Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Arviot kertovat: iPhone X:n Face ID ei toimi täydellisesti – vaatii oikeaa asentoa eikä liian kirkkaita olosuhteita

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Face ID:n toiminta perustuu iPhone X:n näyttölovesta löytyviin sensoreihin.

Face ID:n toiminta perustuu iPhone X:n näyttölovesta löytyviin sensoreihin.

Maailmalta valuu jo ensimmäisiä arvioita perjantaina myyntiin tulevasta uudesta iPhone-huippumallista iPhone X:stä.

Arvioissa iPhone X:ää on pidetty toistaiseksi parhaimpana iPhonena, jonka näyttöä ja kameroita on kiitelty. Suurin mielenkiinto iPhone X:ssä kohdistuu kuitenkin sen Face ID -kasvontunnistukseen, joka on tullut Touch ID -sormenjälkitunnistuksen täydeksi korvaajaksi.

Ensiarvioiden kertomukset Face ID:stä ovat kaksijakoisia. Yhteenvetona voidaan todeta Face ID:n toimivan yleisesti melko hyvin, mutta ei kaikissa tilanteissa, ja sen käytön vaativan jonkin verran mukautumista.

Face ID:n käyttöönottoa on kehuttu helpoksi.

Face ID:n käyttöönottoa on kehuttu helpoksi.

”Varhaisissa testeissäni Face ID toimi hyvin sisätiloissa: istuessani työpöytäni ääressä, seisoessani videostudiossamme ja kävellessäni hakemaan kahvia. Sitä pitää kuitenkin katsoa suoraan: jos se on pöydällä, puhelin täytyy nostaa ja katsoa suoraan sitä, mikä on hieman ärsyttävää jos on vain tottunut asettamaan sormen Touch ID -lukijalle ilmoituksen tarkistamiseksi”, toteaa The Vergen Nilay Patel omassa arviossaan iPhone X:stä.

Patel kertoo, että hänen piti muuttaa puhelimen käyttöään, jotta Face ID toimisi paremmin. Applen mukaan iPhone X:ää pitää pidellä 25-50 senttimetrin etäisyydellä kasvoista tunnistautumisen toimimiseksi. Muun muassa Patel joutui totuttautumaan pitämään puhelinta aiempaa lähempänä kasvoja. ”’Pitelet sitä väärin’ on vitsi, kunnes se ei ole sitä, ja iPhone X:ää voi todellakin pidellä väärin.”

Etäisyyteen totuttautumista Patel pitää kuitenkin pienenä ongelmana. Toinen ongelma Face ID:n toiminnassa liittyy kirkkaisiin olosuhteisiin, joissa on paljon infrapunasäteilyä auringosta tai häiriöitä loisteputkivalaisimista. Face ID:n toiminta perustuu infrapuna-antureihin, joiden toimintaa tämänkaltaiset olosuhteet häiritsevät.

”Lähdin kävelylle ulos New Yorkin toimistostamme kirkkaaseen auringonvaloon, ja Face ID:llä oli selkeästi ongelmia kasvojeni johdonmukaisessa tunnistamisessa liikkuessani ennen kuin menin varjoon tai toin puhelimen paljon lähemmäs kasvoja kuin tavallisesti”, toteaa Patel. Sama ilmiö toistui sisätiloissa kirkkaissa loisteputkivaloissa.

Kokonaisuutena Patel pitää Face ID:tä kuitenkin riittävän hyvänä. ”Sanoisin Face ID:n ehdottomasti toimivan tarpeeksi hyvin Touch ID:n korvaamiseksi, mutta ei niin hyvin, ettei välillä olisi tarvetta yrittää uudelleen.”

Myös WIRED-julkaisun Steven Levy piti omassa arviossaan Face ID:tä luotettavana, muttei aina täydellisenä. Tietyissä tapauksissa iPhone X ei avannut Levyn puhelimen lukitusta huolimatta siitä, että puhelimella oli suora yhteys kasvoihin. Applelta itseltään syyksi on ehdotettu katsekontaktin puuttumista, sillä puhelin ei oletusasetuksin avaudu, jos käyttäjä ei huomioi ja katso suoraan puhelinta.

iPhone X:n käyttöapuasetuksista Face ID:n oletusvaatimuksen huomion osoittamisesta voi myös kytkeä pois päältä. Tämä todennäköisesti helpottaa tunnistamista ja parantaa Face ID:n käytettävyyttä, mutta samalla laskee tekniikan luotettavuutta ja mahdollistaa toisen henkilön avaavan puhelimen lukituksen esimerkiksi osoittamalla sitä nukkuvan käyttäjän kasvoja kohti.

Alla The Vergen kokemusvideo iPhone X:stä.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Azazel

  Toivotaan et seuraavaan iPhoneen Face ID on paranneltu 😊

 2. N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

  Kikkelis kokkelis, paskan tekivät.

 3. Hendriks

  Sormenjälkilukijan olisi voinut jättää vaihtoehdoksi, 👎.

  • Matti#2

   Totta.

  • Azazel

   Todellaki ja itse jätän tän väliin sen takii ku Face ID ei toimi tarpeeks hyvin ja sen tilalle ei ole sormenjälki lukijaa

   Mut mitenköhä toi Face ID sit toimii pimees nii se olis kiva tietää

   • Vili

    Face ID toimii pimeässä kuin kaukosäädin (infrapuna), eli ei mitään ongelmaa. Mitä tulee Face ID toimintaan niin yhteinen mielipite tuntuu olevan, että pienen totuttelun jälkeen toimii yhtä hienosti kuin touch ID, eihän touch ID:kään mikään täydellinen ole, vaikka itsellä pelaa 99,9% varmuudella niin kyllä aikoinaan luki, että tunnistuksen tarkkuus vaihtelee monella.

 4. Mooses80

  No mähän arvasin että toi ei toimi. Mutta vili väitti toista.. huojentava tieto että saa asetuksista katsekontaktin pois päältä.

 5. jaska

  älkää itkekö. päälle vaan!

 6. Mies

  No jospa seuraavassa mallissa toimii,hinta tietysti hieman nousee.;)

  • Henrik1

   😂 Ja hinta nousee taas 200-300 eurolla. 🤔

 7. SANDY

  Tietenkään se ei toimi täydellisesti koska kyseessä vasta ensimmäisen generaation versio tuosta, älkää nyt liikoja kuvitelko😃

  Katotaan uudestaan sitten parin kolmen vuoden päästä

  • Semmosta

   Mitä se sua kiinnostaa, keskity sä vaan niihin kiinan romuihin.

   • Kairaaja

    Tuntuu, että iphone on näistä kiinan romuista yks heikoimmista laadullisesti.

 8. JiiPee

  Voisi odottaa 1300e puhelimelta että systeemit toimii mutta tämähän on täyttä sontaa.

Tuoreimmat jutut