. Juha

  Aika härskiä toimintaa Applelta. Kyse on samasta asiasta kuin mitä hehkulamppuvalmistajat tekivät, lamput tehtiin tahallaan äkkiä palaviksi että uusien kauppa kävisi riittävän vilkkaasti.
  Ja nimenomaan, Applen perimmäinen tarkoitus tuossa on saada ostajat vaihtamaan puhelimet tiuhaan tahtiin, vaikka nyt tietysti selitellään ja selitellään…

  • Ismo

   Härskiä toimintaa varmistaa että laitteet toimivat eivätkä buuttaile kesken käyttöä?!? Nyt en kyllä ymmärrä sinua yhtään, Juha. Mutta ymmärtämättömyydestähän nämä ryhmäkanteetkin kumpuavat.

   • Juha

    Höpö höpö, Apple haluaa pakottaa iLampaat vaihtamaan puhelimet tiuhaan tahtiin. Siinä tuossa on kyse, vaikka hätäpäissään muita selityksiä yritetään keksiä. Volkswagen diesel kusetus ja tämä Applen akkukusetus menee ihan samaan kastiin.

 6. Vili

  Tämä lupaa todella huonoa kaikille valmistajille jos massat nyt yhtäkkiä alkaa kuvittelemaan, että mitään normaalia hidastumista vanhoilla laitteilla ei kuulu tapahtua ja nyt kaikki tulevaisuudessa laitetaan tämän tehojen laskun piikkiin.

  Tottakai ne laitteet pelaa hitaammin kun tulee uusia ominaisuuksia käyttöjärjestelmään ja käyttöjärjestelmä muuttuu raskaammaksi ja vaatii enemmän tehoja.

  Edelleen tästä mitä Apple nyt tekee ei vaikuta mitenkään näkyvästi puhelimen nopeuteen, vaan se hidastuminen tulee siitä, että käyttöjärjestelmä muuttuu raskaammaksi, vai miksi luulette, että Android valmistajat ei tuo uusimpia Android versioita vanhoille puhelimille, koska ne ei pyörisi tarpeeksi hyvin.

  • Kairaaja

   Juu juu Vili. Totuus on kuitenkin se, että apple voisi laittaa laadukkaammat akut luureihin, mutta tämä tosin nostaa valmistus kustannuksia. Ottaisi sampasta mallia akun suhteen…

   • Vili

    Ihan samat akut kaikilla on

   • JMikael

    Samsung 7 note hyvä esimerkki laadukkaista/tehokkaista akuista.

    • Niin

     Viimeiset note 7 akut tuli samalta valmistajalta kuin iphonejen akut

     • SANDY

      Ja kyllä niitä omenoitakon on poksahdellut😉

  • Waiski

   Höpö höpö, tämä ei mitenkään liity Androidiin, tämä on pelkästään Applen kusetus ja törkeä sellainen.

 7. hakke

  Kova on ifanipoikien vastahyökkäys ja tietenkin apple ajattelee vain kaikkien kuluttajien parasta, eikä ole tehnyt mitään väärää. Mutta ymmärtäähän tuon. Ensin maksat maltaita uudesta ja upeasta omenasta, jonka kerrot pieksevän androidit mennen tullen. Sitten iskee todellisuus ja kuuletkin, että pitääksesi tuon maailmankaikkeuden upeimman luomuksen tikissä, se tarkoittaa vuoden välein huoltoliikkeessä asioimista ja lisärahan lyömistä tiskiin. Siinä vaiheessa aina leijutaan, kun uusi malli tulee ja se lyö kaikki anterot testeissä. Nyt niillä testeillä ei tietenkään ole mitään väliä, kun oma omppu vetää vain puolet pisteistä, jotka sai uutena. Elämä on ja sattuuhan se.

  • SANDY

   Juurikin näin ja esim huawei markkinoi omia huippumallejaan 18 kk hidastumattomuudella joka tarkoitraa sitä että vuoden päästä nyt Applen jalkoihin jäävät mallit pieksevät omenan leikiten ilman ylimääräistä rahaa.

   • PeeTee

    Huawei ja Samsung muuten pyyhkivät TM/23/2017 testissä pöytää iPhone X:llä. Kolmen huippupuhelimen testissä iPhone oli huonoin.
    Varmaan kohta tulee mutkuttelua uskovaisten armeijalla.
    Muuten jos Android luurissa on roottausmahdollisuus niin kuin useimmissa on, voi vanhaan Android luuriin asentaa vaikka viimeisen halutun android päivityksen. Yleensä roottausmahdollisuus asentavat puhtaan androidin. Tätähän tietenkään uskovaiset osaa tai edes ymmärrä.

 8. tomm

  Voi voi applea D:

 9. Trigger

  On se vaan komiaa, tämä Applen ylevertaisuus, eiks vaan.:D

 10. iHonor

  Tämä video on erittäin hyvä esimerkki Applesta ja sen käyttäjistä

  https://youtu.be/SbmgV7Oyp0w

Tuoreimmat jutut