Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Tulossa täysin uudenlaisia Windows-kannettavia – tällaisia ovat ensimmäiset hurjan akkukeston Windows 10 ARM -laitteet

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Qualcomm on yhdessä Microsoftin ja laitevalmistajien kanssa esitellyt tänään tilaisuudessaan ensimmäisiä Qualcommin järjestelmäpiirillä varustettuja Windows 10 ARM -tietokoneita.

Verrattuna tähän asti Windows 10 -laitteista löytyneisiin perinteisiin tietokoneiden x86-suorittimiin tuovat älypuhelimista tutut ARM-pohjaiset suorittimet ja järjestelmäpiirit kannettaviin tietokoneisiin huomattavasti pienemmän virrankulutuksen, mahdollistaen kevyemmät laitteet tai huomattavasti pidemmän akunkeston, sekä jatkuvan 4G LTE -mobiiliverkkoyhteyden. Kolmas merkittävä etu on välitön herääminen käyttöön valmiustilasta.

Ensimmäisten joukossa uusia Qualcommin Snapdragon 835:llä varustettuja Windows 10 ARM -tietokoneita on tulossa HP:lta ja Asukselta. Niiden myynti alkaa varhain vuonna 2018. Joukkoon liittyy myös Lenovo, jonka tulevaa uutuutta ei kuitenkaan vielä tänään esitelty.

Asus NovaGo.

Asus NovaGo.

Asus NovaGo on melko perinteisen näköinen kannettava tietokone, jonka näyttöosa kääntyy jopa 180 astetta tablettitilaan. NovaGo tarjoaa kuitenkin 22 tunnin akunkeston ja gigabittiluokkaan nopeudeltaan parhaimmillaan yltävän 4G LTE -mobiiliverkkoyhteyden. Laitteen sisältä löytyy monista Android-huippupuhelimista tuttu Qualcomm Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, joko 4 tai 8 gigatavua RAM-muistia sekä 64 tai 256 gigatavua tallennusmuistia.

Yhdysvalloissa Asus NovaGon edullisempi versio tulee maksamaan 600 dollaria ja suuremmilla muisteilla varustettu 800 dollaria.

HP Envy x2 puolestaan on Microsoftin Surface-laitteiden kaltainen hybridilaite kiinnitettävällä näppäimistöllä. Myös siinä on Snapdragon 835, 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys sekä 20 tunnin akkukesto. Laite on vain 6,9 millimetriä paksu ja painaa 680 grammaa.

Uudet tietokoneet on varustettu Windows 10 S -käyttöjärjestelmäversiolla, jonka voi kuitenkin päivittää ilmaiseksi Proksi. Koneissa voivat toimia kaikki tutut Windows-sovellukset, niin Kaupasta kuin muutenkin asennetut. Käyttöjärjestelmä ja osa sovelluksista voi olla uudelleen käännetty ARM-pohjaisiksi, ja loput toimivat saumattomasti taustalla toimivan emulaattorin avulla.

HP Envy x2.

HP Envy x2.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  En jaksa uskoa laitteen menestykseen!.

 2. Hendriks

  Ja lagittaa, kun selaimessa enemmän kuin kaksi välilehteä auki, 🙄.

  • amveeq

   Missä olet päässyt kokeilemaan?

 3. Matti#2

  Oisko kuitenkin 360 astetta?

 4. Zaqqe

  Tekniikka kehittyy oikeaan suuntaan. Mielenkiintoista nähdä onko se jo valmista?

 5. KIME1980

  Millonkahan tulee ensimmäiset järeämmät arm prossut jotka olisi suunniteltu valmiiksi kannettaville?

  • KIME1980

   Esim. 8x A75 max kelloilla + uusi järeämpi GPU.

  • Aki m

   Menee varmaan 2-3 vuotta, jos tämän tyyppisille koneille löytyy kysyntää.

 6. YksVaan

  Mielenkiinnon herätti keveys ja akkukesto. Hintaa on puolet liikaa.

  • Aki m

   Mistä saa 400 eurolla yhtä tehokkaan läppärin 22 tunnin akkukestolla? Tässä on parempi teho/virrankulutus suhde kuin Intelin passiivisesti jäähdytetyissä m3 prossuissa.

   • Matti#2

    Köyhälle kaikki on kallista. Saas nähdä millaisen duuniläppärin sitä saa keväällä, ei taida nämä vaan ehtiä tarjolle. Tehoa en kaipaa, vaan keveyttä ja akkukestoa.

    • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

     Sitä tehoa alkaa kummasti arvostamaan, jos joutuu käyttämään alitehoista konetta.

     • Matti#2

      Toki osa tarvitsee tehoa, mutta minä en niinkään. Teho hommat voin hoitaa pöytäkoneella.

     • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

      Tarkoitin sitä, että nämä nykyajan mobiiliprossut tuppaa tökkimään ihan peruskäytössäkin. Ei tarvitse kummoinen nettisivu olla, kun ainakin nämä Intelin mobiiliprossut on polvillaan. Enkä usko tämän laitteen pystyvän ainakaan yhtään parempaan. Täytyy tietysti odotella ensimmäisiä arvosteluja, ennen kuin antaa lopullisen tuomion. Mutta villi arvaus on, hinta on ihan kohtuuton suorituskykyyn nähden.

  • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

   Joo. Tuo on jännä juttu, että kun läppäri muuttuu normaali kannettavasta ”mobiili”laitteeksi, tehot putoaa yhteen neljäsosaan ja hinta tuplaantuu.

   Akun kesto toki pitkä, mutta se ei paljoa lämmitä jos kone tökkii normaali nettiselailussakin.

   • Aki m

    Snapdragon 835 tehot on ehkä 2/3 siitä mitä Intelin vastaavat passiivijäähdytetyt prossut. Ihme ettei näihin ei tule Snapdragon 845. Hinta on aika lähellä Intelin vastaavia koneita ehkä vähän halvempia. Tehokkaimmat ARM-prossut (Apple A11) menee jo lähelle 15W core i5 2-ydin prossuja.Kannattaa muistaa, että kannettavassa laitteessa tasapainollaan aina suorituskyvyn, akkukeston ja painon välillä. Tässä koneessa ne ovat ehkä liikaa painottuu akun kestoon.