Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Windows 10 saa tästä päivästä alkaen suuren päivityksen – Windows Mixed Reality tulee mukaan

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Windows 10 Fall Creators Update.

Microsoft aloittaa tänään Windows 10:n seuraavan merkittävän päivityksen, Fall Creators Updaten, jakelun. Totuttuun tapaan päivityksen jakelu tulee tapahtumaan vaiheittain tulevien kuukausien aikana.

Päivityksiä voi hakea käsin Windows Updaten kautta, jolloin sen asennuksen pitäisi onnistua heti. Windows Central -sivusto on listannut myös muita mahdollisia tapoja hakea päivitystä.

Acer Windows Mixed Reality.

Acer Windows Mixed Reality.

Kenties merkittävimpänä uudistuksena Fall Creators Update tuo mukaan Windows Mixed Realityn. Näiden virtuaalilasilaitteiden myynti on nyt myös alkamassa. Suomessa saatavuus näyttää vielä vaatimattomalta – ensimmäisenä markkinoille saattaa ehtiä Acer omalla tuotteellaan, jota esimerkiksi Verkkokauppa.com myy 499,90 euron hintaan.

Windows Mixed Reality tuo Windows-virtuaalilasit

Fall Creators Update tuo tuen Windows Mixed Reality -laitteille eli Microsoftin alustalle sopivista virtuaalilaseista. Useat eri valmistajat ovat viime aikoina esitelleet omia Mixed Reality -laitteitaan. Yksi merkittävä etu Mixed Reality -laseissa on niiden kameroiden tuoma tuki sijainnin seurannalle. Joistakin muista ratkaisuista poiketen Mixed Reality -lasit eivät siis vaadi huoneeseen asennettavia erillisiä antureita.

Windows Mixed Reality -laseilla voi käyttää universaaleja Windows-sovelluksia, minkä lisäksi lähitulevaisuudessa niille on tulossa yhä lisää erilaisia virtuaalitodellisuussisältöjä ja -pelejä.

Fall Creators Updaten mukana tulee myös Mixed Reality Viewer – sovellus, joka tuo yhdistetyn todellisuuden tietokoneelle. Tietokoneen kameran avulla käyttäjät voivat nähdä 3D-objekteja, kuten ihmisiä, esineitä tai paikkoja, osana todellista ympäristöä. Lisäksi käyttäjät voivat nauttia matkailusta, urheilusta, konserteista ja pelaamisesta ennennäkemättömällä tavalla omassa virtuaaliympäristössään yli 20 000:n Windows Storesta löytyvän sovelluksen sisältöjen avulla.

Lenovo on yksi valmistajista, joka tuo Windows Mired Reality -lasit.

Lenovo on yksi valmistajista, joka tuo Windows Mired Reality -lasit.

Windows Mixed Realityn ohella Fall Creators Update tuo myös lukuisia muita uudistuksia.

Fluent Design System on Windowsin uusi muotokieli

Microsoftin seuraava askel Windowsin muotokielessä on Fluent Desing System, joka kulki aiemmin koodinimellä Project Neon. Sen avulla Windowsista tulee Microsoftin mukaan aiempaa intuitiivisempi, kattavampi ja vuorovaikutteisempi. Kehittäjät voivat hyödyntää uutta muotokieltä omissa sovelluksissaan.

Fluent Design System on aiempaa kevyempi ja se luo käyttöliittymään kolmiulotteisuutta. Sulavuutta käyttöjärjestelmään tuovat pienet animaatiot eri paikoissa.

Windowsin muotokieli muuttuu syksyllä.

Windowsin muotokieli muuttuu syksyllä.

MyPeople tuo ihmiset tehtäväpalkkiin

Alun perin jo kevään Creators Update -päivitykseen tulossa ollut MyPeople-ominaisuus on tulossa nyt. Se tuo mahdolliseksi yhteystietojen lisäämisen suoraan Windowsin tehtäväpalkkiin ja helpon tiedostojen jakamisen näille vain raahaamalla tiedostoja henkilön kuvakkeen päälle.

Windows 10:n MyPeople.

Windows 10:n MyPeople.

Windows Story Remix tekee automaattisesti kuvista ja videoista tarinoita

Viime vuoden puolella Microsoftilta huhuttiin uutta sovellusta kuvien ja videoiden muokkaamiseen. Windows Story Remix on uusi sovellus, joka tekee automaattisesti käyttäjän kuvista ja videoista tarinoita.

Windows 8:ssa ollut OneDrive Placeholders tekee paluun

Windows 8:ssa ja 8.1:ssä ollut OneDrive Placeholders tekee paluun Windowsiin. Windows 10:ssä OneDrive Files On-Demand -niminen ominaisuutta odoteltiin jo kevään Creators Updateen, mutta se tulee myös vasta nyt.

OneDrive Files On-Demand tuo OneDriven osaksi resurssienhallintaa. Näin myös OneDrivessä olevia tiedostoja voi selata kätevästi samalla tavalla kuin muitakin koneen tiedostoja. Kun käyttäjä avaa esimerkiksi pilvessä olevan PowerPoint-esityksen, lataa tietokone sen väliaikaisesti.

Files On-Demand säästää mukavasti tietokoneen tallennustilaa, kun tiedostot ovat pilvessä ja eivät vie lähes lainkaan tilaa tietokoneen omasta muistista.

Muita parannuksia

Uudistuksia saa myös muun muassa Windows Ink -piirtotoiminnot. Mukaan tulee mahdollisuus tehdä merkintöjä PDF-tiedostoihin sekä piirrettyjen muotojen tunnistus.

Lisäksi mukaan tulee uusia emojeita (Emoji 5.0) ja parannuksia käsinkirjoituksen tunnistukseen.

Alun perin piti tulla enemmänkin

Fall Creators Updatesta piti alun perin tulla laajempi päivitys mitä se loppujen lopuksi on. Osa suunnitelluista uusista ominaisuuksista on siirtynyt myöhemmäksi. Esimerkiksi kuva- ja videomuokkauksen Story Remixistä on jäämässä pois 3D-mallien mahdollisuus eikä eri Windows-laitteiden yhteinen leikepöytä ei toteudu vielä. Lisäksi päivityspaketin piti tuoda myös Timeline-ominaisuus, joka auttaa käyttäjää pysymään paremmin kärryillä siitä, mitä on koneellaan tehnyt. Jo heinäkuun alussa kuitenkin kerrottiin, ettei Timeline tule vielä syksyn päivityksessä.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  ”Windowsin jättipäivitys tulee tällä viikolla: Näin suojaudut”

  https://www.is.fi/digitoday/art-2000005410797.html

  🤔.

  • Matti#2

   Mikähän järki tuossa taas on?

   • Hendriks

    ”Suurten päivitysten kanssa ilmenee kuitenkin usein lastentauteja ja muita ongelmia, joiden takia päivityksen asentamisen lykkäämistä kannattaa harkita. Windowsissa on siihen eri keinoja riippuen, mitä versiota käytät.” ,.

 2. Tommi

  ”Game mode toggle removed from settings” :D

  Kaiken syövän saa pois asentamalla wintoosa local accountilla, ja sitten ultimate tweaks joku pari tuntia säädät säätöjä niin kyllä toimii.

  • Matti#2

   Myös Ubuntu on ihan näppärä ja ei mene kuin vartti.

 3. Ärräpäitä

  Suomi hintaa kivat 200 euroa päälle. Mikä vitsi.

 4. N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

  Jeba jee. Seiskan päivityksessä kymppiin hävisi pari kansiollista kuvia. Samoin kävi edellisessä isossa päivityksessä. Tällä kertaa koneesta ei hävinnyt kuvia, mutta juuri tänään postista kotiin kannettu matkaläppäriksi tarkoitettu 12″ käytetty Dell seisoo nurkassa ja ilmoittaa, että asennusta ei voida viedä loppuun, koska jokin laite puuttuu tai sitä ei ole käytettävissä. Luonnollisesti palautukseen tarvittaisiin levy, jota ei ole tai vaihtoehtoisesti yhteys valmistajaan. Onneksi kone on hankittu liikkeestä.

  • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

   Tähän mennessä tilanne on se, että pääkoneena toimiva Lenovo ei päivityksen jälkeen suostunut tekemään uudelleen asennukseen vaadittavaa USB-tikkua. Aloitti kyllä tekemään, mutta virheilmoitus alkoi sanoilla:”Emme tiedä mikä meni vikaan, mutta…” Koitin parikin kertaa. Onneksi entisenä matkaläppärinä toiminut Acer suostui yön aikana tekemään tuon tikun ja sillä sain herätettyä Dellin pienen säätämisen jälkeen henkiin, ainakin toistaiseksi.

   Ennen asennusta siis… Tärkeistä tiedostoista varmuuskopiotö. Tee palautusUSB. Kaiva windowsin product key muistiin, varmuuden vuoksi.

   Ei se mennyt tämäkään päivitys ilman ongelmia.

 5. Robob

  Posti hukkui, kauppa hukkui ja onedrive hajosi. Iso osa asetuksista nollautui oletuksille. Kannattaa todellakin päivittää heti.

 6. SANDY

  Toimii hienosti signature Edition Matebook X’llä windows hello toimii aiempaa nopeammin, Akku kesto kasvanut ja kaikki oli muuten ennallaan paitsi taustakuva ja oletus fonttikoko

Tuoreimmat jutut