Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Qualcomm laittamassa kampoihin yli 100 miljardin dollarin tarjoukselle – ei halua tulla ostetuksi

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Broadcom logo kyltti.Qualcommin hallitus ja johto eivät ole tyytyväisiä Broadcomin Qualcommista tekemään ostotarjoukseen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Qualcommin hallitus aikoo taistella tarjousta vastaan ja suositella sen jättämistä hyväksymättä osakkeenomistajilleen. Qualcommin näkökulmasta tarjousta ei pidetä tarpeeksi korkeana, minkä lisäksi kaupan läpimenoa kilpailuviranomaisten tarkastuksesta pidetään myös riskinä.

Broadcom tarjoaa Qualcommista sen nettovelat mukaan laskettuna 130 miljardia dollaria. Osakkeista tarjottu kauppahinta on 103 miljardia dollaria. Kyseessä olisi toteutuessaan teknologia-alan historian suurin yrityskauppa.

Qualcommista tarjottu hinta ylitti 28 prosentilla sen viime torstain päätöskurssin ennen yrityskauppahuhujen ilmestymistä medioihin. Verrattuna kaupankäyntimäärillä painotettuun edeltävään 30 päivän keskiarvoon, on tarjouksen preemio 33 prosenttia.

Reutersin mukaan Broadcom on harkinnut myös Qualcomm-tarjouksensa korottamista, mutta varmuutta tästä ei ole. Sen tarjousvastike koostui 60 dollarista rahana sekä 10 dollarista Broadcomin uusina osakkeina. Markkinat eivät toistaiseksi näytä uskovan kauppaan, sillä Qualcommin osake noteerataan alle 65 dollarissa.

Qualcomm tunnetaan monista Android-älypuhelimista löytyvien Snapdragon-järjestelmäpiirien suunnittelijana. Viime aikoina Qualcommin finansseja on heikentänyt ajautuminen riitaan Applen kanssa: yhtiöt ovat haastaneet toisiaan oikeuteen Applen ensin aloitettua oikeustoimet. Se näkee Qualcommin liiketoimintamallin, jossa piiritoimituksia ja patenttien lisensointia kytketään yhteen, hallitsevan markkina-aseman väärinkäyttönä. Merkittävä osa Qualcommin tuloksesta syntyy sen omistamien patenttien lisensoinnista. Yhtiö on viime vuosina saanut ympäri maailmaa useampia seuraamusmaksuja kilpailuviranomaisilta.

Broadcomin voidaan nähdä iskevän Qualcommin kimppuun hetkellä, jona kamppailu Applen kanssa on heikentänyt sen tilannetta. Loppuvuodesta 2013 alkuvuoteen 2015 asti Qualcommin osake noteerattiin yli 70 dollarissa, eli korkeammalla kuin mitä Broadcom siitä nyt tarjoaa.

Hankkimalla onnistuneesti Qualcommin Broadcom nousisi maailman kolmanneksi suurimmaksi piiritoimittajaksi Intelin ja Samsungin jälkeen.

Myös Qualcommilla itsellään on yhä tekeillä suuri yrityskauppa. Se kertoi jo lokakuun lopulla 2016 aikovansa ostaa muun muassa autoihin päätyvissä piireissä vahvan piirivalmistaja NXP:n 47 miljardilla dollarilla. Kaupan toteutumista ovat hidastaneet venyneet viranomaishyväksyntäprosessit sekä NXP:n osakkeenomistajien tyytymättömyys Qualcommin tarjoamaan hintaan. Broadcom toteaa nyt omassa Qualcomm-tarjouksessaan sen olevan samalla tavalla voimassa riippumatta Qualcommin NXP-kaupan toteutumisesta.

Broadcomin, Qualcommin ja NXP:n yhteenlaskettu liikevaihto kohoaisi vuositasolla 51 miljardiin dollariin ja käyttökate synergiat huomioiden 23 miljardiin dollariin.

Broadcom itse on ollut perinteisesti muun muassa vahva Wi-Fi- ja Bluetooth-piirien toimittaja. Sen pyrkimykset päästä aiemmin mukaan mobiililaitteiden modeemipiirimarkkinoille epäonnistuivat. Broadcom hankki muun muassa Nokian aiempaa modeemikehitystä, mutta päätyi lopulta irtisanomaan Suomessa satoja työntekijöitä ajaessaan modeemikehityksensä alas.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. Ü

    Ja kaiken takana on itse paholainen Apple.

    • Hendriks

      ?.

Tuoreimmat jutut