Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kommentti: uusi johtaja tuli taloon – onko Nokian VR-kameran tappaminen vain lyhytnäköistä optimointia?

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Nokia Technologiesin johtaja Gregory Lee.

Nokia Technologiesin johtaja Gregory Lee.

Nokia kertoi kesäkuun lopussa Nokia Technologies -yksikön uudesta johtajasta, Samsungilta tulleesta Gregory Leestä, joka aloitti tehtävissään samantien.

Tänään Nokia tiedotti lopettavansa OZO-virtuaalitodellisuuskameransa kehittämisen. Nokia Technologies keskittyy jatkossa vain digitaaliseen terveyteen laajan patentti-, brändi- ja teknologialisensointinsa ohella. Yhteensä muutokset ovat viemässä 310 työpaikkaa, näistä 190 Suomessa.

Nokian kahdeksan kameraa ja mikrofonia sisältävää OZO-kameraa on pidetty edistyksellisenä ja se on tuonut näkyvyyttä Nokialle, mutta bisneksenä kamera ei ole vielä ollut kummoinen. Kameramyynnin tuoma liikevaihto on jäänyt Nokian mittakaavassa käytännössä täysin merkityksettömälle tasolle.

Nokia Technologies tekee vuositasolla mitattuna lisensoinnilla pian jo miljardiluokan bisnestä. Huhti-kesäkuussa digitaalinen terveys ja digitaalinen media toivat Technologiesin liikevaihdosta sen sijaan vain 12 miljoonaa euroa. Tästäkin valtaosan voidaan arvioida olleen Nokian vuonna 2016 ostamalta Withingsiltä Nokialle periytyneiden digitaalisten terveyslaitteiden myyntiä.

Nokia itse ei tänään kertonut, kuinka paljon se säästää lopettamalla OZO-kameran kehittämisen. 310 työtehtävän vähentyminen kuitenkin tarkoittaa, että vuotuiset säästöt lasketaan kokonaisuudessaan muutamassa kymmenessä miljoonassa eurossa.

Päätös tuo näin kuluja pienentämällä muutaman prosentin kasvun Technologies-yksikön tuottamaan liikevoittoon.

Nokian OZO-virtuaalitodellisuuskamera.

Nokian OZO-virtuaalitodellisuuskamera.

Oliko päätös OZO-kameran tappamisesta oikea päätös Nokialta jää toistaiseksi avoimeksi kysymykseksi. Nokia kertoi päätöksen syyksi virtuaalitodellisuusmarkkinan odotettua hitaamman kehittymisen. VR-markkinoiden kasvun hitaus on totta. Menestyvällä Nokialla olisi kuitenkin ollut nyt varaa odottaakin. Lopettamalla kehitys saavutetaan nyt muutaman kymmenen miljoonan euron säästöt, mutta saatetaan samalla luopua vahvasta asemasta virtuaalitodellisuuden myöhemmin mahdollisesti realisoituvilla markkinoilla.

Tai sitten Nokialla todettiin, ettei lähestymistapa korkeahintaisella (aluksi 55 000 €, sitten 40 000 € ja viime aikoina 23 500 €) OZO-kameralla virtuaalitodellisuusmarkkinalle sittenkään ollut oikea eikä sen jatko mahdollistaisi tulevaisuudessakaan mitään järkevää liiketoimintaa. Nokian sisällä osataan varmasti parhaiten arvioida OZO-liiketoiminnan tulevat kehitysmahdollisuudet, kun tiedetään myös mitä tulevia suunnitelmia kameran jatkokehitykselle oli olemassa.

Tulevien kasvumahdollisuuksien katoamisen lisäksi kameran kehitystyön lopetus lyö ikävän lommon myös Nokian suhteisiin sen moniin OZO-kumppaneihin. Nokia kiirehtikin jo kertomaan myös aikovansa kunnioittaa sitoumuksiaan olemassa oleville asiakkailleen.

Nokialla kamerakehitystä OZO-tiimissä vetänyt Juha Alakarhu yhdessä OZOn kanssa Slushissa.

Nokialla kamerakehitystä OZO-tiimissä vetänyt Juha Alakarhu yhdessä OZOn kanssa Slushissa.

Ehkä mielenkiintoisin kysymys OZO-kameran lopettamisen jälkeen on, mitä tapahtuu kaikelle osaamiselle sen takana. Esimerkiksi kameragurun tittelin takavuosina ansainnut Juha Alakarhu ei ehtinyt kovin kauaa OZO-kameran parissa työskennellä – hän palasi Nokialle Microsoftilta vasta viime syksynä.

Saapa nähdä, löytääkö esimerkiksi Alakarhu nyt tiensä takaisin kamerapuhelinten pariin – ja tapahtuuko tuleva työ Nokian, Nokia-puhelimia lisenssillä kehittävän ja myyvän HMD Globalin vai jonkun kilpailijan leirissä.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  ”Nokian sisällä osataan varmasti parhaiten arvioida OZO-liiketoiminnan tulevat kehitysmahdollisuudet”

  Aivan kuten Nokian sisällä osattiin vuosikymmen sitten arvioida älypuhelinmarkkinoiden kehittymisen suunta!. 😂

 2. Jalmari

  Eipä Nokia kauan jaksanut tälläkään kertaa kehittyviä markkinoita seurata… Ymmärtääkseni virtuaalitodellisuus lyö läpi ennemin tai myöhemmin ja panostuksia kannattaisi sinnekin laittaa. Mutta voihan sitä toimia kuten perinteet Nokialla velvoittavat. Ensin kehitetään jotain uutta ja hienoa ja annetaan muitten hoitaa loppukehitys ja kerätä rahat. Näitä esimerkkejä Nokian historissa riittää, kosketusnäyttöpuhelimen kehitys nyt tulee mieleen ensimmäisenä.

 3. N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

  Hyvä päätös, koska VR:lla ei ole mitään tulevaisuutta. Näihin VR-hömpötyksiin ja niiden kehitykseen syydetään miljardeja rahaa, eikä niistä koskaan tule mitään. Koko VR tullaan 5-7 vuoden sisällä hautaamaan.

 4. Pekka Kaukalo

  Käsittääkseni Alakarhu on siirtymässä kokopäiväisesti painonnoston ja kehonrakennuksen pariin.

 5. Elop II

  Nyt tehdäänkin myyräntyötä Samsungille.

Tuoreimmat jutut