Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Näin toimitusjohtaja Suri kommentoi Nokian tulosta: ”Patenttilisensointiliiketoimintamme tulos oli neljänneksen selkeä kohokohta”

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Rajeev Suri.

Rajeev Suri.

Nokia julkaisi tänään odotukset ylittäneen kolmannen vuosineljänneksen tuloksen. Nokian verkkoliiketoiminnan kehitys ja tulos jäivät odotuksista, mutta Technologies-yksikön patenttilisenssitulojen ansiosta Nokian tulos kokonaisuutena ylitti analyytikko-odotukset selkeästi.

Alla Nokian toimitusjohtaja Rajeev Surin laajat kommentit Nokian tuloksesta ja kehityksestä:

”Nokian kolmannen neljänneksen 0,09 euron ei-IFRS-osakekohtainen tulos oli erinomainen. Konsernitason tulos oli vahva vuodentakaiseen verrattuna bruttokate- ja liikevoittoprosenttien kasvaessa merkittävästi ja strategiamme toteuttamisen edistyessä edelleen hyvin. Hyvän kehityksen ansiosta Nokian hallitus suunnittelee ehdottavansa, että vuodelta 2017 maksetaan osinkoa 0,19 euroa osakkeelta eli 2 eurosenttiä enemmän kuin vuosi sitten.

Patenttilisensointiliiketoimintamme tulos oli neljänneksen selkeä kohokohta. Saimme vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä myönteisen ratkaisun välimiesmenettelyssä LG:n kanssa, ja olemme sen jälkeen päässeet yhtiön kanssa sopimukseen lisenssistä, joka kattaa pidemmän ajanjakson kuin mitä välimiesmenettelyn ratkaisu edellytti. Toteuttamalla patenttilisensointistrategiaamme tehokkaasti ja nopeasti olemme noin kaksinkertaistaneet jatkuvan lisensointitulon vuodesta 2014, jolloin se oli 578 miljoonaa euroa. Olen myös erityisen tyytyväinen siihen, että patenttilisensointiliiketoimintamme kasvu on vuonna 2017 auttanut kompensoimaan verkkoliiketoimintamme liikevaihdon laskua. Edistymme erinomaisesti, ja meillä on hyvät mahdollisuudet kasvattaa tätä liiketoimintaa vuonna 2018 ja sen jälkeen.

Verkkoliiketoimintamme kehitys oli lisäksi neljänneksellä monilta osin vahvaa. Global Services -segmentin, IP-reititysliiketoiminnan sekä maantieteellisesti Lähi-idän ja Afrikan sekä Aasian ja Tyynenmeren alueen liikevaihto kasvoi vuodentakaiseen verrattuna ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Tilausten määrä kasvoi monilla alueilla, kuten Applications & Analytics -liiketoimintaryhmässä, jonka osalta tämä kehitys jatkui jo viidennen peräkkäisen neljänneksen ajan osoittaen edistystä strategiassamme rakentaa vahva ja itsenäinen ohjelmistoliiketoiminta.

Kannattavuuden osalta verkkoliiketoimintamme bruttokateprosentti kasvoi vuodentakaiseen verrattuna 38,6 %:iin, mikä on huomattava saavutus markkinatilanteessa, joka on edelleen haastava. Lisäksi sekä Global Services- että IP Networks and Applications -segmentin liikevoittoprosentit kasvoivat merkittävästi vuodentakaiseen verrattuna, ensimmäisen ollessa 8,1 % ja jälkimmäisen 10,7 %.

Edistyimme jälleen strategiassamme laajentaa asiakaskuntaamme viestintäpalvelujen tarjoajien markkinan ulkopuolelle. Tavoittelemillamme rinnakkaisilla segmenteillä tilausten määrä on kasvanut vuoden alusta kaksinumeroisilla prosenttiluvuilla ja liikevaihto kasvoi 8 % pois lukien entisen Alcatel-Lucentin kolmansien osapuolten integraatioon keskittyvä liiketoiminta, jota olemme parhaillaan lopettelemassa.

Olemme lisäksi hankkineet yli 60 uutta asiakasta näillä rinnakkaisilla segmenteillä tänä vuonna. Asiakkaisiin sisältyy China Pacific Insurance Company, joka on Nuage-liiketoiminnallemme ensimmäinen suuryritystason sopimus Kiinassa. Hankimme myös ensimmäisen kaapelioperaattoriasiakkaan WOW!:n Yhdysvalloissa Gainspeedin oston myötä valikoimaamme tulleille tuotteille. Testaamme lisäksi kyseisiä tuotteita lähes tusinan asiakkaan kanssa kattaen alan suurimpia toimijoita.

Nämä tulokset ovat osoitus kurinalaisen toimintamallimme voimasta ja kokonaisvaltaisen tuotevalikoimamme tuomasta edusta. Kovasti kilpaillulla markkinalla toiminnan kurinalaisuus on ehdottoman tärkeää, ja se on Nokian keskeisiä vahvuuksia. Uskon lisäksi tuotevalikoimamme hyötyjen näkyvän entistä selvemmin markkinan siirtyessä 5G:hen, joka on paljon muutakin kuin pelkästään radioverkkoteknologia. 5G-teknologia edellyttää muun muassa pilvipohjaisia runkoverkkoja, IP-reititystä, monenlaisia siirtoratkaisuja, kiinteitä langattomia laajakaistayhteyksiä ja ohjelmisto-ohjattuja verkkosovelluksia. Nokia on yksi harvoista yhtiöistä, joka pystyy vastaamaan näihin kaikkiin tarpeisiin.

Neljänneksellä saavuttamastamme edistyksestä huolimatta Mobile Networks -liiketoimintaryhmämme kohtasi joitakin haasteita ja arvioimme ensisijaisen kohdemarkkinamme supistumisen jatkuvan vuonna 2018. Arvioimme laskun olevan 2-5 %:n luokkaa, ja se on seurausta useista meneillään olevista teknologisista siirtymistä, kovasta kilpailusta Kiinassa ja lyhyen aikavälin haasteista, jotka liittyvät operaattorien mahdollisiin yhdistymisiin eräissä maissa.

Mitä tulee Mobile Networks -liiketoimintaryhmän haasteisiin, olen maininnut aiemmilla neljänneksilläkin kyseisen liiketoimintaryhmän tutkimuksen ja kehityksen tiimin työkuorman olevan poikkeuksellisen suuri. Tämän tilanteen vuoksi joidenkin tuotteiden yhtenäistämisessä on ollut viivästyksiä, jotka ovat valitettavasti vaikuttaneet pieneen määrään asiakkaitamme. Tämän seurauksena Mobile Networks -liiketoimintaryhmän liikevaihtoon on kohdistunut painetta, ja verkkolaitteiston vaihdoksiin liittyvät odotettavissa olevat kulut ovat kasvaneet.

Tiimini on täysin sitoutunut saamaan nämä asiat nopeasti takaisin raiteilleen ja näemme jo huomattavaa kehitystä. Uusien AirScale-tuotteidemme käyttöönotot lisääntyivät kaikilla maantieteellisillä toiminta-alueillamme mukaan lukien pohjoisamerikkalaisten avainasiakkaittemme keskuudessa. Kyseiset tuotteet auttavat parantamaan operaattorien kilpailukykyä sekä vastaamalla kustannushaasteisiin että nostamalla suorituskyvyn ja joustavuuden uudelle tasolle. Asiakastyytyväisyystuloksemme paranivat myös merkittävästi.

Haluaisin lisäksi korostaa, että tietyistä Mobile Networks -liiketoimintaryhmämme tuotejohtajuuden säilyttämiseen tarvittavista lisäinvestoinneista huolimatta olemme sitoutuneita noin 1,2 miljardin euron kokonaiskustannussäästötavoitteeseemme koko vuoden 2018 aikana. Näihin säästöihin liittyvät kustannukset ovat hieman aiemmin arvioitua korkeammat, ja arvioimme edelleen mahdollisuuksia lisäsäästöjen saavuttamiseksi hankinnan ja valmistuksen kuluissa.

En ole tyytyväinen kassatilanteemme kehitykseen kolmannella neljänneksellä, ja olemme moninkertaistamassa ponnistelujamme tällä alueella. Vahvan taseemme säilyttäminen on ensisijaisen tärkeää.

Lyhyesti sanottuna, kohtasimme kolmannella neljänneksellä joitain haasteita, mutta monilla alueilla suoriuduimme hyvin, ja toteutimme strategiaamme tehokkaasti.”

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Tuoreimmat jutut