Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kommentti: Apple Payssa parasta on kellolla maksaminen

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Apple Pay tekee myös Apple Watchista lähimaksuvälineen.

Apple Pay tekee myös Apple Watchista lähimaksuvälineen.

Apple Pay tuli viimein tänään myös Suomeen. Julkaisukumppaneina ovat Nordea sekä St1, joiden kortit saa nyt lisättyä Apple Pay -maksutavoiksi.

Apple Pay mahdollistaa lähimaksamisen iPhonella, mutta se ei tunnu enää mullistavalta. Pankkien omien sovellusten voimalla kätevä mobiilimaksaminen on ollut arkipäivää Android-puhelimissa jo jonkin aikaa. Apple ei ole iPhonen NFC:tä pankeille suostunut avaamaan, joten maksamista iPhonella on saatu odottaa tähän Applen oman palvelun lanseeraukseen asti.

Maksaminen iPhonella on ihan kiva juttu, mutta maksaminen rannekellolla, eli Apple Watchilla, on vielä Suomessa uutta ja erikoista. Ja aika coolia. Maksaminen käy kätevästi: maksutoiminto aktivoituu Apple Watchissa painamalla kahdesti sivupainiketta, jonka jälkeen kellon voi viedä maksupäätteen lähelle ja maksu on sillä selvä.  Ainakin vielä tänään lopputuloksena oli myös hämmentyneitä ilmeitä kassahenkilöiltä.

Apple Payn aktivointi Apple Watchissa edellyttää kellossa käytettävän nelinumeroista lukituskoodia, joka tarvitsee syöttää joka kerta, kun kellon laittaa ranteeseensa. Toisin kuin iPhonella (Touch ID / Face ID), itse maksutapahtuman yhteydessä ei Watchilla tämän jälkeen tarvita enää mitään lisävahvistusta, koska kello tietää olevansa omistajansa ranteessa. Myös kelloon on mahdollista tallentaa useampia kortteja maksutavoiksi, joiden välillä voi vaihtaa helposti näytöllä pyyhkäisemällä ennen kellon viemistä maksupäätteen lähelle.

Alkuvaiheessa Apple Payn yleistymistä Suomessa rajoittaa vaatimus Nordean Visa- tai MasterCard- tai St1:n MasterCard-kortista. Muita pankkeja voi kuitenkin liittyä mukaan myöhemmin, kuten on tapahtunut maailmallakin. Pankkeja Apple Payssa hiertää Applen vaatima komissio Apple Paylla tehdyistä maksuista, joka on merkittävä osuus siitä, mitä korttien myöntäjät itse saavat.

Lisäksi S- ja K-ryhmien luvatussa maassa Apple Pay kaipaisi tukea myös näiden S-Bonus- ja Plussa-etuohjelmille. Vaikka Nordean korttiin voikin muuten liittää K-Plussan, ei se ainakaan vielä toistaiseksi toimi Apple Payn kanssa, vaan Plussa-edut joutuu ne halutessaan hoitamaan muovikortilla mikä tietenkin tuhoaa Apple Payn käytön helppouden näissä tilanteissa.

Maailmalla Apple Payta on jo alettu tai ollaan alkamassa käyttää maksamista laajemmin myös joukkoliikenteessä ja kanta-asiakasohjelmissa, mutta nähtäväksi jää, miten tältä osin Suomessa tilanne kehittyy.

Kaupoissa, ravintoloissa ja muualla lähimaksamisen ohella Apple Pay toimii maksutapana myös sovelluksissa ja verkkosivuilla. Maksaminen esimerkiksi Apple Payta tukevissa verkkokaupoissa voikin helpottua jatkossa huomattavasti, kun tarve korttitietojen syöttämiselle tai verkkopankkiin kirjautumiselle poistuu.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Ja huonointa välikädet!. Hyväntekeväisyyttään ei yritykset tätä tee, itse en tällaisia halua tukea.,

  • KeijoG

   Minä käytän mielelläni, kysehän ei ole välikädestä vaan palvelun totaalisesta uudistamisesta turvallisemmaksi.

   Kun ostat esim. netissä olevasta verkkokaupasta ja maksat Apple Paylla, myyjä ei saa maksukorttisi tietoja, sitä on jatkossa siis turha yrittää hakkeroida myyjän tietojärjestelmästä.

   Lähimaksamista tämä tuo turvallisemmaksi kun sormenjälki/kasvot vaaditaan (tai linkitetty Apple Watch ja siihen kaksi painallusta käyttäjältä kun tämä kello on käyttäjänsä ranteessa).

   Applen komissio on huomattavasti pienempi kuin korttifirmoilla, joten voihan se heitä harmittaa, mutta kauppiaan näkökulmasta ylimääräistä hintaa ei tule tai se on niin pieni, että sitä ei harmiksi voi lukea. Komissio on 0,15%, korttien komissio on 2,5-6% sisällä yleisesti ottaen.

   • jepajuudas

    Kaikki välikädet nostavat hintaa ja useimmiten enemmän kuin mitä välikäsi ottaa. Ikävintähän tässä on, että laskun maksavat kaikki. Androidilla pankki voi tehdä saman itse.

   • Korttimies

    Valitettavasti Keijolla ei nyt ole mitään käsitystä asasta mistä puhut:

    1) Ostamalla netissä oelvasta verkkokaupasta ei Apple Pay:n käyttäminen muuta mitään siitä kuin maksaisit luottokortilla. Siellä on kuitenkin se maksunvälittäjä välissä, eikä kauppias niitä korttitietoja saa silloinkaan.

    2) Lähimaksamisessa ei ole pitkään aikaan korttitietoja liikuteltu, vaan tekniikka perustuu ihan samalla tavalla tokenisaatioon oli käytössä kortti tai Apple Pay.

    Apple ottaa myös maksuista oman prosenttinsa joka tulee siis korttifirmojen provisioiden lisäksi. Tämä on varsinkin suomessa iso juttu koska meillä korttiprovisioit ovat yksi euroopan alhaisimmista, joten ihan selvää on että pankit eivät innolla tähän lähde mukaan. Ne kulut kyllä sitten aina revitään sieltä pankin asiakkaalta, tavalla tai toisella.

    En tiedä mistä Keijo nuo korttien provisiot repäisit mutta suomessa ne ovat murto-osan mainitsemastasi 2-6% alueeasta

  • Hendriks

   Välikäteni on siellä.,

   • Hendriks

    Käytän vain vasenta kättä, oikilla syön hmm.

 2. Kairaaja

  Ja tämäkin maksatetaa kuluttajilla. Rupee muutenki noi nordean palvelumaksut itseä vit…. oisko jo n. 10€ joka kuukaus siiät, että ”saa” olla asikkaana.

 3. Wille

  Pystyyköhän tuolla iwatchilla maksamaan jos jää lompakko ja puhelin kotiin? Vai tarviiko se sen puhelimen johonkin yhteyteen. Onkohan kellossa joku datayhteys ja toimiiko Euroopassa?

 4. huhhuh1

  Pitää olla reissussa varovainen ettei lompakon sijasta lähde käsi varkaan mukaan :D

Tuoreimmat jutut