Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Arvostelussa Asus Zenfone 4 Max: älypuhelin mahtavalla akunkestolla ja muutamalla puutteella

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Asuksen monista ZenFone 4 -uutuuspuhelimista ensimmäisenä arvosteltavana on ZenFone 4 Max, joka iskee keskihintaiseen kastiin mahtavalla akunkestollaan.

ZenFone 4 Maxin ensimmäisenä myyntiin tulleen version (ZC554KL) hinta Suomessa on 299 euroa. Myyntiin on tulossa myös saman niminen mutta vaatimattomampi 259 euron versio (ZC520KL), joten ZenFone 4 Maxia hankkiessa kannattaa olla tarkkana, mistä versiosta on kyse.

Zenfone 4 Maxin (ZC554KL) tekniset tiedot

 • Android 7 Nougat + ZenUI 4.0
 • Alumiinirakenne
 • 5,5 tuuman IPS LCD -näyttö 1280×720 pikselillä, kirkkaus 600 nitiä
 • Sormenjälkitunnistin edessä
 • Kaksoistakakamera: 2x 13 megapikseliä f/2,0-aukolla, pääkamera 80 asteen ja toinen kamera 120 asteen laajakulma
 • 1080p 30 fps -videokuvaus
 • 8 megapikselin etukamera f/2,2-aukolla
 • Qualcomm Snapdragon 430 -järjestelmäpiiri
 • 3 gigatavua RAM-muistia
 • 32 gigatavua tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (maks. 150 Mbit/s, kat. 4)
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n / Bluetooth 4.1 -yhteydet
 • GPS / GLONASS / BDS -paikannus
 • 5 000 milliampeeritunnin akku ja 10 W -lataus
 • Micro-USB ja 3,5 mm -liitännät
 • Mitat 154 x 76,9 x 8,9 millimetriä
 • Paino 181 grammaa

Myös Suomessa on myyntiin tulossa ZenFone 4 Maxin toinen versio, ZC520KL. Siinä on tärkeimpinä eroina pienempi näyttö (5,2 tuumaa), toisen takakameran tarkkuus on 5 megapikseliä, järjestelmäpiirinä Snapdragon 425 ja akun kapasiteetti 4 100 milliampeerituntia.

Tuhti pakkaus

Ensi tuntumalta 181 grammaa painava Zenfone 4 Max vaikuttaa nykyajan sirojen ja keveiden älypuhelinten seurassa melkoiselta järkäleeltä. Valtava 5000 milliampeeritunnin akku tuo väkisinkin lisäpaksuutta runkoon, mutta laite istuu pyöreiden kulmiensa ansiosta käteen varsin napakasti ja laatutuntuma on muutenkin kohdallaan. Rakenne on jämäkkä, eikä minkäänlaista natinaa tai taipumista ole havaittavissa.

Android-navigaatiopainikkeet on sijoitettu perinteisempään tyyliin kotinäppäimen molemmille puolille, joka on tässä tapauksessa varsin toimiva ratkaisu. Hopealla korostetut painikkeet erottuvat etupaneelista selkeästi, vaikka taustavalaistusta ei olekaan. Zenfone 4 Max sisältää Micro-USB-liitännän lisäksi perinteisen 3,5 millimetrin liitännän kuulokkeille.

Laitteen takaosasta löytyy nykyajalle tyypillinen kaksoiskamera LED-kuvausvaloineen, mutta sormenjälkilukija on ilahduttavasti löytänyt tiensä laitteen etupaneeliin ja kotinäppäimen yhteyteen. Sormenjälkitunnistus toimii ripeästi ja tarkasti, vaikka esimerkiksi Honor-puhelinten vastaava pistääkin nopeudessa muutaman sadasosasekunnin paremmaksi.

Mainio akku ja riittävästi suorituskykyä

Testattu Asus Zenfone 4 Max kantaa sisällään 3 gigatavun RAM-muistia ja Qualcommin Snapdragon 430 -järjestelmäpiiriä, joka on ymmärrettävä valinta. Se ei ehkä ole kaikkein tehokkain, tarjoaa kuitenkin sulavan käyttökokemuksen ja kohtuullisen virrankulutuksen. Testin aikana Zenfone 4 Max kykeni pyörittämään useimpia sovelluksia ilman sen suurempaa tökkimistä, mutta pientä lämpenemistä oli havaittavissa silloin tällöin. Aivan huippuluokan suorituskykyä ZenFone 4 Max ei pysty tarjoamaan, mutta tehot rittävät peruskäyttöön.

Pyöreäkulmainen Asus Zenfone 4 Max istuu napakasti käteen.

Sisäistä tallennustilaa laitteessa on 32 gigatavua, josta varsin kiitettävät 22,59 gigatavua on vapaana omaan käyttöön. Lisätilaa saa luonnollisesti enintään 256 gigatavun microSD-muistikortilla. ZenFone 4 Maxissa on myös kaksi SIM-korttipaikkaa.

5000 milliampeeritunnin akku on paperilla varsin vakuuttava, ja tätä puhelinta ei tosiaan tarvitsekaan latailla vähän väliä. Peruskäytössä puhelin jaksoi yhdellä latauksella jopa kolmekin vuorokautta, joka on nykyajan älypuhelimelle todella hyvä suoritus. Peruskäyttö tarkoittaa tässä tapauksessa usean tunnin aktiivista käyttöä päivittäin aina Netflix-sarjojen katselusta GPS-navigointiin ja valokuvaamisesta sosiaalisen median selaamiseen. Ikävä kyllä laite ei tue pikalatausta, joten akun tyhjästä täyteen lataaminen kestää nelisen tuntia.

Keskinkertainen näyttö ja perushyvä kamera

Muuten jopa mainion laitteen kompastuskiveksi muodostuu näyttö. 5,5-tuumaisen näytön tarkkuus on 1280×720 pikseliä. Pikselitiheydeksi muodostuu näin ollen 267, joka jättää toivomisen varaa. Perustoiminnot onnistuvat toki silti ja katselukulmat ovat tarpeeksi laajat, mutta eron parempiin näyttöihin huomaa selkeästi: esimerkiksi värit ovat hieman viileänpuoleisia ja tarkimmat yksityiskohdat vaikuttavat tarkkaan katsottuna hitusen rakeisilta.

Takakamerallaan Zenfone 4 Max ilahduttaa. Valokuvia räpsitään kahdella 13 megapikselin kameralla, joista toinen ottaa 80 asteen valokuvia toisen tarjotessa 120 asteen laajakulmaotokset. Laitteella otetut valokuvat ovat varsin hyviä ja kestävät suurennustakin jonkin verran, vaikka väriskaala voisi toki olla vieläkin luonnollisempi. Alemman keskihintaluokan laitteeksi kamera tarjoaa kuitenkin vastinetta rahalle.

Yleisesti ottaen ”normaalilla” kuvakulmalla kuvattaessa otokset ovat parempia, jonka lisäksi laajakulmakuvien ottaminen on jonkin verran hitaampaa pidempine tarkennus- ja tallennusaikoineen. Laitteella kuvatut 1080p-videotkin ovat perushyvää keskitasoa, mutta 8 megapikselin etukamera on ehdottomasti heikoin lenkki. Omakuvista tulee helposti rosoisia ja varsinkin vähänkään hämärämmissä olosuhteissa kohinaa riittää.

Onnistunut Android-kokemus

ZenFone 4 Max tulee Android 7.1.1 -käyttöjärjestelmäversiolla, jonka päälle on tällätty valmistajan oma ZenUI –käyttöliittymä. Se sisältää tätä nykyä vähemmän mitään ylimääräistä, joka luonnollisesti sulavoittaa käyttökokemusta. Esimerkiksi kuitenkin Asus-laitteista tuttu, selfieitä ehostava Beauty Live -sovellus on kuitenkin saatavilla monipuolisen teemavalikoiman ohella.

Kokonaisuutena Asus Zenfone 4 Max on suhteellisen onnistunut älypuhelin. Mahtava akunkesto on laitteen tärkein valttikortti, ja sarjan aiempiin jäseniin verrattuna ilahduttavaa on uusi, arvokkaamman oloinen muotokieli ja mainio kaksoiskamera, jonka lisäksi puhelinta voi näppärästi käyttää virtalähteenä muille laitteille pakkauksessa toimitettavan adapterin avulla. Heikohko näyttö ja vanhempaa polvea edustava järjestelmäpiiri puolestaan ovat ehdottomia heikkouksia, jotka on hyvä ottaa huomioon ostopäätöstä tehtäessä.

Ja niin, voi Zenfone 4 Maxilla soittaakin. Äänenlaatu on kirkas ja puhe kuuluu molemmin puolin, mutta ulkona liikuttaessa tuuli saattaa yllättävän pahasti häiritä jutustelua puhaltaessaan suoraan puhelimen alalaidasta löytyvään mikrofoniin.

Alla vielä muutama Zenfone 4 Maxilla otettu esimerkkikuva. Kannattaa kuitenkin huomioida sisällönhallintajärjestelmän syövän kuvista yksityiskohtien tarkkuutta.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  En usko menestykseen länsimaissa.,

 2. Hendriks

  Enhän minä s…n m…..u usko mihinkään.,

Tuoreimmat jutut