Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Nokian tulos ylitti odotukset – patenttibisnes vahva, verkoissa heikkoutta

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

NOKIA LogoNokia on julkaissut vuoden 2017 kolmannen vuosineljänneksen tuloksensa.

Nokian ei-IFRS-liikevoitto ylsi 668 miljoonaan euroon, joka ylitti analyytikoiden 541 miljoonan euron konsensusennusteen.

Nokian verkkoliiketoiminta toi liikevoitosta tasan puolet, 334 miljoonaa euroa, alittaen odotukset liikevaihdon laskiessa 9 prosenttia. Odotukset ylittänyt tulos oli 390 miljoonaa euroa liikevoittoa tuoneen Nokia Technologiesin ansiota. Technologiesin liikevaihto kasvoi 37 ja liikevoitto 73 prosenttia vuotta aiemmasta kolmannella neljänneksellä.

Nokia Technologiesin liikevaihto koostuu lähes täysin patenttien lisensoinnista kertyvistä tuloista – esimerkiksi nyt kolmannella neljänneksellä 474 miljoonaa kertyi lisensoinnista ja vain 9 miljoonaa Digital Health ja Digital Media -bisneksistä. Kolmannella neljänneksellä Nokia kirjasi kertaluonteisia tuottoja LG:n kanssa tehdyn sopimuksen korvausten tultua määritellyksi välimiesmenettelyssä. Technologiesin liikevaihdosta noin 180 miljoonaa euroa oli kertaluonteista ja sisälsi aikaisempiin ajanjaksoihin kohdistuvan osuuden.

”Toteuttamalla patenttilisensointistrategiaamme tehokkaasti ja nopeasti olemme noin kaksinkertaistaneet jatkuvan lisensointitulon vuodesta 2014, jolloin se oli 578 miljoonaa euroa”, Nokia kertoo. ”Patenttilisensointiliiketoimintamme tulos oli neljänneksen selkeä kohokohta”, kommentoi puolestaan Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri.

Nokia kertoi jo aiemmin lopettavansa Technologiesin Digital Media -yksikön OZO-virtuaalitodellisuuskameran kehitystyön. Samalla ilmoitetut vähennykset voivat johtaa 310 työpaikan vähennykseen.

Mobiiliverkkomarkkinat ovat laskussa ennen kuin 5G-aika koittaa. Vaikeassa markkinassa Nokia on kuitenkin pärjännyt kohtuullisesti. Nokia ennustaa nyt verkkoliiketoimintansa ensisijaisen kohdemarkkinan supistuvan 4-5 prosenttia tänä vuonna ja 2-5 prosenttia ensi vuonna, ja Nokian verkkoliiketoiminnan liikevaihdon laskun vastaavan tätä kehitystä tänä vuonna liikevoittoprosentin asettuessa 8-10 prosenttiin.

”Nämä tulokset ovat osoitus kurinalaisen toimintamallimme voimasta ja kokonaisvaltaisen tuotevalikoimamme tuomasta edusta. Kovasti kilpaillulla markkinalla toiminnan kurinalaisuus on ehdottoman tärkeää, ja se on Nokian keskeisiä vahvuuksia. Uskon lisäksi tuotevalikoimamme hyötyjen näkyvän entistä selvemmin markkinan siirtyessä 5G:hen, joka on paljon muutakin kuin pelkästään radioverkkoteknologia. 5G-teknologia edellyttää muun muassa pilvipohjaisia runkoverkkoja, IP-reititystä, monenlaisia siirtoratkaisuja, kiinteitä langattomia laajakaistayhteyksiä ja ohjelmisto-ohjattuja verkkosovelluksia. Nokia on yksi harvoista yhtiöistä, joka pystyy vastaamaan näihin kaikkiin tarpeisiin”, kommentoi toimitusjohtaja Suri.

Nokian kolmannen neljänneksen ei-IFRS-liikevaihto oli 5,5 miljardia euroa (6,0 miljardia euroa vuoden 2016 kolmannella neljänneksellä). Vuoden 2017 kolmannen neljänneksen raportoitu liikevaihto oli 5,5 miljardia euroa (5,9 miljardia euroa vuoden 2016 kolmannella neljänneksellä). Sekä ei-IFRS-liikevaihto että raportoitu liikevaihto laski vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä 7 % (4 % ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta) vuoden 2016 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Vuoden 2017 kolmannen neljänneksen laimennettu ei-IFRS-osakekohtainen tulos oli 0,09 euroa (0,04 euroa vuoden 2016 kolmannella neljänneksellä), ja siihen vaikutti myönteisesti odotettua alhaisempi ei-IFRS verokanta, joka oli 15 prosenttia. Vuoden 2017 kolmannen neljänneksen laimennettu raportoitu osakekohtainen tulos oli -0,03 euroa (-0,02 euroa vuoden 2016 kolmannella neljänneksellä).

Nokian kertomat ei-IFRS-luvut eroavat merkittävästi raportoiduista luvuista muun muassa Alcatel-Lucentin kanssa yhdistymiseen liittyvien kertaluonteisten kulujen ja kassavirtaan vaikuttamattomien aineettomien hyödykkeiden poistojen takia. Nokian raportoitu liikevoitto kolmannelta neljännekseltä oli 230 miljoonaa euroa tappiolla ja tulos 190 miljoonaa euroa tappiolla.

Nokia kertoi tänään myös sen hallituksen suunnittelevan ehdottavansa vuodelta 2017 jaettavaksi osinkoa 0,19 euroa osakkeelta. Nokian mukaan sen tavoitteena on jakaa kasvavaa tulosperusteista osinkoa ja pitkän tähtäimen tavoitteena on jatkossa kasvattaa osinkoa palauttamalla osakkeenomistajille noin 40-70 % ei-IFRS-osakekohtaisesta tuloksesta ottaen huomioon Nokian kassa-aseman sekä odotetun kassavirtakehityksen.

Nokian nettokassa syyskuun lopussa oli 2,73 miljardia euroa. Kassaa pieneni kolmannella neljänneksellä erityisesti 920 miljoonan euron sitoutuminen nettokäyttöpääomaan.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Tuoreimmat jutut