Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Broadcom haluaa ostaa Qualcommin – tarjouksen arvo 130 miljardia dollaria

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Broadcom logo kyltti.Mobiiliteknologia-alalla saatetaan nähdä historian suurin yrityskauppa, jos Broadcom onnistuu aikeissaan ostaa Qualcomm. Broadcom on vahvistanut nyt huhut ja kertonut tarjoavansa Qualcommista 70 dollaria osakkeelta – 60 dollaria rahana ja 10 dollaria uusina osakkeina.

Yhteensä tarjousvastike arvostaisi Qualcommin liiketoiminnan yritysarvolla mitattuna 130 miljardin dollarin arvoiseksi huomioiden 25 miljardin nettovelan.

Qualcommista tarjottu hinta ylittää 28 prosentilla sen torstain päätöskurssin ennen yrityskauppahuhujen ilmestymistä medioihin. Verrattuna kaupankäyntimäärillä painotettuun edeltävään 30 päivän keskiarvoon, on tarjouksen preemio 33 prosenttia.

Qualcomm tunnetaan monista Android-älypuhelimista löytyvien Snapdragon-järjestelmäpiirien suunnittelijana. Viime aikoina Qualcommin finansseja on heikentänyt ajautuminen riitaan Applen kanssa: yhtiöt ovat haastaneet toisiaan oikeuteen Applen ensin aloitettua oikeustoimet. Se näkee Qualcommin liiketoimintamallin, jossa piiritoimituksia ja patenttien lisensointia kytketään yhteen, hallitsevan markkina-aseman väärinkäyttönä. Merkittävä osa Qualcommin tuloksesta syntyy sen omistamien patenttien lisensoinnista. Yhtiö on viime vuosina saanut ympäri maailmaa useampia seuraamusmaksuja kilpailuviranomaisilta.

Broadcomin voidaan nähdä iskevän Qualcommin kimppuun hetkellä, jona kamppailu Applen kanssa on heikentänyt sen tilannetta. Loppuvuodesta 2013 alkuvuoteen 2015 asti Qualcommin osake noteerattiin yli 70 dollarissa, eli korkeammalla kuin mitä Broadcom siitä nyt tarjoaa.

Broadcomin tarjous on tehty ilman Qualcommin hallituksen tai johdon yhteistyötä, ja Qualcomm tulee todennäköisesti taistelemaan sen toteutumista vastaan-

Hankkimalla onnistuneesti Qualcommin Broadcom nousisi maailman kolmanneksi suurimmaksi piiritoimittajaksi Intelin ja Samsungin jälkeen.

Myös Qualcommilla itsellään on yhä tekeillä suuri yrityskauppa. Se kertoi jo lokakuun lopulla 2016 aikovansa ostaa muun muassa autoihin päätyvissä piireissä vahvan piirivalmistaja NXP:n 47 miljardilla dollarilla. Kaupan toteutumista ovat hidastaneet venyneet viranomaishyväksyntäprosessit sekä NXP:n osakkeenomistajien tyytymättömyys Qualcommin tarjoamaan hintaan. Broadcom toteaa nyt omassa Qualcomm-tarjouksessaan sen olevan samalla tavalla voimassa riippumatta Qualcommin NXP-kaupan toteutumisesta.

Broadcomin, Qualcommin ja NXP:n yhteenlaskettu liikevaihto kohoaisi vuositasolla 51 miljardiin dollariin ja käyttökate synergiat huomioiden 23 miljardiin dollariin.

Broadcom itse on ollut perinteisesti muun muassa vahva Wi-Fi- ja Bluetooth-piirien toimittaja. Sen pyrkimykset päästä aiemmin mukaan mobiililaitteiden modeemipiirimarkkinoille epäonnistuivat. Broadcom hankki muun muassa Nokian aiempaa modeemikehitystä, mutta päätyi lopulta irtisanomaan Suomessa satoja työntekijöitä ajaessaan modeemikehityksensä alas.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. Hendriks

    Suuret suurenee, 😕.

    • Hendriks

      mutta Hendriks jää, 😕.VOI

Tuoreimmat jutut